מה עשה אפי נוה, עד לפני רגע יו"ר לשכת עורכי הדין והיום נאשם בפלילים בפרשה אחת וחשוד בפלילים בפרשה שניה וחמורה יותר, לעורך דין שהעז להרגיז אותו או לא להיענות לדרישתו?
תצהיר שהוגש במסגרת תביעה של נוה ולשכת עורכי הדין נגד כותבת דברים אלו (ראה גילוי נאות מלא ודיון בנושא אתיקה עיתונאית בסיום כתבה זו; ש"ש) על ידי חבר לשעבר בוועד הלשכה ובוועדת האתיקה הארצית חושף עוד טפח בהתנהלותו של היו"ר הדומיננטי. לפעמים זו נקמנות בעניינים שוליים כמו הוראה לא למכור כרטיסים להופעה או הוראה לצלם הלשכה את מי לא לצלם – אבל לעיתים זה חמור מכך בהרבה – ועובר בהתערבות אסורה בהליכי ועדת האתיקה ממניעים פוליטיים לכאורה.
צריך להבין, ועדת האתיקה היא אחד הגופים החשובים הקיימים בגילדה מקצועית כמו לשכת עורכי הדין. גוף שאמור להיות מקצועי לחלוטין ונטול פניות, שכן עניינו בשמירת שמו הטוב של המקצוע. ועדת האתיקה מטילה מורא על עורכי הדין, שכן היא עלולה לפגוע במהימנותם ולפסול את רישיונם.
מהדברים העולים בתצהיר של אמודאי, כמו גם מראיון שערכנו עם יו"ר ועדת האתיקה לשעבר וכתבות שפורסמו בעבר אודות ועדת האתיקה בלשכה, עולה כי הוועדה מונעת לא פעם משיקולים פוליטים ולא עניינים ומקצועיים. זו גם הסיבה שרבים סבורים שיש להוציא את סמכויות האתיקה מהלשכה ולתת לגורם חיצוני לדון בסוגיית האתיקה של לשכת עורכי הדין.
נוה מכחיש מכל וכל מעורבות כלשהי בועדת האתיקה של הלשכה מאז 2015, אז מונה להיות יו"ר הלשכה ועזב את כסא יו"ר ועדת האתיקה של מחוז תל אביב. גילוי נאות: נוה ולשכת עורכי הדין הגישו תביעה נגד כותבת כתבה זו בסך מיליון שקל בטענת לשון הרע. התביעה הוגשה בין היתר בשל פרסום במקום הכי חם אודות ועדת האתיקה ונוה.
התערבות במאבק המתמחים?
החלק המעניין ביותר בתצהיר הוא החלק שבוא אמודאי מדבר על התערבות נוה בוועדת אתיקה בהקשר מאבק המתמחים – התערבות שנוה מכחיש מכל וכל. "לאחר בחירת אפי לראש הלשכה אני וסיעתי הצטרפנו לקואליציה של אפי. כחלק מהמו"מ הקואליציוני קיבלנו להיות נציגים בוועדת האתיקה …באותה תקופה אפי החל לפעול בצורה אינטנסיבית נגד מה שהוא קורא לו הצפת המקצוע".
כחלק מכך החלה ועדת האתיקה, שבראשה יושב עו"ד מנחם מושקוביץ (שותף פוליטי שנוה מקורב לו ואשר אף קיבל מהלשכה בוררויות בעבר, ש"ש), להעלות את הנושא לסדר היום שלה. נוה, טוען אמודאי בתצהיר, ביקש להפעיל לחץ על המתמחים שהובילו את המאבק נגדו ברשת.
נוה ניהל באותה תקופה מאבק חסר פשרות בקבוצה גדולה של אלפי מתמחים. המאבק נוהל תחת הכותרת מאבק בהצפת המקצוע. עוד נחזור למתמחים בפרק נוסף בסדרה אודות ועדת האתיקה ונוה – אבל נזכיר רק כי בתחילת 2018 שלחה ועדת האתיקה הארצית של הלשכה מכתבי התראה למתמחים, שמתחו ביקורת בפייסבוק על הלשכה ועל העומד בראשה.
