כשניר טל עלה בוקר אחד לקו 249 מהוד השרון לתל אביב, הוא לא דמיין שהנסיעה תוביל לאחת הראיות המרכזיות בכתב ההגנה שלו בתביעה שמתנהלת נגדו. אבל ברגע שראה את מ', שהתחזה חודשים מעטים לפני כן לתלמיד שבא להתעניין בשיעור פרטי שהעניק, ועדותו נכללת בתביעת זכויות יוצרים בסך כחצי מיליון שקל שהגישה נגדו מכללת SV COLLEGE, הוא התיישב לידו, והפעיל את פונקציית ההקלטה בסלולרי שלו.
בשיחה ביניהם, אחרי שטל מספר לו על התביעה הדרקונית שנחתה עליו, מתגונן מ' וטוען שהוא נשלח על ידי המנכ"לים של המכללה, איתי משיח ותומר גלעד, "רק כדי להפחיד" את טל, ושהוא לא ידע או תיאר לעצמו שהדבר יתפתח לתביעה כה גדולה. התמלילים הבאים מוגשים בימים אלו כחלק מכתב ההגנה של טל בבית המשפט:
"שדיברתי איתם בפעם הראשונה, אז לא ידעתי שזה יגיע באמת לרמה כזאתי, שדיברתי איתם הם רק אמרו לי שהם רוצים להפחיד….באמת לא האמנתי שתפגע. בטח לא ברמה כזאת…", אומר מ' ומוסיף: "שאלתי שאלות שהם בעצם אמרו לי להוביל לדברים מסוימים ולהראות דברים מסוימים".
"ואתה לא ידעת כלום? לא ידעת אפילו שיש תביעה?", שואל אותו טל, ו-מ' משיב: "לא בכזאת סדר כזה, הייתי בטוח שלא. גם אתה, אני לא יכול להגיד את. זה, אבל כאילו עליך בכלל לא, לא … לא נבנה עליך. אתה היית על הדרך מבחינתם כי זה משהו שכבר הפריע להם הרבה זמן. אני היום אתקשר לאיתי, הוא לא יענה לי, אולי הוא יחזור אליי אחרי זה, אני אדבר איתו, אני אשאל אותו בדיוק מה המקרה הספציפי שלך….אני אתקשר לתומר או לאיתי ואשאל אותו איך זה הגיע לסדר גודל כזה שבחור בן 27 נתבע ככה".
"מה חשבת שקורה?", שואל טל, "שמה שתובעים אותי על עשרים אלף שקל כאילו? מה חשבת?". עונה מ': ".. לשמה הייתי בטוח שזה הולך…. בשיא הרצינות, אני מאה אחוז אני אומר לך, אני מסתכל לך בעיניים, אני אומר לך את זה באלף אחוז שידעתי שזה נטו הולך להפחדה..".
ניר: "אחי, אתה לא מבין לאן זה מגיע".
מ': "לא, לא, אני, אני כאילו מדבר באוטובוס, אני לא כרגע בעבודה שלי, אבל כאילו מה, מה קורה, לא הבנתי, חצי מיליון…."
ניר: "רגע, שנייה, בפגישה איתך, יצא משהו? הראיתי לך איזה שהוא חומר שגנבתי?"
מ': "אני לא זוכר, לא זוכר".
ניר: "לא שאלה, הראיתי לך איזה שהוא חומר שגנבתי?"
מ': "אחי, אני לא זוכר גם אם היה משהו … לא יכול לענות לך על זה, אבל עזוב, שורה תחתונה מה ש… זה שאני לא רוצה שזה יגיע לרמות כאלה כי הם מבחינתם איך אומרים? שזה ייגרר שנים, אין להם בעיה עם זה. אני פשוט לא רוצה שזה יגיע לרמות כאלה….תבין את הראש שלי, תבין את הראש שלי. פשוט להוריד את הנושא המסריח הזה, כי בוודאות הכל עליך וזה לא אמור להיגרר למקום כזה, זה קטע של הפחדה, אתה מבין? זה מה שאני הייתי בטוח שזה יהיה. אבל אני כן יכול לבוא ולהעיד במידת הצורך".
ניר: "אתה חייב להעיד"
מסלול מהיר להצלחה
בשיחה הזו, שהתקיימה לפני כמעט שנה, הבין ניר טל שיש פה שיטה מסוימת, ובחודשים הבאים גילה עוד ועוד תלמידים לשעבר של המכללה שהוגשו נגדם תביעות של מאות אלפי שקלים, בעיקר משני סוגים: תביעות זכויות יוצרים, לכאורה על גניבת חומרי הלימוד של המכללה, ותביעות לשון הרע, שנועדו להשתיק את מי שמבקר אותה.
לא מעט מכללות למקצועות ההיי טק והתוכנה הנחשקים יש בישראל, רובן ככולן מציעות נתיב דומה להסבה מהירה לעולם שכולו קידמה, תן ביס ותנאים מפנקים. SV COLLEGE הוקמה ב-2012 על ידי איתי משיח, הייטקיסט לשעבר, שהחליט להקים מכללה שמתמחה בתחום בדיקות התוכנה, ומהר מאוד התפתחה לרשת של חמישה סניפים, הפרושים ברחבי הארץ. האתר של מכללת SV מציע לתלמידים המעוניינים בחלום ההייטק שלל הצעות נוצצות: קורסי בדיקת תוכנה, בניית אתרים, אבטחת מידע, קורס אוטומציה ועוד שלל מסלולי לימוד שיבטיחו להם משרה חלומית. הרעיון דומה בכל הקורסים – בוא אלינו ללמוד, ותצא עם מקצוע ביד.
