ביום שבת נכנס גראלד הטצל, אזרח גרמני, עם מכונית שכורה ללב שכם והותקף על ידי תושבי המקום. הם רגמו את המכונית באבנים ובחפצים שונים, ניסו לעקור את הדלת ורדפו אחריו כשניסה להימלט. כלי התקשורת שדיווחו על כך הצביעו על הסיבה לתקיפה – דגל ישראל שמודבק לחלקו האחורי של הרכב. על פי הדיווחים, הטצל ואדם נוסף שהיה עמו ברכב בעת התקיפה הצליחו להימלט מהמקום בעזרת תושב שכם, שהסיע אותם אל בסיס צה"ל הסמוך.
כשנשאל מה עשה שם, ענה הטצל: "רק רצינו לשתות קפה". המקרה עורר כצפוי סערה, והביא לגינוי של שגריר גרמניה בישראל, שטפן זייברט, שאמר: "המון שתוקף תיירים בגלל שהוא לא אוהב את לוחית הרישוי שלהם זה מזעזע ופחדני".
אלא שהטצל הוא לא תייר רגיל, שהגיע לראות את אתרי התיירות של ישראל ולתפוס קצת שמש חורפית. הוא ביקר בארץ כמה פעמים בשנים האחרונות, ובחלק מביקוריו לקח חלק בפעילות של "אם תרצו", ארגון ימני שפועל "כנגד תופעת הדה-לגיטימציה של מדינת ישראל ומתן מענה לתופעות פוסט ואנטי ציוניות".
בעבר פורסם כי קיימים קשרים בין אם תרצו לראש הממשלה בנימין נתניהו: במרץ 2020 פורסם ב"הארץ" כי בליכוד ניסו ללחוץ על אביגדור ליברמן להתנגד לממשלת מיעוט בראשות גנץ. לצורך כך התגייסה תנועת "אם תרצו", ששלחה בני משפחה שכולה להפגין מול בית הנשיא נגד הקמת ממשלה בתמיכת הרשימה המשותפת.
ב-2017 פורסם כי אם תרצו קיבלה מיליוני שקלים מגוף אמריקאי שלאנשיו זיקה לנתניהו. לפי הכתבה שפורסמה בהארץ, ב–2015 קיבלה התנועה תרומה של 3.7 מיליון שקלים מ־Shining City, ארגון אמריקאי הפטור מחשיפת מקורות המימון שלו. אחד הדירקטורים בארגון מקורב לראש הממשלה, אחר תרם לו ב–2012.
הטצל עצמו תועד באפריל 2022, בעיצומו של צום הרמדאן, מחלק ממתקים לחיילי צה"ל במזרח ירושלים כשהוא לבוש בחולצת "אם תרצו".
לפני כשלושה שבועות הוא הצטרף למנכ"ל אם תרצו מתן פלג לנטיעת עצים בבקעת הירדן. נראה לפיכך שמדובר באדם שמודע לרגישות של כניסה עם דגל ישראל בעת מתוחה כזו לשכם.
כסטודנט עבד הטצל עם קרן קונראד אדנאואר, המקורבת למפלגה הגרמנית השמרנית CDU. הוא לא עבד עם השלוחה הישראלית של הקרן, שעל פי מידע שהגיע אלינו לא היתה מרוצה מקרבתו לארגון "אם תרצו". מ-2016 הטצל פעיל בארגון DIG, אגודת הידידות גרמניה-ישראל, אשר ממומנת על ידי משרד החוץ הפדרלי מאז 2012. הוא משמש כיו"ר הארגון בפסאו, תפקיד שאותו הוא ממלא בהתנדבות. הוא ביקר בארץ עם הארגון בעבר, אולם כמדיניות, חברי DIG לא נכנסים לשטחי הרשות הפלסטינית בביקורים רשמיים. ביקורו הנוכחי של הטצל, לדבריו, הוא פרטי, ונמשך שלושה שבועות, "בחופשה בין הסמסטרים".
במאי 2022, בעיר מגוריו פסאו בגרמניה, הטצל התלונן כי הוטרד ואויים בשל דגל ישראל שהיה על רכבו. שבוע לאחר מכן טען כי הותקף בדוכן של ה-DIG בעיר פסאו, על ידי כמה צעירים בעלי "מראה ערבי". "זה צריך להיות בעצם מובן מאליו להיות מסוגל להקים דוכן מידע על ישראל במרכז העיר מבלי להיות מותקף", אומר הטצל לעיתון היהודי יידישע אלגמיינע. "למחרת התקרית האחרונה", נכתב שם, "הוא התקשר למשטרת פסאו. כעת הם רוצים לעבוד יחד כדי להגן טוב יותר על אירוע ה-DIG הבא".
בדצמבר האחרון ביטלה האגודה ביקור של יונתן שי, ראש אגף ההסברה בתנועת אם תרצו. לפי כתבה בערוץ 7, פולקר בק, פוליטיקאי ממפלגת הירוקים ונשיאה החדש של ה-DIG אמר: "אם תרצו הם חמומי מוח, אפילו חסרי אחריות הייתי אומר". בנוסף, האשים בק את תנועת 'אם תרצו' בביצוע פעולות 'תג מחיר' לשמאל הישראלי". הוא גם מתח ביקורת על תפקיד "אם תרצו" בארגון מצעד הדגלים בירושלים במאי 2022, במסגרת חגיגות יום ירושלים. לפי כתבה שהתפרסמה בשעתו ב"המקום", אם תרצו פירסמה לקראת המצעד תוואי שלא אושר עם המשטרה, הכולל את שער שכם, ולמעשה קבעה עובדות בשטח.
לצורך הנסיעה שלו לשכם שכר הטצל רכב שיתופי מהמיזם של עיריית תל אביב והחברה להשכרת רכב "שלמה סיקסט". על פי תנאי חוזה השכירות חל איסור על שוכרי הרכב להיכנס איתו לשטחי A.
בשיחה איתו היום מספר הטצל ל"המקום" כי הוא "רק רצה לראות את העיר שכם. הייתי ביריחו וברמאללה, יש לי חברים פלסטינים ומעולם לא היתה לי בעיה". הוא מאשר כי אינו "תייר רגיל" בישראל משום שביקר בה פעמים רבות בעבר, אך מכחיש קשר לתנועת "אם תרצו" בטיול הזה לשכם. לדבריו, לא ידע כי אסור לו להיכנס עם הרכב לשטחי הרשות ואינו יודע איך הגיע הדגל לרכב. "אני לא טיפש", הוא אומר, "לא הייתי הולך לשם עם דגל ישראל".