"עד היום בבוקר אף אחד מהצדדים לא ביקש לפסול אותי, ולא ידעתי שאחי, ראלי קוברסקי, שאינו רואה חשבון ואינו עוסק בייעוץ מס, קשור לפירמת רואי החשבון הענקית BDO זיו האפט, שהיא התובעת בתיק" – כך מסבירה היום השופטת הבכירה דורית קוברסקי מבית משפט השלום בתל אביב את החלטתה לפסול עצמה מלדון בתיק שבו מעורבת פירמת רואי החשבון מהגדולות בישראל, BDO זיו האפט.
התיק המדובר הוא תביעה שהגישה פירמת BDO זיו האפט באמצעות עורך הדין רונן יניב נגד יוכבד מובשוביץ' ביוני 2019 על סך כ-600 אלף שקלים בגין תשלום שכר טרחה עבור שירותי ייעוץ מס. הבוקר הגישה מובשוביץ', באמצעות עורך דינה דורון שמואלי, בקשה לפסול את השופטת שדנה בתיק בשנה וחצי האחרונות.
על פי הבקשה לפסילה, גילוי מודעות אבל על אמם של השופטת ואחיה, שפורסמו הן מצד BDO האפט והן מצד הנהלת בתי המשפט – הוא זה שחשף את הקשר המשפחתי בין השניים והוביל לבקשת הפסילה
בתוך פחות משעה מרגע שהוגשה בקשת הפסילה, ובהמשך לבקשת התגובה בעניין שהועברה אמש מטעם המקום הכי חם ו-TheMarker (שם מתפרסמת הידיעה במקביל על ידי גור מגידו: ש"ש) – פרסמה השופטת את החלטתה.
בהחלטתה להיענות לבקשת הפסילה כתבה השופטת קוברסקי: "אחי ראלי קוברסקי הוא שותף ב-30% בחברת קו פרויקט שזיו האפט מחזיקה ב-50% ממנה. BDO הוא שם מותג בינלאומי לראיית חשבון וייעוץ עסקי, זיו האפט מחזיקה בו בארץ. למותר לציין ששמו של ראלי ו/או שמה של קו פרויקט לא צוינו בתביעה ובכלל".
עוד הוסיפה השופטת כי "הצדדים ניהלו מספר קדמי משפט לפניי, ואף אחד מהם לא העלה כל טענה, דרישה ו/או בקשה לפסול אותי, עד היום בבוקר. מכאן שברור שלא ידעתי ולא יכולתי לדעת שיש קשר כלשהו בין זיו האפט לראלי, שהוא גם איננו רואה חשבון ואיננו עוסק בייעוץ מס".
עם זאת, הטענה של השופטת קוברסקי על כך שלא ידעה על הקשר בין אחיה לזיו האפט היא לכל הפחות מעוררת פליאה – שכן האח מוצג באתר של האפט BDO כאחד מבכיריה. ראלי קוברסקי מוגדר שם "מנהל שותף, מנכ"ל BDO Operational Excellence (קו פרויקט) העוסקת בייעוץ ובפיתוח ארגוני".
גם האחות לא ברשימת ההימנעויות
ראלי קוברסקי אומר היום כי הוא אינו שותף בזיו האפט ייעוץ וניהול – אלא שזיו האפט ייעוץ וניהול שותפה עמו בחברה הנקראת קו פרויקט ייעוץ הנדסי. בניגוד למה שכתבה השופטת בהחלטתה, קוברסקי אומר כי האחזקות שלו ושל זיו האפט בחברה הן שוות – כלומר כל אחד מהצדדים מחזיק ב-50%.
הצגתו של קוברסקי כשותף של זיו האפט בחברה בת בלבד היא מתעתעת למדי. שכן, קוברסקי נחשב בכיר בפירמה לפי פרסומים שונים וחברת קו פרויקט נחשבת לחלק משמעותי בפעילות של זיו האפט BDO בישראל.
כך למשל, במוסף מסחרי ב-2018, שם הוצג כבכיר ב-BDO, סיפר קוברסקי: "קו פרויקט פועלת בצורה הוליסטית בשיפור תהליכים ארגוניים בספקטרום של 360 מעלות, החל משלב הייעוץ והתכנון הראשוני, דרך יישום ההמלצות ולווי הפרויקט לאורך כל חייו. כיום מהווה 'קו פרויקט' חלק מחברת הייעוץ של BDO, אחת מפירמות ראיית החשבון והייעוץ העסקי הגדולות בישראל".
מהחלטתה של קוברסקי עולה כי לא חשבה בכלל שיש פגם בהתנהלותה או שעליה לפסול את עצמה: "פעם אחר פעם נקבע שפסילת שופט תיעשה רק במקרים חריגים ויוצאי דופן מהם עולה באופן ברור שבית המשפט לא יוכל לנהל את ההליך שלפניו באופן ראוי. מדובר במבחן אובייקטיבי ולא די בחשש סובייקטיבי כדי להקים עילה לפסלות", כתבה השופטת בהחלטתה. "עם זאת, ולמרות פרק הזמן שעבר מאז תחילת ההליך, בשל החשש, ולו הקל ביותר למשוא פנים, מצאתי לפסול את עצמי מלהמשיך לדון בתובענה".
הנהלת בתי המשפט לא הגיבה לשאלה האם תערוך בירור כלשהו בעקבות המקרה.
עד לאחרונה לא פרסמו השופטים בישראל את רשימת המניעויות שלהם. בעקבות מאבק משפטי שניהלה בין היתר עמותת הצלחה החלה הנהלת בתי המשפט לפרסם דוח של הימנעויות מדי שנה. ברשימת ההימנעויות של השופטת קוברסקי נכללים שני עורכי דין בלבד: אהוד שטיין ואביתר קנולר. מבדיקה שערכנו התברר כי אחותה של השופטת קוברסקי, עורכת הדין אפרת הולדשטיין, עובדת במשרדו של עורך דין אהוד שטיין. עם זאת האחות אינה מופיעה ברשימת המניעויות של השופטת.