פינוי מתקן הכליאה חולות מתרחש ברגעים אלה ממש. עשרות מהעצורים במתקן, שפעל מאז דצמבר 2013, התבקשו לאסוף את חפציהם ולהגיע למשרד, ממנו ישוחררו רובם החוצה. לדברי כמה מהשוהים בחולות, נאמר להם שהם משתחררים משום שכלא סהרונים התמלא ואינו יכול לקלוט עצירים נוספים.
השוהים בחולות ממתינים כעת בתור לקבלת אשרות השהייה שלהם, שככל נראה יהיו לזמן קצר בלבד, עד מועד הגירוש המתוכנן להתחיל ב-1 באפריל. כמה מהמשוחררים קיבלו אשרה שתוקפה שבועיים בלבד.
תמונות ראשונות מפינוי חולות: מאות אנשים נשלחו החוצה מהמתקן למדבר בלי שמישהו יאמר להם לאן עליהם ללכת או איך עליהם להגיע לשם. לסיפור המלא, פרסום ראשון של @einatfishbain –https://t.co/waCY9waxXU pic.twitter.com/2ZDQVAV1ln
— ha makom (@ha_makom) March 12, 2018
"מבקשים מקלט עד שיהיה שלום בארץ שלנו". מפוני מתקן חולות, היום בצהרים
"אני לא כזה שמח", אומר אבטום, מבקש מקלט מאריתריאה העומד כעת בתור לקבלת האשרה במתקן חולות. "מצד אחד אני יוצא מפה, כן, אבל לא יודע לאן אני הולך. אין לי מושג. יש שבע ערים שאסור לי ללכת אליהן. אני לא יודע איפה אשכור בית, איפה אמצא עבודה, ולא יכול להגיד שאני שמח או מבסוט. אנשים קיבלו ויזה לשבועיים – אני לא יודע מה אומרים להם אחרי זה. אני מחכה לויזה לראות כמה חודשים, או כמה ימים יש לי. בינתיים רק אמרו שאני משוחרר".
- גם 8,000 הפליטים שהגישו בקשות מקלט מועמדים לגירוש – ראיון עם בכיר רשות ההגירה
- פרסום ראשון: 1,000 משפחות מבקשי מקלט ייקלטו בקיבוצים
"אנשים מאושרים לצאת מפה", אומר מהרי ולדגבריאל, אזרח אריתריאה שבקשת המקלט שלו נדחתה לאחרונה, "הם אפילו לא מוכנים ללכת לארוחת הצהרים, רק רוצים לצאת".
"אתמול בתשע בערב, אחרי שכל היום לא ידענו מה קורה, שחררו אנשים החוצה", מספר מולו גבריוואט, ששוהה זה שנה בחולות אחרי שהיה ארבעה חודשים בכלא סהרונים, "שחררו אותם החוצה, שיילכו לבית שלהם, אבל אין להם בית, רק שבע ערים שאסור להיכנס אליהן. הם ישנו שם על הדרך, בלילה, ליד חולות.
"אני לא יודע לאן אני הולך, רק שהיום משחררים אותי. זו שאלה טובה מה אני אעשה. שמח? מה זה אני שמח, זה בגלל שאין להם מקום פה מעבירים אותי לשם, מה יש להיות שמח? זה עצוב, כי זה אותו דבר בשבילי. אני הולך לשם, להגירה, כל חודש הם רוצים שאבוא, ובסוף הם יגידו שאני אלך מהארץ הזאת".
אוקפיי רוסטה הגיע כעת לתחנת האוטובוס ביציאה מחולות, לאחר שקיבל אשרה ל-17 יום, עד ה-28 במארס. הוא מספר ששני אגפים כבר פונו לגמרי מיושביהם, נוקו ונסגרו. רק אגף A עדיין מאוכלס בכ-300 איש. "זה לא שחרור מה שעשו עכשיו, זה קשרו אותנו בחוט ארוך", הוא אומר, "אני כאן באוטובוס עם עוד שלושים אנשים, אין לי מושג לאן אני הולך, אם אומרים לך אל תכנס לשבע ערים זה כמו להגיד אל תהיה בישראל. איפה אני אהיה? זה אפילו לא חודש להתארגן, נתנו לנו שבועיים, אני כבר לא מבין כלום".
ברשות ההגירה והאוכלוסין טוענים שמתקן סהרונים אינו מלא לגמרי עדיין, וכי מי שמשוחרר מחולות הם אנשים שבקשת המקלט שלהם עדיין לא נבדקו, או כאלה שקיבלו תשובה שלילית לפני פחות מ-45 ימים (ויכולים עדיין לערער עליה). את המקומות בסהרונים שומרים עבור המגורשים הודאיים.
אתמול בשעה שש בבוקר נלקחו כ-14 משוהי מתקן חולות ממיטותיהם והועברו לכלא סהרונים. עשרות שוהים אחרים שביקשו לצאת את המתקן בהמשך היום נתקעו בחוץ כשהכרטיסים המגנטיים שלהם הפסיקו לעבוד ולכן לא יכלו להיכנס בחזרה לחדריהם. כשניתן האישור להיכנס פנימה, הם נדרשו לאסוף את חפציהם כדי לצמצם את מספר החדרים התפוסים במתקן.
מרשות האוכלוסין נמסר בתגובה: "לקראת סגירת מרכז השהייה חולות נערכו שימועים לכלל השוהים העונים לקריטריון של מתווה היציאה מרצון וסך הכל שוהים כיום בסהרונים כ-300 מסתננים תחת מתווה זה. בכל הנוגע למסתננים שאינן נופלים בגדר המתווה שר הפנים, אריה דרעי, הנחה לשחררם באופן מדורג עד לסגירת המרכז. כל מי שישוחרר יקבל רישיון ובו הגבלה גיאוגרפית של איסור מגורים ועבודה בשבע ערים בהן ריכוז המסתננים גבוה במיוחד: ירושלים, אשדוד, תל אביב, אילת, נתניה, בני ברק ופתח תקווה. סה"כ שוחררו תחת הגבלה זאת 480 מסתננים. ביום 14.3.18 בשעה 23:59 ייסגר מרכז השהייה".
[mc4wp_form id="1006521"]