קילו עגבניות עולה היום כ-15 שקלים, זינוק של כ-41 אחוזים ביחס למחירן בתחילת ספטמבר. מחירם הסיטונאי של מלפפונים זינק ב-53.8 אחוזים, והם נמכרים ב-10 שקלים לקילו לפחות. שר החקלאות הבטיח לעשות את "כל הצעדים האפשריים להורדת מחירי הירקות והפירות", אבל הצעד המרכזי והיחיד שמוזכר בהודעה ששלח לתקשורת הוא "לפתוח יבוא עגבניות ומלפפונים פטוּר ממכס מכל מדינות העולם".
- חקלאים, תפסיקו להסתובב עם פרצוף של מלפפון
- מונסנטו: חקלאות בשירות ההון-שלטון
- עמנואל כלוא בחולות חודש וחצי יותר משהחוק מאפשר
אלא שמשרד החקלאות יודע שאין בכך באמת צורך. תוצרת חקלאית מרצועת עזה, למשל, פטורה ממכס ממילא. מחירי הירקות ברצועה נמוכים משמעותית ממקביליהם בישראל. ק"ג עגבניות בעזה נמכר היום לצרכן בכ-6 שקלים. המחיר הזה בערך כפול מכפי שהיה באוגוסט, ואולם עדיין נמוך מאשר בישראל. מחירו של קילו מלפפונים בעזה כ-2.5 שקלים בלבד ועתיד לרדת. עזה נמצאת במרחק של 15 דקות עד שעתיים מרוב השווקים בישראל. סוחרים בעזה ערוכים לשווק את הסחורה שלהם בישראל. לפני הסגר ישראל היתה השוק המרכזי של הסחורה החקלאית מעזה.
צילום: גישה – מרכז לשמירה על הזכות לנוע
אם להאמין למשרד החקלאות, הסיבה להימנעותו מאישור שיווק תוצרת חקלאית מעזה בריאותית: "יבוא עגבניות וחצילים מעזה מוגבל בשל סכנת נגעי צמחים שקיימים באזור, ואין ברצוננו להכניסם לישראל. יבוא צמחים ומוצרי צמחים או מוצרים מן החי מחוץ למדינה ללא פיקוח, עלול להחדיר נגעים בעלי פוטנציאל גרימת נזק בלתי הפיך, לצומח ולחקלאות במדינת ישראל וכן לתחלואה בבני אדם וצמחים".
זו סיבה מצוינת לאיסור שיווק מעזה, אבל היא מופרכת. ב-2015 נמכרו מאות טונות של עגבניות וחצילים מתוצרת עזה בישראל. הייבוא הותר רק למשך שנת השמיטה ורק לציבור שומרי המצוות, אבל הירקות עברו בדיקות פיטו-סניטריות מחמירות, בפיקוח שלושה גופים ובהתאם לדרישות משרד החקלאות. פתאום משרד החקלאות לא יודע לבדוק מוצרים מעזה?
ואיך זה שמוצרים חקלאיים נגועים מעזה טובים מספיק בעבור פלסטינים בגדה המערבית או בעבור קונים באירופה, אבל לא טובים מספיק בעבור קהל ישראלי? לא ברור. לא ברור גם מה עלה בגורלן של כמאה דגימות של גידולים מהרצועה שנשלחו לבדיקות בישראל בינואר, במימונם של חקלאים מעזה שעד היום לא קיבלו תשובות.
צילום: גישה – מרכז לשמירה על הזכות לנוע
קשה לדעת באיזו מידה תקל סחורה חקלאית מעזה על מצוקת המחירים בישראל. מחירי הירקות בעזה זינקו כי החמסין לא פסח על הרצועה וגם בה מורגש מחסור בתוצרת חקלאית; ומעבר סחורה דרך כרם שלום תובע פרוצדורה שיכולה להיות מסובכת ולעתים יקרה. אבל במשרד החקלאות לא טרחו אפילו לגעת בעניינים הללו, הם פשוט יצאו לסיבוב יחסי ציבור על חשבון הציבור בישראל.
שיווק סחורה מעזה בישראל הוא לא רק אינטרס צרכני של הישראלים והסוחרים ברצועה, הוא אפילו אינטרס ביטחוני ישראלי מוצהר. מאז "צוק איתן" חזרו גורמי ביטחון באוזני מי שהיה מוכן לשמוע, שישראל מעוניינת לסייע בשיקום כלכלת הרצועה. בשבוע הבא ישראל תאפשר שיווק ריהוט, ברזל וטקסטיל מעזה בשטחה, בדגש על "שיפור הכלכלה ברצועה וצמצום האבטלה בעזה". שיקום בעזה, טוענים בצבא, מתבטא בשקט באזור.
קשה לדעת למה שר החקלאות לא מאשר שיווק סחורה חקלאית מעזה. ברור רק שהמדיניות הנוכחית של הממשלה ביחס לעזה סכיזופרנית – לוקחת ביד אחת את מה שהיא מעניקה ביד השנייה. כך, משרד הביטחון הודיע שהוא מתכוון לאפשר שיווק ריהוט מעזה בישראל, אבל בו-בזמן מגביל כניסת עץ לעזה, החלטה שגורמת לענף הריהוט בעזה לקרוס; כך, מתאם פעולות הממשלה בשטחים מודיע שיאפשר שיווק שיירי ברזל מהרצועה, אבל מגביל כעת כניסת ברזל לרצועה; וכך, כולם מדברים על שיקום כלכלי של עזה, אבל חוסמים, בין היתר, מכירה של סחורה חקלאית בישראל.
בינתיים, משרד החקלאות פועל נגד מדיניותה המוצהרת של הממשלה, וכולם משלמים את המחיר.
איתמר שאלתיאל עובד בגישה, מרכז לשמירה על הזכות לנוע. הכתוב אינו מייצג את דעת הארגון