רבבות ישראלים הגיעו לבמות הבידור בערים השונות בערב יום העצמאות כדי לחגוג 70 שנה למדינה. גם אייל פנחס, תושב באר שבע והורה יחיד לילד משותק מוח בן 13 רצה להצטרף לחוגגים. פנחס הגיע אל הבמה המרכזית בעיר, מול העירייה, וביקש לחנות קרוב ככל האפשר לחגיגות. לפנחס, נכה בעצמו, יש תו נכה והוא מחזיק בכל התעודות הדרושות.
כשהגיע עם בנו לקרבת הבמה, הוא נדרש לחנות כחצי קילומטר מהמקום, בקונסרבטוריון העירוני. כשהסביר למאבטח במקום שבנו והוא לא אמורים לעבור מרחק כה גדול, וכי אי הסדרה של מקום חניה קרוב ונגיש עומד בסתירה לתקנות הנגישות, הסביר המאבטח כי אלה ההוראות שקיבל וכי לא יוכל לאפשר לו חניה קרובה מטעמי ביטחון.
"זה לא משהו חדש", אומר פנחס בייאוש. "זו לא הפעם הראשונה ואני משער שגם לא האחרונה. אני בדרך כלל מראש לא יוצא מהבית". פנחס פרסם לפני שנה פוסט בדף הפייסבוק של ראש עיריית באר שבע רוביק דנילוביץ', שבו כתב כי נכים אינם מוזמנים לאירועים, וכי לא התאפשר להם להגיע גם לחגיגות האליפות של הפועל המקומית, משום שהחגיגות לא הונגשו לבעלי מוגבלות. "אף אחד לא רואה אותנו ממטר. הם הנכים ולא אנחנו שלא מאפשרים לנו להשתתף כמו כל אדם אחר. תמיד קל לשלוף את התירוצים הביטחוניים ולא לאפשר לנו גישה בשם הביטחון. המדינה שלנו מפקירה את הנכים".
בתקנות הנגישות נקבע בין השאר כי "נגישות אדם עם מוגבלות באתר תהיה חלק בלתי נפרד מנגישות כלל הציבור (Inclusion principle) ולא תמומש בנפרד … [יעשו שינויים שיקנו] לאדם עם מוגבלות המבקר באתר חוויה דומה, ככל האפשר, בטיבה ובאיכותה, לזו של מבקר שאינו עם מוגבלות", אולם פנחס אומר כי העירייה לא עשתה כל מאמץ לאפשר לבנו ולו ליהנות מחגיגות העצמאות כמו שכניהם הלא-נכים.
קובי כהן, גם הוא נכה, מצטרף לתלונות על חוסר נגישות במהלך החגיגות בבאר שבע. כהן עשה את מאמץ ההגעה מהחניון המרוחק ועד לכניסה לרחבת העירייה על כיסא הגלגלים הממונע שלו, אולם כשהגיע לשער הבחין במדרגה בשער והחליט לוותר על החגיגות. "בבושת פנים נאלצתי לחזור לאחור ולוותר על האירוע המרכזי של יום העצמאות", כתב בפוסט שפרסם בעמוד שלו בפייסבוק, "כך הסתיים הניסיון הקטן שלי וכנראה של רבים מחברי המתגלגלים לחגוג את יום העצמאות בטקס ובעיר שכנראה לא בדיוק לוקחת בחשבון את העצמאות האישית שלנו".
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1247353335408338&set=a.144275512382798.42553.100004010506374&type=3&theater
הפוסט של קובי כהן
"יש חוק, אבל הוא לא מיושם", אומר כהן בשיחה עם המקום הכי חם. "באירוע הזה ובעוד הרבה אחרים, מקדישים במות לנכים, מקציבים חניות נכים כדי לצאת ידי חובה, אך הכל מרוחק ומי שסובל מנכות לא יכול להגיע באמת.
"ספק אם המדינה שואפת ליצור מצב שבו יהיה שוויון. כדי ששוויון יתקיים צריך לעשות העדפה מתקנת, ואם יש מקום שקל לעשות בו העדפה מתקנת זה נושא ההנגשה. אבל, כשמדובר בצרכים שלנו הנכים, אנחנו תמיד מוצאים את עצמנו בתחתית סדר העדיפויות".
אבל אם כהן ופנחס מקווים לשינוי קרוב בהנגשת מבני ציבור ממשלתיים ועירוניים לצורכיהם של נכים, הם צפויים לאכזבה. בהצעת תקציב המדינה לשנת 2019 ישנו סעיף שידחה את המועדים הקבועים בחוק להנגשה לפחות עד שנת 2021, זאת למרות שחוק הנגישות נחקק כבר ב-2005.
"לממשלה קל להנחיל חוקים על אחרים אבל לא על עצמה", אומר כהן. "היא דוחה את מועד היישום להנגשת המבנים שלה לנכים, אז למה שינגישו עבורנו גם את האירועים? כבר עייפנו מלפנות, להעיר, להתלונן. זה גורם לי להרגיש נרגן ואני לא כזה". "אין כאן עצמאות אמיתית לנכים", מחזק את דבריו פנחס, "המדינה שלנו מפקירה את הנכים, כמו תמיד".
מעיריית באר שבע נמסר בתגובה: "העירייה פרסמה מבעוד מועד בעיתונות ובאמצעי המדיה השונים דרכי נגישות לאירועים. כמו כן, נמסרו לציבור מספרי טלפונים למתן תשובות בנושא חניה. העירייה עשתה מעל ומעבר בנושא הנגישות. חניית משכן אמנויות הבמה הוגדרה על ידי יועץ נגישות כחניית נכים. בקריית השמחה ברחבת העירייה הותקנו מבעוד מועד במות מוגבהות לכיסאות גלגלים עם רמפת גישה נוחה. עיריית באר שבע וחברת 'כיוונים' עושים ככל שניתן להנגשת האירועים, לרבות כתוביות על מסכים ואמצעי עזר שהועמדו לרשות הפונים".
[mc4wp_form id="1006521"]