לפני חמש שנים לקחתי חלק בכתבת תחקיר שפורסמה בדה מרקר אודות יזם הנדל"ן אלדד פרי. ניסינו להעלות סימני שאלה לגבי התנהלותו והתנהלות החברה שלו, שכבר אז הריחה רע. השבוע התפרסם כי שורה של רוכשי דירות מפרי נדל"ן טוענים שכספם נעלם ושהחברה כבר נמצאת למעשה בהקפאת הליכים.
לפי הפרסומים, הטענות המרכזיות שהובאו לבית המשפט על ידי הרוכשים כוללות תשלומים שנעדרו מחשבונות הנאמנות ואי־מתן בטוחות לרוכשים עבור כספם, באופן שמעלה סימני שאלה על תפקידם ופועלם של עורכי הדין והנאמנים של הקבוצות השונות.
בחלק ניכר מהפרויקטים של החברה, עולה כי עורכי הדין שהיו אמונים על הגנתם ושמירת כספם של הרוכשים – פעלו גם כעורכי הדין של פרי. רוכש דירה באחד הפרויקטים אמר כי "בימים האחרונים גם גילינו שהנאמן שלנו עוד שלמה חן הוא חבר ילדות של פרי – מה שלא ידענו קודם".
נאמן שהוא חבר ילדות של היזם, זה בהחלט סימן אזהרה גדול ובכלל קשרים חבריים בין האנשים שסובבים את היזם. יש גם סימני אזהרה בסיסיים יותר שיש לשים אליהם לב כשקונים נכס. למשל יזמים שמדברים על תשואה מובטחת באופן מפורש או מרומז, במיוחד כשהם מוכרים קרקעות חקלאיות, או נדל"ן בחו"ל.
בכלל, יזמים שמשווקים נדל"ן ביעדים מרוחקים ולא מוכרים כל כך מבחינה עסקית, כמו קוסטה ריקה למשל, כאילו איתרו מכרה זהב שאין בו כל סיכון מיד אומרים דרשני. פרי למשל המליץ פעם במאמר שכתב על בניה בזימבובאה וסיפר שהקבוצה שלו התחילה שם פרויקט לבניית 50 אלף דירות. לא דובים ולא יער? לבדוק.
אבל יש עוד כמה סימנים לגבי חברות ויזמי נדל"ן שלא כדאי לעשות איתם עסקים. חשוב לומר שכמובן לא כל כלל תמיד עומד בפני עצמו. לפעמים זה שילוב של כמה. ובכל זאת, אפשר לקבל מהכללים האלו סוג של אינדיקציה.
1. אם זהו איש (או אישה) צעיר שלא שמעתם את שמו לפני כן, ומוצג לפתע כמו כוכב עולה בתקשורת ומופיע תחת כל עץ רענן, תדליקו נורה אדומה. כך קרה, למשל, עם אורן קובי, ענבל אור ואלדד פרי – כולם היו בשנות ה-30 המוקדמות כשפרצו לחיינו עם מתקפת שיווק אגרסיבית.
2. אם כל פרויקט נדל"ן של היזם מקבל לפתע סיקור חסר תקדים בתקשורת, כמו פרויקט הצעירים ברחובות של קבוצת פרי נדל"ן, שפורסמה בכל מקום עוד כשהיתה רק על הנייר. כך גם מגדל הצעירים של ענבל אור בתל אביב זכה לסיקור אינטנסיבי ושווק בין היתר גם באמצעות פרסום שמות רוכשי דירות מוכרים, כמו הכדורסלן עמרי כספי.
3. אם היזם הופך את עצמו לסלב במקום את עסקיו ומתחיל להופיע השכם וערב בתוכניות טלוויזיה, בעיקר בתוכניות הבוקר או הלילה ומוצג כמומחה, המחווה את דעתו על סוגיות כמו "מחירי הנדל"ן – לאן"; "הזדמנויות בענף הנדל"ן – היכן".