ועדת האתיקה ביקשה תגובתם של המתמחים טרם החליטה אם להעמידם לדין. בוואלה פורסמה אז כתבה על הפרשה וצוטטה שם מתמחה בשם הלן חזוט. על פי הדיווח, חזוט כתבה בתגובה לפוסט שעסק בנוה את הדברים הבאים: "דורסנות בכל דרך אפשרית, זו דרכו, כך הוא פועל, אין דין ואין דיין!". וקיבלה את אחד המכתבים מוועדת האתיקה. היא אמרה לוואלה אז: "אינני חושבת שהדברים שכתבתי עולים כדי הפרה של כללי האתיקה", אמרה. "לומר על אדם שהוא כוחני ופועל בצורה דורסנית זה מותר, ונגד פעולותיו הדורסניות והכוחניות כלפי המתמחים גם עתרנו לבית המשפט. בדברי בא לידי ביטוי חופש הביטוי, ולא 'חופש הביזוי' כפי שטוענת הלשכה"
לדברי אמודאי, הוא התנגד לדיונים בנושא המתמחים בוועדת האתיקה וטען שיש לאפשר למתמחים להביע את דעתם. אמודאי מספר כי לאחר אחת מישיבות ועדת האתיקה באותה שנה פנתה אליו אחת העוזרות של נוה וביקשה שייכנס אליו למשרד.
"המתנתי 3-4 דקות מחוץ לחדרו שיקראו לי. אחרי שפקעה סבלנותי מהמתנה נכנסתי לחדרו של נוה אחרי שדפקתי בדלת. ישבו שם יו"ר ועדת האתיקה מושקוביץ ואורי אלפרסי מנכ"ל לשכת עורכי הדין. אפי אמר לי 'אני מבין שאתה הולך נגדי'. אתה עושה לי צרות בוועדה. עניתי לו שאני חושב שאני עושה לו שירות ואם המתמחים יוציאו את זה שעושים שימוש בוועדת האתיקה להפעיל לחץ הוא יצא מזה רע מאוד.
אמודאי: "עניתי לאפי חושב שאני עושה לו שירות ואם המתמחים יוציאו את זה שעושים שימוש בוועדת האתיקה להפעיל לחץ הוא יצא מזה רע מאוד"
"השיחה הזו היתה בעייתית מאוד מכיוון שבעוד הובטח לי שהישיבות לא הוקלטו לצורך כך שחברי הוועדה ישוחחו בצורה פתוחה וחופשית – הרי שמידע על עמדותיהם הוצא על ידי יו"ר הועדה ליו"ר הלשכה. קרי בפועל זה מתערב בנעשה בוועדות האתיקה.
"כמה שבועות אחרי כן בכניסה לחתונה שבאתי לבקר בה אפי נוה עמד לצד יו"ר ועדת האתיקה מושקוביץ ואמר לי אני מבין שאתה ממשיך לעשות לי צרות בוועדה. פניתי ליור ועדת האתיקה שעמד לידו ואמרתי לו "אתה מבין שמה שאתה עושה לי לא תקין"? יור הוועדה התנצל ואמר לי אתה צודק. באותו הערב הוא שב וחזר על כך שמגיעה לי התנצלות בפני אנשים אחרים אבל זה פג ביום לאחר מכן".
עד כמה חשובה ועדת האתיקה?
פנינו לעורך הדין מושקוביץ לתגובה על העניינים המתרחשים בוועדה שבראשה הוא עומד, והוא מסר לנו: "ועדת האתיקה אינה מגיבה על הליכים משמעתיים המתנהלים בבית הדין, ואני כיו"ר ועדת האתיקה לא יכול להתייחס לנושאים הקשורים בוועדה באופן ישיר או עקיף". בעבר אישר מושקוביץ שקיבל בוררות ואמר: "הוועד המרכזי של הלשכה מינה אותי כבורר בעבר בזכות ולא בחסד".
