יואב וידר, בן 24, נוהג להפגין מדי שבת בחודשים האחרונים. את ליל השבת הראשון של אוקטובר הוא לא ישכח כל כך מהר: "צעדתי עם ידידה מכיוון אלנבי, אחרי שסיימנו לצעוד עם ההפגנה. הייתי עם חולצה ודגל של קריים מיניסטר, והיא היתה בלבוש רגיל. הלכנו על קינג ג'ורג', חצינו את שדרות בן ציון. כשהיינו על המדרכה של השדרה בצומת, עלה עליה שליח וולט על אופנוע במהירות לכיוון שלנו. הוא חתך אותי מהצד באופן צמוד, הוציא רגל ובעט בי.
"היינו בהלם, ואז הוא עקיף אותנו, עשה סיבוב, ועלה שוב על המדרכה מהצד השני. נדרכתי הפעם עם הדגל כדי להכות בו, והוא רק הקיף אותנו מהצד וקילל 'יא בני זונות, רק ביבי', או משהו כזה".
למחרת הגיש יואב תלונה למשטרה, עם תיאור המקרה. הוא לא הספיק לרשום את לוחית הזיהוי אך ביקש מהמשטרה לנסות לאתר את החשוד לפי מצלמות התנועה המרשתות את הצומת. "התקשר אלי למחרת קצין משטרה ואמר שהם בודקים את זה, אבל מאז לא שמעתי מהם. הוא אמר לי שהם לא מזהים משהו במצלמות". וידר פנה לוולט: "הם אמרו שהם יעשו את המיטב, ושאם אקבל מידע מהמשטרה, שאעביר אותו אליהם – והם ינקטו בצעדים נגדו".
מוקד הפניות של וולט כנראה היה עמוס באותו סוף שבוע. באותו ערב שבת של ה-3 באוקטובר אירע אירוע נוסף, לא הרחק משדרות בן ציון. "איפה רבין עכשיו, איפה?" צעק שליח של החברה שרכב הלוך ושוב על אופניו באבן גבירול בתל אביב, בזמן שתהלוכת מפגינים צעדה שם. תוך כדי, ירק השליח על מפגינים וקילל בגנות השמאל.
ר', שהבחין בו לאחר מכן יושב בכיכר רבין, פנה אליו עם מצלמתו. "מה, להתפשט? יעשה לך טוב, אתה אוהב בנים?", התריס השליח והוסיף, "נראה לי, לא? אתה תל אביבי, מתחנגל כזה". כש-ר' שאל אם יש לו עוד משהו להגיד, ענה "אתה רוצה שאני אקום אליך? תעיף את המצלמה", רגע לפני שקם לעברו ואיים בתקיפה.
בעקבות המקרה פנה ר' לחברת וולט, ונציג החברה הביע זעזוע ושאט נפש, אמר שהנושא ייבדק ושאינו משקף בשום צורה את ערכי החברה. אלא ששבוע לאחר מכן, בשבת של ה-10.10, מספר עד נוסף שאותו שליח (אותו זיהה מהסרטון שהצגנו לו) ישב באזור השעה שמונה בשדרות חן, ואיים על מפגינים.
"הוא צעק את הדברים הרגילים, אני אזיין אתכם, שמאלנים מזדיינים. עמדו לידו שוטרים שלא עשו כלום. אני בדרך כלל לא מצלם, אבל במקרה שלו היה לו ממש דם בעיניים והוא הרגיש מסוכן. זה נראה שעוד רגע הוא מוציא סכין".
"מנופפים איתך בדגל האופטימיות"
גל העדויות על שליחי וולט תוקפניים צף לאחר שבשבת האחרונה, ה-17 באוקטובר, ריסס שליח בשם יובל שמול, חייל בן 19 המשרת בצריפין, את עדי גילת – סובול ושני ילדיה בגז פלפל במהלך צעדת מחאה. "רונה לא יכלה לפתוח את העיניים במשך 15 דקות, שלי נראו כמו נצח", כתבה עדי גילת על בתה בת ה-12.
