אחת ההצלחות הבולטות שמסמן בנימין נתניהו ב-13 שנות כהונתו היא הורדת שיעור המובטלים במדינה, שהסתכם באחרונה ב-3.7 אחוז. הישג נאה לכל הדעות. אלא שעל הנתון המחמיא מכבידות עובדות מטרידות מאוד לגבי משמעות המושג "עבודה" בעידן נתניהו.
זה התחיל ב-2003 כשנתניהו מונה לתפקיד שר האוצר. נתניהו, אז יקיר העיתונות הכלכלית, הציג משנה כלכלית סדורה בניסיון להתמודד עם משק במצב משבר לאחר האינתיפאדה השנייה. את האשם במצוקת התעסוקה מצא נתניהו בעובדים. "כדי להוביל לצמיחת המשק וכדי להוציא אנשים מהעוני – דבר שיכול להיעשות רק על ידי יציאה לעבודה". בשתי מילים: צאו לעבוד.
כדי להניע את ההמון הבטל לצאת לעבוד, הכריז נתניהו על קיצוצים גדולים בקצבת הבטחת הכנסה, בקצבת ילדים ובדמי אבטלה. כפיצוי על שכר נמוך הנהיגה הממשלה אז את "מס הכנסה שלילי" וכדי להמריץ את הפרזיטים מבין האזרחים הוותיקים, העלתה הממשלה את גיל הזכאות לפנסיה ולקצבת זקנה מ–60 ל–62 לנשים ומ–65 ל–67 לגברים. עד כמה הוכיחו את עצמם מהלכים אלה?
מניתוח מכון אדווה (תמונת מצב חברתית, 2018), הצליחו מהלכים אלה להעלות במעט את ההכנסות של משקי הבית, אך בצירוף כמה כוכביות מטרידות: ראשית, רבים מן המועסקים החדשים נקלטו בענפים ובעיסוקים ששכרם נמוך ו/או במשרות חלקיות. אין מדובר רק בנתונים היסטוריים – הלמ"ס החלה לקיים סקר משרות פנויות ב-2013. על פי ממצאי הסקר רוב המשרות הפנויות הן בתחומי מכירות, מלצרות, מטפלים סיעודיים, מאבטחים וכיו"ב.
בנוסף, אם חשבנו לרגע שיציאה לעבודה היא חזות הכל – העיקר שתהיה לאנשים את היכולת לכלכל את עצמם – הרי שגם כאן טופחת המציאות על פנינו: המפרנסים החדשים לא הובילו לשדרוג משמעותי של הכנסות משקי הבית הנמוכים. להיפך, שיעור העוני בקרב משפחות עובדות עלה. הן בקרב משקי בית בעלי מפרנס/ת יחיד/ה והן במשקי בית עם שני מפרנסים לפחות. בנוסף, שיעור העוני הכללי, שעמד על 17% לפני הקיצוצים של 2003 קפץ מיד לאחריהם ל-20%.
המפרנסים החדשים לא הובילו לשדרוג משמעותי של הכנסות משקי הבית הנמוכים. להיפך, שיעור העוני בקרב משפחות עובדות עלה
לאורך השנים ידע שיעור העוני ירידה מסויימת, אך ב-2017 הוא שב ועלה ל-18.4% – גבוה יותר מכפי שהיה לפני שקמפיין "צאו לעבוד" והגזרות הנלוות אליו יצאו לדרך. ועוד משהו: עבור חלק גדול מהמפרנסים החדשים המצב החדש מהווה הרעה של ממש באיכות החיים. נשים וגברים שהועסקו רוב חייהם במקצועות שוחקים, למשל, נאלצים למתוח את שנות תעסוקתם; נשים שהיו אחראיות לטיפול בילדים ובקשישים – תעסוקה רבת ערך שמשום מה אינה נחשבת לעבודה – נאלצות עתה לצאת אל שוק העבודה הפורמלי; גברים קשישים המתקשים למצוא עבודה בתחום מומחיותם ונדחפים לעיסוקים שאינם הולמים את כישוריהם; ועוד.
נתניהו מדבר על צמיחה חסרת תקדים ומנגד מתריע על הידרדרות לשיעורי האבטלה כמו בספרד וביוון בשיא המשבר הכלכלי שפקד את שתיהן. ובפועל? ארגון ה־ OECD מגדיר "שכר נמוך" כשכר שאינו עולה על שני־שלישים מהשכר החציוני במשק, והוא כולל תחת מושג זה רק שכירים העובדים במשרה מלאה. משתכרי ה"שכר הנמוך" בישראל מהווים 23% מהשכירים על פי נתוני ה-OECD, מתחת לממוצע המסתכם ב-15 אחוז. ממוקמים יותר נמוך מאיתנו: ארה"ב, מכורתו הכלכלית של נתניהו, וכן רומניה ולטביה.
