ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע היום בצהרים (שלישי) כי הוא מבטל את ההסכם שנחתם עם נציבות האו"ם לענייני פליטים ושאמור היה להביא להוצאתם של כ-16,000 מבקשי מקלט מישראל למדינות מערביות. משמעות הדבר היא שאף מבקש מקלט לא יעזוב את ישראל, בשל קריסתו של מתווה הגירוש לרואנדה ולאוגנדה שאותו תכננה הממשלה.
פחות מיממה לפני הודעה זו כינס ראש הממשלה מסיבת עיתונאים חגיגית שבה הכריז על המתווה שגובש עם נציבות האו"ם לענייני פליטים. לפי ההסכם שעליו חתם ראש הממשלה (זאת למרות שלא אושר בממשלה, כמקובל) אמורה הייתה הנציבות לפתוח במו"מ עם כמה מדינות מערביות כדי שאלה יקלטו את מבקשי המקלט ששוהים בישראל. ישראל אמורה הייתה להקנות מעמד זמני למבקשי המקלט שיישארו בשטחה ולפזר אותם בערים ויישובים שונים כדי להקל את הלחץ בשכונות דרום תל אביב, שבהן מרוכזים כ-50% מהם.
ההסכם עם האו"ם הגיע לאחר שרואנדה ואוגנדה, שאליהן רצתה הממשלה לגרש את מבקשי המקלט הודיעו כי אין להן כל הסכם עם ישראל, וממילא לא התחייבו לקלוט את מבקשי המקלט השוהים בה. עתירות לבג"ץ שהוגשו על ידי עו"ד איתי מק (בשם עשרות עותרים) ועו"ד אביגדור פלדמן שדרשו לבטל את הגירוש לאור התנערותן של רואנדה ואוגנדה ממחויבות כלשהי לקליטת מבקשי המקלט לא זכו לתגובה מצד המדינה, דבר שהוביל את שופטי בית המשפט העליון להודיע על הקפאה של כל פעולות הגירוש עד לבירור העתירה. ראוי לציין כי בג"ץ דחה את כל העתירות שהוגשו נגד הגירוש כל עוד טענה המדינה להסכם סודי ובר תוקף עם אותן מדינות.
היום הגיש עו"ד פלדמן עתירה נוספת התובעת לשחרר לאלתר את מבקשי המקלט הכלואים בכלא סהרונים, שהוכנסו למאסר כחלק מפעולות הגירוש שהוקפאו כאמור. תשובת המדינה לעתירה צפויה להימסר בשעות הקרובות, אך העותרים מניחים כי למדינה לא תהיה עילה להתנגד לשחרורם של הכלואים, שכן מתווה הגירוש בוטל הלכה למעשה. במקביל נפגש ראש הממשלה נתניהו עם תומכי גירוש מבקשי המקלט מבין תושבי דרום תל אביב. בצאתה מהפגישה אמרה שפי פז מ"החזית לשחרור דרום תל אביב" כי כעת יחזור הדיון לבג"ץ: "אנו מתחילים לחשוב על כמה פתרונות שאני לא יכולה לפרט". פז הוסיפה כי כל הפתרונות כוללים את שיקום דרום תל אביב, כהגדרתה. אלון-לי גרין העומד בראש תנועת "עומדים ביחד" המתנגדת לגירוש אמר הבוקר כי משמעות ביטול ההסכם עם האו"ם היא שהגירוש לא יחזור להיות על השולחן, אך "שיקום דרום תל אביב חוסל".
כעת, כשאף מבקש מקלט לא ייצא את ישראל (בהסכמה, כפי שתוכנן בהסכם עם האו"ם, או בכפייה, כפי ששאפה הממשלה בתוכנית הגירוש), לא ברור מה יעלה בגורלם של מבקשי המקלט. גורמים במשרד המשפטים ששוחחו היום עם המקום הכי חם העריכו כי הצהרותיו של נתניהו אתמול על כך שהמתווה שתוכנן עם האו"ם הוא מתווה טוב, כמו גם העובדה שנציבות האו"ם לפליטים היא זו שניהלה את המו"מ מול נתניהו, יעמדו לצדם של מבקשי המקלט אם יפנו לבית המשפט בדרישה שיורה למשרד הפנים להכיר בהם רשמית כפליטים. הדבר יוצר מצב חדש שבו הממשלה מכירה דה פקטו במעמדם המשפטי, עניין שיכול למנוע תוכניות גירוש עתידיות.
[mc4wp_form id="1006521"]