עדכון, בוקר ה-3.8.14
באחת וחצי בלילה שוחררו 9 מהעצורים, ביניהם פעילים מארגון מען והעיתונאית גל גינת מוואלה! שטוענת ששוטרים אחזו בה, חטפו מידיה את הסלולרי שבו צילמה אותם ומחקו מתוכו קבצים. שניים, מפגין ומפגינה, נשארו במעצר באשמת תקיפת שוטרים, וגם הם שוחררו בבוקר. עדיין לא ידוע האם יוגשו כתבי אישום או שהתיקים ייסגרו.
תגובת המשטרה כפי שהתקבלה אחר הצהריים: "משטרת ישראל עושה כל שביכולתה על מנת לאפשר את חופש הביטוי והמחאה. יחד עם זאת המשטרה אחראית גם לשמירה על שלום הציבור ובטחונו. לאור המצב הביטחוני והחשש לשלומם של הנוכחים שהגיעו לכיכר הבימה בקשה מהם המשטרה וכרזה מספר פעמים לעזוב את המקום.
מספר פורעי חוק שהיו בכיכר החלו להפר את הסדר הציבורי ולתקוף את השוטרים ו-14 חשודים נעצרו.
העיתונאית נעצרה לאחר שסרבה להתפנות למרות מספר בקשות שהופנו ישירות אליה בזמן שהיא לוקחת חלק במהומה הציבורית שפרצה, הפריעה לשוטרים במילוי תפקידם ואף תקפה אותם.
אכן מכשיר הפלאפון נלקח בעת עליתה לניידת כמו ליתר העצורים ומוכנס לשקית פיקדון אטומה.
במידה ונמחקו לטענתה קבצים עומדת לזכותה הרשות לפנות למחלקת חקירות שוטרים״.
ליל ה-3.8.14
14 מפגיני שמאל נעצרו הערב ליד כיכר הבימה, במהלך הפגנה נגד המלחמה. בעת כתיבת שורות אלה 11 מהם עדיין עצורים במשטרת גלילות, ושלושה שוחררו לאחר שלא נמצאה סיבה להמשך המעצר. מפגיני ימין לא נכחו בהפגנה, לראשונה מזה חודש, וההתקלויות היחידות שהיו הן בין כוחות משטרה גדולים למאות המפגינים.
כמדי שבת מאז תחילת המלחמה (ועוד לפני כן, אחרי חטיפת ורצח הנערים שער, יפרח, פרנקל ובהמשך אבו-חדיר), התכנסו ארגוני שמאל, מאורגנים על ידי קואליציית נשים לשלום ומפלגת דע"ם, להפגנה גדולה בכיכר הבימה נגד הלחימה בעזה ובדרום, ובעד תהליך מדיני ופיוס. "לא ביקשנו אישור כי אין נאומים או צעדות", אומר ניר נאדר, מהמארגנים, מחצר משטרה גלילות, "אבל היה תיאום עם המשטרה, זו הפגנה חוקית".
אתמול, יום שישי, התקשרו מהמשטרה למארגנות האירוע והודיעו שהיא אינה מאושרת, ככל הנראה בטענה ש"פיקוד העורף אינו מאשר". בגלל שפיקוד העורף מתייחס לאירוע מעל אלף איש, וההפגנה צפויה היתה להיות קטנה בהרבה, שוחחה חברת מועצת העיר גבי לסקי עם המשטרה ולדבריהן הבהירו לשוטרים שאין צורך באישור להפגנה בסדר הגודל המתוכנן.
נאדר: "היה חשוב לנו לקיים אותה כי יש קולות בישראל שמתנגדים למלחמה, ואנחנו לא מוכנים לוותר על הרחוב. זה המשך ישיר להפגנות הקודמות, והן ימשכו כל עוד הלחימה נמשכת ואין תהליך. עוד חודש כל המדינה תלקק פצעים ויהיו ועדות חקירה וכולם ידברו על הנזק והשכול וההרס המטורף בעזה. אנחנו יודעים את זה כבר היום, זו זכותנו להפגין וזו גם חובתנו".
