2018 היתה שנה חגיגית לעיתונאי והפרשן הצבאי הוותיק יואב לימור. באותה שנה שודר בקשת 12 הסרט שלו, "להיות רמטכ"ל". בראיון לקראת שידור הסרט נשאל איך הוא מסביר את ההישג המרשים, לגייס שבעה רמטכ"לים לשעבר להשתתף בו, השיב: "אני כבר 30 שנה פרשן צבאי. אלה אנשים שאני עובד איתם עשרות שנים. אך טבעי שארצה לראיין אותם ומבחינתם טבעי והגיוני לדבר עם מישהו שהם עובדים מולו הרבה שנים".
זה הסבר שבהחלט מתקבל על הדעת, אלא שמשהו בו חסר. לימור לא סיפר כי לאורך השנים הפך מקורב עד מאוד לחלק ממושאי הסיקור שלו, קרוב עד כדי כך שבמסיבת יום ההולדת ה-50 שלו, במאי באותה שנה, אפשר היה למצוא – לצד השותפה שלו להגשת תוכנית הבוקר בערוץ 12, גלית גוטמן, ולצד הקולגות מהתחום כמו אלון בן דוד ורוני דניאל ז"ל – גם כמה מבכירי צה"ל לשעבר, בהם הרמטכ"ל לשעבר בני גנץ, דובר צה"ל לשעבר ויועצם של בעלי ההון בהווה אבי בניהו, האלוף במיל. טל רוסו והאלוף במיל' משה קפלינסקי, שמאז שהשתחרר עובד אצל בעלי הון דוגמת האוליגרך לן בלווטניק ומשפחת עופר.
בישראל, שבה העיתונות סובלת מבעיות אתיות קשות וכרוניות, אף אחד לא נרעש כשפורסם האייטם הזה אודות יום ההולדת של לימור, אלא שכעת אנחנו חושפים שבכך לא נגמרת הקרבה של לימור לאנשים שאותם הוא מסקר לאורך השנים: בשמונה השנים האחרונות, לצד עבודתו העיתונאית, לימור שותף בחברת "תבונה פיננסית", לצד קפלינסקי ולצד אלוף משנה במיל' רון קנזי, מנכ"ל החברה. הוא מחזיק בכ-11 אחוזים מהחברה באמצעות חברה הקרויה "לימור תקשורת".
אם לא די בכך, במשך שנתיים (2016-2018) הוכרה החברה כספק רשמי של משרד הביטחון לעניין ייעוץ וליווי פיננסי של פורשי הצבא, כך שלימור לא רק שותף של מושאי הסיקור שלו – הוא גם בעלים של חברה שעשתה, בין היתר, עסקים עם משרד הביטחון והצבא.
פנסיה ששווה מליונים
מדי שנה משתחררים בין כמה מאות לאלפים בודדים של משרתי קבע מצה"ל, רבים מהם לאחר שהגיעו לגיל הפרישה – 43. לאורך השירות נהנו רבים מהם, בעיקר הקצינים, משכר גבוה לרוב מהשכר הממוצע במשק, לעיתים בהרבה, מתנאי עבודה טובים ומהטבות שונות שנובעות מהשירות בכוחות הביטחון. לזה תוסיפו תנאים סוציאלים מעולים בדמות פנסיה תקציבית (שניתנה עד 2003 לעובדי מדינה והוחלפה לאחר מכן בפנסיה מסוג אחר – ש.ש). הפנסיה התקציבית היא פנסיה כמו של כל אדם אחר שאינו עובד מדינה, אבל בשונה מחוסכים אחרים הם כמעט ולא הפרישו מדי חודש עבורה, כך שהיה להם כסף פנוי נוסף לחסוך או להשקיע או לצרוך בו ופנסיה שמי שמחויב לשלם אותה זו המדינה, כלומר ציבור משלמי המיסים.
זה לא נגמר בכך. הם נהנים גם מהמצאה מוזרה בדמות מה שנקרא "תוספת רמטכל", כזו שמוסיפה להם 10 אחוז לתקופת הפנסיה המחושבת. כלומר אם שירתו 25 שנים בקבע הם יקבלו פנסיה שמחושבת לפי שירות של 28 שנים. ולבסוף – הפנסיה ניתנת להם החל מגיל 43, כלומר 25 שנים בממוצע לפני עובדים אחרים במשק, גם בשירות המדינה במגזרים אחרים כמו מורים למשל.