המכללה מגדילה לעשות ומבטיחה השמה בחברות ההייטק לאחר הלימודים. באתר שלה היא מצהירה כי "שמה לה למטרה להיות המכללה המובילה ללימוד מקצועות ההייטק בכל הקשור לרמת הידע, המיומנות והפרקטיקה הנרכשים אצלה, וזאת על מנת להבטיח שבוגריה ישתלבו בסיום ההכשרה במשרה מבוקשת בחברת הייטק".
מדובר במכונת פרסום משומנת היטב, המופיעה בראש התוצאות בגוגל ומשקיעה לא מעט בפרסום ממומן ברשת. אתר המכללה מלא בסיפורי הצלחה וסרטוני יוטיוב של סטודנטים מרוצים (חלק מהמופיעים בסרטונים, נתבעו על ידי המכללה בהמשך; ת"מ). הבעלים איתי משיח מרבה להתארח בתוכניות בוקר ומציג את הצלחת המכללה להכניס את תלמידיה להייטק במהרה גם ללא תואר, אף הוציא ספר בשם "להיות אחד מאלף", המתואר על ידו כ"ספר חובה לכל מי שרוצה שהמעסיקים ירדפו אחריו".
איתי משיח, בעלי המכללה בתוכנית הבוקר של ערוץ 10. פרסום נרחב ברשת
אבל במקום מעסיקים – נראה שמי שרודף אחרי הסטודנטים זו המכללה עצמה. כשישה סטודנטים נתבעו על ידי המכללה בשנתיים האחרונות, עוד ארבעה קיבלו מכתבי התראה לפני תביעה בשל לשון הרע, ועל פי עדויות שממשיכות להגיע למקום הכי חם נראה כי המכללה נוהגת לשלוח מכתבי התראה לתלמידיה לשעבר, ברגע שהם מפרסמים דבר ביקורת על המכללה ועל חווית הלימוד שם.
בנוסף ניהלה המכללה מספר גדול של תביעות והליכים משפטיים נגד תלמידיה ומדריכיה לשעבר, בגין לשון הרע, הוצאת דיבה, הפרת זכויות יוצרים והפרת תנאי עבודה, בנימוקים שהם במקרה הטוב משונים ובמקרה הגרוע מופרכים, כפי שפסק שופט שתיאר את הניסיון שלהם לרשום סימן מסחרי מוכר על שיטת הלימוד שלהם כ"הגדרה חסרת שחר". חלק מההליכים המשפטיים הסתיימו, חלקם עדיין מתנהלים. כל התביעות הוגשו על ידי משרד עורכי הדין דן, סדיקוב, עמרם ושות', שמשרדיה נמצאו בעבר בשכנות למכללה.
קשה להגיד שהמכללה מצליחה להתפרנס או לעשות רווח מהגשת התביעות, כי רובן נדחות בבתי המשפט או נסגרות בגישור. נראה שהיא בעיקר מתאמצת מאוד להשתיק ביקורת נגדה ברשתות החברתיות, ובמקום להשקיע במוצר שלה – מתמקדת בהפעלת עורך דין קבוע כדי להגן עליו מ"גניבות" ועל שמו מ"השמצות". בשיחה עם גורמים במכללה נאמר לנו כי הנוהג לתבוע נפסק בשנה האחרונה, לאחר ההערכה מחדש של הנזק שנוצר, אולם התביעה נגד טל עודנה מתנהלת, והוא רק אחד בשרשרת של סטודנטים לשעבר, רובם חסרי ממון רב, שמצאו את עצמם מבוהלים ונטולי אמצעים להתגונן מול התביעות.
מכללת SV מתבלטת בתוך גל גואה של תביעות של גופים נגד אזרחים. אם בשנים האחרונות הפכו לפופולריות מאד תביעות ההשתקה בטענה ל"לשון הרע", הרי שכאן עולה קרנן של תביעות "זכויות יוצרים", שבמקרים מסוימים מנסות לדרוש כסף או להפחיד אנשים פרטיים משימוש ב"קניין רוחני" שאינו קניינו של איש, כפי שנראה מיד. בשני התחומים האלה, תובעים גופים עם עו"ד זמין אזרחים ועובדים חסרי אונים בעשרות או מאות אלפי שקלים, מאלצים אותם להיכנס להליך שעומד לגזול מהם זמן, כסף והרבה לילות בלי שינה. גם אם התביעה מופרכת לגמרי, יהיו נתבעים שיעדיפו להתפשר בשלב מוקדם ולא לנהל את ההליך כולו.
"איך זה גניבת זכויות יוצרים?"
ניר טל, 30, העובד כיום כשכיר בחברת הייטק, מצא את עצמו יום אחד ב-2018 מול תביעת ענק בסך חצי מיליון שקל בגין הפרה של זכויות יוצרים. בכתב התביעה נגדו דורשת המכללה מטל "להפסיק לאלתר לעשות כל שימוש בחומרים ו/או בסילבוס ו/או בשיעורים ו/או בשיטה שלה"..ו"להסיר לאלתר את כל פרסומים ו/או הצעת שירותי קןאצ'ינג וליווי ו/או השיעורים על כל גרסותיהם ו/או המלל ו/או סרטונים ביוטיוב ו/או בכל אתר אחר".
שנה וחצי לאחר סיום לימודיו במכללה העביר טל כמה שיעורים פרטיים והדרכה חד פעמית עם חבר בנושא נטוורקינג בעולם ההייטק, כשקיבל את כתב התביעה הוא לא הבין מאיפה זה בא: "מעולם לא השתמשתי בספרים שלהם או עשיתי אפילו רבע ממה שנטען".