שמול נעצר. בדיון בבית המשפט טען שחש מאוים לאחר שמפגין תקף אותו, אלא שעד ראייה סיפר שלפני הריסוס שמול קילל מפגין חובש כיפה, ואמר לו: "איך אתה מעז להפגין עם ציציות עם השמאלנים הבוגדים?". למרות בקשת המשטרה למעצר של ארבעה ימים, החליט השופט עלאא מסראוואה לשלוח אותו למעצר בית, אך קבע: "החשוד ריסס מפגינים משל היו מזיקים".
וולט, שמעסיקה את שליחיה כספקי שירות ולא כעובדים מן המניין, סירבה למסור האם האירוע התרחש במהלך משמרת או שילוח, למרות שלפי הטכנולוגיה עמה היא עובדת, ניתן בקלות לבדוק נתון זה. החברה הודיעה כי היא מקפיאה את ההתקשרות עם השליח, ומחכה לממצאי המשטרה לפני שתנקוט צעדים נוספים. בנוסף הוציאה החברה הודעה לכלל השליחים ביום שני, לאחר פניית המקום, שבה היא מתריעה שלא תסבול כל גילויי אלימות (עוד על כך בהמשך).
פרסום המקרה בכלי התקשורת הביא לגל תלונות שהבהיר כי לא מדובר בשליח בודד, ומבדיקתם עולה כי החברה דווקא מכילה מקרים של אלימות מצד שליחיה, ושאופן הטיפול בהם, אם בכלל, נותר בעלטה. רק בחודשיים האחרונים התרחשו לפחות חמישה מקרי תקיפה נוספים של שליחי וולט כלפי מפגינים בתל אביב, ולפי עדויות ברשת ייתכן שהמספר גדול אף יותר.
"אז ירקו עליי אתמול בהפגנה. פעמיים. שניהם – שליחים של וולט", סיפר אדי קווטנר בשבוע שעבר בפוסט שכתב. "אתמול בערב יצאתי עם בת זוגי להפגין בכיכר הבימה, 900 מ' מביתנו. שמנו מסיכות שלא הורדנו מהרגע שיצאנו מהבית, לקחתי את הדגל הוורוד שמסמל אופטימיות, ויצאנו למחות. הכל לפי התקנות".
"כשהלכנו במעלה קינג' ג'ורג', מיכלי והחבר היו בשיחה ערה ואני צועד לצד הכביש, אוחז בדגל הוורוד. לפתע שמעתי קריאה מצד הכביש מאחורי, 'שמאלנים בני זונות! טפו!'. ואז הרגשתי את זה. המוחטה העסיסית של אותו שליח וולט פגשה את הרקה שלי. הוא ירק תוך כדי נסיעה והמשיך בדרכו. אני הייתי בהלם. לא זוכר מתי הושפלתי ככה. קפאתי", כתב. "רק אחרי חצי שעה של הליכה שקטה וכעס מפעפע בלב – כזה שהרגשתי בפעם אחרונה אי שם בשנות ה-90 כשצעקו לי 'רוסי מסריח' – הצלחתי להבהיר למיכל ולחבר שהבן אדם אשכרה ירק עליי".
אבל שם לא נגמר הערב של קווטנר. "בדרך הביתה, במדרחוב של נחלת בנימין לקראת חצות, אני רואה עוד שליח וולט מתחיל בנסיעה לקראתנו. כמו קורבן טראומה (שבתכלס, זה מה שזה) נדרכתי. נדרכתי מפאקינג שליח של וולט ברחוב. בעודו חולף על פנינו במהירות הוא משחרר יריקה עננית ומפוזרת לכיווננו. הפעם את הזעם שחררתי בשאגות תסכול תוך כדי שהוא נמלט מהמקום. צעקתי מיד. בלי היסוס. הבהרתי לו בריאות מלאות שהוא צריך להתבייש".
"את הכעס המפעפע הזה הרגשתי בפעם האחרונה אי שם בשנות ה-90 כשצעקו לי 'רוסי מסריח'"
בעוד שבמסגרת המחאות נחסמים כבישים על ידי המשטרה וכן על ידי המפגינים, שליחי וולט עוברים באין מפריע. לדברי קווטנר, "יש איזו הבנה שקטה ולא מדוברת במחאה שאסור להפריע לעבודתם בתקופה הזאת. הם חיוניים. חשוב לשמור עליהם. ולכן, העלבון משני המקרים האלה לא משחרר אותי עד עכשיו".