המשמעות היא שאנשי הקבע שפרשו לפנסיה שווים בדרך כלל מיליונים יותר מאחרים בני גילם או מאחרים שפרשו לפנסיה. לא פעם הם גם מתחילים בשלב הזה קריירה שניה שמזרימה להם עוד הכנסות.
כיצד יידעו משרתי הקבע הפורשים מה לעשות עם כל הכסף הזה? הסירו דאגה. צה"ל אינו משאיר אותם לבד בשטח.
עם פרישתם דואג הצבא להעביר לאנשי הקבע רשימה של ספקים מומלצים על ידו, שיספקו להם ליווי וייעוץ פיננסי. כל חברה נבחרת ברשימה הזו תייעץ להם מה לעשות עם הכסף שנצבר בידיהם ואולי גם תתווך בינם לבין בתי השקעות או חברות ביטוח, או תציע להם השקעות אחרות. בתמורה החברה תגזור קופון שמן, בדומה לקופון שגוזרים סוכני הביטוח שמתווכים בין הכסף של הלקוחות לגופים שמנהלים את החסכון וההשקעות של הציבור. למעשה מדובר בעבודה זהה לזו של סוכני ביטוח או בשמם המודרני היפה יותר – משווקים פנסיוניים או פיננסיים. את התיווך הזה מבצעת בין היתר תבונה פיננסית, החברה של לימור, קפלינסקי וקנזי, שמחזיקה גם בחברת ביטוח בשם דומה.
מי עוד נכלל ברשימה הזו? צה"ל ומשרד הביטחון סירבו להעביר לנו את הנתונים והפנו אותנו להגיש בקשת על פי חוק חופש המידע.
זה אינו הדבר היחיד שהחברה עושה. על פי רשם החברות היא מחזיקה בכמה חברות מתחתיה: מלבד סוכנות ביטוח יש לה גם חברה שנקראת 'תבונה פיננסית ברודוויי', 'תבונה פיננסית השקעות טכנולוגיות' וגם חברה בשם 'תבונה פיננסית הלוואה 1' שגם בה מחזיק לימור בעוד כאחוז וחצי, לצד שורה ארוכה של אנשים מלבד קנזי וקפלינסקי.
על פי אתר החברה היא עוסקת בנדל"ן, בוחנת השקעות שונות בחו"ל ועובדת מול חברות ביטוח ובתי השקעות רבים. כמו כן היא גם "מסייעת גם בנושא מעבר הקריירה והתחלת הקריירה השניה תוך שימוש בניסיונה וקשריה בארגונים המובילים במשק".
החיילת משכה את התלונה נגד קנזי
בעוד רבים מהקוראים מכירים היטב את שמו של לימור וגם שמו קפלנסקי הולך לפניו, עוד מימי המטכ"ל ועד לעולם הטייקונים שעבורם הוא עובד כיום, הרי שמנכ"ל תבונה פיננסית, רון קנזי, הוא דמות אנונימית יחסית וזאת למרות שהיה אחד מבכירי אגף כח אדם בעבר. הוא היה קצין בכיר מאוד, מקושר מאוד, שהחזיק עוצמה רבה בידיים כמי שניהל את מחלקת משאבי אנוש באגף.
בשנת 2004 ניצבה הקריירה של קנזי בפני סכנה גדולה: חיילת ששירתה באגף כח אדם פנתה למשטרה הצבאית והתלוננה שהטריד אותה מינית. החיילת עברה פוליגרף בהצלחה והתעמתה עם קנזי, שהכחיש הכל. התיק הועבר לפרקליטות הצבאית. לקראת השחרור שלה, התייאשה החיילת מהתנהלות הפרקליטות והחליטה למשוך את התלונה. התיק נסגר. היא עזבה את הצבא. כעבור כמה חודשים קנזי קודם בדרגה לאלוף משנה.