לטענת המכללה, ההדרכה החד פעמית שהעביר טל, כמו גם השיעורים הפרטיים הספורים שהעביר, הם "מקרה חמור, בו נקט הנתבע, העוסק ומתחרה בתחום בו עוסקת התובעת, כך הנתבע העתיק את השיטה והשתמש בחומרים ו/או בסילבוס ו/או בשיעורים של התובעת וזאת ללא ידיעתה ואישורה, בכך גרם הנתבע לתובעת, נזקים אדירים כתוצאה ממעשים אלה".
עוד טוענת המכללה בכתב התביעה, "שיש לה שיטה ייחודית ללימודי בדיקת התוכנה, הכוללת חמישה שלבים, ושונה ממכללות אחרות הקיימות בשוק. הייחוד: הענקת שירותי ליווי, סימולציות לראיונות, שדרוג הקורות חיים, השמה וקואצ'ינג לתלמידים הבוגרים".
אחד הסטודנטים של המכללה בעבר, כמו שאר הנתבעים, טען בשיחה עם המקום שמדובר בייחוד מופרך: "יש מלא מכללות שעושות את מה שהם עושים. יש בדיקות תוכנה בינלאומיות והם מלמדים את השיטה, איך בודקים ומה עושים. אין להם משהו מיוחד. ההשמה שהם נותנים לא מובטחת, וגם לא תמיד מתאימה. זה לא שאם אתה יוצא מהמכללה הזאת אז כולם יחכו לך. הם גם לא כאלה נחשבים בחברות ההייטק".
טל סיים את הקורס ומצא עבודה בעצמו. לאחר מכן, כפי שנהגו לעשות עם סטודנטים אחרים וכפי שמצוין בחוזה של התלמידים – ביקשו משיח וגלעד מניר לבוא להצטלם אתם במסעדה, במה שמכונה "ארוחת חוזה", כשהוא נותן המלצה חמה למכללה. "אמרתי להם שאני לא מעוניין, שהם לא עזרו לי, ושאני רוצה להוריד פרופיל. הם אמרו לי שמבחינתם מי שלא רוצה לחגוג איתם – לא ימשיכו להיות איתו בקשר".
כעבור כמה חודשים הציע לטל מיכאל ירדני, חברו שלמד גם הוא במכללה ונתבע היום על ידה, לעשות יחד מפגש נטוורקינג לאנשים המעוניינים להיכנס לעולם ההייטק, ולהבין כיצד להתנהל בתוכו. ירדני הסביר על הדינמיקה הפנימית בחברות הייטק, טל הסביר על מציאת עבודה דרך לינקדאין. ההרצאה התקיימה במשרד של חברים ברמת גן, והגיעו אליה כשישה אנשים בסך הכל. אחד מאותם שישה אנשים היה אדם שנשלח, לטענת טל וירדני, על ידי המכללה. התמלילים מאותו מפגש גם הופיעו בכתב התביעה נגד ירדני. "הסברנו שם דברים בסיסיים כמו איך למצוא עבודה, איך להתנהל במקום העבודה. לא השתמשנו בשום ספר של המכללה. איך זה גניבת זכויות יוצרים?", תוהה טל.
במקביל לעבודתו המסודרת העביר טל כאמור מדי פעם שיעורי הייטק בבדיקת תוכנה ידנית – תחום שמעולם לא למד במכללת SV, אלא כמה שנים לפני כן, במכללת ג'ון ברייס. לאחד השיעורים בביתו של טל הגיע מ', שהתגלה כשליח המכללה יותר מאוחר.
"הוא בא אלי כסטודנט שמחפש עבודה בהייטק, כשלמעשה הוא עבד במכללה באותו זמן", מספר טל, "הוא שאל אותי 'אם אלמד אצלך אתה תסדר לי סטאז'?', כי זה מה שהמכללה מבטיחה. אמרתי לו שלא, אבל אני יכול לסדר לו עבודות פרילנס שזה יותר טוב. הראיתי לו קצת חומרים מהעבודה, הסברתי לו מה נלמד. אין לי שום ספר של המכללה, אז לא היה מה להראות לו. הוא שאל אותי על המכללה, מה אני חושב עליה, ואמרתי לו שלדעתי הם פחות מקצועיים. בעיני זה במסגרת חופש הביטוי. בתביעה הם טוענים שהעברתי קורס שלם".
לאחר אותה פגישת היכרות חד פעמית, כשטל ניסה ליצור איתו קשר ולבדוק אם הוא מעוניין בשיעורים, נעלמו עקבותיו של מ'. כעבור כמה חודשים הוא מצא את תמלילי השיחה ביניהם מופיעים בכתב התביעה נגדו, בסך חצי מיליון שקלים על הפרת זכויות יוצרים.
"תביעה בשיטת מצליח"
הדיון הבא בתביעה יתקיים בעוד כחודש. לטענת עורך דינו של טל, אריאל דובינסקי, "מדובר בתביעה מופרכת שהוגשה בשיטת מצליח, ניסיון פסול להלך אימים על בעל דין באמצעים פסולים. התביעה הוגשה בסכום עצום יחד עם צו מניעה דחוף. התובע ויתר על צו המניעה ולא בכדי. יצוין כי תביעות דומות שהוגשו על ידי התובע נדחו על ידי בית המשפט ואנו מעריכים שגם תביעה זו תדחה תוך השתת הוצאות ניכרות על התובע".
ממכללת SV נמסר בתגובה: "המכללה מבקשת להבהיר כי התלונות המתוארות בבקשת התגובה הן על מקרים שהתרחשו טרם התבצעו השינויים (ראו להלן; ת"מ ו-א"א) בחברה. על מנת להכנס לפורפורציות, מדובר באחוז אחד מכלל הלומדים במכללה, וכמו כן ההנהלה החדשה החליטה במהלך שנת 2019 ליישם מדיניות הכלה נרחבת ביחס לקומץ התלמידים שמשמיצים אותה (על גבול הוצאת דיבה) ברשתות תוך הבנה והכרה בחופש הביקורת והביטוי של בוגריה. לראיה במהלך 2019 הופסקו לחלוטין התביעות והוחלט להחליף מיידית את משרד עורכי הדין איתו אנו עובדים, בתהליך שלצערי לא התקבל טוב בצד השני".
