משרד הפנים הורה לגרש באופן מיידי אישה מהפיליפינים – ללא בנה, הנמצא בימים אלה במוקד של סכסוך משמורת עם אביו, והזמין לה טיסה ליום שני הקרוב – כך נודע למקום הכי חם.
הסיפור מתחיל ביום שני האחרון אז נעצרה א' מהפיליפינים, על ידי משטרת ההגירה. א' נמצאת בארץ מ-2004, ולפני עשור הביאה ילד עם עובד זר מטורקיה שהכירה בישראל. הזוג ניסה בעבר להסדיר את מעמדם בארץ, בטענה שישראל היא המקום היחיד שבו יוכלו לגדל יחדיו את הילד, מאחר שהשניים, שלא נישאו, נקלעו לסכסוך סביב המשמורת על הילד.
לאחר מעצרה ביום שני, קבע משרד הפנים תנאים לשיחרורה מכלא גבעון: התחייבות כי תעזוב את הארץ עם בנה בתוך חודש, וערבות גבוהה מהרגיל בסך 60 אלף שקל. א' הצהירה כי אין באפשרותה לעמוד בגובה הערבות והיא נותרה במעצר מאז יום שני האחרון. במקביל, בעקבות אי יכולתה לשלם את הערבות הגבוהה – החליטה רשות ההגירה להזמין לה באופן מיידי טיסה לפיליפינים לגירוש, אף כי בנה אינה נמצא עימה, וככל הנראה מסתתר עם אביו כעת.
עורכי דינה של א', מיכל פומרנץ, נטע מישלי וגידי אייזן, הגישו ערעור על גובה הערבות וביקשו להפחיתו. בתגובה בית הדין למעצרים קבע כי על רשות ההגירה להשיב בעניין תוך חמישה ימים – מה שיגרום להשארת א' במעצר במהלך כל הסוף שבוע, עד יום לפני הטיסה שנקבעה לה. עורכי דינה של א' הגישו ערעור בהול מנהלי על החלטה זו לבית המשפט המחוזי. בתגובה, קבע השופט חגי טרסי כי על משרד הפנים לגבש עמדה בדחיפות על גובה הערבות, כדי "שזו תובא לאלתר בפני בית הדין".
הציפייה היא שאם גובה הערבות יופחת לסכום הנהוג, וא' תוכל לעמוד בו, גם הטיסה המיידית שנקבעה לה תבוטל ויהיה ניתן לדון במקרה שלה באופן ראוי. במידה וגובה הערבות יישאר על כנו, ייתכן כי יוגש ערעור נוסף.
ההמלצה של השופט הנדל
בקשתם של א' ובן זוגה מטורקיה להסדיר את מעמדם בישראל מטעמים הומניטריים כדי לאפשר את גידול הילד במשותף בארץ, הוגשה לאור אי רצונם לגור במדינתו אחד של השני. הבקשה, שהוגשה ב-2012, הגיעה עד לשופט ניל הנדל בעליון לאחר כמה ערעורים, נדחתה על הסף. מאז, השניים לא יצאו מהמדינה כפי שנדרשו, לאחר שלא הוחלט עם מי מהם יילך הפעוט, שהיה אז בן 3. בערעור הנוכחי, עורכי דינם אינם מתכחשים לעובדה שהשניים שהו שנים רבות בישראל שלא כדין.
עם זאת, לפני כשבועיים, לאחר שהאב הגיש ערעור לעליון בעקבות החלטת בית המשפט המחוזי לענייני משפחה להשאיר את הילד עם האם, קבע השופט הנדל, שהתיק שוב התגלגל לפתחו, כי יש להחזיר חזרה את התיק לערכאה ראשונה "לצורך גיבוש תוכנית מפורטת לשמירה על הקשר בין האב לבנו".
בנוסף, הוא ציין, כי "מבלי להביע עמדה לגופם של דברים, ובשל חלוף הזמן וטובת הקטין, אין מניעה כי הצדדים יפנו לרשויות בבקשה חדשה להסדיר את מעמדם בישראל". אמנם השניים לא הספיקו לעשות זאת, שכן שבועיים לאחר מכן נעצרה האם על ידי משטרת ההגירה וכעת היא צפויה להיות מגורשת כבר בשבוע הבא, ללא בנה.
כעת, נשאלת השאלה כיצד רשות ההגירה מתעלמת מההליך המתקיים בבית הדין למשפחה, שנועד לנסח בו איך הילד ישמור על קשר עם האב אחרי שהאם קיבלה משמורת, ובוחרת לגרש את האם, שבית המשפט קבע כי היא הדמות ההורית הדומיננטית, ללא דיחוי לאחר שלא עמדה בגובה הערבות הגבוה. יש לציין כי בחודשים האחרונים בוטלו צווי גירוש של ילדים פיליפינים, לאחרת שבית הדין קבע, בגיבוי המלצות משרד המשפטים, כי טובת הילד לא נשמרה.
מרשות ההגירה נמסר: "הנושא מתנהל מול היועצת המשפטית של משרד הפנים ומעבר לכך לא נרחיב".
באותו נושא: גירוש ילדי עובדים זרים
בוטלו צווי הגירוש של הילדים הפיליפינים: "רשות ההגירה לא הביאה בחשבון את טובת הילד"
בית הדין הורה לרשות ההגירה לא לנקוט בתהליכי אכיפה נגד המשפחות במהלך 30 ימים מרגע שתתקבל החלטה חדשה בעניינן. בנוסף, נמתחה ביקורת על כך שלא נערך לילדים שימוע, כפי שנדרש לפי הנחיות משרד המשפטים
היה נכון: בפעם הראשונה יצאה תנועת הצופים למחות נגד גירוש הילדים הזרים
כל הנהגת שבטי הצופים של תל אביב התכנסו הערב בהבימה למחות נגד גירוש הילדים ונתנו הצצה לשבט איתן – שיותר מעשור מפעיל פעילויות לילדי מהגרים בשפירא. לעשייה של נוער למען נוער יש משמעות שהיא מעבר לזו של פעילי שמאל. רצינו שילדים ותנועת הצופים יגנו על ילדים ויאמרו 'לא ניתן לכם'"
מיקה ומאורין שוחררו, אך הגירוש עלול להמשיך גם במהלך שנת הלימודים
מיקה, מאורין והוריהן שוחררו עד הערעור בעניינן ותחת ערבות של 20 אלף שקל. עתירה שהוגשה לבג"ץ מבקשת למנוע את שינוי מדיניות הגירוש בזמן שנת הלימודים