העמותה לזכויות האסיר, באמצעות עורכי הדין אביגדור פלדמן ובן מרמרלי, הצהירה הערב (שבת) כי תגיש עתירה למתן צו על תנאי שיורה לשר לביטחון פנים, אמיר אוחנה, שירות בתי הסוהר ושר הבריאות לחסן באופן מיידי את כל אוכלוסיית האסירים המצויים בקבוצת סיכון, ולהמשיך לחסן את אוכלוסיית האסירים על פי סדרי העדיפויות שקבעה המדינה. העותרים מבקשים לקיים דיון דחוף בעניין מאחר שמדובר "בחיי אדם ופיקוח נפש של ממש, וכי כל יום שעובר גוזר את דינם למוות של כלואים שלא קיבלו את החיסון".
הבוקר (ראשון) הגישו חמישה ארגוני זכויות אדם עתירה נוספת דומה. בעתירה דורשים הארגונים להורות לשב"ס לחסן את כלל אוכלוסיית האסירים על פי מתווה תעדוף החיסונים שקבע משרד הבריאות, בדגש על אסירים בני 60 ומעלה ובקבוצות סיכון. כמו כן, העתירה דורשת למנוע משב"ס לתעדף חיסונים לסגל בתי הכלא על פני חיסונים לאסירים. בין העותרים: האגודה לזכויות האזרח, רופאים לזכויות אדם, עדאלה, המוקד להגנת הפרט ורבנים לזכויות אדם.
העתירות מגיעות בעקבות סירובו המתמשך של השר אוחנה לקיים את הוראת המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, איתמר גרוטו, ולחסן את כל אוכלוסיית האסירים. ביום שישי הוציא אוחנה מכתב לגרוטו ולעו"ד עמית מררי ממשרד היועץ המשפטי לממשלה, שבו הבהיר כי הוא מסרב לקבל את קביעתם כי הוראתו שלא לחסן לקורונה אסירים – התקבלה בחוסר סמכות.
אוחנה ציין במכתבו כי הורה לתעדף את אנשי הסגל של שב"ס על פני האסירים, משום שהם מרבים לצאת מבתי הכלא ולחזור אליהם ולכן נמצאים בסיכון גבוה יותר לחלות. "גם לאחר שיושלם המהלך של חיסוני הסגל, אבחן את חיסוני האסירים", הוסיף. "תיאמתי את עמדתי זו עם עמיתי הממונה על פרופסור גרוטו, שר הבריאות יולי אדלשטיין".
עם הגעת החיסונים לישראל, באמצע דצמבר, הודיע אוחנה כי הנחה את שב"ס לחסן אנשי סגל בלבד, והבהיר כי "אין לחסן אסירים ביטחוניים ללא אישור ובהתאם להתקדמות החיסונים בציבור הכללי". זאת בניגוד לעמדת משרד הבריאות, שהציב אסירים בעדיפות שנייה לקבלת חיסונים לנוכח הימצאותם ב"חשיפה גבוהה" לנגיף, בין היתר בשל תנאי הצפיפות בהם הם שוהים.
השר: לחסן אנשי סגל בלבד
אף שההודעה של אוחנה התייחסה לאסירים ביטחוניים, ההוראה שהעביר מנכ"ל משרדו, משה (צ'יקו) אדרי, לשב"ס התייחסה לכלל האסירים. גם ההנחיה מטעם היועץ המשפטי אינה מבחינה בין שני סוגי האסירים.
ביום שישי הודיע משרד היועמ"ש לאוחנה כי הוראתו שלא לחסן אסירים לקורונה התקבלה בחוסר סמכות, ולכן אינה תקפה. במכתב ששלחה עו"ד מררי הובהר כי על שירות בתי הסוהר לפעול לחיסון האסירים ללא דיחוי. עוד קודם לכן קבל גרוטו על כך ששב"ס טרם החל לחסן אסירים.
"זכותם של אסירים ועצירים לקבל טיפול רפואי מעוגנת בחוק ובפסיקה, ובהתאם לכך, על שירות בתי הסוהר לספק להם שירות רפואי באופן שיבטיח כי זכות זו לא תיפגע כתוצאה מכליאתם", כתבה מררי לאוחנה. "אין סמכות 'להעניש' את האסיר באמצעות שלילת זכויות נוספות מעבר למתחייב לפי גזר הדין".