לגבי המקרים המתוארים נמסר: "יש לציין כי כיום מתנהלות שתי תביעות אחרונות. על הראשונה הוגשה בקשה על ידינו כבר במהלך אוקטובר ע"י משרד עו"ד סדיקוב למשוך את התביעה, אולם עד לרגע זה לא התקבלה התייחסות מצד עו"ד של הנתבע.
"כמו כן, תביעה שנייה הינה תביעה בגין הפרת זכויות יוצרים. התביעה הוגשה גם היא בעצת משרד עו"ד סדיקוב על בסיס חומר ראייתי מוצק. מדובר בתלמיד בשם ניר טל אשר העברתי לו קואצ'ינג אישי למשך כחצי שנה, מס' פעמים בשבוע, כאשר לאחר מכן הוא עשה כנס קואצ'ינג כשבמהלכו עלה מידע שהוא משתמש בתכנים שלנו, וכמו כן נאמר בקולו שהוא מעתיק תכנים (בידנו תמלול לדברים הנ"ל)".
לשאלה על גובהן המופרך והמאיים של התביעות השיבו נציגי המכללה: "מאחר ואין לנו כל רקע משפטי, קיבלנו את הייעוץ מצד משרד עו"ד בזמנו ופעלנו לפיו. אף על פי כן על מנת ליישר קו עם המדיניות החדשה ולמרות סיכויי ההצלחה הגבוהים בתביעה זו (בה הייתה רמיזה עבה של המגשרת כי התיק הולך לכיווננו), אנחנו שוקלים בימים אלה ברצינות רבה את האפשרות למשוך אותה".
לגבי המתחזה מ' טוענים במכללה, "מדובר בבוגר שלנו שלפני שהגיע לשיחת ייעוץ אצלנו היה נוכח בשיחת ייעוץ אצל אחד הבוגרים שלנו שלימד באופן פרטי. במהלך הפגישה עם אותו בוגר הוא הביע תמיהה על הדמיון הרב בין שני הסילבוסים והנושאים הנלמדים.
"מאחר והשיטה ותהליך הלימוד שלנו בכללותו הינו מזוקק וייחודי ונבנה לאורך שנים, מותאם לצרכי תעשיית ההייטק, ומוכיח את עצמו מדי יום מבחינת חוזי עבודה שמקבלים הבוגרים שלנו, היה חשוב לנו לוודא שאין פגיעה בזכויות היוצרים שלנו. כל הפעילות על מנת לבדוק אם אכן הועתקו החומרים נעשו כחוק. לצערנו קיבלנו חוות דעת מוטעית ממשרד עורכי הדין (טרם הוחלפו) לעניין הפגיעה בזכויות היוצרים, מה שגרם לנו ללכת למסלול תביעה מיותר שגרם לנו לנזק כספי ותדמיתי בעניין".
אין זכויות יוצרים על סילבוס
לא ברור על מה מתבססים "סיכויי ההצלחה הגבוהים", שכן לפני שלושה חודשים נדחתה תביעה דומה של המכללה על סך חצי מליון שקלים נגד שניים מחבריו של טל, מיכאל ירדני וסטודנט בשם ש' (שביקש להישאר בעילום שם, לאחר שעבר טלטלה גדולה בחייו בעקבות התביעה, לדבריו). שניהם תלמידים לשעבר של המכללה שהמליצו עליה גם, שזמן רב לאחר סיום לימודיהם העבירו שיעורים פרטיים והדרכות והואשמו בגניבת חומרים וזכויות יוצרים על ידי המכללה.
בית משפט המחוזי בחיפה קבע בתחילת ספטמבר כי בניגוד לטענות המכללה, מסלול לימוד המשלב בין פרטיקה לבין יישום בפועל (סטאז') אינו מוגן בזכויות יוצרים. עוד קבע בית המשפט כי, "מסלול לימודים איננו אלא 'רעיון' ולחלופין 'תהליך' ו'שיטת ביצוע' וככזה הוא אינו מקים זכות יוצרים כל עוד לא הועתק הביטוי הקונקרטי שבאמצעותו בוטא הרעיון על ידי התובעת".
בית המשפט אף דחה את הטענה כי הועתקו סילבוסים, ופסק כי "אין בהעתקת השיטה עצמה משום הפרת זכות יוצרים, כך גם לעניין הטענה של העתקת הסיליבוס….מקום בו עשויה ספרות מקצועית, ובייחוד פונקציונאלית, לכלול אלמנטים קרובים, לא תעלה העתקתה לכדי הפרת זכויות יוצרים".
פסק הדין למעשה הפריך את טענתה של המכללה על זכויות יוצרים, העומדת כנגד טל בימים אלו, ובו נכתב: "כתבי התביעה לוקים גם בפן המושגי-משפטי. משום מה הגדירה התובעת את מסלול הלימודים כ'סימן מסחר מוכר היטב'; לדבריה 'עצם ההעתקה של סימנה המסחרי המוכר היטב – שיטת הלימוד – ועשיית שימוש בו לצרכי מסחר תוך הפרת זכויותיה, מדברת בעד עצמה…מובן כי אין להגדרה זו שחר". השופט גדעון גינת דחה את התביעה בשני התיקים (שאוחדו לאחד), וחייב את המכללה לשלם הוצאות משפט.
