מאז שליאת שוחט נכנסה לתפקיד ראש עיריית אור יהודה לפני ארבע שנים, העיר הסמוכה לנתב"ג עוברת מסע התחדשות נרחב. פה פינוי בינוי, שם שיפוץ מקיף והתחדשות עירונית. תושבי אור יהודה אמורים להיות מרוצים. מה שהם לא יודעים זה שלמשפחתה כולל שוחט עצמה יש לא מעט נכסים בחלק מהאזורים והפרויקטים ששופצו והתחדשו. תחקיר המקום הכי חם חושף כי לבני משפחת שוחט ישנם לא פחות מחמישה נכסים שונים באזורים ששופצו בתקופתה של שוחט.
"תושבים יקרים, היום אתם קבעתם שאור יהודה-רמת פנקס צריכה לצאת לדרך חדשה. דרך של תקווה, מנהל תקין…ממחר בבוקר נתחיל באיסוף השברים במטרה להצעיד את העיר קדימה" אמרה שוחט לאחר שנבחרה ב-2015, בבחירות שהתרחשו על רקע הדחת ראש העיר הקודם, דוד יוסף, שהורשע בעבירות מין ושחיתות ואף קרא לרחוב בעיר לכבוד המאהבת שלו ("סמטת באלי" הידועה לשמצה).
בהמשך לתחקיר הקודם שפורסם במקום הכי חם על קשריו הענפים של הקבלן עזרא אלה עם עיריית אור יהודה, נראה כי העיר מתקשה להשאיר את בעיות השקיפות מאחור. בתחקיר שלפניכם נחשוף את הנכסים בשווי מיליוני שקלים ואת הפרוטוקולים של דיוני העירייה שבהם לא הצהירה שוחט על ניגוד עניינים על נכסי משפחתה באזורים הנידונים. "דרך של תקווה ומינהל תקין?" תלוי את מי שואלים.
חשוב להדגיש ששוחט הגישה הצהרת הון כנבחרת ציבור, אולם אין בכך כדי להעיד על ממצאים ועל פועלה כראש העיר בכל הנוגע לנכסים שברשותה או ברשות קרוביה.
עושים שוק – בגולדמן ופריקסט
החריקה הראשונה של שוחט, אם שמים בצד את המכרז שבו יועץ התקשורת שלה ניצח את עצמו וזכה במאות אלפי שקלים לפי תחקיר של גור מגידו ב"דה מרקר", מתחילה חצי שנה לאחר שנבחרה לראשות העירייה. במרץ 2016, באחת מישיבות המועצה, פונה שוחט לחברי מועצת העיר ומבקשת אישור לתב"ר (תקציב בלתי רגיל, א"א), על סך מיליון שקל לשיקום שני מתחמים בעיר – שוק גולדמן ושוק הפריקסט. אלו שני שווקים מוכרים וותיקים הנמצאים בסמוך לכניסה לאור יהודה, שבעבר נחשבו לשווקים המרכזיים הפעילים בעיר אולם עם השנים הפכו לאזורים טעוני טיפוח.
מבדיקת המקום עולה כי לשוחט ולבני משפחתה יש באותו הזמן נכסים במתחמים. במסמך שהגיע לידנו עולה שהם מחזיקים בנכסים בשוק גולדמן המשמשים כמחסנים מסחריים ושייכים לשוחט ולבעלה אורי, ולרפי עובדיה, אחיו של אורי.
כפי שניתן לראות בפרוטוקול, ב-2017 היו הנכסים חייבים בחובות ארנונה של 177 אלף שקל שיוחסו לבעלים הקודמים, מהם רכשו בני משפחת שוחט את הנכסים. באותו הזמן הנכס כבר היו בידיים של משפחת שוחט ושל ראש העיר עצמה. החוב נידון בוועדה מיוחדת למחיקת חובות, שכלל גם את היועצת המשפטית שלומית שפינדל. במהלך הדיון הוחלט למחוק את החוב.
לפי הפרוטוקול של ישיבת העירייה מ-2016, שוחט מבקשת לאשר את שיפוץ השווקים במיליון שקל, כשחצי מהתקציב מגיע מרזרבות משרד הפנים וחצי מהתקציב מקרנות הרשות. הצעתה מתקבלת פה אחד. במהלך הישיבה שוחט אינה מצהירה על הנגיעה האישית הקשורה לשיפוץ המתחמים ובתוך כך בהשבחה אפשרית של הנכסים שברשותה וברשות מקורביה.
