מזה חודש מתקיימים דיוני הוכחות בתיק הטלגראס נגד 20 הנאשמים בפרשה, אבל עד המדינה נפקד מהדיון. כעת, בעקבות בקשת המקום הכי חם להסרת צו איסור פרסום, ניתן לחשוף כי עד המדינה ניסה לשים קץ לחייו בסמוך לתחילת עדותו בתיק.
ב-14 בספטמבר הוא נמצא מחוסר הכרה בדירתו על ידי המשטרה, לצידו נמצאה צוואה בכתב יד וממצאים המרמזים על כך שסחר בסמים בתקופה שבה עמלה פרקליטות המדינה על הכנתו לעדות, שמטרתה להרשיע 20 נאשמים בסחר בסמים.
עד המדינה, בן 49 כיום, שיתף פעולה עם המשטרה מדצמבר 2017 וסיפק ראיות נגד אלפי סוחרי סמים. על פי הסכם עד המדינה שחתם עם פרקליטות הסייבר באוקטובר 2018, התחייב העד שלא לבצע פעולות פליליות כדי לא לפגוע במהימנותו מול בית המשפט.
תוקף ההסכם הוא עד תום ההליכים הפליליים נגד כל מי שהועמדו לדין בעקבות פעילותו, ובמהלכו זכה העד לקצבה חודשית וקצבת מגורים שנעו בין עשרת אלפים ל-17 אלף שקל (פירוט בהמשך). בתום ההליכים, אמור העד לקבל 270 אלף שקל ויוכל לעזוב את ישראל. בנוסף, הצהיר במסגרת ההסכם כי הוא מודע "לסיכונים הכרוכים" בתפקידו, שהוא "מודע להתכנות שינוי מצבו לרעה" וכי לא ידרוש פיצוי או שיפוי מהמדינה לאור השלכות כאלה.
ניסיון התאבדותו של עד המדינה חושף מחדל כפול של הרשויות: ראשית, עצם העובדה שכמעט נטל את חייו בתקופה שבה היה בקשרים הדוקים עם המשטרה הפרקליטות ותחת פיקוחם. שנית, בשל העובדה כי המשיך לבצע עבירות פליליות חמורות, בעוד חייו ממומנים בסכומים גבוהים מכספי ציבור.
החליטו לא לסגת
בשנה האחרונה הידרדר מצבו של עד המדינה במהירות: הוא נחקר בשתי פרשות פליליות, באחת הוגש נגדו כתב אישום בגין ניסיון להטרדה מינית של קטין ואחזקת חומרים פדופיליים, ובאחרת הוחלט להגיש נגדו כתב אישום בכפוף לשימוע לאחר שהודה כי גנב מארנק ביטקויין משטרתי כ-100 אלף דולרים. בספטמבר האחרון בחן פרקליט המדינה, עמית איסמן, את התיקים הפליליים הללו והחליט לא לסגת מההסכם עימו.
שגרתו של עד המדינה בחודשים האחרונים היתה עמוסה ולחוצה מאוד, וכללה מפגשים תכופים עם המשטרה והפרקליטות. במשטרה הוא נחקר לגבי עבירות הפדופיליה והגניבה שבהן נחשד, ובפרקליטות הסייבר הכינו נגדו שני כתבי אישום – כשבמקביל נפגשו עימו לקראת עדותו הצפויה בבית המשפט בפרשת הטלגראס.
כך למשל, מתאר שוטר להב 433 בדוח הפעולה שלו מה-16 לאוגוסט, היום בו נעצר עד המדינה לחקירה בחשד לגניבת מטבעות הביטקויין: "ניגשתי אליו, התחבקנו, שאלתי לשלומו ואמרתי לו שהוא צריך להתלוות עמנו לצורך בירור, החשוד אמר שהוא בדרך לפרקליטות, עניתי לחשוד שאנחנו יודעים, שהמהלך מתואם עם הפרקליטות ושיותר מאוחר נחזיר אותו לשם". בהמשך היום, תיאר לקצין הסייבר בלהב 433 במהלך חקירתו כי "אני עובד מאוד קשה, עד שעות מאוחרות ובמקביל יש לי הכנות לעדויות".
אותו חוקר סייבר בלהב 433 היה גם מי שעדכן את המשטרה ב14 לספטמבר כי עד המדינה נעדר כיממה וכי קיים חשש לחייו. ניסיונו של עד המדינה לשים קץ לחייו מעלה שאלות לגבי יכולתה של המדינה להבטיח את שלומם של עדיה, לא רק מפני איומים חיצוניים אלא גם מפני עצמם.
בעקבות דיווח חוקר הסייבר, נשלחו בלשים מתחנת המשטרה האזורית במקום לביתו, מצוידים בהנחיה לפרוץ אל הדירה בכוח אם אין ממנה מענה, עקב החשש לחייו של העד. למרות זאת, רק לאחר כמעט שלוש שעות מרגע פתיחת האירוע הגיעה למקום משאית עם מנוף של שירותי הכבאות וההצלה שאיפשרה כניסה לדירה דרך החלון.
