שופטת בית משפט השלום אתי כרייף מחקה בזמן שנחקרה במשטרה בינואר 2019 התכתבות פרטית שניהלה עם שופט בכיר – כך נודע למקום הכי חם.
כרייף נחקרה אז בחשד שקיימה מערכת יחסים אינטימית עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר, אפי נוה, בתמורה לקידום מינויה כשופטת. בדצמבר 2019, החליטה הפרקליטות להגיש נגד כרייף ונוה כתב אישום בכפוף לשימוע בפרשה. נוה הואשם בלקיחת שוחד, מרמה והפרת אמוניםף ואילו כרייף במתן שוחד והשמדת ראיות. בסופו של דבר, הפרקליטות חזרה בה מכתב האישום והתיק נסגר.
עם זאת, נגד כרייף נותר סעיף האישום בגין השמדת ראיות. הסיבה: בעודה בחדר החקירות מחקה הודעות ממכשיר הטלפון שלה. תחילה נחשף כי מדובר בהתכתבויות אינטימיות עם נוה. בהמשך נחשף על ידי המקום הכי חם וכתב חדשות 13 איתי רום – כי כרייף מיהרה למחוק גם התכתבויות אינטימיות עם שר האוצר לשעבר, משה כחלון, שהיה חבר בוועדה למינוי שופטים בעת ההצבעה על מינויה. כחלון לא נחקר על כך מעולם ואף לא היה חשוד בפרשה.
בהסדר סודי שנעשה בין המשנה לפרקליט המדינה, שלמה (מומי) למברגר, לעורכי הדין של כרייף, סוכם כי אם כרייף תפרוש מכס השיפוט – לא יוגש נגדה כתב אישום בסעיף השמדת הראיות והתיק נגדה ייסגר. כרייף הסכימה לכך, אך למרות שחלפה חצי שנה מאז הסיכום היא עדיין מוגדרת כשופטת. ההסדר אליו הגיעו יצר תסבוכת בכל הנוגע לתנאי פרישתה – שצפויים לעלות לדיון היום בהתכנסות הוועדה למינוי שופטים.
הוועדה צפויה לעסוק בעיקר בנושא מינוי שופטי עליון חדשים. ואולם, במקביל היא תידרש להחליט אם לאשר את דרישתה של כרייף לקבל זכויות פנסיוניות על כל התקופה שחלפה מאז פתיחת החקירה לפני כשלוש שנים, שבה היתה בהשעיה. בתקופה זו לא כיהנה באופן רשמי כשופטת למרות שהיא עדיין מוגדרת ככזו.
המידע החדש אודות מחיקת ההתכתבויות עם השופט הבכיר נחשף באופן מפתיע דווקא על ידי כרייף עצמה. בחודשים האחרונים שכרה כרייף סוללת עורכי דין בכירים שפעלו מול הנהלת בתי המשפט, ושלחו מכתב גם לחברי הוועדה למינוי שופטים כדי שיאשרו את תנאי הפרישה שהיא דורשת כדי שתעמוד בהתחייבותה.
על המכתב חתומים ארבעה עורכי דין: פרופסור אריאל בן דור, ארנה לין, ציון אמיר ונטע שפירא.
שיחות עם שופט העליון אלרון
לפני כחצי שנה חשף עיתונאי "הארץ" נטעאל בנדל שהמשטרה בדקה קשר טלפוני מ-2016 בין כרייף ושופט בית המשפט העליון יוסף אלרון, במסגרת פרשת מין תמורת מינויים. הפרקליטות סברה כי אין בממצאי הבדיקה בסיס לפתיחה בחקירה על קשרי כרייף ואלרון, שכיהן באותה תקופה כנשיא בית המשפט מחוזי חיפה.
את החקירה ביצעו חוקרי היחידה הארצית לחקירות הונאה בלהב 433. בראש ראש צוות החקירה עמד אסף וולפיש. החוקרים נדהמו לגלות שכרייף ואלרון שוחחו בטלפון בסמוך לשלבים שבהם כרייף התמודדה לשיפוט. בכמה מקרים, החוקרים גילו כי מיד לאחר שיחת הטלפון עם השופט אלרון, שלחה כרייף הודעה לנוה. החוקרים הניחו כי ההודעות משקפות את תוכן השיחה עם השופט.