לא סומכים על מקורות זרים? בואו נבחן נתון מקומי יותר, את שכר המינימום בישראל. כמה משקי בית תלויים בו? על פי הביטוח הלאומי בשנת 2016, הרוויחו 33% מהעובדים שכר מינימום או עד אליו.
שג'ף בזוס ישלם
לנתניהו יש יותר מתזה אחת בקנה. מעבר ל"צאו לעבוד" השחוק, הוא מחזיק בעמדה נוספת שהופכת שגורה בארצות רבות, ובהן ישראל. הסיטואציה הבאה מציגה את התזה הזו היטב: מעט לאחר מינויו הכריז מבקר המדינה החדש מתניהו אנגלמן כי בכוונתו לבטל פרסום דוחות ביניים.
כשנשאל נתניהו האם החלטה זו אינה בעייתית, השיב בביטול: "בחייכם, לג'ף בזוס (מייסד אמזון; י.ב-א) מציגים ביקורת ביניים?". אפשר לראות בזה זילות במעמד מבקר המדינה. בפועל משקף המשפט הזה חלק חשוב מתפיסת עולמו של ראש הממשלה: הערצה לאיילי הון והנחה כי השוק הפרטי הוא המודל שלפיו צריך המגזר הציבורי להתנהל.
ואכן, את העסק הנקרא מדינת ישראל מנהלים נתניהו ושליחיו תוך כרסום הדרגתי בעלויות ההעסקה של העובדים במידה ש(עדיין) לא הביאה לקריסת השירות. ואם כן (רפואה או רווחה) הלקוחות חלשים מכדי להתלונן. בזוס היה מרוצה.
את העסק הנקרא מדינת ישראל מנהלים נתניהו ושליחיו תוך כרסום הדרגתי בעלויות ההעסקה של העובדים
כך, כ-20 אחוז לפחות מהעובדים במגזר הציבורי בישראל מועסקים כעובדי קבלן. נתון מהגבוהים במדינות ה-OECD. אם תשאלו את פקידי האוצר, מדובר בנתון נמוך בהרבה, שכן הם רואים עובדי קבלן רק בעובדי ניקיון, אבטחה או הסעדה. את אלה, כדברי יועץ נתניהו אבי שמחון, "המדינה לא יודעת לנהל".
אלא שכנראה שהמדינה לא יודעת לנהל גם מורים, נהגי אוטובוסים, עובדים סוציאלים, אנשי מחשוב ועוד, שמועסקים דרך חברות קבלן. עובדים ללא ביטחון תעסוקתי, החיים ממכרז למכרז ובמקרים רבים מפוטרים מדי קיץ, ללא משמעות לוותק ולעיתים גם לא להשכלה.
אז איך אפשר להתייחס לנתון של 3.7 אחוז מובטלים? דומה שהניתוח הצליח אך החולה מתקשה לגמור את החודש. לפני 16 שנים דחק נתניהו באזרחים לצאת לעבוד, שאיפה חשובה כשלעצמה, אך תלוש המשכורת של העובדים החדשים לא צמצם את העוני, אלא חיזק דפוסי העסקה פוגעניים; חייב עובדים לעבוד מעבר לגיל הפרישה ובעיקר הרחיק ישראלים רבים מהחלום לרמת חיים הנתפסת כנורמטיבית.
היעד הוא לא להתהדר באחוז אבטלה נמוך, אלא במקומות עבודה שמאפשרים שכר ראוי, ביטחון תעסוקתי ותנאים נאותים
היעד הוא לא להתהדר באחוז אבטלה נמוך, אלא במקומות עבודה שמאפשרים שכר ראוי, ביטחון תעסוקתי ותנאים נאותים. הדרך הזו עוברת בביטול דפוסי העבודה הקבלנית, העלאה נוספת ומשמעותית של שכר המינימום, עידוד התארגנויות עובדים ועידוד השקעות ליצירת מקומות עבודה בשכר טוב. מעניין מה בזוס יאמר על זה.
