בפברואר 2010 ויקיליקס, אתר ההדלפות שייסד ג׳וליאן אסאנג׳, החל להפיץ תכתובות בסיווגים שונים של מחלקת המדינה האמריקאית. במסגרת ההדלפה שנודעה כ״הדלפה הכי הגדולה בהיסטוריה״ נחשפו מעל ל-250 אלף מסמכים הכוללים סיכומי ישיבות, התכתבויות, ניתוחים מדיניים וציטוטים של בכירים מהעולם שנאמרו בדלתיים סגורות. המסמכים הודלפו על ידי צ׳לסי מאנינג (לשעבר בראדלי מנינג), חיילת אמריקאית טרנסג׳נדרית שבעקבות הפרשה נידונה למאסר בגין ריגול. בנובמבר 2010 נחשפה כמות מכובדת של מסמכים הנוגעים לישראל.
לרגל עשור לפעילותו של ויקיליקס, בחרנו מספר מסמכים שהודלפו בשנים האחרונות ומספקים הצצה אל מאחורי הקלעים של היחסים הדיפלומטים בין ישראל וארה״ב, שכבר לא יהיו אותו דבר.
תוכנית הגרעין האיראנית – לחץ ישראלי והמדריך של ראש המוסד להפיכה
באוגוסט 2007 ראש המוסד דאז, מאיר דגן, נפגש עם תת מזכיר המדינה ויליאם ברנס. דגן בירך על הסנקציות הכלכליות שהוטלו על איראן ועל המאמצים הדיפלומטים להעמיד אותה מול מועצת הביטחון של האו״ם. ואז הציג בפניו תוכנית בת חמישה שלבים להפלת המשטר באיראן. השלב החמישי והאחרון כלל הצעה מפתיעה של דגן לאמריקאים להסתייע בקבוצות של סטודנטים איראנים וקבוצות לאומיות שונות כדי לנסות ולהפיל את המשטר האיראני. השלב השני בתוכנית עסק בצעדים סמויים שדגן וברנס נמנעו מלדבר עליהם בפורום הרחב שבו התקיימה הפגישה, דבר שבדיעבד מנע את הדלפתם על ידי ויקיליקס.
מהמסמכים עולים ניסיונותיה של ישראל להשפיע על המדיניות האמריקאית בנושא הגרעין האיראני. במאי 2009, העריך שר הבטחון דאז, אהוד ברק, בפני חברי סנאט וקונגרס כי למדינות המערב יש חלון הזדמנויות של בין שישה ל-18 חודשים לעצור את איראן מלהשיג נשק גרעיני, והוסיף כי לאחר מכן ״כל פתרון צבאי יגרום לנזק היקפי בלתי מתקבל על הדעת״.
שנת 2010 הוצגה על ידי בכירים ישראלים כשנה קריטית בהתמודדות עם האיום האיראני. ראש אמ״ן היוצא, האלוף עמוס ידלין, מצוטט מזהיר (או עוקץ) את האמריקאים כי ״ישראל לא נמצאת בעמדה שהיא יכולה לזלזל באיראן או להרשות לעצמה להיות מופתעת כמו ארה"ב בפיגועי 11 בספטמבר״.
תקיפת הכור בסוריה – אישור רשמי
מסמך מאפריל 2008 מאשר כי ישראל תקפה את המתקן הגרעיני בסוריה בספטמבר 2007. את המסמך כתבה מזכירת המדינה לשעבר, קונדוליזה רייס. חשיפת המסמך על ידי ויקיליקס הייתה האישור הרשמי הראשון לכך שישראל תקפה את המתקן. לפי מסמך נוסף מיולי 2007, חודש וחצי לפי תקיפת המתקן הגרעיני בסוריה, מאיר דגן הכחיש בפני האמריקאים כי ישראל מתכוונת לתקוף את המתקן.
ריגול אמריקאי בישראל
לפי מסמך מה-31 באוקטובר 2008, עליו חתומה מזכירת המדינה קונדוליזה רייס, הממשל האמריקאי ביקש משגרירות ארה״ב בישראל לאסוף מודיעין יומינט (מודיעין אנושי) בנושאים פלסטינים. במסגרת המשימה גם נכללו יעדים ישראלים כמו איסוף מודיעין בנוגע להנהגת המדינה, מהלכים מדיניים, פעולות צבאיות, תשתיות תקשורת, פרטים של אישים בכירים ולברר את עמדת גופי הביטחון בישראל באשר למו״מ עם הפלסטינים. כל זה קרה כמה ימים לפני הבחירות בארה״ב שהסתיימו בניצחון של ברק אובמה, וכחודשיים לפני מבצע ׳עופרת יצוקה׳. המשימה שהוטלה על השגרירות יכולה להתפרש כהוכחה פומבית לריגול אמריקאי בגבולות ישראל.