עד כמה חשובה ועדת האתיקה למושקוביץ ובכלל – אפשר להבין גם מכתבה שפורסמה לאחרונה ב"כלכליסט" על ידי ענת רואה. לפי הכתבה, מושקוביץ, מראשי סיעת אמונה לצד יצחק נטוביץ, היה מעורב בדיל פוליטי עם אשר אקסלרוד, יו"ר ועד מחוז ירושלים ונציגו של יו"ר הלשכה הנבחר, אבי חימי, המקורב לנוה.
מהדברים עולה כי אקסלרד חתם עם אמונה במשפט על הסכם קואליציוני חסר תקדים, שלפיו כל ראשי הוועדות המקצועיות ימונו לפי בחירת אנשי אמונה במשפט, וזו גם תקבל כוח עצום בוועדת האתיקה, שאמורה להיות גוף בלתי תלוי שדן באופן בלתי תלוי בתלונות נגד עורכי דין.
יו"ר ועדת האתיקה נבחר לארבע שנים על ידי הוועד המרכזי או הוועד המחוזי בלשכה — שני גופים הנחשבים פוליטיים מאוד. עם זאת, החוק קובע כי המינוי ליו"ר ועדת האתיקה צריך לקבל את אישורה של ועדת המינויים. עו"ד לימור זר־גוטמן, ראש המרכז לאתיקה של עורכי דין בביה"ס למשפטים במסלול האקדמי המכללה למינהל, אמרה בעבר לדה מרקר כי יש "להוציא את מערך הדיון המשמעתי לגוף חיצוני, שימומן בדמי החבר של לשכת עוה"ד. צריך שיהיה גוף מקצועי כמו בבריטניה, שמטפל רק באתיקה. בגוף הזה תהיה הפרדה בין ועדת האתיקה, שבודקת את התלונות, לבין הדיינים שמקבלים את ההחלטות בפועל".
"אפי רצה למחוק אותי כי לא נתתי לו גישה לוועדה"
פנינו גם לעורך הדין מיכאל טאוסיג, שהיה יו"ר ועדת האתיקה בלשכה עד 2018 אז הוחלף בידי מושקוביץ. טאוסיג סיפר סיפור דומה לתיאור של אמודאי בנוגע למה שקורה בוועדת האתיקה, למי שסירב ליישר קו עם נוה ועל הניסיון הבוטה של יו"ר הלשכה לשעבר להתערב בהליכי האתיקה.
"אפי רצה למחוק אותי בגלל שלא הסכמתי בשום אופן לתת לו גישה לראות את הפרוטקולים של ועדת האתיקה הארצית. הוא רתח עליי והיו בינינו יחסים גרועים. זה היה כל כך גרוע, עד שהוא דאג לכך שבכל הפרסומים לא ירשם שאני יו"ר הוועדה הארצית.
"היו פרסומים של האתיקה שמקום ששמי יופיע שם רשמו את הפרקליטה של הועדה שעבדה בשכר. אני עבדתי בהתנדבות מוחלטת. שמי לא הופיע גם בעיתון הלשכה שעסק באתיקה. בגלל שלא נתתי לו דריסת רגל נוה רדף אותי בלי סוף. אני לא אדם שאתן דריסת רגל בתיקים של האתיקה".
ומושקוביץ כן ייתן לדעתך?
"כנראה שמושקוביץ לא מרדן. אני מניחה שהוא איש עם פחות חוט שדרה ממני. כשהבנתי שנוה מטפס עלי יותר מידי אמרתי פעם אחת בישיבת ועדה שאני הולך להתראיין בתוכנית " דין ודברים" של משה נגבי ז"ל בקול ישראל. נופפתי קצת".
מה זאת אומרת?
"נודע לו שאני הולך להתראיין והתחילה מהומה מאחורי גבי והתעניינו במה אני הולך לומר. דיברתי על עניינים קצת יותר חשובים מאפי, אבל הוא הבין שאני נלחם".