שנה אחרי שפעלו לקדם את המינוי של כרייף לשופטת בבית משפט השלום, פעלו נוה וכחלון למנות גם את אלרון לשופט בבית המשפט העליון. אלרון נחשב למועמד מועדף על לשכת עורכי הדין. הוא שימש גם כיו"ר הוועדה הבוחנת של לשכת עורכי הדין, שהופקד על שינוי מתכונת מבחני הלשכה, בהתאם לעמדתו של נוה שהיה אז יו"ר הלשכה ונחשב מקורב אליו.
בעוד בוועדה למינוי שופטים בתקופת מינויה, היו לכרייף שני מקורבים בכירים בדמות נוה וכחלון והשרה גילה גמליאל (כרייף היתה מקורבת לחברי מרכז ליכוד שפעלו אצל גמליאל; ש"ש), הפעם המצב שונה. בוועדה המתכנסת היום לראשונה בהרכב חדש ותדון בתנאי פרישתה, אין לכרייף מקורבים.
בוועדה כיום חברים שרת המשפטים לשעבר איילת שקד, שתמכה במינוי של כרייף לשופטת במסגרת הדיל שלה בוועדה עם נוה. חברה אחרת בוועדה היא עורכת הדין אילנה סקר, המקורבת מאוד לנוה. במקום הכי חם חשפנו את מערכת היחסים ההדוקה בין נוה לסקר, שכללה העברת עשרות בורריות לסקר מטעם הלשכה בהיקף של קרוב ל-20 מיליון שקל.
החוקרים נדהמו לגלות שכרייף ואלרון שוחחו בטלפון בסמוך לשלבים שבהם כרייף התמודדה לשיפוט. בכמה מקרים, החוקרים גילו כי מיד לאחר שיחת הטלפון עם השופט אלרון, שלחה כרייף הודעה לנוה
במקביל להעברת הבוררויות, פעלה סקר כמריונטה של נוה בוועדה למינוי שופטים, ובין היתר תמכה במינויה של כרייף לבקשתו של נוה. עוד לא ידוע אם סקר תתעקש להצביע בעניינה של כרייף היום או שתפסול עצמה בשל ניגוד העניינים הנובע מכך שהיתה מעורבת במינויה.
עוד חבר ועדה שיהיה מעניין לעקוב אחר אופן הצבעתו בעניין כרייף הוא ח"כ שמחה רוטמן (הציונות הדתית). רוטמן הגן על המינוי של כרייף לתפקיד אחרי התפוצצות הפרשה ובכלל תמך בסגירת תיק החקירה נגד כרייף ונוה. בנוסף, רוטמן טוען כי אין שום ערך לקורס למינוי שופטים ולשאלה אם מועמד עבר את המבחנים או לא.
העובדה שבוועדה חברים נשיאת העליון אסתר חיות ושני שופטי עליון נוספים, שמכהנים לצדו של שופט העליון אלרון, המקורב לכרייף, עלולה לעורר קושי נוסף בקבלת ההחלטה לגבי כרייף.
מלשכת שר המשפטים נמסר: "הפרקליטות סגרה את תיק החקירה של השופטת אתי כרייף כבר ב-21.3.21 תוך הסכמתה לפרוש מכס השיפוט. הדיון הצפוי בענינה של השופטת בוועדה לבחירת שופטים הינו בענין הקצבה ותנאי הגמלה שלה עם פרישתה ולא בעניין התיק הפלילי, שאינו בסמכות הועדה. עוד יובהר כי עו״ד אילנה סקר הודיעה ליו״ר הועדה כי היא לא תשתתף בדיון ובהצבעה בנושא זה".
עורכת הדין ארנה לין שנמנית על צוות עורכי הדין של כרייף החתומים על המכתב לוועדה למינוי שופטים מסרה כי אינה יכולה להתייחס לענייני לקוחות.