בשנת 2013 הגיש מבקר המדינה דוח חמור בנושא הטיפול בתלונות של הטרדה מינית במוסדות להשכלה גבוהה. הדוח הצביע על ליקויים חמורים באופן הטיפול של המוסדות בתלונות תוך תיאור מציאות שבה, לפי הדוח, בגלל מבנה ההיררכיה באקדמיה, והפוטנציאל ליחסי תלות, ישנה שכיחות גבוהה יותר של מקרים של הטרדה מינית במוסדות להשכלה גבוהה, במקביל למיעוט תלונות.
בעקבות הדוח נוסחו בשיתוף עם משרד המשפטים תקנות חדשות בנוגע לטיפול בהטרדות מיניות במוסדות להשכלה גבוהה שאושרו בדצמבר 2013 במועצה להשכלה גבוהה ובוועדת הכנסת לקידום מעמד האישה. בין החובות שהוכנסו ל"תיקון – חובת הדיווח של המוסדות". לפי תקנה זו על המוסדות האקדמיים להגיש דוח שנתי, לרשות לקידום מעמד האישה ולוועדה לקידום מעמד האישה ושוויון מגדרי בכנסת, שיכלול את הפעולות שנקט המוסד בתחום בשנה החולפת, לצד מספר התלונות שהוגשו ואופן הטיפול באותן תלונות, נתונים שעד כה נשמרו בחדרי חדרים.
למרות חובת הדיווח, כעבור שנה, בישיבה שהוקדשה לנושא בוועדה לקידום האישה בכנסת, בראשות ח״כ עאידה תומא סלימאן, התגלה כי רק כמחצית מהמוסדות האקדמיים הגישו דוחות, וכי דוחות רבים שכן הוגשו החסירו מידע בסיסי לגבי כמות הפניות, כיצד טופלו, תוך כמה זמן ומה היו תוצאותיהן של התלונות.
בנוסף, עלה בוועדה כי הדוחות רחוקים מלשקף את המציאות בקמפוסים. מוסדות שונים המונים אלפי סטודנטים הגישו דוחות לפיהם לא התקבלה אף פניה או פניה אחת בלבד. ליאת קליין, היועצת המשפטית של איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית, שנכחה באותה ישיבה, אמרה כי מספרים אלו אינם תואמים לעשרות הפניות בשנה שמתקבלות במרכזי הסיוע בעקבות הטרדות מיניות במוסדות אקדמיים.
מן הסקר השנתי של התאחדות הסטודנטים, הכולל עשרות אלפי סטודנטים, עולה תמונת מציאות לפיה מספר התלונות שמוגשות למוסדות האקדמיים אינו מעיד על מיעוט המקרים כי אם על חוסר האפקטיביות של המערכת בטיפול שלה בנושא ההטרדות המיניות. לפי הסקר (לשנת 2015), רק 15 אחוז מהסטודנטים שחוו הטרדה מינית כלשהי פנו לממונה על הטרדות במוסד לימודיהם. מתוכם, 35 אחוז מהסטודנטים טענו שהפנייה שלהם לא טופלה כראוי. 15 אחוז אמרו שהפניה שלהם טויחה ו-15 אחוז אמרו שהיא לא טופלה בכלל, 5% דיווחו שפנייתם אף גררה התנכלות.
במאי האחרון דנה וועדת השקיפות בכנסת בראשות ח״כ סתיו שפיר בנושא חובת הדיווח על הטרדות מיניות במוסדות אקדמיים. בישיבה זו התברר כי עדיין כמחצית מהמוסדות לא העבירו דיווח כפי שנדרש מהם בתקנות. במהלך הישיבה הגיבה נציגת המועצה להשכלה גבוהה, עו״ד חן אבישר, לטענות בדבר הזלזול בהכנת רבים מהדוחות שכן הוגשו, בהסרת אחריות. לטענתה, המל״ג אינה אחראית על תוכן הדוחות אלא רק על הגשתם. בתום הישיבה קראה ח״כ שפיר למל״ג לדווח על המשך הטיפול מול המוסדות האקדמיים בנוגע לתלונות על הטרדה מינית וקראה להם לגלות שקיפות ולפרסם באתר המל״ג את הדוחות שהתקבלו מבלי לחשוף את זהות המתלוננות.
נכון להיום המל״ג עדיין לא פרסמה את הדוחות. מה שכן מפורסם בחגיגיות באתר המל״ג הוא מועד אישורן של התקנות והפירוט שלהן. פרט לתקנה אחת – חובת הדיווח.
חתיכה של אמת: המקורות