בתגובה שלח אוחנה למררי ולגרוטו מכתב בו הבהיר כי החלטתו עומדת בעינה ותקף אותם: "אתם משיגים על הנחיה זו (לעכב את חיסון האסירים – מערכת המקום) ונותנים הנחיה המנוגדת לה", כתב אוחנה, "יש לכם, ולכל מי שמעוניין בכך, עד יום 4.2.21 להגיש את שמכם באחת מרשימות המועמדים לכנסת ה-24, ובמידה ותיבחרו לכנסת ולממשלה, בהחלט תוכלו לעשות כן. עד אז, הואיל והאחריות על כלל הגופים הכפופים למשרד לביטחון הפנים מונחת על כתפיי, ואת הדין וחשבון לציבור אתן אני ולא אתם, החלטתי תעמוד בעינה".
התפרצות חמורה בכלא בדרום
העמותה לזכויות האסיר מתייחסת בעתירה לדברי אוחנה: "בעיקר מושכת את העין אמירתו של אוחנה כלפי גרוטו ומררי כי הוא אינו מקבל מהם הוראות כל עוד לא נבחרו לכנסת. העין רואה והמוח מסרב להאמין, כך אומר שר בישראל המופקד על בטחון האזרחים ושלומם. מי לא ירעד כשמתברר כי האחראי על הפעלת המשטרה רואה עצמו כעליון על כל נברא, שלא נבחר לכנסת".
עו"ד פלדמן המייצג את העמותה מציין כי ב-20 לדצמבר פנה לאוחנה בשם אסירי חמאס, לאחר שנודע כי הוא הנחה שלא לחסן אסירים ביטחוניים. "באותה עת לא העלה החתום מטה על דעתו כי אולי בתגובה למכתב וכדי שלא יטען כי אסירים ביטחוניים מופלים לרעה, הרחיב אוחנה את ההנחיה לכל אוכלוסיית האסירים. אך כעת משנודע כי אוחנה הנחה את שירות בתי הסוהר שלא לחסן כלואים כלל, מוגשת עתירה זו בשמה של העותרת".
עוד צוין בעתירה של העמותה לזכויות האסיר, כי ב"ניגוד לאזרחים מן השורה החיים בחופשיות, אוכלוסיית הכלואים בארץ ישראל חיה בתנאי צפיפות מחפירים….השטח הפנוי המוקצה לאסיר להתנהלות היום יומית בודאי אינו מגיע לכדי 3 מ"ר… נכון למועד כתיבת שורות אלה מאות כלואים כבר נדבקו בנגיף קורונה בבתי הכלא ברחבי הארץ, כאשר רק בשבוע האחרון התרחשה התפרצות חמורה בבית הסוהר 'קציעות' בו חלו כ-50 אסירים לכל הפחות בנגיף".
בשבוע שעבר, בדיון בבג"ץ בתנאי המחיה של אסירים, התחייבה היועצת המשפטית של שב"ס, יוכי גנסין, כי הם יחוסנו כפי שהיו אמורים להתחסן אם לא היו כלואים. ואולם בפועל, כפי שעולה ממכתבו של גרוטו, השירות לא החל לחסן אותם. לדברי בכיר בשב"ס, הארגון כלל אינו ערוך לחיסון האסירים, גם לאחר שמנות החיסון יתקבלו.
נכון לדו"ח הרבעוני של שב"ס (נוב' 20), בישראל כלואים 13,807 בני אדם, מתוכם 9434 עצורים ואסירים על רקע פלילי, ו-4,324 עצירים או אסירים בטחוניים. על פי הדו"ח השנתי של שב"ס לשנת 2019, בישראל כלואים 477 עצורים ואסירים פליליים מעל גיל 60, ו-43 עצירים ואסירים בטחוניים מעל גיל 60.
חבר הכנסת משה ארבל מש"ס דרש בשבוע שעבר הבהרות מהשר אוחנה בנוגע להנחיה שהעביר לשב"ס שלא לחסן אסירים. כתב ח"כ ארבל כתב: "לנוכח חשיבות החובה לשמירה על בריאותם של האסירים כחלק מזכויות האדם המעוגנות בחוקי היסוד ובשכל הישר, מדוע לא יחל באופן מיידי מבצע החיסונים של האסירים ומתן היתרים בהתאם לביקורי משפחות והתייחדויות לאסירים המחוסנים".