במסגרת ההסכמים הקואליציוניים המורים על רוטציה בתיק הרווחה, בחלוף שנתיים מיום הקמת הממשלה ייאלץ שר הרווחה הנכנס, ח”כ יעקב מרגי מש”ס, להחליף את כיסאו עם חבר כנסת אחר מהמפלגה, יואב בן צור. עד להחלפה בין מרגי לבן צור, על פי הודעת מפלגת ש”ס, בן צור יכהן בתפקיד שר במשרד הרווחה ויהיה אחראי על הביטוח הלאומי וזרוע התעסוקה במשרד.
מעט מאוד ידוע לציבור הישראלי, ובייחוד לציבור האנשים עם מוגבלות, על התנהלותו של בן צור כיו”ר ומנכ”ל של "המשקם", אחת החברות החשובות האמונות על עזרה לאנשים עם מוגבלות. דוח מבקר המדינה לשנת 2008 מתח ביקורת חריפה מאוד על ח”כ, בעקבות הוצאת משכורות מנופחות מחברות שנועדו לסיוע לאנשים עם מוגבלות וכן על פעילות בניגוד להנחיות המחייבות של טוהר המידות לאיש ציבור העומד בראש עמותה משולבת המתוקצבת חלקית על ידי הממשלה.
מבקר המדינה לשעבר, מיכה לינדנשטראוס הצביע גם פעילות של בן צור בקידום מקורבים ועבירות ניגוד עניינים. לפני פרסום הדוח, בן צור נחקר במשטרה לאחר שמבקר המדינה העביר להם את ממצאיו. הפרקליטות החליטה לסגור את תיק החקירה נגד בן צור בעילת חוסר ראיות.
חברת “המשקם” היא אחד הגופים המעורבים בהליך השיקום וההשמה של אנשים עם מוגבלות ופועלת כבר כמעט 60 שנה בנושא. עיסוקה העיקרי הוא הקמה והפעלה של מפעלים ושירותים להעסקת עובדים שכושר עבודתם מוגבל. המשקם היא חברה מעורבת כמשמעותה בחוק החברות הממשלתיות. המדינה וההסתדרות הציונית שותפות בבעלות עליה, ומקורות הכנסותיה הם כספי משרד הרווחה והכנסות עצמיות.
תשלומים חריגים
בדוח מבקר המדינה נכתב על פעולותיו של השר המיועד כי: “המנכ”ל קיבל שכר והטבות שחרגו במידה ניכרת מהנהוג בסקטור הציבורי ואף מהסכם העבודה האישי שלו”. לפי המבקר, עלות שכרו של בן צור הגיעה לכ-691 אלף שקל בשנת 2006 (כ-57 אלף שקל לחודש).
בנוסף, דירקטוריון המשקם אישר למנכ”ל הסכם עבודה חריג – הפרשה כפולה לקופות פנסיה, שמשמעותה הבטחה מראש של פנסיה כפולה ו-200 אחוז פיצויים. הסכום העודף שהופרש בעבור בן צור מאז תחילת עבודתו בחברה עד מועד סיום הביקורת היה כ-450 אלף שקל.
החברה מימנה למנכ”ל תשלומים בגין הטבות שחרגו מהסכם העבודה האישי שלו כמו ביטוח מנהלים ואת עלות ביטוח הבריאות שלו, וגילמה את התשלומים. תשלומים אלה הסתכמו מאז תחילת העסקתו בחברה בכחצי מיליון שקל. כל התשלומים החריגים למנכ”ל הסתכמו בכמיליון שקל.
עוד נכתב בדוח כי “בהיותו במצב של ניגוד עניינים, רכש בן צור מהחברה מכונית, ואף אפשר לחבריו לרכוש כלי רכב שמכרה. במקביל לעבודתו בחברת המשקם, היה המנכ”ל, בין היתר, ראש המועצה הדתית בירושלים בשנים 2001-2003 ובפועל היה מנכ”ל של עמותת ‘מעיין החינוך התורני’ משנת 2005, וקיבל תמורה עבור עבודתו הנוספת, בניגוד לדיווחיו לדירקטוריון המשקם ולמה שנקבע בהסכם ההעסקה שלו”.
