45 מבקשי מקלט ששוחררו השבוע ממתקן חולות, כחלק מהתכנית לסגור אותו לקראת מבצע הגירוש, יועברו באופן מיידי לשלושה קיבוצים שביקשו לקלוט אותם. את המהלך מובילה יוזמת "פנינו לשמש העולה" שבראשה עומדים יואל מרשק ויזהר בן ששון, ולטענתם הם מתואמים הן עם מנהיגים מקרב מבקשי המקלט והן עם ממשלת ישראל, באמצעות משרד הפנים. במקביל, השניים מתכננים להעביר בקיץ הקרוב כאלף משפחות של מבקשי מקלט מדרום תל אביב, ולפזר אותן בדרך דומה ביישובים ברחבי הארץ.
ביום שני קיבלה קבוצה ראשונה של מבקשי מקלט השוהים במתקן חולות הודעה כי עליהם לעזוב את המתקן. מדובר באנשים שהגישו בקשות למקלט לפני חודש ינואר ובקשותיהם עדיין לא נבדקו, כך שאינם מועמדים לגירוש מיידי. מבקשי המקלט קיבלו אשרת שהייה ל-60 ימים, שבמהלכם נאסר עליהם לעבוד או להתגורר בשבע ערים בהן יש ריכוזים גדולים של מבקשי מקלט מאפריקה: תל אביב, ירושלים, אשדוד, פתח תקווה, בני ברק, אילת ונתניה. היום אמורה להשתחרר מחולות קבוצה נוספת של מבקשי מקלט באותם תנאים.
"אנחנו לוקחים אותם עד יום שישי השבוע לשלושה קיבוצים שמוכנים לארח אותם", אומר מרשק. "מדובר בקיבוצים גזר, משמר העמק וקיבוץ נוסף בצפון הארץ, ואנחנו במשא ומתן גם עם עברון, מעגן מיכאל ויובלים שהודיעו שמוכנים מיד לקבל. ביום ראשון הם יתחילו לעבוד, ואת כל זה הודעתי לאנשי משרד הפנים, בתקווה שמשרדי הממשלה יתנו גב למהלך הזה".
- גם 8,000 הפליטים שהגישו בקשות מקלט מועמדים לגירוש – ראיון עם בכיר רשות ההגירה
- גירוש מבקשי המקלט החל: השוהים במתקן חולות פתחו בשביתת רעב
לעצור את הגירוש בלי הפגנות
יוזמת פנינו לשמש העולה נחשפה לראשונה במקום הכי חם בגיהנום לפני כחודש וחצי, כשמטרתה הייתה ליצור "מרחבים מוגנים" בקיבוצים, אליהם יוכלו להביא את מבקשי המקלט ולהגן עליהם ביום הגירוש. היו בין המקימים גם מי שדיברו על הגנה פיזית ומאבק בפקחים כשיגיעו, אולם המטרה האמיתית הייתה לעצור את הגירוש ולא להגיע בכלל למצב החירום.
במהלך הזמן הזה נפגשו מנהיגי היוזמה עם עשרות אנשים, ביניהם נציגים של משרד הממשלה הרלוונטיים והנהגת מבקשי המקלט, ומרשק טוען היום שמצא דרך לעצור את הגירוש ללא איומים וגם ללא צורך בהפגנות. "מימוש המהלכים המעשיים עם הרווקים ויציאת המשפחות מדרום תל אביב, נותנים את הסיכוי שבעתיד ישתנו ההחלטות וייפסק הגירוש", אומר מרשק. "חשבתי שנצטרך להתחיל את המשא ומתן כשאנחנו מבוצרים בערי מקלט, אבל הנה הוא מתנהל בלי משטרה באמצע, והמפגש בין מבקשי המקלט לנציגי משרד הפנים, שאירע השבוע, הוא העדות לכך".
במפגש ביום ראשון, שבו נכחו ארבעה מבקשי מקלט בעלי מעמד בקהילה ונציג רשמי ממשרד הפנים שהוסמך להקשיב לבקשות, הוחלט על העברת אלף משפחות של מבקשי מקלט שגרות היום בדרום תל אביב לקיבוצים, מושבים וערים ברחבי הארץ. עד יום א' אמורים נציגי הקהילה להביא את שמותיהן של 40 משפחות, ובהמשך להגיע לרשימה המלאה.
- הנתונים האמיתיים על מבקשי המקלט: לפחות 50% מתגוררים מחוץ לדרום ת”א
- פורים 2018: תזמורת המשטרה הובילה את העדלאידע של ילדי הזרים
לטענת מרשק, יש כבר היום כ-2000 מקומות לקליטה פיזית של המשפחות, אולם דרוש זמן להיערכות מבחינת מקומות עבודה ובעיקר מבחינת חינוך הילדים. לפי התכנית שלו, אמורות להגיע לא יותר ממשפחה עד שתיים ליישוב קטן, כדי שניתן יהיה לקלוט אותן באופן קבוע. המעבר אמור להתבצע החל מיולי השנה, לאחר סיום שנת הלימודים הנוכחית ולקראת תחילת הבאה, כשהילדים כבר משולבים בבתי הספר בפריפריה. "זו תהיה עבודה עם פינצטה", הוא אומר, "להתאים לכל משפחה את הקליטה המתאימה לה".
הקשיים שצופים מרשק וחבריו הם הן מצד הממשלה, שתידרש לגבות ולעזור תקציבית למהלך גם אם התנועה היא שתפעיל אותו בשטח (בדומה למנהלת גוש קטיף שפעלה ליישב את המפונים), הן מצד המשפחות, שלא בהכרח יהיה קל לנתק מאזור אליו התרגלו ובו הן חיות חיי קהילה בדרום תל אביב, ואף מצד ארגוני הסיוע, שמאוחדים באג'נדה של עצירת הגירוש, דבר שמרשק מעדיף שלא לעסוק בו כרגע. היום הם אמורים להיפגש עם נציגי הקרן החדשה לישראל, השותפה למאבק בגירוש.
"אנחנו נוביל את שחרור המצוקה של דרום תל אביב ושל מבקשי המקלט ללא תנאי", אומר מרשק, "בתקווה שבעתיד ישתנו ההחלטות ויבוטל הגירוש. אבל אנחנו לא מתנים תנאים. תנאי מוביל לפינה שאי אפשר יהיה לצאת ממנה".
[mc4wp_form id="1006521"]