עזה – תיאום עם מצרים ושימוש בכוח לא פרופורציונלי
בשיחותיו של אהוד ברק במאי 2009 בנושא הגרעין האיראני עם חברי סנאט וקונגרס, הוא סיפר שישראל ניסתה לתאם את מבצע ׳עופרת יצוקה׳ בעזה. לפי סיכום הישיבה, ברק אמר שהרשות הפלסטינית חלשה וחסרת ביטחון עצמי והוסיף כי לפני מבצע 'עופרת יצוקה' ממשלת ישראל התייעצה עם מצרים ועם פת"ח ובחנה האם הן יהיו מוכנות לקחת את השליטה על רצועת עזה לאחר שישראל תביס את החמאס. לפי ברק תשובת מצרים ופת"ח הייתה שלילית.
ממסמך מנובמבר 2008, חודשיים לפני מבצע ׳עופרת יצוקה׳, עולה כי בכירים ישראלים סיפרו בחשאיות לאנשי שגרירות ארה״ב בתל אביב במספר הזדמנויות על מדיניות רשמית של הממשלה לפיה יש ״לשמור את כלכלת עזה מתפקדת ברמה הנמוכה ביותר האפשרית לפני כניסה למשבר הומניטרי״.
מסמך מפברואר 2009 מסכם פגישת ארוחת ערב בנוכחותו של מאיר דגן, בכירי ממשל, בני דגן, לשעבר שגריר ישראל בשוודיה, שגריר אנגליה ושגריר עיראק. במסמך מצוטט דגן מודה כי האסטרטגיה של ישראל מול החמאס והחיזבאללה היא שימוש בכוח לא פרופורציונאלי.
שבועיים לפני החלטת הקבינט על הקפאת הבנייה בהתנחלויות, בנובמבר 2009, נפגש היועץ לביטחון לאומי הגרמני עם סגן שרת החוץ, פיל גורדון, והשגריר האמריקאי, פיליפ מרפי. המסמך שפירט את תוכן השיחה נחשף על ידי ויקיליקס וממנו עולה כי אנגלה מרקל ביקשה לאיים על ראש הממשלה בנימין נתניהו כי במידה ולא יסכים להקפיא את הבנייה – ארה"ב תפסיק לסייע לישראל בבלימת דו"ח גולדסטון במועצת הביטחון של האו"ם.
אולמרט ונתניהו כיו״ר האופזיציה
בנובמבר 2010 פורסם בחדשות 2, כי לפי מסמך משנת 2007 שהודלף לויקיליקס, שמעון פרס הודה בפני נתניהו כי ״תהליך אוסלו היה טעות״. נתניהו, אז יו״ר האופוזיציה, סיפר זאת לחבר הקונגרס, גרי אקרמן, במהלך פגישה בין השניים באותה שנה. אולם, מעיון במסמך המדובר עולה כי למעשה נתניהו אמר שפרס הודה בפניו כי אוסלו התבסס על הנחה כלכלית שגויה וכי עזרת ארה"ב ואירופה לפלסטינים יצרה בירוקרטיה סבוכה בה עובדי הרשות ממתינים לקהילה הבינלאומית שתשלם את משכורותיהם. בנוגע ליכולות פת"ח לנהל קמפיין, ענה נתניהו כי יש למוטט את הכלכלה הפלסטינית המסתמכת על פטרונים ולהאשים את חמאס, במקום המצב הקיים בו חמאס נתפס כשולט וחזק מול ישראל בשל האופן בו ניהל את שחרור האסירים הפלשתינאים.
עוד טען נתניהו כי נסיגות חד צדדיות כדוגמת הנסיגה מדרום לבנון ומעזה הן טעות ומאפשרות לאיראן להשיג שליטה בעזה שהופכת ל"בונקר", לסוריה להתחמש ולחיזבאללה לשקם את עצמו. נתניהו ראה באלה את זרועות התמנון וטוען שיש להתמודד עם התמנון עצמו – איראן. נתניהו מעלה בשיחה את האפשרות שישראל תחבור לערב הסעודית כדי לפעול נגד איראן.
באותו מסמך נתניהו מותח בקורת חריפה על תפקודו של אולמרט במהלך מלחמת לבנון השנייה ומתאר את מפלגת קדימה כ"מפלגה מזויפת", שעלולה להעלם במידה ואולמרט יודח בגלל פרשיות השחיתות שהוא מעורב בהן.
במסמך מינואר 2008 נחשף כי לקראת הבחירות בישראל אמר מובראק לשגריר ארה״ב ואיש קונגרס כי נתניהו "בחור אלגנטי וצ׳ארמר שלא יכול לקיים הבטחות". מובראק גם ציין שהוא אמר את זה לנתניהו באופן אישי.
