ב-26 באוגוסט פרסם בעמוד הפייסבוק שלו בני ביטון, ראש עיריית דימונה, שדימונה היא בין הערים הבודדות בנגב בה יהיה דשא סינתטי בכל גני הילדים, וש-2.2 מיליון שקלים הושקעו בפרויקט, לרווחת ילדי העיר. בהמשך הפוסט צוין כי העבודה כבר בוצעה ב-90 אחוז מגני הילדים, ועד סוף ספטמבר היא תושלם בשאר הגנים.
יאיר ישראל, הורה לילד בגן של קהילת העבריים מדימונה, ראה את הפוסט ומיהר לגן של בנו כדי להנות מהדשא החדש. קשה להגיד שהוא התפלא לגלות שהגן, מגני עיריית דימונה, הוא אחד מ-10 האחוזים שטרם טופלו. האכזבה היתה גדולה במיוחד כי מדובר בגן וחצר שסובלים מליקויים רבים נוספים, ועד ההורים פנה מספר פעמים בשנה שעברה לעירייה בבקשה לטפל בליקויים ודבר לא נעשה.
ישראל העלה עוד באותו יום פוסט בפייסבוק, בתקווה להעלות את המודעות ליחס המפלה, לדבריו, שמקבלת קהילת העבריים. הוא צירף לפוסט תמונות של חצר הגן שלא זכתה להתהדר בדשא סינתטי כמו הגנים בעמוד הפייסבוק של ראש העיר ותמונות נוספות המעידות על ליקויים. הפוסט שלו זכה ליותר מ-100 שותפים והעיר את העיר.
"זה לא בית סוהר, זה גן." מצבה הרעוע של החצר בגן הקהילה
עיריית דימונה הצליחה למצוא פתרון לאחת הבעיות המטרידות הורים לפעוטות: ארגזי החול. החן ההיסטורי הנילווה לריבוע המקורה הממולא חול ים קריר טומן בחובו גם תחזוקה לקויה, חתולים שמחביאים בו את צרכיהם בשעות שהגן סגור, בריכת בוץ בחורף ודעות לכאן ולכאן לגבי כמה נעים להסתובב עם החול הזה בבגדים. במהלך השנה שעברה העלו הורים לרשת תלונות לגבי הטיפול בחצרות הגנים בעיר, העירייה נענתה להם, ואחד הפתרונות שהוצעו היה החלפת החול בדשא סינתטי. עם כל הצער לגבי ההשלכות הסביבתיות – הורי העיר החליטו פה אחד שהם מעדיפים את הדשא המלאכותי על פני החול. אבל כאמור, העבריים נשארו מאחור.
היום התקיימה אסיפת הורים עם הגננות, ומבלי לשתף את הגננות שאינן חלק מקהילת העבריים החליטו ההורים שמחר, בראשון בספטמבר, כשאלפי ילדים יפתחו את שנת הלימודים, יגיעו ילדיהם לגן אך כאות מחאה על חוסר השוויון וחוסר הטיפול, ההורים ישארו יחד עם הילדים מחוץ לכותלי הגן ויסבירו להם כי הגן שלהם דורש שיפוץ ולכן הם לא נכנסים.
תמינה קוט, אם לילד בגן של קהילת העבריים, הזמינה אותי לגן להיווכח בעצמי במצבו, אך כשהצגתי את עצמי ככתבת התבקשתי לצאת באופן מיידי. הגננת אמרה שאני לא רשאית להיכנס ללא אישור מעיריית דימונה, ושהיא לא יכלה ליצור קשר עם מנהלת הגנים באותו הרגע מפני שזו הייתה בהשתלמות.
קוט: "ראש העיר טוען כי השקיע 2.2 מיליון בגנים. לא ביקשנו יותר מהגנים האחרים, ביקשנו רק את אותו הדבר ממה שהושקע בגנים אחרים. אני לא רוצה לדבר על אפליה וגזענות אבל מרגיש שפשוט מזניחים אותנו. החלטנו שדי, מחר אנחנו פשוט נשבית את הגן, הילדים שלנו לא ילכו ככה לגן".
קוט מספרת שנשות הקהילה התאחדו סביב ההחלטה ובהפגנת סולידריות למען קידום המטרה, אלה שיכולות להרשות לעצמן להשאיר בגן ישמרו על הילדים של הנשים שחייבות לצאת לעבוד.
הגן של קהילת העבריים כולל שתי כיתות גן בהן יותר מ-50 ילדים. ידייה לוגן, אם שבנה היה בגן בשנים האחרונות, טוענת שב-2015 הם הגיעו אל ממלאת מקום ראש העיר, אילנה אזולאי, עם תמונות של הליקויים בגן והובטח להם טיפול. "אנחנו יום לפני תחילת הלימודים ולא סידרו דבר", היא אומרת, "האסלות לא תקינות, לא צבעו את מתקני הצעצועים שלא חודשו במהלך שנים, אין דשא כמו בשאר הגנים. אף אחת מההבטחות שהבטיחה לנו אזולאי בשנה שעברה לא קוימו. פנינו גם לגננות שאומרות שגם הן פנו לבקש טיפול. הנה, עכשיו הביאו את הדשא הסינטתי, לפני כמה שעות, ועדיין לא התקינו אותו. אילו יאיר לא היה מפרסם את הפוסט בוודאי גם את זה ילדי הקהילה לא היו מקבלים".