קווטנר הוסיף כי אין לו מספרי רישוי לתת, אבל בת זוגו וחברו שהיו איתו יכולים לשמש כעדי ראייה. בסיום הפוסט הוא פנה לוולט שיטפלו בתופעה. לאחר עשרות תגובות ושיתופים, וולט הוסיפו תגובה לפוסט: "היי אדי! מצטערים לשמוע על המקרה וההתנהגות המזעזעת. אנחנו כחברה כמובן מגנים התנהגות כזו ואין לכך מקום בקרב השליחים שעובדים איתנו. מנופפים בדגל האופטימיות ביחד איתך ומקווים לימים טובים יותר".
"היי קרן, תודה על הפידבק!"
על אף התגובה האוהדת והניפנוף בדגל, האם חברה מתקדמת כמו וולט, שהטכנולוגיה שלה יודעת לאתר כל שליח, אינה יכולה להשקיע מאמצים גדולים יותר בחקר המקרים ולברר אילו שליחים עברו באותם רחובות בשעות שקווטנר ציין? האם נעשה מאמץ לחקור ולברר את זהות השליח במקרה שלו ובאחרים? בוולט סירבו לענות. קווטנר השיב לוולט בפוסט: "תודה על ההבנה, אבל המילים האלה לא ימנעו מהפורע הבא לעשות זאת שוב. מצפה שתקיימו שיחת הבהרה לשליחים שלכם, ותבהירו שהתנהגות כזאת היא לא מקובלת ובלתי נסלחת".
הפוסט של קווטנר הביא עדים נוספים שסיפרו על תקריות דומות בתקופה האחרונה. אייל נאור, תסריטאי, סיפר בשיחה עם המקום על סוכת מחאה שהקים במהלך סוכות בכיכר המושבות בתל אביב. לדבריו, הסוכה זכתה לגידופים, קללות ויריקות מלא פחות מעשרה שליחי וולט שעברו במקום.
"לאט לאט אנחנו שמים לב שכל יום עוד שליח ועוד שליח עובר ומקלל. כאילו נהיינו יעד עבורם"
"עשינו סוכה של החזית הוורודה עם דגלים, חילקנו חומרי הסברה, וישבנו שם במשך היום", מספר נאור, "לאט לאט אנחנו שמים לב שכל יום עוד שליח ועוד שליח עובר ומקלל, ואומר דברים כמו 'שמאלנים מסריחים, תעופו מכאן, תמותו'. כאילו נהיינו יעד עבורם. דווקא עם שליחים של תן ביס זה לא קרה. פנינו לחברה, הם אמרו שצר להם לשמוע ושזה לא תואם את ערכי החברה. גם אמא שלי פנתה אליהם, והם אמרו שזה בטיפול. אבל לא קיבלנו שום עדכון".
אופיר ניר אזר, בן 32 מתל אביב, מספר שבהפגנה בגשר ההלכה בתחילת אוגוסט, עבר שליח וולט על אופניים וצעק לעבר המפגינים "שתחטפו סרטן בראש אמן". השליח המשיך לנסוע מיד לאחר מכן, "היתה ניידת בהמשך והוא כנראה קלט אותה", משחזר אזר.
קרן מיכאלי, שהגיבה לפוסט של קווטנר, סיפרה למקום על שני מקרים בהם הותקפה בקללות על ידי שליחי החברה, האחת במוצאי יום כיפור בהפגנה בכיכר דיזנגוף והשניה ב-1 באוקטובר רחוב טאגור ברמת אביב. "לא תיעדתי מרוב השוק", אמרה על ההפגנה בדיזנגוף. בפעם השניה כבר לא הייתה המומה, אבל גם אז לא הספיקה לתעד.
