האגודה לזכויות האזרח פנתה היום ליועצת המשפטית של המשטרה, תנ"צ איילת אלישר, בנוגע להתנכלות של שוטרות ושוטרים לאזרחים המתעדים אותם במהלך פעולות אכיפה. מדובר בפנייה נוספת לגבי התופעה, לאחר שבתחילת אוגוסט גם פנתה האגודה בנושא. בחודשיים שעברו מאז הצטברו עוד מקרים בהם נקטו שוטרים באלימות כלפי אזרחים שתיעדו אותם בפעולתם.
כך למשל במקרה של הנער א.ב, בן 17, ממודיעין עילית. ביום חמישי האחרון הוא ישב עם חבריו בכיכר השבטים בעיר, כשלפתע הגיעו כמה ניידות ושוטרים על אופנועים ועצרו את אחד הנערים (ככל הנראה, בעקבות הפגנות שהיו באיזור מוקדם יותר). א.ב צילם את המעצר מרחוק ללא הפרעה לשוטרים.
לפתע, כפי שניתן לראות בבירור בסרטון, אחד השוטרים, יוסף מסארי, שם לב שא.ב מצלם את האירוע ולמרות שהיה רחוק ממנו מספר מטרים, קפץ לעברו, תפס אותו בכוח וגרר אותו לניידת בזמן שאומר לו "זוז מפה. בוא. אתה מסריט? אין בעיה. אתה גם עצור על הכשלת שוטר והפרעה לשוטר במילוי תפקידו. בוא. תעמוד כאן".
השוטר איים שייקח לו את הטלפון והמשיך לעכב אותו במשך כרבע שעה ובסופו של דבר ויתר והורה לו "עוף הביתה". א.ב הגיש תלונה למח"ש בגין האירוע.
מקרה אחר התרחש בתחילת אוקטובר בשדרות רוטשילד בתל אביב, אז תיעד העיתונאי העצמאי יונתן המפל עיכוב של מפגין. בעודו מתעד את האירוע מבלי שהוא מפריע לשוטר המעכב התקרבו אליו שוטרים אחרים והחלו לדחוף אותו בכוח מהמקום ובתוך מספר שניות תפסו אותו בגרונו והפילו אותו לרצפה. בהמשך המפל התבקש להציג תעודה מזהה.
המפל ניסה לשווא לומר לשוטרים כי הוא עיתונאי. בתיעוד האירוע ניתן לראות כי השוטרים ניסו למנוע גם מאנשים אחרים מלתעד את העיכוב בידי השוטר. בגין האירוע הוגשה על ידי המפל תלונה למח"ש (לינקים לתיעוד האירוע: https://youtu.be/4nZDwOJma8E; https://youtu.be/c5x3AUFXt34)
מקרה נוסף התחרש בשבת האחרונה, כאשר במהלך ההפגנה בכיכר הבימה הוציאו שוטרים אוויר מגלגלי אופניים. איתי רון, צלם וכתב המקום הכי חם, צילם את השוטרים שמוציאים את האוויר ובתגובה שוטר יס"מ בעט בטלפון של רון והעיף אותו לרצפה. השוטר לקח את הטלפון והודיע לרון שהוא מעוכב ושהטלפון נלקח כראייה.
השוטר ביקש מרון להזדהות וצילם בנייד את תעודת הזהות של רון. רון ניסה לפנות לקצין במקום כדי שיתערב בנעשה ובתגובה שוטר היס"מ חנק אותו והעיף אותו לרצפה וצעק "אני לוקח לך את הטלפון כראייה, אתה הבנת את זה" (לינקים לתיעוד האירוע: https://youtu.be/_AyIgA9lJoI; https://youtu.be/x4gEmN31E9M).
האגודה דורשת בפנייתה היום, שנעשתה בשיתוף הוועד נגד עינויים, אגודת יהודי אתיופיה והמרכז לחינוך משפטי קליני -, שהמשטרה תוציא נוהל ברור ומפורט באשר לחובתם של שוטרים לאפשר את התיעוד של פעילותם במרחב הציבורי. "יש להבהיר לשוטרים כי חל איסור לדרוש מאדם למחוק סרטונים שצולמו על ידו וכי תפיסת הטלפון שלא על פי צו מותרת רק במקרים חריגים", נכתב. עוד מבקשים הארגונים הפונים "לקבוע באופן ברור בנוהל כי תיעוד שאינו מפריע לתנועותיו של השוטר, אינו נוגע בו ואינו מגביל את טווח הפעולה שלו – אין בו ככלל עבירה".
אין זו הפניה הראשונה בנושא למשטרה. קדמה לה פנייה דומה של הסנגור הציבורי הארצי, ד"ר יואב ספיר, במאי. בפנייה אז צוין כי הסנגוריה הציבורית עדה ל"עלייה מדאיגה באירועים בהם אזרחים המתעדים אירוע אכיפה משטרתי מוצאים את עצמם, בעל כרחם, בעימות ישיר מול השוטרים, אך בשל עצם תיעוד פעולת האכיפה של גורמי החוק".
במשטרה השיבו לפניית הסנגוריה וטענו כי "לא מוכרת לנו תופעה רווחת של מניעת תיעוד פעולות אכיפה במרחב הציבורי על ידי שוטרים, שהשוטרים מתודרכים לאפשר לכל אדם לתעד את פעילותם במרחב הציבורי, בתנאי שאינו מפריע לשוטר בעת מילוי תפקידו או שהתיעוד יכול לפגוע בפרטיות של אדם בניגוד לחוק. במשטרה סיכמו ואמרו "לא מצאנו לנכון לשנות את הנחיות המשטרה בנושא זה. עם זאת, במסגרת שיפור השירות לאזרח והלמידה הארגונית נרענן ונחדד את ההנחיות בנושא". עם זאת, הנהלים אליהם התחייבו במשטרה לא מוכרים לסנגוריה הציבורית. בסנגוריה דרשו באחרונה לקבלם כדי לפרסמם ברבים.