הכרטיסים לריטה נגמרו באורח פלא
אבל לא רק ועדת אתיקה ומאבק המתמחים. בתצהיר מצביע אמודאי על התנכלות שיטתית של נוה, תוך שימוש באמצעים פוליטיים ומנהליים של הלשכה, במי שלא מיישר עמו קו. "מאז בחירתי בשנת 2011 לתפקיד בלשכת עורכי הדין היו לי ולתובע (אפי נוה) עליות ומורדות במערכת היחסים בינינו", מספר אמודאי בתצהיר.
"במאי 2012 נערכה ישיבה של ועד מחוז תל אביב שם החל ויכוח קולני ביני לבין אפי על נושא הרשאות החתימה של הלשכה ואז על הקמת מנהלת השגת גבול המקצוע. במהלך הדיון נוה הטיח בי כי לא לקחתי ריטלין והקטין אותי אל מול חברי הועד. אני ביקשתי שהדבר יירשם בפרוטוקול – אך יוק. באותו פרוטוקול שפורסם לא היה אזכור לכך כלל וכלל (פרוטקול הישיבה).
"מנגד, תמלול שהגיע לידי מתוך הישיבה (התמלול שמופיע בתצהיר; ש"ש) מציג ההקלטה לאשורה ואת שהתנהל לאחר הישיבה שלח אפי בשמו את עורך הדין ון אמדן (גילוי נאות: עורך הדין עמוס ון אמדן מייצג את חברת אורבן נדלן שהקים סוחר הנשים דודו דגמי בתביעה שהגישה נגד כותבת כתבה זו בגין הוצאות לשון הרע על סך 1.7 מיליון שקל; ש"ש) להתריע בפני על הגשת תביעה נגדי על לשון הרע בכך שהלנתי על כך שהפרוטוקול של הדיון משופץ.
אמודאי: "במהלך הדיון נוה הטיח בי כי לא לקחתי ריטלין והקטין אותי אל מול חברי הועד. אני ביקשתי שהדבר יירשם בפרוטוקול – אך יוק"
"באותה התקופה היתה הופעה לחברי לשכת עורכי הדין של ריטה באופרה. כחבר ועד מחוזי ביקשתי לרכוש כרטיסים לי ולארבעה חברים. כשהגעתי למחלקת תרבות אמרתי בסרקזם האופייני לי שאת חמישים אלף השקלים שאפי ביקש ממני (בתביעת לשון הרע ששיגר ון אמדן בשמו של נוה; ש"ש) אעביר לו על הבמה לצידה של ריטה. לאחר אמירה זו אזלו באורח פלא הכרטיסים להופעת ריטה כפי שהודיעו לי ממחלקת התרבות.
"בסמוך להתרחשות זו נערכה מסיבה של לשכת עורכי הדין לרגל החג. למיטב זכרוני היה מדובר בפורים או חנוכה. באותו ארוע היינו חבר הועד לירן יגודה שהוא חברי לסיעה ואני. בשלב מסוים נעמד מולנו צלם. פנתה אליו מקורבת של אפי והבהירה לו כי לא יצלם אותנו ובכל מקרה אין טעם שנצטלם כי בלאו הכי היא תמחק את הצילומים שלי. אני פניתי בנימוס לצלם והבהרתי לו כי אני חבר ועד מחוז ואני לא יודעת מה המקורבת אמרה, אבל אם לא יצלם בצורה שווה את האורחים או אם צילומים ימחקו – אני אפעל בצורה שתדאג לכך שלא יקבל תשלום".
"בשלב מסוים במסיבה נעמד מולנו צלם. פנתה אליו מקורבת של אפי והבהירה לו כי לא יצלם אותנו ובכל מקרה אין טעם שנצטלם כי בלאו הכי היא תמחק את הצילומים שלי"
פנינו ללירן יגודה, מי שהיה בעבר סגנו של נוה כיור ועד מחוז תל אביב וגם היום נבחר לשבת כחבר בוועד מחוז תל אביב כדי לבדוק את גרסתו של אמודאי. "אני זוכר את הסיטואציה הזו. זה היה נדמה לי בפורים במסיבה ברידינג 3", אמר יגודה. "באו לצלם אותנו שם ואז אחת העוזרות של נוה הגיעה ואמרה לצלם לא לצלם את לירן ואת מעין. מעין מאוד התעצבן עליה. זו בדיוק דוגמה לכוחנות של נוה. באותם הימים אמודאי ואני מתחנו ביקורת על התנהלות מחוז תל אביב בראשותו אז הוא כינס את ועד מחוז תל אביב בשביל להדיח אותנו".
