בשבוע שעבר, כמה שעות אחרי שאולפני המדגמים בטלוויזיה הכריזו על ניצחון ברור וסוחף של נתניהו – הכרזה שהייתה רחוקה מהאמת – הגיחה לאולפנים דמות שאינה מאוד מוכרת לציבור הרחב. היה זה שלמה פילבר, בעליה של חברת הסקרים דיירקט פולס, שבחסות עמית סגל (האחראי ללהיטים "מנדלבליט ושי ניצן אכלו אותה" ו"הסיוט תם" לאחר המדגם), הפך לגורו הסקרים של הבחירות האחרונות.
פילבר ישב מרוצה באולפן, כמי שסקריו המוקדמים היו קרובים יחסית לתוצאות המדגם שהתפרסם באותה שעה (בסופו של דבר קצת פחות), ודיבר על האפשרויות של ראש הממשלה בנימין נתניהו להקים ממשלה. מה שרבים בבית לא זכרו – ובאולפן גם לא טרחו להזכיר לצופים – שמדובר בעד מדינה נגד נתניהו, שבחר להיות כזה לאחר שהבין כנראה שעומדים מולו טענות כבדות בפרשת תיק 4,000.
לפי מקורותינו בערוץ 12, סגל הוא זה שדחף להביא את פילבר לאולפן באותו ערב. לא מפתיע, שכן סגל השתמש בסקריו של פילבר לכל אורך מערכת הבחירות, והפיץ אותם בחשבון הטוויטר ובערוץ הטלגרם הפופולרי שלו. סגל הוא גם הראשון שראיין את פילבר בבלעדיות בנובמבר 2018 לאחר הפיכתו לעד מדינה. למעשה, עוד לפני כן, ב-2017, הביא ממנו סגל כותרת בלעדית, בזו הלשון: "פילבר: לא אהיה עד מדינה נגד רה"מ" – מה שכמובן לא עמד במבחן הזמן והמציאות.
שבוע לאחר המדגם, ואתמול שוב פילבר עימנו, הפעם עם סקר חדש, שכמה מהכתבים הפוליטיים מיהרו לצטט בעקבות סגל – על כך שכמחצית מתומכי כחול לבן אינם מעוניינים בממשלה צרה בתמיכת המשותפת – ומעדיפים ממשלת אחדות. עם זאת, כדאי לשים לב לאופן שבו נוסחה השאלה בסקר. לנשאלים מכחול לבן לא נאמר האם מדובר באחדות בראשות נתניהו, ולא נבדק האם הם מתנגדים לממשלת מיעוט בכל סיטואציה, גם אם הניסיון לאחדות חסר סיכוי.
הסקרים של פילבר, המבוססים בין היתר על תשאול אינטרנטי, כבר עוררו את תשומת ליבה של טל שניידר, הכתבת פוליטית של גלובס, שהעלתה סימני שאלה על המתודה מאחוריהם. פילבר טען בתגובה ש"השיטה שבה אני עובד היא סוד מסחרי".
אבל גם אם נניח שהסקרים של פילבר הכי מדויקים בעולם – השאלה היא למה מי שמשמש עד מדינה בפרשת השוחד בתיק 4,000, וסביר להניח שיש לו אינטרס כזה או אחר בהשארותו או עזיבתו של נתניהו את משרד רוה"מ, צריך להופיע כסוקר ופרשן בערוץ 12? האם עורכי מהדורת החדשות המרכזית לא יכולים למצוא סוקר שלא נחקר בחשד לפלילים, יחד עם המסוקר?
נזכיר: לפי הדיווחים מחקירתו של פילבר בזמנו, עולה כי הוא פעל בצורה שיטתית כדי להעביר לבזק מסמכים מסווגים וניירות עמדה, ולקבלם בחזרה עם תיקונים שיטיבו עם החברה. ככל הנראה, פילבר ניצל מאימת הדין כשהפך לעד מדינה והורחק מהשירות הציבורי. שר התקשורת הנוכחי, דודי אמסלם, שידוע בסגנונו הישיר, לא הסתפק בכך וכינה אותו עבריין. את אחת העדויות המדהימות על תקופתו כמנכ"ל משרד התקשורת ועל החלפת הדיסקט מול בזק שדרש, ניתן לקרוא כאן בידיעה של תומר גנון וליטל דוברוביציקי מ"כלכליסט".