לדברי מיכאלי, היא שלחה לוולט הודעה ומחתה על כך שהם לא נוקטים בעמדה פרואקטיבית יותר מגינוי, לאור המקרים שצפו ברשת. היא קיבלה את התשובה הבאה: "היי קרן, תודה על הפידבק. באשר למקרה גז הפלפל מאתמול, שליחים שינהגו בצורה כזו לא יהיו איתנו לאלתר ואנחנו נתמוך במיצוי דין משפטי איתם. מיותר לציין כי אלימות מכל סוג שהיא מגונה בשורותינו. אנחנו מקפידים להנחות כך בחומרי ההדרכה בתהליך ההצטרפות אלינו. מעתה – הדגש יהיה יותר גדול. זאת ועוד, נוסיף ונתקשר את חומרת התנהגויות כאלו בתקשורים התקופתיים שלנו – שבועיים/חודשיים. ביטחון הציבור הוא בראש מעייננו".
בלי קשר להפגנות, ספגו ד' ומשפחתה התנהגות אלימה וגזענית מצד שליח וולט: "רחוב הרצל הסואן ברמת גן, בתי על הכתפיים של ע' ואני עם העגלה", כתבה ד' בפוסט בשבוע שעבר. "שליח של וולט עבר את מעבר החצייה וצעק 'כושי'. שנינו עיוותנו פרצוף כאילו לא שמענו טוב, ותוך כדי נסיעה הוא ממשיך וצועק: 'כושי תחזור לחור מאיפה שבאת'. אם זה לא היה כל כך מהיר הייתי מצלמת את לוחית הרישוי ומתלוננת לוולט".
"תוך כדי נסיעה הוא צועק: 'כושי תחזור לחור מאיפה שבאת', לא הספקתי לצלם את לוחית הרישוי"
בשיחה עם המקום סיפרה ד' שפנתה לוולט, "שהיו מקסימים", לדבריה. החברה חזרה אליה תוך זמן קצר וטיפלה בנושא ברגישות, היא מספרת, אך לא ידוע על כל סנקציות שננקטו כלפי השליח. "מסרתי את כל המידע שהיה ברשותי. הם בדקו את האזור וכנראה שהנהג לא היה מחובר לשירות כשזה קרה. הם חזרו אליי מיידית ואמרו שניסיונות האיתור לא צלחו". בנוסף, היא אומרת, "כתבו לי שזה עלה לדרגים גבוהים על מנת שמקרים כאלה לא יחזרו".
איך נוזפים במי שלא עובד שלך?
לאחר תקיפתה של משפחת גילת-סובול בגז מדמיע בשבת האחרונה, ובעקבות שאלות שנשלחו מטעם המקום, פנה אלינו יועץ התקשורת של וולט בניסיון להסביר את המאמצים שעושה החברה בנושא. הסברים אלו מובאים בתגובה בהמשך. למחרת נקטה החברה צעד נוסף, כשהוציאה הודעה חריגה באפליקציית ניהול המשלוחים, תחת הכותרת "מדיניות 0 סובלנות כלפי אלימות מכל סוג שהיא – פיזית, מילולית, מטרידנית". עוד נכתב בהודעה כי וולטרים (שליחים בעגת החברה) שינקטו באלימות מכל סוג שהיא "לא ימשיכו בשיתוף פעולה איתנו", וכי החברה סומכת על שליחיה שימשיכו להיות "אנשים יוצאי דופן בשטח ונותני שירות נפלאים".
ההודעה ששלחה וולט לשליחים חריגה לא רק במסריה וניסוחיה, אלא גם באופיה. וולט, כמו חברות רבות בכלכלת החלטורה, פועלת במודל העסקה לפיו השליחים אינם שכירים, ואינם מקבלים זכויות סוציאליות, אלא מתקשרים עימה כספקים בלבד או דרך חברת קבלן שלישית. על כן המילים שנעדרות מהודעה זו הן "עובדים" או "העסקה", ומה שמחליף אותן הוא הצירוף "אנשים יוצאי דופן בשטח".
האמורפיות שבניסוח זה, אומרת עו"ד אסנת לונגמן, שותפה במשרד ארנה לין ושות', מומחית בדיני עבודה, אינה מקרית: "האופן בו וולט מתייחסת לאירוע מדגיש את היחסים המורכבים שלה עם שליחיה, כשהיא לא מכירה ביחסי העסקה עמם ולטענתה השליחים הם עצמאיים בעלי עסק משל עצמם. להערכתי מבנה ההעסקה הזה בעייתי ביותר".