מתווך מאור יהודה שאיתו שוחחנו וביקש להישאר בעילום שם, מציין שמתחם גולדמן ופריקסט הסמוך נחשבים לאטרקטיביים. "אני יודע שהכל מושכר שם. אין שם נכס פנוי בגלל המיקום המרכזי שלו לסוחרים. עלות נכס להשכרה יכול להגיע ל- 3,500 שקל בחודש". לטענת מקורות שונים וסוחרים בשוק הפריקסט, למשפחת שוחט נכס נוסף בשוק הפריקסט, עליו ממוקמת קצבייה, בשם קצביית האחים. בפנייתנו לעיריית אור יהודה שאלנו על קיומו של אותו נכס, אך מטעמה של שוחט סירבו להגיב.
עו"ד עוזי אהרון, חבר מועצה שנכח באותו הזמן בישיבה והתמודד מול שוחט על ראשות העירייה, אומר שלא ידע כי קיים חשש לניגוד עניינים ממי שזה עתה נבחרה לנהל את העיר. "מעולם לא דווחנו על כך שיש לה נכסים באותו המתחם. גם לא זכור לי שהיתה הצהרה מצידה לניגוד עניינים בפרויקט. כחברי מועצה תפקידנו לא לחקור. המטרה היתה טובה, רצו לשפר את פני העיר לשפר את חזות השוק שנראה כמו מימי המעברה, אף אחד לא חשב שיש כאן נגיעה למישהו. מצד שני אם היה ניגוד עניינים וזה לא דווח – מי שעשה זאת עבר עבירה חמורה ביותר".
חבר המועצה, עוזי אהרון: "מעולם לא דווחנו על כך שיש לה נכסים באותו המתחם. גם לא זכור לי שהיתה הצהרה מצידה לניגוד עניינים בפרויקט"
לעמדתו של אהרון מצטרפת חברת המועצה לשעבר ננה חן שנכחה אף היא באותה הישיבה. "אם היו לה או למשפחתה נכסים כמובן שהיתה צריכה להודיע ואם זה לא מופיע בפרוטוקול אזי שהיא לא הודיעה". גם חן וגם אהרון הצביעו בזמנו בעד הפרויקט כאמור.
כמה חודשים אחרי האישור, בנובמבר 2016, יוצא פרסום לציבור מטעם העירייה לפיו "שוק הפריקסט שופץ בהשקעה של כ-600 אלף שקל". שוחט אף מצוטטת בו ואומרת "תמו ימי הכאוס וההצפות בימים הגשומים. במקביל, הנחיתי את פקחי העירייה להגביר את מספר הסיורים שלהם באזור על מנת לוודא שנשמר במקום הסדר".
חברת המועצה, ננה חן: "אם היו לשוחט או למשפחתה נכסים כמובן שהיתה צריכה להודיע ואם זה לא מופיע בפרוטוקול אזי שהיא לא הודיעה"
באותו החודש שבו יוצאת ההודעה מטעם העירייה על שיפוץ השוק, מוציאה המחלקה המשפטית דו"ח פנימי שכותרתו "ריענון נהלים – מניעת ניגוד עניינים של נבחרי ציבור". על אף שמצוין במפורש במסמך מה נחשב למעשה שיש בו ניגוד עניינים, שוחט לא מדווחת על כך.
מתחם המלבן – ניגוד עניינים נוסף?
שנתיים קדימה, ביולי 2018, מתנהל דיון במועצת העיר בנוגע לפרויקט התחדשות עירונית של מתחם המלבן, הסמוך לשווקים ששופצו. מדובר במתחם ותיק בעיר שהוקם בשנות ה-50 וקיימות בו כ-155 דירות, רובן במצב פיזי ירוד ומסחר בין הרחובות דוד אלעזר, העצמאות, יוסף חיים, שוק גולדמן ושוק הפריקסט.
עלות הפרויקט היא 2.1 מיליון שקלים, ואת הכסף מקווה העירייה לקבל מהרשות להתחדשות עירונית במשרד השיכון. קבלת הסכום תלויה באישור חברי המועצה, שצריכים להחליט אם ובעיקר היכן להשקיע את הכסף. ברגע זה ובניגוד לדיון בתוכנית הפריקסט, ליאת שוחט, אולי מפוכחת כראש עירייה מנוסה יותר, מצהירה על האצלת סמכויות לנוכח חשש לניגוד עניינים בכל הנוגע למתחם הנדון. עם זאת, שוחט אינה מפרטת אילו נכסים יש ברשותה או ברשות קרוביה.