הסכם עד המדינה בעניינו של פילבר חסוי, אולם ניתן להניח כי לא היה חותם על הסכם כזה – אם לא היה פוטר אותו מאישום פלילי. עוד ניתן להעריך כי לא היה נחתם הסכם עד מדינה אתו – אלמלא הסכים להעיד נגד נתניהו. אם כך, מה האינטרס להכשיר אותו כעת כסוקר ופרשן לגיטימי בערוץ 12, תוך כדי מיתוגו העצמי המחודש?
עורכי מהדורת החדשות המרכזית לא יכולים למצוא סוקר שלא נחקר בחשד לפלילים, יחד עם המסוקר?
כל פרשן פוליטי מתחיל יודע שערכם של סקרים הוא בעיקר בלשקף מציאות עכשווית ולהתוות סדר יום. כיצד ניתן לוודא שסדר היום שהסקרים של פילבר מייצרים אינם נגועים בשיקולים זרים? האם הגעתו של נתניהו למשפט בתיק 4,000 כשהוא עומד בראשות הממשלה לא תגביר את סיכוייו לגמד את התיק או לדחות את משפט, באופן שיקל על פילבר? אולי עורכי חדשות 12 – המחזיקים בסוקר אחר במשרה מלאה, מנו גבע – יידעו לענות.
פילבר ניצל מאימת הדין כשהפך לעד מדינה והורחק מהשירות הציבורי. שר התקשורת הנוכחי, דודי אמסלם, לא הסתפק בכך, וכינה אותו עבריין
ואולי לא צריך להיות מופתעים, שכן חדשות 12 מתמחים לאורך השנים בהלבנת והכשרת פרשנים מסוגים שונים. מניר חפץ, עד מדינה נוסף, שקיבל ראיון מלטף אצל אילנה דיין בשבוע שעבר ושימש כפרשן קבוע אצל ניב רסקין בזמן שמשמש כדובר משפחת נתניהו, דרך ראש הממשלה לשעבר והאסיר המשוחרר אהוד אולמרט הפרשן לענייני שחיתות, ועד אבי בניהו, שהיה אורח קבוע באולפנים בזמן שנחקר בפרשת הרפז.
אגב, בערוץ 10 הישן והטוב, לפני שנרכש על ידי לן בלווטניק שנפגש עם נתניהו ערב הרכישה, הוציאו ב-2014 הוראה גורפת, שמרואיינים שמעורבים בחקירות או הורשעו בפלילים, לא יופיעו על מסך הערוץ. הימים האלו תמו, חלפו. פילבר אינו נחקר ברגעים אלו, ולא הורשע בפלילים, אבל גם כעד מדינה בתיק שוחד פתוח – רצוי לשים כוכבית לגביו ולגבי שיקולי ערוץ 12.
לוביסט או פרשן פוליטי?
ואם כבר ערוץ 10, שנהפך לערוץ 13, מאז שנרכש על ידי בלווטניק, שם אפשר למצוא עוד פרשן אורח מפתיע בימים אלו: נדב פרי, הכתב הפוליטי של ערוץ 10 זכרו לברכה וחבר טוב של סגל, שעזב במפתיע את התקשורת לפני כמה שנים לטובת משרה בקבוצת דלק של הטייקון יצחק תשובה, עזיבה שעוררה ביקורת על "חציית הקווים" ושימוש בקשריו הטובים בכנסת לטובת הטייקון. אבל אהבות ישנות קשה לעזוב, ובבחירות האחרונות, כולל בליל המדגם ובאולפן שישי של איילה חסון, הפציע פרי כפרשן אורח. הופעות דומות היו לו בתקופה האחרונה לצד שמעון ריקלין בערוץ 20 ובערוץ 11.