Post by Lior Waterman.
לדברי המארגנים, הם הגיעו להפגנה מסודרים, בין היתר עם סדרנים מטעמם שתפקידם לוודא שלא תהיה אלימות ימין כלפי מפגינים בכלל ונשים בפרט (שהוטרדו מינית, מילולית ופיזית, בחלק מההפגנות הקודמות). הסדרנים, שקל היה להבחין בהם הפעם, מתורגלים לעמוד, להקיף ולהגן בגופם ברגע שמתחילה תקיפה. הם אינם מצוידים באמצעים נוספים, ולדבריהם אינם מתכוונים לפעול בצורה אקטיבית.
עוד לפני שמונה היתה כיכר הבימה מוקפת גדרות, ושוטרים ניסו למנוע ממפגינים להיכנס. במקום היו, לדברי נאדר ועדים נוספים, מאות שוטרים, יס"מניקים, שוטרי מג"ב ושוטרים סמויים, פרשים וצלמי משטרה – בכמות גדולה מבהפגנות קודמות, למרות מספרם הקטן יחסית של מפגיני השמאל, 300-400 איש, והעדר מפגיני ימין. בשלב מסוים הודיעה המשטרה במגאפון שהיא מפזרת את ההפגנה והתחילו לדחוף אנשים החוצה, לכיוון רחוב תרס"ט הסמוך. אנשים הודיעו שלא יזוזו ונעמדו במקום. ביניהם, מספר אחד העדים, חברת הכנסת לשעבר יעל דיין, שנעמדה על כסא הגלגלים שלה וסרבה לזוז.
המשטרה הפרידה את המפגינים לשתי קבוצות, בתוך הרחבה וברחוב הסמוך – והתחילה לעצור את המארגנים ולגרור אותם לניידות. המספרים עדיין לא סופיים, אולם לפחות 14 מפגינים נעצרו והובאו לתחנת גלילות, שלושה מהם כאמור שוחררו כעבור זמן קצר. לפחות אחד העצורים נעצר על ידי שוטר סמוי שהתחזה למפגין ימין, וסירב להזדהות כשאחז בעצור.
צילום: שושי ענבל
לטענת המשטרה המפגינים חסמו את הרחוב, שניים מהם תקפו שוטרים והיתה זו "התקהלות בלתי חוקית". לטענת המפגינים הם עמדו על איי התנועה ועל המדרכה אליה נדחפו, ולא נקטו כל צעד של חסימה, כמו להתיישב על הכביש. בהפגנה לפני שבועיים, באותו מקום בדיוק, פינתה המשטרה הפגנת ימין – שהתארגנה כתגובה להפגנת השמאל בכיכר – שהתרכזה על אי התנועה עם רכב נוסף ועשרות אנשים, ועצרה שני צעירים, ששוחררו מיד. "זו הפעם הראשונה מאז התחלנו שאין אלימות ימין, ובמקומה יש אלימות משטרה", מסכם נאדר.
המפגינים שנותרו המשיכו לצעוד במורד שדירות בן ציון לכיוון רחוב קינג ג'ורג', בליווי המשטרה, וסיימו את ההפגנה בגן מאיר. ליהי רוטשילד, אחת הצועדות: "המשטרה שניסתה למנוע את ההפגנה אירגנה לנו את הצעדה הראשונה נגד המלחמה, ואת ההפגנה הראשונה נגד המלחמה שהיו בה אנרגיות, ססמאות מוצלחות, מפגש עם הציבור הישראלי שלא הסתיים במכות ותחושה של כוח. בפעם הראשונה מזה שלושה שבועות אנשים סיימו את השבת אופטימיים.קיבלנו את הרחובות מחדש, אחרי שלושה שבועות שבהם ברחנו הביתה".
Post by Amir Bitan.