קואליציית "האקדח על שולחן המטבח" פנתה היום לבג"ץ, באמצעות עו"ד נטע לוי ואן סוצ'יו, בדרישה לעצור את הסחבת של הממשלה בנושא מדיניות הנשק של השר לביטחון פנים גלעד ארדן.
בנובמבר 2018 הגישו "איתך מעכי" והאגודה לזכויות האזרח עתירה בשם קואליציית האקדח על שולחן המטבח נגד הרפורמה בכלי ירייה, שהרחיבה את נוכחות כלי הנשק במרחב הציבורי והפרטי. מאז הבטיחה הממשלה שתעביר מידע מפורט ותעשה עבודת מטה יסודית בנושא התבחינים לנשיאת נשק והתקנות לבקרה על מקבלי הרישיון, אבל ממשיכה לבקש מבג"ץ עוד ועוד ארכות לתשובה. הארכה האחרונה ניתנה באוקטובר, והביאה לדחיית תשובת המדינה למרץ.
"רק בחצי שנה האחרונה ארבעה בני אדם קיפחו את חייהם בגלל נשק שהוחזק ברישיון. למרות זאת המשרד לביטחון פנים ממשיך לדבוק במדיניות של הרחבת תפוצת הנשק במרחב הפרטי ומתעלם מהקשר הברור בין זמינות הנשק לבין אובדן חייהם של אזרחים ואזרחיות", אמרו עו"ד אן סוצ'יו מהאגודה לזכויות האזרח ועו"ד נטע לוי מאיתך-מעכי. "הגיע הזמן שהמשרד לביטחון פנים יפסיק למרוח את בית המשפט ואת הציבור וימלא את חובתו להגן על כל אחד ואחת מאיתנו".
"רק בחצי שנה האחרונה ארבעה בני אדם קיפחו את חייהם בגלל נשק שהוחזק ברישיון. למרות זאת, המשרד לביטחון פנים ממשיך לדבוק במדיניות של הרחבת תפוצת הנשק במרחב הפרטי"
בפנייה לבג"ץ נכתב כי "בחלוף למעלה משנה ממועד הגשת העתירה, ובהתחשב בהסכמה העקרונית של המשיבים לפיה ראוי לבחון מחדש את המדיניות הקיימת ולהסדירה בתקנות המבטיחות בקרה של הכנסת, מבקשות העותרות להורות על הקפאת החלטות המשיב".
עוד כתבו העותרות כי "חלפה למעלה משנה ממועד התחלת 'עבודת המטה' של המשרד ללא כל תוצאות וכשברקע הוראת השעה (לנשיאת נשק על ידי מאבטחים מחוץ לשעות העבודה; ת"מ) מוארכת שוב ושוב כלשונה – זאת ללא כל בסיס עובדתי שמצדיק את הארכתה ועל סמך המלצות 'גנריות' כלליות של המשטרה לגבי המשך האיומים הביטחוניים. לא ניתן להתעלם מן הפער שבין משך הוראת השעה לבין משך עבודת המטה".
העותרות ציינו כי מאז הדיון האחרון בעתירה לפני כחצי שנה, נרצח אופיר חסדאי על ידי אדם שנשא נשק פרטי ברישיון; נרצחה אסתי אהרונוביץ' על ידי בעלה באקדח פרטי ברישיון; ונרצחה ילנה יצחקבייב על ידי בן זוגה שהתאבד לאחר מכן עם נשק אבטחה. העותרות מבקשות להקפיא את הוראת השעה לנשיאת כלי ירייה בידי מאבטחים מחוץ למקום עבודתם, עד להכרעה בעתירה או עד לפרסום מסקנות עבודת המטה.
עלייה של 330 אחוזים
הרפורמה לנשיאת כלי נשק הגדילה את הזכאות לקבלת נשק פרטי לכל מי ששירת בצבא ועבר הכשרה קרבית. מאז אישור הרפורמה מספר הבקשות לרישיון נשק עלה בצורה דרסטית – בשיעור של כ-330 אחוזים לעומת שמונת החודשים שקדמו לרפורמה. 6,599 בקשות הוגשו מאז שאושרה הרפורמה ועד אפריל 2019, יותר ממחציתן קיבלו אישור. שיעור מקרי הדחייה הסתכם באותה תקופה בפחות מרבע מסך הבקשות, כאשר בשנים קודמות שיעור הדחייה עמד על 50 אחוז. בנוסף להקלה באישור הבקשות, אושר למאבטחים לצאת עם נשק הביתה. בשבועות הקרובים אמורים להתקבל נתונים מעודכנים על הרפורמה.
הרפורמה כאמור נמצאת כיום תחת עינו הבוחנת של בג"ץ. בעקבות העתירה שהוגשה לפני יותר משנה, ביקש בג"ץ מהמשרד לביטחון פנים להשיב עד אוקטובר מדוע לא נערכה בדיקה מעמיקה על כל השלכותיה והשפעותיה האפשריות של הרפורמה, תוך בחינת ההיבטים הבריאותיים והנפשיים של נושאי הנשק, כפי שדרשו העותרות.
מאז שאושרה הרפורמה ועד אפריל 2019 שיעור מקרי הדחייה הסתכם בפחות מרבע מסך הבקשות, כאשר בשנים קודמות הוא עמד על 50 אחוז
מיד לאחר אישור הרפורמה, נחשפה במקום הכי חם הקלות היחסית של תהליך קבלת הרישיון: למרות מאמציו של כתב המקום לעורר חשד במהלך הריאיון לקבלת נשק, לא נעשתה בדיקה של הפרופיל הפסיכיאטרי שלו והוא קיבל אישור לשאת נשק ללא כל בעיה. בעקבות הכתבה הוקמה ביוזמת השר ועדה לבחינת התבחינים. הוועדה סיימה את עבודתה, אך המלצותיה לא פורסמו. בקשת הקואליציה לקבל את המלצות הוועדה לא נענתה.