"אנחנו רואים מקומות בעולם שבהם כבר הכירו ביחסי עובד מעסיק באפליקציות כאלו, וגם בארץ כבר הוגשה תביעה ייצוגית בנושא", מספרת עו"ד לונגמן. "ברור שיש לוולט רמת שליטה גבוהה על השליחים שלה, ולכן היא משחקת על הגבול בין ניסיון לשמור על התדמית שלה ולנהל את השליחים מחד, אך להימנע מלקיחת אחריות מאידך. בנוסף, יש לציין שביחסי עבודה (בהם וולט לא מכירה) יש חובת שימוע לפני פיטורים או השעיה של עובד, כך שניתן לראות בהקפאת ההתקשרות המיידית עם אותו שליח כסוג של משפט שדה".
"וולט משחקת על הגבול שבין לשמור על התדמית לבין להימנע מלקיחת אחריות"
נשאלת השאלה, עד כמה החברה יכולה להשליט קוד אתי ובקשות להתנהגות נאותה משליחיה, ועד כמה היא בכלל היא יכולה לקחת אחריות על התנהגותם – כאשר לא מדובר בעובדים ישירים, אלא בנותני שירות העולים למשמרת על ידי התחברות לאפליקציה ומתנתקים בלחיצת כפתור.
אזור הדמדומים של מודל ההעסקה של כלכלת החלטורות נדון כיום בבתי דין ברחבי העולם. בפינלנד, שם הוקמה החברה, פסק השבוע בית הדין לענייני עבודה ששליחים אינם ספקי שירות אלא עובדים לכל דבר ועניין.
לפני חודשיים הוגשה בישראל בקשה לתביעה ייצוגית תקדימית נגד וולט, בהיקף מוערך של 24 מיליון שקל, בטענה להפרה בוטה של זכויותיהם הסוציאליות של כ-4,000 שליחיה. התביעה עוסקת במה שהמבקש מגדיר כ"הפרה בוטה של זכות היסוד הבסיסית ביותר משפט העבודה בישראל – הזכות לקבל הכרה כעובד, ולקבל אגב כך, את הזכויות הסוציאליות הנובעות ממעמד זה".
בבקשה שהוגשה לבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב על ידי גולן חזנוביץ נטען כי "הנתבעת פועלת בשלל דרכים על מנת לעקוף נורמות תעסוקתיות, מנצלת את פערי הכוחות בין הצדדים, ומחתימה את השליחים על הסכם אחיד ומקפח בו היא מסווגת את השליחים באופן פיקטיבי כ'עצמאים', תוך שהיא שוללת מהם את מעמדם כעובדים ואת הזכויות הסוציאליות המגיעות להם".
פנינו לכמה עורכי דין על מנת להבין מהי מידת האחריות של וולט למקרים הנ"ל. רוב עורכי הדין הסכימו כי אין לחברה אחריות משפטית בנוגע למה ששליחיה בחרו לעשות, בין אם בזמן משמרת או לא, ועל החברה לנקוט בצעדים נוספים בתוך החברה, לחדד נהלים ולהפסיק התקשרויות לפי הצורך. חלקם טענו אף כי לוולט יש זכות אזרחית לתבוע דווקא את השליחים בגין פגיעה במוניטין שלהם, אך ספק רב אם יעשו זאת. בימים בהם שליחי החברה מתקוממים על שינוי בתנאי העסקתם, וקובלים על כך שאינם יכולים לבוא בטענות לחברה אלא באמצעות כתיבת משוב באפליקציה, נראה שבעיית המשוב היא דו כיוונית.
"מה שקרה עם וולט זה שהם חוו צמיחה מטורפת", אומר א', בעל מסעדה ותיקה מתל אביב, "לפני שנה הם היו כמה מאות שליחים, היום הם כמעט 5,000. כשאתה מגייס כל כך הרבה מכל הבא ליד בכזאת מהירות, אתה מגייס גם כאלו. צריך לזכור שמתחילת הגל הראשון, בשני הסגרים שהיו – השליחים של וולט היו היחידים שכל הזמן בשטח ובחוץ, גם בשעות הלילה. הם היחידים שעוברים בתוך הצעדות. הגיוני שמתוך מאות שליחים יהיו כאלו שיהיו נגד המחאה ויביעו את זה".