"ההגנה התבססה על הטענה שאין למכללה שום ייחוד או שיטה שפיתחה ולכן גם לא זכות יוצרים", אומר עו"ד שלומי שרון, שייצג את השניים, יחד עם עורך הדין איתמר בונום. "לא ניתן לגנוב את מה שלא מוגן בזכות. זו היתה ליבת התביעה. הטענה שלי התקבלה ובהתאם לזה נדחו התביעות.
"מדובר בתביעות סרק בסכומי עתק שהוגשו מטעמים זרים נגד תלמידי המכללה כדי להשתיקם ולמנוע באמצעות הרתעה תחרות. לצערנו המכללה ניצלה באופן ציני את פערי הכוחות בינה לנתבעים שנאלצו להתמודד מול תביעות מורכבות ולשאת בהוצאות הכרוכות בכל. במקום להתמודד עם מתחרות מסחריות אמיתיות המכללה נטפלה לאנשים עובדים דלי אמצעים בתקווה שלא יתגוננו ויקבע תקדים מרתיע על גבם. לשמחתנו בית המשפט דחה את כל טענות המכללה ודחה את התביעות במלואן".
ש', שחשש לדבר עימנו, אומר שהוא עדיין מתקשה להתאושש מהתביעה: "הלכתי ללמוד במכללה כי חיפשתי להיכנס לעולם הזה. הייתי באמצע התואר בטכניון, והגעתי למכללה דרך המון פרסומים בפייסבוק שהיו. הרגשתי שמשיח יודע מה הוא מדבר. אבל הוא ביקש סכום מאוד גדול, 18-19 אלף שקל, ופשוט לא יכולתי. הייתי סטודנט שמלמד את עצמו לגמרי לבד, אז לא יכולתי לשלם לו הכל. הוא אמר לי 'אין בעיה, תשלם לי את היתרה בהמשך, אבל בתמורה אני רוצה שתצלם את כל התהליך, כל פעם תצלם איזה סרטון ובסוף נעשה מזה משהו שיווקי לצורך המכללה'. אמרתי שאין בעיה והוא באמת העלה משהו שאפשר לראות שם (גם לאחר התביעה נגדו, הסרטונים עדיין מופיעים באתר המכללה; ת"מ)".
סרטון ההצלחה של מיכאל ירדני, שנתבע. עדיין בעמוד של המכללה
ש' למד במכללה קורס של שמונה חודשים של ב-2015. התביעה נגדו הגיעה במאי 2018, בטענה שהוא גונב חומרים מהקורסים. השיטה, לפי ש', דומה למה שעבר ניר טל. גם אליו נשלח אותו מ', הזכור משיחת האוטובוס. "הוא שלח אליי מישהו דרך הפייסבוק לשיעור פרטי", מספר ש', "הוא בא אליי וביקש שיעור אחד שכלל מושגים בסיסיים לכל המכללות. היה משהו מוזר כבר בשיעור עצמו, אבל אתה יודע זה רק בדיעבד. לימדתי אותו מושגים כלליים על בדיקת תוכנה, שאפשר למצוא ברשת. מזה הוא הסיק שגנבתי לו חומר".
"הוא שלח אליי מישהו דרך הפייסבוק לשיעור פרטי. היה משהו מוזר כבר בשיעור עצמו, אבל אתה יודע זה רק בדיעבד. לימדתי אותו מושגים כלליים על בדיקת תוכנה, שאפשר למצוא ברשת. מזה הוא הסיק שגנבתי לו חומר"
כשתביעת הענק בסך 789,126 אלף שקלים נגדו הגיע לידיו, ש', שהבין שאין לו אמצעים לעמוד בה, פנה אל ליבו של משיח והתחנן בפניו לוותר עליה. "אני זוכר שממש פרצתי בבכי שם. אמרתי לו 'תקשיב אין לי 700 אלף שקל, אין לי 70 אלף שקל לפיצוי. לא עשיתי לך שום דבר. אתה מנפח את זה לגמרי. היו לי כמה תלמידים'. זה לא עניין אותו. אמרתי לו 'תקשיב אני מוכן לחתום לך שאני לא אלמד, שאני לא מתחרה'. מן הסתם לא היה לי סכומים כאלה. הוא אמר 'תביא לי חצי מיליון נסגור את זה'. משם כבר לא היתה לי ברירה אלא ללכת לעורך דין".
קיבלת חזרה את הוצאות המשפט? התנצלות?
"כן, כמו שרשום בפסק דין. התנצלות? איזה התנצלות. לא. נראה לי שהבן אדם בכלל לא בראש הזה. הוא משוכנע שהוא בסדר".
גם ירדני, שנתבע בעקבות אותה הרצאה חד פעמית שהעביר עם ניר טל, מספר שהיה בהלם כשקיבל את התביעה: "הם כתבו שם שאני מונופול, שאני מעביר קורסים, על הרצאה אחת שהעברתי. אני כזה 'מה? מה קשור?'. בחוזה שלנו כסטודנטים היה כתוב שאסור לנו להרצות שנה וחצי אחרי הקורס על כל נושא שבעולם.
"פרצתי בבכי שם. אמרתי לו תקשיב אין לי 700 אלף שקל, אין לי 70 אלף שקל לפיצוי. לא עשיתי לך שום דבר. הוא אמר 'תביא לי חצי מיליון נסגור את זה'"
הקפדתי. עשיתי את ההרצאה אחרי שנה וחצי – למרות שההרצאה שלי בכלל לא קשורה ללימודי תוכנה, זה היה מפגש נטוורקינג. שמונה חודשים אחרי ההרצאה ההיא קיבלנו תביעה. כנראה לקחו את הזמן כדי להוכיח נזק". בכתב ההגנה ציין עורך דינו של ירדני כי השיהוי בהגשת התביעה על ידי המכללה, מלמד שבזמן אמת המכללה לא סברה כי התלמידים לשעבר מסבים לה נזק כלכלי. כמו ש', גם ירדני הופיע בסרטוני ההמלצה של המכללה. "עזרנו לאיתי להביא לו תלמידים למכללה", הוא אומר, "וקיבלנו סכין בגב".