שוחט ממנה את עופר תודר, לשעבר מנכ"ל העירייה, שינהל את הישיבה. בישיבה עולות שאלות מצד חברי המועצה, לרבות לגבי העובדה שהאזור שנבחר להתחדשות עירונית הוא אזור שבו יש למשפחתה נכסים.
כך מצוטטת חברת המועצה, ננה חן, בפרוטוקול: "כשהעירייה מחליטה לקחת מתחם, היא צריכה גם להסביר לנו למה היא החליטה לקחת דווקא את המתחם הזה. אני רוצה לקבל את החומרים כולל ההסבר. כשעירייה מחליטה ללכת על מתחם מסוים, היא צריכה לבוא להראות שהיא בדקה חלופות נוספות ולאחר הבחינה היא בחרה את המתחם הספציפי הזה מסיבות ענייניות כאלה ואחרות, את זה אני אוכל להבין. לצד זה שאנו נמצאים רגע לפני בחירות – יש חשש לניגוד עניינים פה, זה משהו שאנו על פניו חייבים לדחות את הנושא עד לאחר הבחירות".
מבדיקת המקום הכי חם, עולה כי למשפחת שוחט (הוריו של בעלה של ליאת שוחט, סועד וששון שוחט), יש שתי דירות במתחם המלבן, ברחוב חיים יוסף 7. לפי אתר מדלן, נראה כי שווי הנכסים במתחם עלו בשנים האחרונות בשיעור משמעותי. דירת ארבעה חדרים שעלתה ב-2014 כמיליון שקלים מוערכת בימים אלה ביותר ממיליון וחצי שקלים, כלומר התייקרות של לפחות 50 אחוזים.
"ברגע שיש שילוט על התחדשות האזור, באופן אוטומטי אנשים מבינים ששווי הנכס יעלה", אומר מתווך מקומי מאור יהודה. "דירת ארבעה חדרים שעלתה עד לפני שנתיים מיליון שקל מגיעה עכשיו בקלות ל-1.4 מיליון שקל. מרגע ההכרזה ומרגע שיש הצהרה להתחדשות מצד העירייה המחירים מזנקים".
"לתקוע את המשפחות. זו המשמעות"
בדיון לגבי מתחם המלבן עולה הבהרה חשובה מצד היועצת המשפטית של העירייה, עו"ד שלומית שפינדל, שמסבירה את התנאים לקבלת הכסף ממשרד השיכון. "חלק מהדרישות של משרד השיכון – שהרשות מתחייבת, שהיא או כל נושא תפקידים בה, או עובדיה, או נותני השירותים מטעמה, לא יהיו מצויים בשום שלב במצב של ניגוד אינטרסים עם מילוי מטלות הפרויקט. הרשות מתחייבת כי לכל המנויים לעיל אין ולא תהיינה במישרין או בעקיפין זכויות כלשהן במקרקעין במתחם. בכל מקרה של חשש לניגוד אינטרסים, הרשות צריכה להביא את זה בפני משרד השיכון".
חברת המועצה ננה חן מבינה שהנתונים המלאים לא הובאו בפני ועדת השיכון ולכן ממשיכה לנסות ולהבין מה או מי הוביל את העירייה בבחירת מתחם הכולל נכסים של ראש העירייה? אולם שאלותיה, לפי הפרוטוקול, נתקלות בתשובות זועמות של חבר המועצה עופר בוזי, המשמש באותו הזמן כיו"ר הוועדה לתכנון ובנייה, ונחשב למקורב לשוחט ודוד יוסף, ראש העיר הקודם המורשע.
ננה חן: "כפי שאמרתי, מכיוון וחברי המועצה לא קיבלו את כלל החומרים שביקשתי בכתב, אני חושבת שהנושא הזה צריך להידחות על הסף".
עופר בוזי: "ולתקוע את המשפחות שנמצאות שם. זו המשמעות".
חן: "מעבר לזה, אחרי שקיבלנו סקירה שהיא הרבה פחות ממה שנכתב פה, אנחנו רוצים להעמיק בחומר ולקבל החלטות ענייניות, מושכלות, בצורה ברורה ולא יכול להיות המצב הזה."
בוזי: "איך את מדברת! מה זה, מדובר בהתקשרות עם ארגון פשע? זה פרויקט מצוין ל-150 משפחות שלעולם לא יעשו פינוי בינוי בלי הפרויקט הזה".