ב-2009, חודשים ספורים לפני הפרישה של קנזי, שודר בעובדה תחקיר שעסק בהטרדה זו. שמו לא נחשף בתוכנית, גם לא שם האגף שבו שירת, או שמות הבכירים שקידמו אותו למרות התלונות.
כעת אנו חושפים כי מי שעמד אז בראש הפרקליטות הצבאית היה אביחי מנדלבליט, כיום היועץ המשפטי לממשלה. סגירת התיק על ידו סללה את הדרך לדיון על קידומו של קנזי. הדיון הגיע לפתחו של ראש אכ"א – אלעזר שטרן, שתמך בקידום.
כזכור, לפני כחודש עורר האלוף במיל' ושר המודיעין כיום שטרן סערה בשל התבטאותו על כך שנהג לגרוס תלונות אנונימיות בצבא. כעת מתברר כי גם תלונות לא אנונימיות זכו לגורל לא מזהיר. שטרן תמך בקידום של קנזי.
בתגובה לפניית המקום הכי חם מסר שטרן: "בהתאם לפקודת מטכ"ל, רק הרמטכ"ל ממנה קצינים מדרגת אל"מ ומעלה ובאישור משרד הביטחון. ראש אכ"א אינו מוסמך למנות קצינים בדרגה זו".
פורמלית התגובה של שטרן מדויקת. אלא שהיא בכל זאת מעט מטעה, שכן שטרן היה מעורב במינוי הזה ותמך בו. ללא תמיכת ראש אכ"א, שלמעשה היה המפקד של קנזי, מינוי שכזה לא היה יוצא לפועל כלל.
הרמטכ"ל בזמן הקידום של קנזי, דן חלוץ, מסר בתגובה לפנייתנו: "לצערי איני זוכר דבר כזה על מנת לענות תשובה עניינית".
אחד האנשים שהיו הכי מקורבים לחלוץ באותה תקופה הוא האלוף משה קפלינסקי. לא סתם מקורב: הוא מונה על ידי חלוץ כסגן הרמטכ"ל, ואף סומן על ידו לרמטכ"ל הבא (אבל עזב אחרי שהבין כי לא ימונה לתפקיד שכה ייחל לו).
האם היה זה קפלינסקי שדאג להכשיר את הקידום של קנזי בסביבת הרמטכ"ל? שאלנו אותו האם היה מעורב בקידומו של קנזי והוא השיב: יכול להיות. איני זוכר.
חלפו עוד כמה שנים, וקנזי וקפלינסקי מצאו את עצמם שוב משתפים פעולה – הפעם בעסקים פרטיים, כשהם מצרפים אליהם עוד כמה חברים טובים, ביניהם לימור.
לימור: "כל אזרח הוא יוצא צבא"
כמה שנים אחרי שאלוף משנה רון קנזי פרש מהצבא, הוא חבר ליועץ הכלכלי לשעבר של הרמטכל בתקופת גבי אשכנזי, מהרן פרוזנפר. ביחד הקימו את תבונה פיננסית. אלא שהשותפות של קנזי עם פרוזנפר לא עלתה יפה. הם הסתכסכו עד כדי כך שהפסיקו לדבר ואינם מדברים עד היום. בשלב מסוים פנו לתת אלוף נוסף שהכירו באכ"א כדי שינסה לגשר ביניהם. ובסופו של דבר הוחלט כי קנזי ירכוש את חלקו של פרוזנפר בחברה.
קנזי פנה למפקדו הותיק עוד מימי גולני, האלוף קפלינסקי שהעמיד לו הלוואה – והפך לשותף. איתו נכנסו גם משקיעים נוספים דוגמת לימור ופעיל שוק הון נוסף בשם אורי בר.
קפלינסקי עצמו יודע היטב כבר שנים היכן מרוחה החמאה. ב-2008 השתחרר מצה"ל, אחרי שהבין שאפסו סיכוייו להיות הרמטכ"ל הבא. אחרי שנה בהארוורד חזר לארץ, קפץ מיד לחיקם החמים של בעלי ההון של ישראל והפך מולטי מיליונר בעצמו. הוא התחיל אצל משפחת עופר במיזם בטר פלייס של שי אגסי. המיזם נפל, ההשקעה, שהיתה בחלקה ציבורית, התרסקה, אבל קפלינסקי קיבל שכר במיליונים. משם המשיך לחיקו החמים של האוליגרך לן בלווטניק אצלו ניהל את חברת נשר ולפני זמן מה חזר שוב אל משפחת עופר, לנהל את חברת בתי הזיקוק בשכר שמן. בתבונה פיננסית מונה קפלינסקי לנשיא החברה.