תביעות לשון הרע בקצב מסחרר
תביעות על זכויות יוצרים הן רק חלק מפעילות המכללה נגד תלמידיה לשעבר. מתחקיר המקום עולה שלא פחות מעשרה סטודנטים לשעבר או מדריכים בבתי ספר אחרים, שהעזו להשמיע דבר ביקורת, החוו דעה או הביעו תהייה לגבי הצלחות המכללה בפייסבוק או בפורומים אחרים – קיבלו מכתבי התראה, טלפונים מעורכי דין ותביעות לשון הרע.
ביולי האחרון קיבל ע', שמו שמור במערכת, מכתב התראה מהמכללה על סך 50 אלף שקלים. הסיבה: טענה לפיה ע' ביקר את התנהלות המכללה בהתכתבות אישית בינו לבין סטודנטית שפנתה אליו, להתייעץ על לימודי בדיקת תוכנה.
"אמרתי לו שאני מוכן לחתום לו שאני לא אלמד, שאני לא מתחרה. הוא אמר 'תביא חצי מיליון נסגור את זה'"
ע' עוסק בתחום בדיקות התוכנה כבר יותר מ-15 שנה ומאוד הופתע לגלות מכתב התראה שנמסר לו בפתח ביתו. הוא מספר: "קיבלתי מכתב שבו הם טוענים שלפני יותר משנה כתבתי למישהי בקטע פרטי מה אני חושב על המכללה ואמרתי לה שאני לא מאמין בדבר כזה שנקרא סטאז' [שמכללת SV מבטיחה לתלמידיה; ת"מ]. זה לא נעים לקבל מכתב מעורך דין. זה גם די אבסורדי, זה מייל תשובה שמישהי פנתה אליי בפרטי. אני לא רואה שום בעיה אם מישהי פנתה אלי להגיד לה מה שאני חושב. זה לא שפרסמתי את זה בצורה ציבורית. כלומר זו פנייה של מישהי אישית, אז אדרבא אתה לא מבין מה הם עשו פה".
ע' מיהר להשיב לטענות בעזרת עו"ד ושיגר מכתב נגדי. מאז לדבריו הוא לא שמע מהם. במכתב טוען עורך הדין כי מלבד העובדה שדרישת הפיצויים בעקבות שיחה פרטית מופרכת, הוא ולקוחו יודעים על הצטברות של טענות למכביר מצד סטודנטים כנגד המכללה: "ברשות מרשי ראיות למכביר, מהן נלמדות שלל ביקורות ותלונות מאת תלמידים רבים ששבעו מפח נפש ואכזבה לנוכח חווית שירות שלילית והתנהלות בעייתית, בלשון המעטה, מצד מרשתך".
"כואב לי שבסוף באים אנשים מסכנים", אומר ע', "עולה חדש שליקט את הכסף ככה כי הוא רוצה לעשות קורס הסבה מקצועית, ואתה מבין שהוא נופל למצב שהוא גם מאבד את כל האמון במערכת וגם לא עושה כלום עם עצמו. זה ניסיון של גוף שמנסה להלך אימים, כמו שכתב העורך דין שלי. זו בדיוק התחושה. הם מנסים לייצר הפחדה שהיא לא קשורה לשום דבר, כדי לסתום לך את הפה".
ביולי האחרון קיבל ע' מכתב התראה מהמכללה על סך 50 אלף שקלים. הסיבה: טענה לפיה ע' ביקר את התנהלות המכללה בהתכתבות אישית בינו לבין סטודנטית שפנתה אליו, להתייעץ על לימודי בדיקת תוכנה
א', סטודנט לשעבר בקורס QA של המכללה, נתבע על ידה על לשון הרע על סך 100 אלף שקלים, לאחר שבפוסט בפייסבוק כתב שהוא אינו ממליץ ללמוד שם לאור ניסיונו. "בחור אחד ביקש המלצות על המכללה, על QA (בדיקת תוכנה א"א) אני הייתי אחרי הקורס ואמרתי לו שאני לא ממליץ כי הם לא עמדו בהתחייבויות שלהם וזהו. על זה הם תבעו אותי על 100 אלף שקל".
כמו סטודנטים אחרים, א' הגיע למכללה אחרי שביקש לשנות מקום עבודה ולנסות את מזלו בתחום ההייטק. כמו שאר הסטודנטים שעימם שוחחנו, העדיף א' לא להזדהות בשמו, מחשש ל"נקמה" מקצועית מצד אנשי המכללה.
איך הגעת אליהם?
"הם מקודמים חזק ברשת, ומזמינים כל בן אדם מעל גיל 30 שלא מרוצה מהעבודה להתקדם בחיים. הם מציעים קורס קליל ונחשק שלאחריו ניתן להיכנס בקלות לחברות ההייטק עם משכורת טובה וכל התנאים. גם אני הייתי בנקודה הזאת, בגלל זה התחלתי ללמוד".
אתה קיבלת עבודה?
"איזה? אפילו לא קיבלתי סטאז' שהבטיחו. איזה עבודה, תשעים אחוז מהכיתה שלנו לא קיבל. היתה אחת שקיבלה וגם זה היה באיזה חור בצפון, כשהיא גרה במרכז, והיא לא רצתה בסוף".