בהמשך הפרוטוקול ניתן לראות כיצד בוזי לא מרפה וממשיך לדחוק בחברי המועצה לאשר את התוכנית ואף מבקר את אופן התנהלותם. "הרשויות בארץ נלחמות להיכנס למסלול הזה ואנחנו כחברי מועצה נהיה הליצנים הכי גדולים והקרקס הכי גדול שאנחנו לא רוצים להיכנס לפרויקט".
לאור דברים אלה מתחיל ויכוח נוסף בין בוזי לחבר מועצה אחר, טל אשכנזי, שלא אוהב את ההשוואה שבוזי עושה.
טל אשכנזי: "צר לי שאתה חושב שזה קרקס, כי זה רחוק מקרקס".
עופר בוזי: "לא זה מה שאמרתי, אמרתי שלדחות את ההחלטה זה קרקס, ליצנות".
טל אשכנזי: "צר לי שיש נבחרי ציבור שחושבים שאנו קרקס או ליצנות. האחריות שלי כנבחר ציבור לקבל את החומרים מראש ולבדוק את העניינים."
חן מתקשה לשכוח את הדיון הזה גם שלוש שנים אחרי, "כשחבר מועצה מדבר בצורה אגרסיבית, גסה ושקרית מבחינתי – יש פה עניין אישי. מי שיש לו צורך להשביע את רצון ראש העיר ומגיב באופן לא ענייני, הוא יעשה הכל כדי לקבל תפקיד שאליו הוא שואף… נראה לי כי לא הגנה על האינטרסים הציבוריים אלא טיפוח הקשר עם ראש העירייה עמדו לנגד עיניו".
"כשחבר מועצה מדבר בצורה אגרסיבית, גסה ושקרית מבחינתי – יש פה עניין אישי"
למרות מאמציו של בוזי למען הפרויקט, חברי המועצה לא מאשרים את התקציב באותו דיון ביולי והנושא נדחה. שוחט לא מוותרת וחמישה חודשים לאחר מכן, בדצמבר 2108, היא שוב מעלה את הנושא לדיון, שוב יוצאת ממנו בשל ניגוד עניינים – אבל הפעם היא ממנה את בוזי שינהל את הישיבה, ולא את תודר.
לא מוותרים על המתחם
בסופו של דבר, בוזי מצליח במשימה ומגייס את הסכמת רוב חברי המועצה לקידום הפרויקט, אבל עדיין לא משיג את הסכמת החברים לעניין אישור התב"ר (תקציב בלתי רגיל, א"א) בסך שני מיליון שקל. ביוני 2019 שוחט דואגת לאשר את התב"ר בעצמה בדיון. עוזי אהרון נמנע, וחבר המועצה יחיאל מושייב מתנגד.
באופן תמוה, שוחט מנהלת את הדיון בנושא ובניגוד לפעמים קודמות, אינה מצהירה בפני הפרוטוקול שהיא מצויה בניגוד עניינים. שוחט מחויבת להצהרה בכל ישיבה, כל עוד קיים חשש לניגוד עניינים, זאת בהתאם להוראת המחלקה המשפטית של העירייה כפי שעולה בנוסח המצורף לעיל. לפי הפרוטוקול, שוחט שוב מבקשת לאשר 2 מיליון שקל למתחם המלבן. מה קרה בין הישיבה הראשונה שבה שוחט יצאה מחשש לניגוד עניינים ועד לישיבה הרביעית כמעט שנה אחרי? האם נגמרה הסבלנות? לשוחט הפתרונים.
היועצת המשפטית שנכחה בישיבה, והזהירה בישיבות קודמות מפני ניגודי עניינים, לא אומרת דבר באותה הישיבה לפי הפרוטוקול. נציין כי בתגובה שקיבלנו מהעירייה נכתב כי "ראש העיר, ליאת שוחט, פועלת אך ורק על פי החוק ובהתאם לחוות הדעת המשפטית של היועמ"שית – שהיא חוות הדעת היחידה שאליה היא מחויבת". מדוע אם כן היועצת המשפטית שפינדל לא ציינה בפני שוחט שעליה לצאת מחשש לניגוד עניינים, כפי שעשתה בעבר? בנוסף, חברי המועצה לא מקבלים מסמך המפרט מדוע הוחלט להשקיע מיליוני שקלים מקופת המדינה בתכנון ופיתוח דווקא במתחם המלבן, ולא במקומות אחרים בעיר.