לימור לא נענה לבקשתנו למסור פרטים על פעילות החברה ועל השקעתו ומסר בתגובה: "בישראל כל אזרח הוא יוצא צבא. רבים מיוצאי הצבא משולבים בחברות שונות במשק, ואין שום פסול בעבודה מולם לאחר סיום שירותם הצבאי. תבונה פיננסית אינה מעורבת בעסקים כלשהם עם מערכת הביטחון, ואיני מעורב בניהול השוטף של החברה".
אלא שכאמור לימור אינו מדייק – פעמיים. פעם אחת שכן על פי דובר צה"ל: "בעת פרישה מצה"ל וכחלק מסל הליווי לפורשים, צה״ל מאפשר לפורש לבחור ייעוץ וליווי מתוך רשימת ספקים רשומים במשרד הביטחון, ביניהם הציע גם את תבונה פיננסית עד שנת 2018. משנת 2018 אין התקשרות ישירה או עקיפה עם החברה".
פעם שניה, כי לימור אולי אינו מעורב בניהול השוטף של החברה, אבל הוא גם לא ממדר עצמו מעסקיה ואף מרצה לעיתים בכנסים שעורכת החברה לפורשי צה"ל. על פי מכתב שהעלה קנזי לאתר החברה, לימור גם תיווך בין קנזי לבין הנהלת WeWork – כאשר תבונה פיננסית ביקשה לבחון עסקים משותפים עם החברה הענקית ב-2016 וקנזי נסע לצורך כך בין היתר לארה"ב.
תחום שלא מצאנו כל עדות לכך שלימור מעורב בו בחברה הוא סיוע בתכנון הפרישה והתחלת קריירה שניה. אבל דווקא בו מסתתר משפט שאולי מתאר בצורה הטובה ביותר את הפעילות של תבונה פיננסית כולה ואת התנהלות בעלי המניות שלה. "כחלק מתכנון הפרישה", נכתב באתר, "החברה מסייעת גם בנושא מעבר הקריירה והתחלת קריירה שנייה, תוך שימוש בנסיונה וקשריה בארגונים המובילים במשק".
רון קנזי סירב למסור תגובה, אך שלח מכתב באמצעות עורכי דינו: "מר קנזי פרש מצה"ל לפני שנים רבות, והוא כיום אדם פרטי המנהל עסקים בשוק הפרטי. ככזה, לא ברור מהו העניין הציבורי בשמו הרשית לעצמך לנבור בעסקיו הפרטיים.
הטענה כי "פורסם תחקיר " אינה אמת. מערכת "עובדה" שקלה לפרסם כתבה, אך הואיל ומדובר בתכנית תחקירים רצינית, לאחר שהם בדקו את העובדות לאשורן, וקיבלו התייחסויות רלוונטיות, החליטה מערכת "עובדה" שלא להזכיר כלל את שמו של מרשי בכתבה, ולא לקשר את שמו של מרשי לאירועים, שכן פרסום שמו בהקשר זה יהווה לשון הרע, כמובנו של מונח זה בחוק ובפסיקה.
לגוף הדברים, הוגשה נגד מרשי תלונה מופרכת ב-2003 על אירוע שהתקיים לכאורה ב-2002. התלונה נחקרה ביסודיות, ונסגרה, מה עוד שהמתלוננת חזרה בה מתלונתה. לפיכך, החליטה הפרקליטות הצבאית לאחר בחינת חומר הראיות להורות על סגירת תיק החקירה ללא נקיטת צעדים כלשהם כנגדו. לא זו אף זו, בדיון שיבוצים מקצועי בראשות הרמטכ"ל דאז רא"ל דן חלוץ, ולאחר שהתקבלה עמדת הגורמים המקצועיים והמשפטיים הנוגעים בדבר, ובהתאם לפקודות הצבא, הוחלט כדין לקדם את מרשי בדרגה".