4. אם היזם הופך לשדרן רדיו לצד עופר פטרסבורג, כתב ידיעות אחרונות לשעבר, בתוכנית הנדל"ן של ישראל ברדיו 102FM. ענבל אור הגישה בעבר את התוכנית עם פטרסבורג, ובהמשך הצטרף פרי לצוות ההגשה עם פטרסבורג, שבמקביל הרצה בכנסי הנדל"ן של קבוצת פרי, לפי העין השביעית. סימן אזהרה נוסף הוא כותרת ראשית באתר ynet, מקבוצת ידיעות אחרונות של נוני מוזס.
קחו למשל ועידה כלכלית לאומית שלה נתן פרי חסות והשתתף בה לצד שר הביטחון דאז משה יעלון, מנכ"ל טבע דאז ארז ויגודמן ושר הבינוי והשיכון, יואב גלנט. בוועידה ישב פרי מתוקף מומחיותו בתחום היחסים הבינלאומיים של ישראל – מומחיות שכנראה הספיק לרכוש במקביל לעיסוקו בנדל"ן. הוא אמר אז שהפתרון בעניין החרם נגד ישראל הוא לא לדבר על פוליטיקה. הציטוט הזה כנראה הדהים את עורכי האתר וגרם להם לפרסם את דברי פרי בכותרת בולטת בדף הבית, כבוד שלא זכו לו יתר משתתפי הכנס. בהמשך התפארה קבוצת פרי בשלל כותרות ואזכורים חיוביים שקיבלה ב-ynet בתוך זמן קצר.
5. אם הוא עמוס גינוני יוקרה או במילים אחרות, כמו שאומרת שרית חדד, הוא רק שופוני. זה כולל רכבי יוקרה, שעוני יוקרה, תא כבוד באצטדיונים, מטוסים פרטיים, בתי יוקרה. קחו למשל את ענבל אור שבשנת השיא שלה ב-2010, בעודה בת 34, כבר נהגה על מרצדס בשווי 450 אלף שקל, סיפרה שהיא מעסיקה אופר פיליפינית וגם סטייליסטית.
אורן קובי רכש בגיל 32 מזראטי ב-1.15 מיליון שקל והתגורר במגדלי אקירוב ובמגדלי יו. אלדד פרי נסע על ג'יפ של מרצדס, החזיק בתא בכבוד בהיכל הכדורסל של מכבי תל אביב – שעבורו שילמה חברת הנדל"ן כ-100 אלף דולר – והתנייד, על פי פרסומים, במטוס פרטי בעולם בלוויית פמליה של עוזרים ועוזרות. לא פחות.
6. אם יזם נדל"ן הופך לספונסר של קבוצות ספורט או שמדווח ככזה שמתכנן להפוך לספונסר של קבוצה. אלדד פרי למשל חבר לאייל גולן במטרה להיות ספונסרים משותפים של הפועל מרמורק. בהזדמנות אחרת, דווח שהוא במו"מ להיות הספונסר הראשי של מחזיקת הגביע בכדורסל מכבי תל אביב תמורת מיליון דולר לעונה.
7. אם יזם הנדל"ן מצויד בסוללת אנשי יחסי ציבור, פרסומאים ויועצים אסטרטגיים, בעיקר כאלו שידועים כמי שמשרתים את מועדון ההון שלטון עיתון. פרי למשל עבד עם משרד הפרסום גיתם של מושיק תאומים, שייעץ בין היתר לנוחי דנקנר, הטייקון שקרס והשתחרר באחרונה מהכלא וגם לבנק הפועלים בראשו עמד בעבר דני דנקנר, שנכנס ויצא משערי הכלא פעמיים. בנוסף הוא העסיק גם את אשת יחסי הציבור אורנה פרי. ענבל אור עבדה עם רני רהב ועם רונן צור.
8. אם הוא שוכר לצוות הניהול של החברה בכיר בתקשורת. פרי למשל שכר את ישראל טוויטו, שהיה עורך מהדורת החדשות של ערוץ 13, לשמש כסמנכ"ל האסטרטגיה בחברה שלו. טוויטו כבר הספיק מאז לחזור לתקשורת ומשמש היום מנכ"ל חדשות 13. הוא מן הסתם אחד האנשים שיכולים לשפוך הכי הרבה אור על שיטות העבודה של פרי – אבל במהדורת החדשות שלו אולי יתקשו לטפל בקריסה של פרי באופן אובייקטיבי.
