כ-600 איש מפגינים כעת בת"א במחאה על החלטת הממשלה לחסל את חטיבת החדשות בתאגיד השידור הציבורי "כאן". ביום חמישי, כזכור, נחתם "הסכם פשרה" בין ראש הממשלה נתניהו (שתמך ברפורמה בשידור הציבורי שעברה במהלך כהונתו הקודמת) לבין שר האוצר כחלון לפיו התאגיד החדש יעלה לאוויר, ללא מחלקת החדשות שלו, שתישאר בסמכות רשות השידור. משמעות הפשרה היא פיטוריהם של 150 עובדי מחלקת החדשות של התאגיד. "בסופו של דבר, הציבור יגיד לשר האוצר את מה שאנחנו מנסים להגיד לו עכשיו: כחלון, מי שיתקפל – לא ייבחר", אמרה הערב עובדת התאגיד לקול מחיאות כפיים.
המפגינים חוסמים את הכביש בדרך בגין, בסמוך למחלף השלום. נציגי המשטרה קוראים למשתתפים לעלות חזרה למדרכה, וטוענים כי מדובר ב"מחאה לא חוקית".
"למה להתחיל הכל מהתחלה? יש פה אנשים רעבים עם יושרה ומקצועיות אין קץ, שעזבו מקומות עבודה והתייצבו להקים את המקום, מוכנים לשידור ושולחים אותם הביתה – מפחד"
רבים מעיתונאי מחלקת החדשות בתאגיד חששו להתראיין הערב. "המצב קשה. עזבתי עבודה מבוססת מתוך אמונה בשידור הציבורי ושמים לנו מקלות בגלגלים ולא נותנים לנו לעבוד", אומרת פולי טובמן, עורכת כלכלית. "האווירה ביום חמישי הייתה קשה. אנשים הסתובבו בהלם. אנחנו נמשיך להלחם ונצא בעוד הפגנות, כמה שנצטרך". המשורר שלומי חתוכה, שעתיד לערוך ולהגיש תכניות תרבות, אמר: "לנתניהו היה עיתון, ואמרתי סבבה. פרגנתי לו על העיתון ואז הסתבר שהוא בכלל במגעים עם עיתון אחר והמטרה היחידה היא להונות ולשקר. הגעתי לפה היום גם כאזרח וגם כמקדם האג'נדה המזרחית כדי לשאול: למי שייך השידור הציבורי?".
יוני סמש, שמשמש כמפתח תוכן ב"כאן", הוסיף: "יש לנו בעיה עם זה שאומרים 'אוקיי, בואו נעשה את הדבר הטוב הזה שעשינו – אבל הכל מהתחלה'. למה להתחיל הכל מהתחלה? יש פה אנשים רעבים עם יושרה ומקצועיות אין קץ, שעזבו מקומות עבודה והתייצבו להקים את המקום, מוכנים לשידור ושולחים אותם הביתה – מפחד".
"כשזה נראה לממשלה עצמאי מדי, מקצועי מדי, תחקירי מדי וביקורתי מדי – הם פשוט מחליטים שזה לא יהיה".
בין המפגינים היו לא מעט עיתונאים מכלי תקשורת אחרים, בהם גם כמה מהעורכים הוותיקים והחשובים בישראל, דוגמת שמוליק שם טוב, דורון גלעזר ויואל אסתרון. הכתב הכלכלי של חדשות 10, מתן חודורוב, נשא דברים בהפגנה: "חלק מהעובדים הגיעו מרשות השידור, חלקם הגיעו מכלי תקשורת במגזר הפרטי. לכולם משותפת ההבנה ששידור ציבורי הוא אחד מיסודות הדמוקרטיה הבלתי מעורערים; שכאשר השידור הציבורי הוא עצמאי, האזרחים מקבלים ערך מוסף, וכאשר השידור הציבורי נשלט בידי פוליטקאים, שמצרים את צעדיו ומחשבים להשתלט על עיתונאיו – הוא עלול להפוך לכלי תעמולה מסוכן".
חודורוב התייחס בנאומו גם למשברים קודמים בשוק התקשורת הישראלי: "שמעתי בימים האחרונים איך ליבו השותת של ראש הממשלה נתניהו נכמר על עובדי רשות השידור, שחלקם ייאלצו ללכת הביתה. נדמה לי שלאורך כל הדרך התייחסנו בשיא הרצינות לטרגדיה האישית, המקצועית והמשפחתית של הגוף הזה, שהרי נחרב מלכתחילה בגלל התערבות פוליטקאים ובגלל ניסיון להשתלט ולשלוט ולהתערב באופן בלתי פוסק בשידור ובמינויים ובתכנים ובתכניות, עד כדי כך שאפסו כמעט לחלוטין הסיכויים לשקם אותו. והנה נזכר ראש הממשלה באותם מאות עובדים. מעניין שעובדי ערוץ 10 שעמדו במצב דומה רק לפני כשנתיים לא עניינו את מר נתניהו אז, למרות ששום גוף שידור לא הוקם כדי להחליף אותם".
"אני כבר מזמן הגעתי למסקנה שזה לא ימין, זה לא שמאל, זה לא חרדים, וזה לא חילונים", הוסיף חודורוב, "זו השליטה, ורק היא, שמעניינת את הממשלה בבואה לנהל את התקשורת הישראלית. כשזה נראה להם עצמאי מדי, מקצועי מדי, תחקירי מדי וביקורתי מדי – הם פשוט מחליטים שזה לא יהיה. טועה מי שחושב שזה יתחיל וייגמר בתקשורת השיראלית. אנחנו נמצאים בתהליך ארוך של נסיונות השתלטות על כל מוקדי השיח הביקורתי והשיבה החופשית בתוך החברה".