בפרשנויותיו ובחשבון הטוויטר שלו, רמז פרי כי הכיוון המועדף גם עליו לכאורה, הוא ממשלת אחדות. כך צייץ כי "שמחה לאיד עם כל הכיף והסיפוק המיידי שהיא מביאה, אינה מסייעת למיטב ידיעתי בהרכבת ממשלה או באיחוי אומה קרועה". בבוקר שלאחר המדגמים צייץ כי ממקורותיו נראה שגוש הימין קרוב למנדט ה-60, מה שכמובן התגלה כהערכה שגויה ("לך תסמוך על מקורות מפעם", כתב לו כתב התקשורת של גלובס, יונתן כיתאין)
עכשיו, יכולות הניתוח הפוליטיות של פרי אולי מצוינות וחלק ממקורותיו הישנים אולי מהימנים, אבל הוא אינו מופיע באולפנים כאדם פרטי או אזרח מודאג. פרי הוא מנהל תחום קשרי חוץ בדלק קידוחים של תשובה, או במילים מכובסות פחות – לוביסט, בשכר גבוה. לפי דה מרקר תנאי העסקתו של פרי בדלק קידוחים כוללים שכר חודשי של 52 אלף שקל ברוטו. ב-2017 נהנה פרי משכר בסיס של כ-700 אלף שקל, ומענק בגובה כ-130 אלף שקל. תפקידו: לקדם את האינטרסים של קבוצת דלק בכנסת ובזירות נוספות.
כל זה כמובן היה יכול להישאר בתחום האתיקה הקלוקלת של ערוץ 13, ובבחירתם התמוהה בפרשנים – אלמלא בימים אלו ממש היתה קבוצת דלק במשבר חוב של מיליארדי שקלים, בזמן שמניית הקבוצה מבצעת צלילה חופשית מאז פרוץ משבר הקורונה.
יכולות הניתוח הפוליטיות של פרי אולי מצוינות וחלק ממקורותיו הישנים אולי מהימנים, אבל הוא אינו מופיע באולפנים כאדם פרטי או אזרח מודאג
אחד ההסברים שניתן לירידה הדרמטית בשווי הקבוצה הוא שדלק הציגה ציפיות גבוהות מדי לגבי היקפי יצוא הגז ותמחורם. המחיר הממוצע של יחידות החום שמוכרת דלק עומד על 5.3 דולר בלבד, אבל חוזים חדשים היום נחתמים במחיר של 4 דולר. כל זה בזמן שהמחיר שהמדינה קונה מדלק גבוה פי כמה מהממוצע – ועומד על 6.4 דולר ליחידת חום. מחיר שעשוי להיפתח ולרדת בחוזה המחודש שייחתם מול רשות החשמל ב-2021.
מניית קבוצת דלק שבשליטת תשובה איבדה אתמול כ-22% מערכה, ומתחילת 2020 נפלה בכ-72 אחוז. שווי הקבוצה ירד ל-1.6 מיליארד שקל – הנמוך מאז 2009. האג"ח של הקבוצה רשמו נפילות חדות ונסחרות של יותר מ-100% לפדיון. מנהלי השקעות העריכו אתמול, ש"דלק בדרך להסדר חוב, היא הכניסה את עצמה לרמת מינוף פרועה וחסרת אחריות". החזקותיו של תשובה עצמו בחברה (65% מההון) נפלו לשווי של כמיליארד שקל – נמוך משווי חובותיו המשוערים למערכת הבנקאית בישראל.
כלומר, תשובה יכול למצוא את עצמו בקרוב דרך לפשיטת רגל. כבר ראינו תכניות חילוץ מפתיעות של טייקונים ברגעי קריסה, בחסות של בנקים, בכירי אוצר ופוליטיקאים. יכול להיות שגם הבעלים של מאגרי לוויתן ותמר יזדקק לאחת כזו.
האם חבריו למתווה הגז במשרד ראש הממשלה והאנרגיה, ייאלצו לבוא לעזרתו? האם יעדיף לראות שם את נתניהו ושטייניץ המוכרים? או שמא דווקא המוציא והמביא של גנץ, יורם טורבוביץ' שהיה יו"ר דלק קידוחים, יקל עליו יותר? נציג דלק ששתול דרך קבע באולפני החדשות יכול לקדם אינטרסים, ובכל מקרה להכין את השטח להמתקת הגלולה בפני ציבור החוסכים.
נזכיר שמדובר באותו תשובה שבאמצעות בתו, גל נאור, מחזיק ב-20 אחוז מערוץ 12 ומחברת החדשות שלו. אתר העין השביעית פרסם אתמול כי בחדשות 12 הקדישו רק 10 שניות למשבר בקבוצת דלק, שעלול להשפיע על החסכונות והפנסיות של כל אחד מהצופים.
פילבר או פרי, בניהו או חפץ, 12 או 13 – שני הערוצים נגועים באינטרסים זרים, בעלויות משפיעות ופרשנים תמוהים. ראוי לפחות שיינתן גילוי נאות או הערת אזהרה: המציג אינו פרשן מן המניין, אלא בעל עניין בתחומים נוספים.