ניסיונו של עד המדינה לשים קץ לחייו מעלה שאלות לגבי יכולתה של המדינה להבטיח את שלומם של עדיה, לא רק מפני איומים חיצוניים אלא גם מפני עצמם
עד לאותו רגע, ניסו הבלשים במקום להיכנס לדירה מדירות סמוכות, מגג הבניין, עסקו בבחינת מונה החשמל של הדירה ואיתור רכבו של עד המדינה הנעדר. עד המדינה נמצא ללא הכרה באחד מחדרי הדירה. בוצעה בו החייאה ממושכת מאוד ובמשך פונה לבית החולים.
דמי מחיה של כ-15 אלף שקל
בדירתו של עד המדינה נמצאה צוואה, סכום כסף גדול במזומן, חמישה טלפונים סלולריים ושני מחשבים. ממצאים אלה מרמזים כי סחר בסמים בעודו ממתין לתחילת עדותו בתיק הטלגראס. כפי שפירסמנו בעבר, גם בחומרים שהיו בידי המשטרה זמן קצר לאחר תחילת שיתוף הפעולה עם הסוכן, ניכר כי המשיך לסחור בסמים מבלי ליידע את מפעיליו בכך ואף ביצע פעולות שיכלו לשבש חקירות משטרה. זאת למרות שבמסגרת הסכמיו עם המדינה, התחייב העד לא לבצע פעולות פליליות.
עבריינותו של עד המדינה בשנים האחרונות מומנה על ידי המדינה, ובסכומים חריגים. במשך 11 החודשים שהופעל באופן רשמי על ידי המשטרה קיבל מדי חודש דמי מחיה בסך 9,000 שקלים וקצבת שכר דירה בסך 2,500 שקלים. בתום ההפעלה ובתקופת הההמתנה לעדותו, החל מסוף אפריל 2019, המשיך לקבל דמי מחיה חודשיים בסך 9,000 שקלים, וקצבת שכר הדירה בסך 8,000 שקלים מדי חודש על אף שנראה כי התגורר בעיר זולה יחסית במרכז הארץ, בקומה רביעית ואחרונה של בניין שיכון.
לאחרונה נפגעו דמי המחיה של עד המדינה: בפברואר השנה הוא נעצר בחשד לעבירות לעבירות פדופיליות במרחב הוירטואלי, בעקבות מעצר זה הופסקה לו קצבת המחיה מטעם המדינה למשך כשלושה חודשים (קצבאות שכר הדירה לא הופסקו או הוגבלו מעולם). במאי, יוני ויולי קיבל עד המדינה קצבת דמי המחיה של 4,000 שקלים, באוגוסט הועלתה הקצבה ל5,000 שקלים, ובספטמבר קיבל מהמדינה 6,995 שקלים למרות שפרשת גניבת המטבעות הקריפטוגרפיים על ידיו מהמשטרה נחקרה אז.
בסך הכל שולמו לעד המדינה עד כה 504 אלף שקלים בקצבאות. נוסף על כך הובטחו לו 270 אלף שקל בתמורה לעדותו. עד המדינה אף הלין על הפגיעה בהכנסתו מהמדינה מול חוקר להב 433 בשעה שנחקר לגבי גניבת הביטקוין ממהמשטרה: "אמרתי לך", אמר עד המדינה לחוקר כשנשאל מדוע לקח מטבעות ביטקויין מארנק משטרתי, "לקחתי מהכסף בשביל לחיות כי הפסיקו לי את הקצבה ופשוט נתקעתי כלכלית".
עו"ד ניצן ביילין שמייצג את הנאשם המרכזי בפרשה, עמוס סילבר, יחד עם עו"ד איתי בר עוז מהסנגוריה הציבורית, אמר למקום הכי חם: "המדינה יכלה לאמוד את מצבו של עד המדינה באחת החקירות שעבר או ברענונים לקראת עדותו. איך קורה שעד מדינה בפיקוח משטרת ישראל והפרקליטות כמעט ומוצא את מותו?
אם המדינה תוותר על העד לאור מצבו או שתבחר לסגת מההסכם עימו, ראיות רבות לא יהיו קיימות יותר בתיק, ביניהן ראיות חשובות ביותר. עדותו של הסוכן היא נדבך ראייתי חשוב בתיק, גם אם חלק מהראיות שסיפק, כמו צילומים של הנאשמים לא ניתן יהיה להכשיר בדיעבד"
איתי רוזין, עו"ד של הנאשם בראל לוי: "מדובר באירוע טרגי בו עד המדינה ככל הנראה לא עמד במסכת הלחצים ובסיטואציה הקשה שהעמידה אותו המדינה שגם הגישה נגדו 2 כתבי אישום חמורים. אין ספק שעיקר תיק הלטגראס עומד על עדותו של עד המדינה וכעת התיק בקריסה. אנו סבורים שיש בכך כדי להוביל לשחרורם המיידי של סילבר ובראל השניים האחרונים שנותרו עצורים בתיק, והפרקליטות תצטרך לקבל החלטות קשות אך הכרחיות בתיק".