מנכ"ל חדשות 13. הוא מן הסתם אחד האנשים שיכולים לשפוך הכי הרבה אור על שיטות העבודה של פרי – אבל במהדורת החדשות שלו יתקשו לטפל בקריסה של פרי באופן אובייקטיבי
9. אם בכל כתבה עליו נזרקים שמות של מפורסמים לאוויר. למשל במאקו סיקרו את החתונה של אלדד פרי ואת חבריו שהגיעו אליה וביניהם, אהוד אולמרט, ראש הממשלה לשעבר, גדעון סער שר החינוך לשעבר ודליה איציק יושבת ראש הכנסת לשעבר. ואם המקורבים שמוזכרים לפרקים סביב אותו יזם הם גם פוליטיקאים שמשרתים בעלי הון כמו אולמרט את משפחת לבנת, דליה איציק את אודי אנג'ל למשל או גדעון סער את איגוד חברות הביטוח – בכלל כדאי לשמור מרחק.
10. אם יזם הנדל"ן מקיף את עצמו בסוללת עורכי דין ורואי חשבון ממועדון ההון שלטון עיתון של ישראל. אורן קובי עבד עם משרד עורכי הדין גולדפרב זליגמן, עם ארדניסט בן נתן וגם עם משרדי עורכי הדין שרקון בן עמי אשר ורייטר ז'אן עמר – עם שני האחרונים עבדה גם ענבל אור; אלדד פרי עבד גם הוא עם גולדפרב זליגמן; עורך דין נוסף שעבד איתו הוא עורך הדין שמעון מזרחי, יושב ראש מכבי תל אביב.
עוד במשתתפים בחגיגות הנדל"ן של היזמים הקטנים, מוכרי החלומות: משרד עורכי הדין נשיץ ברנדס, משרד רואי החשבון שטיינמץ עמינח. כמעט כל השמות הנחשקים האלו אולי יוזכרו בעתיד כשומרי הסף שנרדמו בשמירה. זאת כאשר אלו או יקרסו ו/או גל תביעות יוגש נגדן.
11. אם יזם הנדל"ן ו/או פרויקטי הנדל"ן שלו מופיעים בפרסומות על כפולות עמודים בעיתונים הגדולים ובספוטים יקרים פריים טיים, שאפילו חברות גדולות יותר מתקשות לממן. פרי נדל"ן פירסמה בעבר את הפרויקטים שלה בפריים טיים, ובמקביל קיבל פרי פרק קצר בתוכנית "אנשים" בקשת, שם הוצג כאיש עסקים המחזיק משרדים בראשון לציון, רחובות, מנהטן ומנילה – וגם מנסה להציל את תדמיתה של ישראל ברחבי העולם!
12. בכלל, אם היזם אוהב לדבר בפומפוזיות. קחו למשל את אלדד פרי שבראיון מוזמן במוסף פרסומי של "הארץ", הצהיר בעבר כי הוא איש עסקים ש"מעוניין לשנות את העולם", וכשהודיע על פרויקט הנדל"ן לצעירים ברחובות טען שאין כאן עניין ברווח – אלא רק בעזרה לציבור.
13. אם משרדי היזם גדולים מידי במגדל גבוה מידי ויוקרתי מידי. הקבוצה של אלדד פרי התפרשה על פני חצי מהקומה ה-35 וחצי מהקומה ה-31 במגדלי עזריאלי. המשרדים של ענבל אור גם הם שכנו בקומה ה-31 בעזריאלי על פני שטח של 630 מ"ר. המשרדים של החברות של אורן קובי מוקמו במגדל המוזיאון בתל אביב, לא הרחק מבתי המשפט.
14. אם הוא קורא לעצמו דוקטור, אך לא ברור מאיפה התואר. בעבר הוצמד בכל מיני פרסומים של פרי התואר ד"ר לשמו. ב-2015 כשפורסמה עליו הכתבה בדה מרקר שהוזכרה בפתיח, ניסינו לגלות מאין קיבל את התואר אך ללא הצלחה. פרי סירב להשיב לשאלות בעניין.