למרות שהתביעה נגד א' נסגרה בהליך גישור ללא חיוב כספי, נראה כי אפקט הפחד נשאר. הוא אמנם לא שילם למכללה דבר, אבל נאלץ לשאת בשכר הטירחה לעו"ד והפסיד ימי עבודה רבים. "הם עשו לי נזק כספי וככה הם מכסים את עצמם, שהביקורת עליהם לא תצא החוצה. אם כל אחד היה רושם בפייסבוק מה באמת הוא חושב עליהם – הם לא היו ממשיכים. בסופו של דבר הם לא היו יכולים לקיים את המכללה". ,
א' מודה שאם היה יודע מראש שיתבעו אותו הוא לא היה כותב את שעל ליבו, אבל בה בעת הוא מבהיר שהיה לו חשוב שעוד סטודנטים לא יעברו את אותה חוויה, אלא "שיבינו בצורה הטובה ביותר מה המכללה מספקת לסטודנטים שלה בסופו של דבר".
ג', סטודנטית נוספת שהעבירה בפוסט ביקורת לגבי איכות הלימודים במקום, קיבלה מכתב מעורכי הדין של המכללה הדורש התנצלות, מחיקת הפוסט ותשלום של 50 אלף שקל. למקום נודע, כי לאחר דין ודברים עם המכללה דרישת הפיצוי בוטלה.
עיקר הביקורת של הסטודנטים כלפי המכללה ברשתות מתעסקת באיכות הלימודים במקום, ובהבטחה לספק השמה בחברות הייטק בסוף התהליך, שלא תמיד מתקיימת ובוודאי אינה קרובה ל-89 אחוז השמה שהמכללה מבטיחה. הסטודנטים המאוכזבים שביקרו את המכללה לא העלו בדעתם שהכנות שלהם תגרור אחריה מכתבי אזהרה, או כתב תביעה של כ-100 אלף שקלים בחלק מהמקרים.
"הם עובדים בשיטה של הפחדות". אומר מ', מדריך לבדיקות תוכנה, שקיבל לפני כשנה שיחת איום מאנשי המכללה. "יש להם המון תלמידים לא מרוצים, כל תלמיד שמצייץ – מקבל טלפון, ומסתיים במכתב הפחדה. יש כאלה שממש מפחדים ומשלמים איזה סכום".
מ' מספר שלמרות שלא פעל נגדם או הוציא את דיבתם, המכללה שלחה לו "מכתב מעורך דין בעבר שאף התקשר אליו והזהיר אותי שלא אדבר כנגדם".
ח', סטודנט של המכללה שקיבל מכתב התראה, אומר למקום: "הם תובעים סדרתיים, ואסור לי לדבר. אבל תאמין לי שזה רק קצה הקרחון. הם הרסו לאנשים מסכנים את החיים, לקחו מהם כסף לא עמדו בהבטחות. הם מבטיחים עולם ומלואו ויורקים לך בפרצוף ועוד תובעים אותך".
במקביל לאיומים משפטיים, אנשי המכללה דאגו להסיר תגובות שליליות מאתר הבית שלהם ומקבוצות פייסבוק הקשורות לבדיקת תוכנה. ניסינו לפנות לאותם מגיבים (השמות בצילומי המסך טושטשו), אך רובם חוששים לדבר לאחר שקיבלו מכתבי התראה לפני תביעה וטלפונים מהמכללה. התגובות שהיו נעלמו כלא היו מהקבוצות, כשבמקומן הגיעו תגובות מפרגנות יותר, חלקן של פרופילים מזויפים או שנמחקו מהרשת.
במכללה טוענים כי בנוסף לפרידה ממשרד עורכי הדין דן, סדיקוב, עמרם ושות', וההחלטה להפסיק לתבוע תלמידים, "השנה הוצאנו לפועל תכנית חדשה במכללה (הכוללת הקצאת כוח אדם מיוחד לכך) להתמודדות ידידותית מול השמצות ברשת. במסגרת התכנית אנחנו מזמנים אלינו לשיחה אישית את אותם תלמידים שמשמיצים את המכללה ברשתות. מטרת המפגש להבין את טענותיהם באוירה נינוחה ולתת להם את כל הסיוע הנדרש על מנת שיצאו מרוצים.
"נכון להיום תכנית זו נחלה הצלחה גדולה שכן לפחות חלק מהתלמידים שראו רגע קודם לכן במכללה כ"אויב", הצליחו להשתלב במסגרת התכנית במקום עבודה חדש. אם תרצו נשמח לשתף אתכם בפרטי התכנית ואף להציג בפניכם את אחד המפגשים הללו או להעביר לכם שמות ספציפים של תלמידים שנהנו מפירות התכנית – האחרון מבינהם היה שלשום – תלמיד מבאר שבע שהתקבל לעבודה בבנק הפועלים".
המכללה: עברנו מהפך בשנה האחרונה
בשיחות עם סטודנטים רבים לשעבר של המכללה, שנתבעו ואוימו בשנתיים האחרונות ורובם חששו מאוד לדבר – נחשפנו למכניזם של המכללה, כמו גם לסעיפים תמוהים וייחודיים שהסטודנטים מחויבים להם בחוזה.
סעיף 20 בחוזה של אחד הסטודנטים שנתבעו, מקבע את זכותה של המכללה להשתמש בתמונה של הסטודנט ובהמלצתו באתר האינטרנט שלה, המלא כאמור בסיפורי הצלחה אישיים: "במידה ואתקבל לעבודה", נכתב בסעיף 20, "אני מאשר את השימוש בתמונה שלי ובהמלצתי באתר האינטרנט, בפייסבוק, ובפרסומים שונים, מבלי שנותן השירות יזדקק שוב לאישורי על מנת לעשות כן. לא תהיינה לי טענות כלשהן, לרבות בנוגע לעשיית רווח משימוש בפרטים הנ"ל, כלפי נותן השירות בנוגע לפעולות כאמור, אני מתחייב לסייע לנותן השירות בקידום ענייניו במקרה שבו יסייע לי להתקבל לעבודה".