אמודאי ממשיך בתצהיר: "כעבור מספר שבועות אפי שמע על שני המאורעות (ריטה והצלם) וביקש הן מעובדות מחלקת התרבות להתלונן עליי והן מהצלם לכתוב מכתב תלונה, שימוען למנכ"ל המחוז ומנכ"ל המחוז העביר את התלונות לועדת האתיקה. אפי היה באותה תקופה הן יו"ר ועדת האתיקה של מחוז תל אביב והמרכז והן ראש מחוז תל אביב והמרכז. עקב היותי חבר ועד מחוז תל אביב והמרכז התלונות הועברו למחוז חיפה.
"אני פגשתי את אפי והסברתי לו כי להערכתי התלונות הוגשו נגדי בעקבות המחלוקת שלי עמו בעניין הפרוטקול וזה נראה מופרך ששתי תלונות מוגשות באותו יום על ידי מי שכפופות לו ישירות ועל ידי מי שהועסק על ידו והובא על ידי מקורב שלו. … אפי הודיע כי יפעל בנושא. בסמוך להודעת אפי קיבלתי הודעה כי שתי התלונות נמשכו וההליך האתי נגדי הסתיים.
"ההרגשה שלי היתה שנושפים בעורפי. הרגשתי שבתוך הועדה רושמים דברים כנגדי. כעבור כמה שבועות יצאתי מפגישה של ועדת מנגנון…אחרי הישיבה נשארתי לדבר עם עובדת ואפי יצא מחדרו לכיוון המסדרון עם אוזנית בלוטות' והחל לצעוק לעברי זו היתה טעות לשים אותך בוועדה (ועדת האתיקה, כך אמודאי במקור). הוא הוסיף שאני מפוצץ את הוועדה ושהוא יפנה לשופט דוד חשין שאחראי על מינוי הוועדה (גם חשין קיבל בוררויות מהלשכה; ש"ש). אני עניתי לו שאני לא עובד אצלו.
"נוה החל לצעוק לעברי שזו היתה טעות לשים אותך בוועדה. הוא הוסיף שאני מפוצץ את הוועדה ושהוא יפנה לשופט חשין. עניתי לו שאני לא עובד אצלו"
"בסמוך לאחר מכן יצאו נגדי שני מכתבים. הראשון הוא מיושב ראש ועדת התמחות שהבהיר לי לפני כן שאפי ביקש שאכתוב מכתב עליו שמתלונן על התנהלותי והשני הוא מכתב ממושקוביץ, יו"ר ועדת האתיקה הארצית, שהתלונן נגדי. לאחר מכתבים אלו קיבלתי זימון לשימוע מול הועד המרכזי ניהלתי שיחה עם אפי והסברתי לו שלהרים קול זה אולי לא יפה, אבל לא חוצה את הקו שבגינו אני לא יכול להיות חבר ועד מרכזי או ועדת אתיקה ולועד אין סמכות לדון בנושא זה בכלל. בין לבין התפוצצה פרשת מין תמורת מינויים. יום לפני הפיצוץ יצאה סיעתי במכתב שבו פרשה מהוועד המרכזי קרי מהקואליציה של אפי.
"בימים אלו ממשיך מסע הרדיפה נגדי כאשר חברי הועד המרכזי ויורשיו של אפי עדיין פועלים להדיחי. לדעתי החלטות בלשכת עורכי הדין מבוצעות בקלות דעת ורבות הפעמים על בסיס שיקולים פוליטיים לא ענייניים. ראיתי זו בוועדת האתיקה שבה נבחר מנחם מושקוביץ ליו"ר, למרות שהיה עורך דין צעיר והן בבחירות מקצועיות אחרות של חלוקת תפקידים על סמך שיוך פוליטי לא מקצועי".