שי גרינשפון לימד במשך חמש שנים וחצי באורט שלומי. בתחילת מאי 2017 הוזמן המורה לשיחה אצל מנהל בית הספר, ובה קיבל את ההודעה שהוא עומד בפני פיטורים. "הוא הודיע לי שבכוונתו להפסיק את עבודתי החל משנת הלימודים הבאה", מספר גרינשפון, "ושאני נמצא למעשה בהליך פיטורים מאז חודש פברואר 2016". גרינשפון אומר כי כלל לא ידע שהוא נמצא בהליך כזה במשך יותר משנה. הוא מאשר כי באותו חודש התקיים בירור בעניינו בהנהלת רשת אורט, אולם טוען כי כלל לא עודכן אז שזו הייתה מטרת הפגישה אליה הוזמן.
גרינשפון, שחלה בסרטן בשנה שקדמה לפיטוריו, תובע את רשת אורט על פיטורים שנעשו לטענתו בניגוד לחוק.
"באותה תקופה מצבי הלך והידרדר, רזיתי 12 קילו תוך חודשים ספורים, לא ישנתי טוב, התחלתי לחוות מחלות דלקתיות, ובינואר שכבתי חולה בבית", הוא נזכר בפגישה ב-2016 שנקבעה חודש לאחר שלא יכול היה להגיע לבית הספר עקב המחלה. כשחזר לבית הספר הודיע לו המנהל שעליו להגיע לבירור בהנהלת אורט כי הורים התלוננו עליו, ואף התחילו בחתימה על עצומה שמטרתה להדיחו.
"בפגישה הפנו כלפי טענות נגדי אבל לא הראו בדל מסמך. הם אמרו שההורים כתבו מכתב שלא רוצים שאלמד ולא הביאו שום מכתב". לפי גרינשפון באותה פגישה נכח גם נציג מארגון המורים, ששאל האם מדובר בהליך שימוע לקראת פיטורין ונאמר לו שלא. ברשת אורט, כך נראה, התייחסו לדברים בצורה שונה. "לאחר ההודעה על הפיטורים, בפגישה נוספת שבה לקחה חלק סמנכ"לית רשת אורט, היא הוציאה את התיק של הבירור ההוא ואמרה שאנחנו כבר נמצאים איתו שנה ומשהו בבירורים, כך שהיא כן הסתמכה על אותו מפגש", מספר גרינשפון.
כחודש לאחר הפגישה הראשונה התגלה כי גרינשפון לקה במחלת הסרטן, דבר שלטענתו גרם לכל בעיות הבריאות שאיתן התמודד. "הייתי חולה סרטן כשכל הבירור נעשה. אתה לא יכול לדבר אליי כשהייתי עם רגל אחת בקבר, אתה לא יכול לפטר אותי", הוא אומר. באותו אביב לא יכול היה לחזור ללמד אבל שנה אחר כך, לפי המלצת רופא תעסוקתי הוחזר לבית הספר, ושם עבד בשנת הלימודים שעברה עד שהמנהל הודיע לו שעליו לחפש לעצמו מקום עבודה חדש.
לאחר ההודעה בעל פה, בהמשך מאי, קיבל גרינשפון מכתב הזמנה לשימוע שבו נכתב שעקב אי התאמה הוא עתיד להיות מפוטר, "במכתב חייבת להופיע העילה לאי ההתאמה. היא יכולה להיות שהמורה פוגע במורים אחרים, או גורם לנזק בחדר המורים, אבל לא יכול להופיע משהו כללי, כי המורה צריך לדעת מה הטענות כנגדו כדי שיוכל להגן על עצמו", מסביר שרון גול, מזכיר סניף תל אביב בארגון המורים. אולם לפי גרינשפון במכתב לא הופיע פירוט נוסף מעבר לכך שנמצא 'לא מתאים' ללימוד בבית הספר. "גם במהלך השיחה המנהל לא סיפק הסברים מעבר לטיעון אי ההתאמה", גרינשפון מעיד, "בסופה נציג ארגון המורים אמר למנהל, 'שלא תעז לפטר אותו, אין לך שום עילה'. לא ידעתי מה תהיה התגובה אבל מכתב פיטורין לא הגיע עד סוף מאי", הוא ממשיך.
במכתב הפיטורים שקיבל גרינשפון לא פורט מה הייתה הסיבה לפיטוריו, נכתב רק כי "אין באפשות הרשת להעסיק את המורה בבית הספר בשלומי". בארגון המורים טוענים כי מורים יכולים להיות מפוטרים על רקע צמצומים בבית הספר שבו לימדו, עבירת משמעת אותה עשו או אי התאמה פדגוגית. "הטענה החוזרת בעל פה של המנהל ולפיה הפיטורים הם מתוקף חוסר התאמה לא פותרת את הרשת מניהול הליך תקין", אומר גרינשפון.
עו"ד ראובן מלאך המייצג את גרינשפון בתביעה מול רשת אורט אומר כי "שי לא פוטר בגלל שהעבודה שלו לא טובה. הישגי תלמידיו נאים וחוות הדעת של המפקחת לגבי עבודתו טובות. כל חטאו היה שהוא חלה. ברגע שגילו על הסרטן ראוי היה לעצור את ההליכים, לחבק ולשאול אם היה אפשר לעזור, ולא להמשיך בהליך המכוער ובניגוד לכל חוק".
לפי ארגון המורים פיטורים מסיבה פדגוגית דורשים תהליך של כשנתיים ימים, בליווי מפקחים, ורק אם בשנה השנייה לאחר ליווי ודיווח של שלושה מפקחים לפחות מגיעה ועדת המפקחים למסקנה שיש להפסיק את עבודת המורה, הוא יקבל מכתב פיטורים.
מרשת אורט נמסר בתגובה: "ראשית נציין כי אין ולא היה קשר בין התייחסות אורט לגופו של עניין לבין מחלתו של התובע ואנו מאחלים לו בריאות ואריכות ימים ומביעים צער על מחלתו. המורה הועסק במערכת עד תום שנת הלימודים. במהלך שנת הלימודים שקדמה לה התנהלו עם המורה שיחות באשר להתנהלותו עקב תלונות חוזרות ונשנות של הורים ותלמידים, וללא כל קשר ולפני הידיעה בדבר מחלתו. משהתברר כי המורה חולה נמנעה הרשת מלנקוט כל פעולות כנגדו על אף הבעייתיות כמצויין לעיל. התובע קיבל את מלוא זכויותיו ומיצה את ימי מחלתו ואף נעשתה מחווה להגדלת משרתו ע"ח ימי מחלה. משהביא התובע אישור על כשירותו לעבודה הוחזר לעבודה במלוא היקף משרתו. בשנת הלימודים תשע"ז זומן התובע כדין לשימוע בשל אי התאמה וזאת מאחר ובמהלך עבודתו שוב התגלו הליקויים בהתנהלותו. לאחר השימוע הוחלט על פיטוריו. בצעד יוצא דופן, גם לאחר הפיטורים נעשתה שיחת בירור נוספת אצל סמנכ"ל משאבי אנוש בניסיון ללכת לקראת התובע אולם על אף רצונה הטוב של הרשת הניסיון לא צלח. אנו מאחלים לתובע בריאות".
[mc4wp_form id="1006521"]