וולט מגיבה: "אין קשר למודל ההעסקה"
בשבוע האחרון קיימנו כמה שיחות עם צוות הדוברות של וולט. מלבד אותה הודעת חידוד נהלים שנשלחה לכלל השליחים, בוולט סיפרו כי התחיל סבב חידוד נהלים מול השליחים ומול מחלקת האופרציה, אך תהליך כזה לוקח זמן מול אלפי שליחים. עוד שלחו לנו מוולט חומרי הדרכה לשליחים הניתנים בתחילת ההתקשרות, המבקשים לנהוג בהגינות ובצורה לא אלימה. עם זאת, התעקשו בוולט שלא יגזרו את דינו של אדם לפני שרשויות החוק יעשו זאת, ולכן לעת עתה ההתקשרות עם אותו שליח ספציפי שריסס, יובל שמול, הוקפאה.
שלחנו אתמול סדרת שאלות לוולט הכוללת בקשה למידע לגבי המאמצים שהם עושים לאיתור שליחים פוגעניים באמצעות הטכנולוגיה שלהם, האם התקיפות אירעו בזמן משמרת, וכן עם כמה שליחים הוקפאה ההתקשרות לאור תלונות שהתקבלו. בוולט סירבו להשיב.
וזאת תגובתם הרשמית: "חברת וולט מגנה בתוקף כל מקרה אלימות ומביעה שאט נפש מאירוע תקיפת המפגינים במוצ"ש האחרון. כל פעולת אלימות וחוסר סבלנות מנוגדת לערכי החברה ולחזונה. למרות פניית החברה למשטרת ישראל טרם התקבלו הפרטים המדויקים לגבי האירוע, אך יחד עם זאת ומבלי להמתין, הקפיאה החברה את ההתקשרות עם החשוד, ובסיום עבודת המשטרה תבחן החברה נקיטת צעדים משפטיים נוספים מולו. חברת וולט אינה מחליפה את רשויות החוק במדינת ישראל וסומכת עליהן שיגיעו לחקר האמת וימצו את הדין.
"חברת וולט מייצרת בשנה קשה זו אלפי מקומות עבודה ומאפשרת לאלפי מסעדות לפעול למרות מגבלות מגיפת הקורונה"
"ברור כי האירוע לכאורה התרחש ללא קשר למשימותיו כשליח ולפיכך ללא כל יכולת של החברה ומי מטעמה לשלוט על מעשיו המנוגדים לחוק במדינת ישראל. חברת וולט מדריכה את שותפיה, הן בכתב והן בעל פה בהדרכות בתחילת ההתקשרות ובמהלכה, על כל המצופה מהם כיצד לנהוג בעת ביצוע תפקידם. מטבע הדברים, כמו כל חברה, ל-וולט אין את היכולת לשלוט במעשיהם של כל מי שפונים להתקשר איתה בכל מודל העסקה שהוא, שלא במסגרת תפקידם. היה או יהיה מי שיבחר לפעול בניגוד לחוקים או לערכי החברה, אזי ההתקשרות איתו או העסקתו תיפסק לאלתר.
"כל ניסיון לקשור בין מודל העסקה או החזון העסקי של החברה לבין מקרה חריג ויוצא דופן שאינו משקף את התנהגותם של אלפי השליחים מגוחך, שכן אנו סבורים שמי שבחר לנהוג בעבריינות היה בוחר לעשות כן בכל מודל העסקה שהוא, ובכל חברה שבה היה מועסק. חברת וולט פועלת בכל עת וביתר שאת מאז המקרה החריג להציף ולגנות אותו ולהדגיש כיצד מצופה לנהוג ממי שנושא את שם החברה על אביזריו. חברת וולט מייצרת בשנה קשה זו אלפי מקומות עבודה ומאפשרת לאלפי מסעדות לפעול למרות מגבלות מגיפת הקורונה. צר לנו כי מקרה חריג ויוצא דופן מכתים את פעילותם ועבודתם של אלפי אנשים ואת שמה של החברה על לא עוול בכפה".