"השאלות לא נענו עד לרגע זה, חד משמעית לא נענו", אומרת חן. "עד לרגע זה אני לא מבינה מדוע מתחם המלבן קיבל עדיפות עירונית להתחדשות על פני מקומות אחרים באור יהודה שזקוקים לשיפור וחידוש".
"עד לרגע זה אני לא מבינה מדוע מתחם המלבן קיבל עדיפות עירונית להתחדשות על פני מקומות אחרים באור יהודה שזקוקים לשיפור וחידוש"
גם לעו"ד אהרון שנכח באותה הישיבה אין תשובות. "אין לי שמץ למה תיעדפו את המלבן. יש לנו את רחוב איילת השחר, רחוב סיני, דגניה, כצנלסון שנראים כמו מעברות – ובאמת השאלה הנשאלת מי קבע את סדר העדיפויות כדי שלשכונת המלבן תינתן עדיפות?"
כששאלנו את אהרון מדוע חברי המועצה לא דרשו שראש העירייה תצא בשל חשש לניגוד עניינים, כפי שנהגה בפעמים הקודמות, הוא השיב "לא שאלתי למה היא לא יצאה – לא קישרנו ולא חשבתי על הפעמים הקודמות… בדיעבד זה נראה חמור".
"הכל מונח על השולחן"
מעיריית אור יהודה נמסר: "ראש העיר ליאת שוחט העבירה מיד עם כניסתה לתפקיד כמתחייב בחוק את כל המידע בנוגע לנכסים שבבעלותה, ולראיה – הכל מונח על השולחן: הן בדיונים פנימיים, הן בדיונים פומביים והן בכל מסגרת שבה היא נדרשת. לא בכדי לכתב הייתה עבודה קלה לאתר את החומר. הכל פתוח לרשות הכלל. ראש העיר, ליאת שוחט, פועלת אך ורק על פי החוק ובהתאם לחוות הדעת המשפטית של היועמ"שית – שהיא חוות הדעת היחידה שאליה היא מחויבת, בוודאי לא בהתאם לספקולציות והשערות שמעלה מאן דהוא.
"עוד יודגש כי העירייה מעלה לאתר העירוני את כל החומרים הנדרשים בהתאם לחוק ואף הרבה מעבר לכך, ולא בכדי ציוניה בתחום השקיפות על ידי 'שקיפות ישראל' מציבים אותה בין הרשויות השקופות ביותר בארץ. אין כיום מסמך או פרוטוקול שהוא בגדר סוד. נהפוך הוא – הכל על השולחן ופתוח לכולם. בכתבה הקודמת, למרות שהועברה אליכם תגובה מסודרת ועל אף שתכנית העצמאות אושרה טרם כניסתה לתפקיד של ראש העיר ליאת שוחט, בחרתם מטעמים שלכם בלבד להציג מצג שווא, באמצעות עריכה גרפית שיש בה כדי להטעות את ציבור הקוראים שלכם.
נדגיש שוב שראש העיר פועלת אך ורק בהתאם לחוק ולהוראות המנהל התקין. כל פעילותה מתבססת על הנחיות היועמ"ש של העירייה בלבד. כל אמירה או רמיזה אחרת עלולה לגרור נקיטת צעדים משפטיים כנדרש לצורך הגנת שמה הטוב של העירייה, צוות העובדים המסורים והמקצועיים וראש העיר".
בהתחשב בנכסים של בני משפחתה של שוחט, תמוה כמובן שבעיריית אור יהודה מתגאים בתגובתם שהכל שקוף וחשוף לעיני הציבור. תהייה נוספת שעולה היא תפקודה של היועצת המשפטית של העירייה, שעליה נסמכת עיריית אור יהודה בתגובתה. אם דאגה להזהיר את יושבי המועצה בדיונים הראשונים לגבי פרויקט המלבן וניקיון הכפיים הדרוש בכל הקשור לניגודי עניינים, לאן נעלמה באישור הפרויקט השנה? לפני כשבוע וחצי דחפורים ומשאיות כבר החלו לנקות את השטח בפרויקט המלבן במטרה להתחיל בבנייה, אבל עדיין רב הנסתר על הגלוי בכל הנוגע לאופן אישורו והבחירה בו על פני אזורים אחרים באור יהודה הזקוקים לשיקום בכספי משרד השיכון.