הדשא הסינתטי שנחת היום במתחם הגן היא כנראה תגובת העירייה לחשיפה הגדולה לה זכה הפוסט של יאיר ישראל, וניסיון להרגיע את הרוחות. "זה מרגיש פשוט לא פייר שבזמן שמפרסמים בפייסבוק השקעות של מיליונים, הבעיות אצלנו לא מטופלות, ואנחנו יום לפני פתיחת שנה", אומרת לוגן, "מה כבר דרושה השקעה לתקן אסלות ונזילות בשירותים? בושה שכך משאירים את ילדינו".
בתולה יהודה העבירה רק השנה את בנה לגן של הקהילה מגן עירייה אחר, אבל היא לא בטוחה שתשאיר אותו שם. "הגן שהוא היה בו קודם מטופח הרבה יותר. רציתי שהבן שלי יהיה עם ילדים שהוא מכיר, עם ילדים שדומים לו, אבל העירייה חייבת לעשות את העבודה שלה והגן הזה צריך לקבל את מה שכל גן אחר בדימונה מקבל. יש בגן חלודה, נזילות מהביוב, מדוע אני צריכה לסכן את ילדי בזיהום?"
שאולה קנטו, גם היא מצטרפת חדשה לגן הקהילה: "כשהגעתי לעירייה לרשום את הילד, מיד רשמו אותו לגן הקהילה עוד לפני שבכלל ביקשתי! בלי לשאול אותי, כאילו זה ברור מאליו. זו צריכה להיות הזכות הבסיסית שלי לבחור את הגן שאני רוצה, אני ילידת הארץ ואזרחית וכמו כולם. בסופו של דבר הגעתי לפה אבל אני מזועזעת מהמצב אני לא יודעת אם הוא ישאר כאן".
"לא מגיע להם להגיע לגן בו יש חלודה ונזילות". יאיר ישראל
אושרה ריצ'ראדסון, חברת ועד ההורים של גני הקהילה בשנה האחרונה, אומרת שהגיעו מים עד נפש. היא מבקשת לציין שהגננות מעולות והיא איננה מפנה כלפיהן את הטענות על הזנחת העירייה את הגנים. "אני לא אוהבת לעשות רעש ואני לא אוהבת לכעוס, אבל המצב בגן לא מאפשר לי לשלוח את הילדה ולשתוק. מחר הבת שלי לא תלך לגן".
חלק מהאמהות שהחליטו להשאיר את ילדיהן בבית
"אין הבדל בין ילדי הקהילה לילדים האחרים", אומר יאיר ישראל. "לילדים שלנו בגן אין סככה מסודרת, אין צל בחצר, שהיא גם לא מסודרת, שלא לדבר על זה שאין צעצועים ולא השקיעו במתקנים. הגננת אמרה לנו שבשבועיים הראשונים פשוט לא יצאו לחצר. זה לא בית סוהר, זה גן. לא מגיע להם להגיע לגן בו יש חלודה ונזילות, פשוט לא מגיע להם. כשאלפי ילדים יגיעו מחר לגני הילדים בהתלהבות, אנו נשבית את הגן ואני אסביר לבן שלי שאני בתור אבא שאוהב אותו ודואג לו, אני דואג שישפצו לו את הגן. אנחנו דורשים שוויון. אתמול שלחנו מכתב לראש העיר אך עד עכשיו לא קיבלנו מענה, והדברים לא זזים. אנחנו כרגע רק משביתים את הגן ביום הראשון ללימודים, אבל נעשה את כל המהלכים הנדרשים עד שנקבל מענה ולא משנה כמה זמן זה ייקח".
"עשה את כל המהלכים הנדרשים עד שנקבל מענה". יאיר ישראל
קהילת העבריים נחושה לא לוותר על זכויותיה ועל השוויון. אחרי שגם גני משחקים ציבוריים בעיר קיבלו את מנת הדשא הסינתטי שלהם, העלבון רק גבר. מילא גני ילדים אחרים, אבל העובדה שכל גן ציבורי בעיר נמצא בתור לפני הילדים שלהם – היתה יותר מדי גם לסבלנות שלהם.
מדוברות העירייה נמסר: "לא ידוע לנו על כך. העירייה טיפלה ב-90 אחוז מהגנים, למעט תשעה שהעבודות עליהם טרם הסתיימו. היום העבודות יחודשו, ועד סוף אוקטובר תושלמנה כל העבודות על כל הגנים. הטענות מצד העבריים אינן טענות "רשמיות", באשר יש להם נציג בעירייה, עובד שכל תפקידו הוא לרכז את הבעיות של הקהילה, להבין בפני ראש העיר ולעקוב אחר הטיפול בהן".
עדכון: בשעות הצהרים טען דובר העירייה שהגן לא הושבת, ורק "בודדים" לא שלחו ילדים לגן. כמו כן מסר שהשיפוצים "התחילו אתמול ויסתיימו מחר". ההורים הכועסים טענו מנגד שגן חובה היה ריק לגמרי ובגן השני היו 4 ילדים, ושהנחת הדשא המהירה היתה תגובה לפנייתם לתקשורת. בשיחה עם סגנית ראש העיר היא אמרה כי הדשא אכן יונח, אולם הגן ישופץ בצורה רצינית רק בסוף שנת הלימודים.
4/9/2016: היום מתבצעות עבודות בגן והילדים אינם נמצאים בו. בפגישה הבטיח ראש העירייה כי הליקויים יתוקנו עד יום שלישי השבוע.