הכותב הוא דובר ארגון כוח לעובדים
זכויות עובדים: כל הטורים של יניב בר-אילן
הקאסטה הנמוכה של ההשכלה הגבוהה: מפוטרים כל קיץ, ואפילו לא מגיעים ללשכה
בין מפוטרי הקיץ יש קבוצה אחת שנעדרת אפילו מרישומי לשכת התעסוקה: הסגל הזוטר במכללות הציבוריות, עבודה שנחשבת "סטודנטיאלית" למרות שעובדים בה בעלי משפחות בשנות ה-40 לחייהם. ככה נראה הקיץ של הפועלים השחורים של ההשכלה הגבוהה
ללא ותק, ללא שכר: פיטורי המורים מדי קיץ רק תופסים תאוצה
15 אלף עובדים מקצועיים, רובם מורי קבלן, מחכים לסיום החופש הגדול רק כדי לחזור לעבודה שממנה פוטרו בראשית הקיץ. בינתיים הם בלי משכורת, בלי צבירת וותק או רצף תעסוקתי
מחסור במורים? 11 אלף נשות חינוך ערביות מחכות לעבודה
ההצהרה של איימן עודה על רצונו להשתלב בממשלה הבאה היתה משמעותית וחשובה. חבל רק שמרשימת הדרישות שלו נעדרה התייחסות למצבן המחפיר של נשים בחברה הערבית
עבודה בעיניים: מה באמת מסתתר מאחורי הנתון על 3.7 אחוז אבטלה?
נתניהו מתהדר באחוז אבטלה נמוך, אבל תלוש השכר של העובדים החדשים לא צמצם את העוני. הוא גם חיזק דפוסי העסקה פוגעניים, חייב עובדים לעבוד מעבר לגיל הפרישה – ובעיקר הרחיק ישראלים מהחלום על רמת חיים נורמטיבית
מנוצלים ודפוקים באפליקציה: בקליפורניה עוצרים את כלכלת החלטורה, בארץ היא רק מתחילה לפרוח
נדרש שיעור עוני מפלצתי והפסד אדיר ממסים כדי לגרום למחוקקים מקליפורניה לנסות לעצור את המודל הנצלני של כלכלת החלטורה. אצלנו התשתית למחיקת מודל התעסוקה המסורתי כבר מוכנה
כדי לבלום את הפגיעה בעובדים חייבים את החרדים בממשלה
מעמד הביניים בישראל אמנם מייחל לממשלת אחדות חילונית, אבל הפוטנציאל לשינוי עבור ציבור השכירים נמצא דווקא בממשלת מרכז-שמאל- חרדים
חג שמח? לא לעובדים השקופים של הרשויות המקומיות
הם לא רק מודרים מהרמת הכוסית המסורתית ונמנע מהם השי לחג – הרשויות המקומיות לא סופרות את העובדים שאינם מועסקים ישירות דרכה
טרור הוועדים הגדולים? היקף ימי השביתה דווקא במגמת ירידה
ממרום הקוקפיט, ח"כ מתן כהנא מהימין החדש המבטיח לשבור את זכות השביתה, כנראה לא רואה את הנתונים האמיתיים ואת הסכנה לדמוקרטיה. אם היה יורד לקרקע, היה מבחין שחצי מהשביתות כלל לא עסקו בדרישות שכר – אלא באלימות כלפי עובדים
״יהודי לא יורה ביהודי״: פעילי ימין מפגינים בי-ם נגד המשטרה. ארגון חוננו למח״ש: החזירו את השוטר למעצר
פעילי ימין מפגינים בי-ם נגד המשטרה: ״כוחות הביטחון לא למדו כלום מרצח אהוביה סנדק, השם יקום דמו, על ידי שוטרי ימ״ר ירושלים״ • ארגון חוננו פנה למח”ש: ״עצרו את השוטר שירה במתיישבים עד לסיום החקירה״ • גל האלימות המשיחי מגיע לאחר שבועות של הסתה נגד העסקה. אחרי שכשלו בטרפוד העסקה כעת בימין מנסים לפוצץ את הפסקת האש
הרפורמה המשטרתית: כך נראה בליץ החקיקה להרחבת סמכויות המשטרה
בזמן שעסקתם בחוק הסמכויות של בן גביר, הרפורמה האמיתית במדיניות המשטרה נעשתה באמצעות רצף של חוקים המעניקים למשטרה כלים וסמכויות חסרי תקדים, שיישארו פה גם אחרי השר המתפטר | כרוניקה של התחמשות, ענישה ופיקוח