מסמכי סטרטפור
ב-27 בפברואר 2012 החלו ויקיליקס לפרסם מעל ל-5 מיליון התכתבויות של חברת ׳סטרטפור׳, חברה אמריקאית פרטית לאיסוף מודיעין, המכונה ״הסי-אי-איי של אמריקה התאגידית״. באחת ההתכתבויות משוחחים אנשי סטרטפור על מידע שקיבלו ממקור של החברה, לפיו ישראל שתפה פעולה עם לוחמים כורדים במטרה לפגוע במתקני הגרעין האיראניים. בהודעה, שנכתבה ב-14 בנובמבר 2011, דנים עובדי ׳סטרטפור׳ בפיצוץ המסתורי שהתרחש בבסיס טילים בסמוך לטהראן. הם מצטטים מקור שנשאל לדעתו בנוגע לדיווחים לפיהם ישראל מתכננת מבצע צבאי נגד איראן והשיב כי מדובר בהסחה מאחר וישראל כבר השמידה את כל התשתית האיראנית על הקרקע לפני מספר שבועות.
באוגוסט 2015 פרסמו ויקיליקס במסגרת הדלפות ׳סטרטפור׳ מסמך לפיו נתניהו שימש כמקור מודיעיני של סגן נשיא ׳סטרטפור׳, פרד ברטון. ״לפי מקור ישראלי לאירנים יש פצצות״, נכתב בהודעה. ואח״כ נכתב שהמקור הוא ביבי (במקור: ״bb– לעיניך בלבד״). נתניהו הגיב אז כי לא היו דברים מעולם.
האימיילים של קלינטון
רגע לפני הבחירות בארה״ב, נחשפו באוקטובר מיילים אודות בכיר ישראלי, ככל הנראה שגריר ישראל בוושינגטון רון דרמר, שהעביר לפני כשנה מסרים למטה הבחירות של הילרי קלינטון. מהתכתובת נראה כי נתניהו ניצל את המרוץ לנשיאות כדי לרכך את קלינטון בנושאים שקרובים לליבו. המסר העיקרי היה הבעת חשש של ממשלת ישראל כי במידה וקלינטון תיבחר, היא תנקוט מדיניות חוץ שתתמקד בסוגיה הפלסטינית.
הודעות האימייל נשלחו מסטוארט אייזנשטאט, מקורב למשפחת קלינטון ויועצו של הנשיא אובמה לענייני שואה, לראש מטה הבחירות של הילרי קלינטון ג'ון פודסטה, וליועצה הקרוב ג'ייק סאליבן. בהודעה לפודסטה בפברואר 2015 כתב אייזנשטאט כי הוא מקורב מאוד לדרמר, ואף השתתף בחגיגת בר המצווה שלו במיאמי. לפי אייזנשטאט, דרמר הביע את חששו כי איראן תשתמש בהסכם הגרעין כדי להפעיל לחץ על ממשל אובמה וביקש כי קלינטון תסייג את תמיכתה בהסכם וכי "תמנה את חששותיה" ותציין כי ההסכם שהושג עדיף על מצב של אי-הסכמה.
במייל ששלח בדצמבר 2015 ליועציה של קלינטון, סיפר אייזנשטאט כי הוא נפגש לארוחת בוקר עם בכיר ישראלי שסיפק לו תובנות שונות. לדברי אותו בכיר (כנראה השגריר דרמר) לנתניהו היו ״יחסים טובים באופן מפתיע עם קלינטון״ והוא סבור כי ״יהיה לו קל לעבוד אתה מכיוון שהיא באופן אינסטינקטיבי אוהדת ישראל בהשוואה לבית הלבן הנוכחי". הבכיר גם הזכיר את שיחת הטלפון שנמשכה 43 דקות בין קלינטון ונתניהו, סביב משבר הבנייה ברמת שלמה בזמן ביקור סגן הנשיא ג'ו ביידן במרץ 2010, במהלכה רצה נתניהו לטרוק לה את הטלפון, לדבריו. אולם, מהר מאוד הוא הגיע להבנה שלמעשה קלינטון, שהיתה אז שרת החוץ, נאלצה לקרוא את דף המסרים שהוכן עבורה על-ידי הבית הלבן.
עוד אמר הבכיר הישראלי לאייזנשטאט כי נתניהו תומך בפתרון שתי המדינות, אבל רוב מפלגת הליכוד ומפלגת הבית היהודי בראשות נפתלי בנט אינם תומכים בכך. והוסיף, במה שנראה כהעברת מסר לקלינטון, שכדי לפעול בשטח, נתניהו ירצה לדעת שהוא מקבל את תמיכת ארה״ב בהתנגדות לכל יוזמה לקידום החלטה בנושא הישראלי־פלסטיני במועצת הביטחון של האו״ם, ובהסכמה לכך שישראל תוכל לבנות בתוך גושי ההתנחלויות בגדה.
מעניינת גם ההתייחסות בהודעה לחשש של נתניהו בעניין היורש של עבאס. הבכיר הישראלי אמר לאייזנשטאט כי איומי הפרישה של עבאס נראים רציניים מבעבר, אבל ״אין אף יורש ברור, מלבד הבחור שיושב בכלא״. כלומר, מרוואן ברגותי.