במכללה טוענים כי בנוסף לפרידה ממשרד עורכי הדין התובע וההחלטה להפסיק לתבוע תלמידים, "השנה הוצאנו לפועל תכנית חדשה במכללה להתמודדות ידידותית מול השמצות ברשת"
מאותו חוזה ניתן גם ללמוד כי המכללה נעזרת בסטודנטים שלה, כדי ללמוד את שיטות העבודה של חברות ההייטק. כך למשל מבקשת המכללה מהסטודנטים להקליט ראיונות עבודה שהם עוברים, ולהעביר את ההקלטה לידיהם: "כאשר אתראיין, למקומות עבודה פוטנציאליים, אקליט את ראיונות העבודה. את זאת, אעשה כאשר הנני צד לשיחה בלבד, על מנת שלא לעבור על חוק איסור האזנת סתר. את ההקלטות אעביר אל נותן השרות, ההקלטות תהיינה רכוש נותן השרות בלבד. לא אהיה רשאי לעשות כל שימוש בהקלטות, זולת באמצעות נותן השירות".
לשאלה אם אין הדבר מהווה לכל הפחות בעיה אתית, נמסר מטעם המכללה כמו לגבי שאר הטענות שזה בסדר גמור, אבל הם הפסיקו בכל זאת: "אינני מבין את מהות הטענה, שהרי מודבר באמצעי חוקי שנועד לאפשר לסטודנט ללמוד מהטעויות שביצע ע"י משוב שהוא מקבל מצוות המכללה במטרה לשפר את הביצועים שלו לראיונות הבאים. מטרת ההקלטה של הראיון הייתה אחת – לשימוש אישי של הסטודנט (החומר נשמר במכללה בתיקיה ייעודית).
מהחוזה ניתן ללמוד כי המכללה נעזרה בסטודנטים שלה, כדי ללמוד את שיטות העבודה של חברות ההייטק. כך למשל היא מבקשת מהסטודנטים להקליט ראיונות עבודה שהם עוברים, ולהעביר את ההקלטה לידיהם
" יש לציין שההנחיה שלנו בעניין הייתה מאז ומתמיד ברורה והיא לא לבקש או להכריח אף תלמיד להקליט ראיון עבודה בניגוד לרצונו. כך או כך, מדובר בטענה שאינה רלוונטית עוד לתקופה זו – מודבר בחוזה ישן מאוד, שאינו נמצא בשימוש תקופה ארוכה וסעיף זה הוסר מזמן".
המכללה מתפארת בשילוב בין לימוד תיאורטי ללימוד מעשי, כשגולת הכותרת של הלימודים אצלה הוא אותו סטאז' נכסף בחברת הייטק, כמו גם "שירותי ליווי וקואצ'ינג". עם זאת, סטודנטים ששוחחנו עמם העידו כי שירותי הקואצ'ינג כללו שיחת טלפון אחת, עזרה בשכתוב קורות החיים ולא הרבה מעבר.
כאשר פנינו לארגון המאמנים האישיים בישראל נאמר לנו כי "מכללת sv ופועלה אינן מוכרות לנו היות שלא עברו תהליך הכרה או קיבלו הכרה רשמית של לשכת המאמנים בישראל (ע״ר) ולכן היא גם איננה תחת פיקוח של לשכת המאמנים. לפיכך, איננו יודעים כיצד הם פועלים".
במכללת SV מבהירים כי אינם מחויבים להירשם בלשכת המאמנים האישיים, שהיא לשכה וולנטרית ולא ממשלתית, והם מבקשים להבהיר כי החברה נמצאת בעיצומו של שינוי: "מכללת SVCollege צמחה בשנים האחרונות באופן דרמטי במספר תלמידיה. על מנת לעמוד בדרישה ההולכת וגדלה ללימודים במכללה, המכללה ביצעה ב-2019 שורה ארוכה של שינויים – מהגדלת המשרדים ומעבר לכיתות מודרניות ומרווחות ועד יישומו של תהליך ארגון מחדש הכולל מינוי הנהלה חדשה, התאמת תכניות הלימוד, שידרוג מערך השיווק, הרחבת מצבת המדריכים ויועצי מכירות, החלפת משרד עורכי הדין, החלפת משרד רואה החשבון, הרחבת שיתופי פעולה עם חברות נוספות על מנת לקלוט את הבוגרים הרבים בהתלמדויות מעשית ועד הגברת מנגנון הסיוע לתלמידים מתקשים במהלך הלימודים ובדרך לקבלה לעבודה.
"כאמור, התלונות המתוארות בבקשת התגובה הן על מקרים שהתרחשו טרם התבצעו השינויים לעיל. כמובן שלא הכל מושלם ואיננו חפים מטעויות. גם אנו כבעלים נמצאים בתהליך למידה תמידי ולומדים כל יום דברים חדשים שלא הכרנו קודם לכן ובהתאם מפיקים לקחים להמשך. המכללה בשנה האחרונה עברה מהפך – ועל כך יעידו התלמידים והמדריכים בחברה. זה לא אומר שהכל מושלם – יש דברים לשפר ולהשתפר, ואנו קשובים מאוד לצרכים של הסטודנטים שלנו ועושים סקרי משוב על בסיס קבוע".
"אני לא שמעתי שום רוחות שלום מצידם", אמר השבוע הסטודנט לשעבר ניר טל, "התביעה שלי עדיין מנוהלת, ברוח מאוד אגרסיבית".