המבקר לינדנשטראוס טען בדוח כי ביוזמת המנכ”ל התקשרה חברת “המשקם” עם חבריו ומכריו בהסכמים להספקת טובין. המנכ”ל בזבז את הכספים על שכירת משרדים יקרים ועל רכישת רהיטים ואביזרים מפוארים לו ולהנהלת החברה. בנוסף טען כי “המנכ”ל פעל לקבל לחברה מקורבים שונים, בהם בני אדם שמקורבים לו פוליטית, ללא הליך בחירה שוויוני. הוא דאג לקביעותם בה, ולא אכף עליהם דפוסי משמעת בסיסיים בעוקפו את הסכמי העבודה של החברה”.
בן צור עבד במקביל להמשקם גם שכרו במועצה הדתית היתה 30 אלף שקל בחודש וכ-540 שקל לכל התקופה. בן צור לא הסתפק בכך, ולטענת המבקר ביקש וקיבל את אישור הדירקטוריון של המשקם ביוני 2005 לעבוד כיו”ר מעיין החינוך התורני ללא שכר במשך חמישה חודשים, עד נובמבר 2005. בפועל הוא המשיך לעבוד במעיין החינוך התורני עד נובמבר 2006 ללא אישור. לאחר תפקידו במשקם מונה לתפקיד המנכ”ל.
"כישלון חמור ומתמשך"
המבקר טען גם כי בכירי החברה, שהיו בדרגה פחותה מבן צור, “פעלו לרווחתם האישית על חשבון עובדים עם מוגבלות”. לינדנשטראוס התייחס בסעיף זה לשלל הטבות השכר שקיבלו המנהלים הבכירים בחברה, והאשים גם את גופי הבקרה של החברה בכשל בפיקוח, ולעיתים אף סיוע להתנהלות הלקויה בחברת המשקם. כמו כן, מתח ביקורת על משרדי הממשלה שהיו אחראיים על תקציב העמותה: “משרד הרווחה והממונה על השכר במשרד האוצר – כשלו בכך שלא פיקחו על השימוש בכספי המדינה הרבים שהועברו מדי שנה לחברת המשקם”.
“ממצאיו החמורים של דוח זה מצביעים על ליקויים חמורים ביותר בהתנהלות חברת המשקם ואף על חשש לפגיעה בטוהר המידות. מעשים אלה בוצעו על חשבונם של הנזקקים שלמענם הוקמה המשקם”, כתב לינדנשטראוס במסקנות הדוח. “הם מלמדים על כישלון חמור ומתמשך של הנהלת החברה, של הדירקטוריון, של מנכ”ל החברה ובכיריה ושל כלל שומרי הסף – בתוך החברה ומחוצה לה – שתפקידם לדאוג שתופעות מעין אלה לא יתרחשו”.
"ממצאיו החמורים של הדוח מצביעים על ליקויים חמורים ביותר בהתנהלות חברת המשקם ואף על חשש לפגיעה בטוהר המידות"
בעקבות ממצאי הדוח המנכ”ל בן צור פרש מתפקידו. תפקידו הבא היה מנכ”ל רשת החינוך של ש”ס. ב-2013 פרסם משרד האוצר דוח שחשף מחדלים בניהול הרשת, שכללו הפעלת בתי ספר תחת צו סגירה, העסקת מקורבים ותשלומי שכר פיקטיביים.
https://www.facebook.com/MQG.Israel/photos/a.117793584900556/1028978943782011/?type=3
ב-2014, לאחר שח”כ אריאל אטיאס התפטר מהכנסת, בן צור נכנס במקומו כמספר 11 ברשימת ש”ס והפך לח”כ מן המניין.
מלשכתו של חה”כ יואב בן צור לא התקבלה תגובה.