בקיבוץ בית העמק הכריעו ביום שישי האחרון נגד קליטת מבקשי מקלט. כ-250 מחברי הקיבוץ, הסמוך לנהריה, החליטו לדחות את ההצעה בהצבעה שנערכה בקיבוץ ברוב של חמישה קולות. שלושים קיבוצים הצביעו עד כה בסוגיית מבקשי המקלט, וכולם אישרו קליטה של משפחות – בית העמק הוא הראשון להתנגד לכך.
לפני כשלושה חודשים חשפנו במקום הכי חם את התוכנית שיזמו חברים בתנועה הקיבוצית ולפיה מספר גדול של משפחות מבקשי מקלט מדרום תל אביב ייקלטו בקיבוצים ובמושבים ברחבי הארץ. ד"ר אבי עופר, חבר קיבוץ מענית ואחד מיוזמי התוכנית, אמר בעקבות החלטת חברי בית העמק: "לא היה שם דיון עם חברי הקיבוץ אלא רק עם ההנהלה. אנשים הצביעו בקלפי על דברים שלא הבינו והם ניזונים מהפחדה ואיומים, בפרט כששפי פז ומאי גולן עושות עכשיו לובי בקיבוצים נגד מבקשי המקלט.
"הערב אני הולך לדיון בקיבוץ כלשהו שאני יודע שמאי גולן כתבה לחלק מחבריו שם: 'תתנגדו לקליטת מבקשי המקלט. אל תקבלו מסתננים צריך לגרש אותם'". עופר סירב לומר באיזה קיבוץ מדובר, והוסיף כי בבית העמק חשים "בושה גדולה", כהגדרתו, בעקבות תוצאות ההצבעה.
בתגובה לדבריו של עופר אמרה מאי גולן: "בחודשיים האחרונים ובמיוחד בשבועיים אחרונים, מאז עליית האלימות כאן, פונים אלי אנשי קיבוצים, בפייסבוק, בוואטסאפ, בטלפון, מבקשים עצות ושואלים איך להתמודד עם מבקשי מקלט שיגיעו, איך למנוע את הכניסה שלהם, כי הם מפחדים. פנו אליי בערך חמישה אנשים, מקיבוצים שונים, כל אחד ייצג קבוצה גדולה יותר. אני אמרתי: אתם צריכים להיאבק, בדיוק כמו שאנחנו נאבקים. אם היו שואלים אותי הייתי אומרת תצביעו נגד, תצילו את עצמכם, אבל לא שאלו אותי. אנשים אמרו לי שהם רותחים על כך שרוצים לקחת דירות מבני קיבוצי ולתת למסתננים".
שפי פז מ"החזית לשחרור דרום תל אביב" הכחישה באופן גורף שהיא פועלת לשכנע חברי קיבוצים לא לקלוט מבקשי מקלט מדרום תל אביב. בתגובה להחלטת חברי הקיבוץ כתבה פז בפוסט שפרסמה בפייסבוק: "בית העמק הוא רק משל. כמוהו יש קיבוצים רבים, שרוב חבריהם מצביעי מרכז ושמאל, מאלה שהוסעו באוטובוסים להפגנות ותלו שלטים נגד הגירוש, אבל שלוש נשים וכמה ילדים זו מעמסה גדולה מדי בשבילם".
"היה ברור שצריך לבדוק את עמדת הציבור, כלומר חברי הקיבוץ", אומרת נורית ברקאי מנהלת הקהילה בבית העמק, "חשבנו לקלוט אמהות חד הוריות וילדיהן. עשינו הסברה באינטרנט והיה ברור שיש התנגדות, אבל חשבנו שיהיה רוב בעד הקליטה. במבחן האמיתי התברר שאנחנו חצויים. ביום ראשון אחרי ההצבעה נפגשנו עם הנהלת הקהילה והחלטנו לא להרים ידיים ולא לתת למתנגדים לנצח ולהשפיע על ציבור שלם.
"לדעתנו היה פה פספוס בהסברה שמדובר באמהות חד הוריות. לא הסברנו טוב מספיק מאיפה יבוא תקציב, איפה הם ילמדו ואיפה יגורו וכשיש חוסר ודאות קל יותר להצביע נגד או לא להגיע להצבעה בכלל. נכון שבית העמק מצביע למחנה הציוני ומרצ, אבל זה לא עניין פוליטי אלא חשש משונות של אנשים חדשים שנכנסים לחברים פה הביתה. פתאום בדירה החדשה יגור מישהו חדש, ואנחנו חיים במדינה שיש בה הפחדה גדולה נגד האחרים", אמרה ברקאי.
למרות מה שנראה כחוסר ביטחון של ברקאי בשכנוע חברי הקיבוץ, בתנועה הקיבוצית מתכננים להעלות את הנושא להצבעה חוזרת בבית העמק. "עד שתפרסמי את הדברים, ההחלטה כבר תשתנה", אומר ניר מאיר, מזכ"ל התנועה הקיבוצית, "בבית העמק הלכו להצבעה בלי לקיים דיון בנושא והם ישנו את ההחלטה. אני יודע איך זה היה בקיבוצים האחרים שם הצביעו בעד אחרי שהאנשים שלנו דיברו שם".
[mc4wp_form id="1006521"]