יש שני דברים חשובים שצריך לדעת על אבי חימי, יו"ר לשכת עורכי הדין בחצי השנה האחרונה: הוא לא אוהב לריב, וקשה לו מאוד להגיד לא. אלו כנראה שתיים מהסיבות שבזכותן הסכים להתראיין אצלי במקום הכי חם בגיהנום, חודשים מעטים אחרי שקראתי לא להצביע לו לראשות הלשכה כי חשבתי שהוא ממשיכו של נוה, זמן קצר אחרי שסירבתי לניסיון של הלשכה למשוך את התביעה נגדי (עד שהשופט דחה אותה), בעודי מערערת על הוצאות המשפט שגזר השופט על הלשכה, בדרישה להגדילו לסכום משמעותי של מיליון שקלים.
הראיון המלא עם חימי יתפסם מחר. הוא התקיים בדיוק בימים שבהם מערכת אכיפת החוק בישראל נמצאת תחת מתקפה חסרת תקדים, בעקבות כתבי האישום בתיקי ראש הממשלה בנימין נתניהו וקריאתו "לחקור את החוקרים", אגב ההפגנה הסוערת השבוע לא מעט עורכי דין ציפו מחימי ראש לשכתם כי יגנה באופן נחרץ את המתקפה הנוכחית – אלא שקשה מאוד עד בלתי אפשרי לחלץ ממנו גינוי כזה.
אתמול פרסמה העיתונאית ענת רואה ב"כלכליסט" כי לשכת עורכי הדין סוערת סביב חוסר נקיטת העמדה הזו מצד חימי וציטטה "גורמים בכירים בלשכה" כי חימי נוקט בימים האחרונים עמדה ברורה המצדדת בנתניהו, ואינה מגנה מנגד את התקפותיו על מערכת המשפט. לטענתם, חימי עושה זאת על דעת עצמו. בין היתר התייחסה לכך שחימי העדיף בהודעה שפרסם בשבוע שעבר הדגיש את חזקת החפות של נתניהו ואמר כי "ויתור על עקרון העל של חזקת החפות הוא סכנה אמיתית וממשית להליך המשפטי התקין שכולנו שואפים אליו".
השבוע בהפגנת התמיכה בנתניהו בתל אביב, הוקרן קטע מכתבת "עובדה" על אפי נוה, יו"ר הלשכה לשעבר וחברו שלו חימי, שבו הוא מדבר סרה בפרקליט המדינה שי ניצן. נוה טען שם בין היתר שניצן רדף אותו כי נוה לא היה מעוניין שניצן יקודם בבוא היום לבית המשפט העליון. כמו נתניהו ותומכיו, גם נוה מאשים את הפרקליטות באכיפה בררנית ובהליך "הזוי". חימי מסרב להתייחס לכך, וכמו בנושאים אחרים, מנסה ללכת בין הטיפות.
האם אתה חושב שבנימין נתניהו יכול לכהן כראש ממשלה תחת כתב אישום?
"אני החלטתי שהתפקיד שלי זה בין היתר לאחות את הקיטוב בעם. יש שיח מתלהם בעם ישראל, חצי חושב כך וחצי אחרת, ואני חושב שדווקא בזמן הזה לשכת עורכי הדין צריכה להסביר שהשיח מוביל אותנו לאסון גדול. רואים אותו מול העיניים הולך ומתקרב ולאף אחד לא אכפת מהמדינה. החלטתי שאקדיש לכך את זמני הקרוב ואת מוזמנת לכנס על שלטון החוק בבית ציוני אמריקה בשש בערב ביום ראשון. המשימה שלי להסביר לעם שהקיטוב והשנאה והפלגנות יובילו לאסון גדול".
לאחות קיטוב זה יופי אבל זו שאלה פשוטה: האם ראש ממשלה יכול לכהן תחת כתב אישום?
"עניתי על השאלה".
למה אתה לא יכול לענות?
"תראייני את עצמך ותעני מה שאת רוצה".
ראית את ההפגנה השבוע נגד שלטון החוק שארגנו בליכוד?
"כן, אבל אנחנו עושים ביום ראשון אירוע מעניין על הנושא בבית ציוני אמריקה. מוזמנת".
שי ניצן הוא פרקליט מדינה טוב?
"אני חושב שהוא מקצועי".
אז בנושא נתניהו הוא עשה עבודה טובה?
"את שאלת אם הוא פרקליט טוב, אז הוא מופיע טוב. הוא ליטיגטור טוב".
אני שואלת שוב. האם בנושא נתניהו ונוה הוא עשה עבודה טובה?
"לא יודע, אין לי מושג. עורך דין פלילי צריך להסתכל על תיק החקירה".
אתה סומך עליו ועל הפרקליטות שהם עשו עבודה מקצועית?
"אני חושב שיש לנו פרקליטות טובה".
אז אין סיבה למתקפה עליהם עכשיו.
"אני צריך לקרוא התיק בשביל לדעת מה יש בו. בסך הכל יש לנו פרקליטות טובה".
אפי נוה צוטט בהפגנה ששי ניצן רודף אותו. אתה חושב ששי ניצן רודף את אפי נוה?
"שאלה הבאה".
למה?
"ככה".
אתה יודע שבהפגנה שמו שלטים כמו "בן ארי למעצר" או "שי ניצן לחקירה". זה נראה לך לעניין?
"ממש לא. זה ממש לא לעניין. כל התייחסות אישית היא לא בסדר. אני הצהרתי גם שצריך לשנות את החוק שיאסור על הפגנות מול פקידי ציבור בשונה מנבחרי ציבור. נבחרי ציבור לא צריכים שיפגינו להם מול הבית לא מול היועמש ולא מול פרקליט המדינה. אי אפשר לשחק עם הדמוקרטיה הזו כמו שהתנגדתי שיפגינו ליד ביתה של ראשת מחש ויקראו לה כמה חודשים רוצחת. אני לא צריך להוכיח את ההתייחסות שלי לפרקליטות. אני סנגור פלילי 30 שנים וכל אחד מכיר אותי ויודע מה עמדתי".
לא כל אחד מכיר אותך, ועכשיו יש לך גם תפקיד רשמי.
"אני אומר דברים מפורשים הפרקליטות ומשטרת ישראל הם גופים חשובים לכולנו פגעה בהם זו פגיעה בדמוקרטיה וחלק מהדמוקרטיה זה רשויות אכיפת החוק יחד עם זה צריך להתמודד גם עם ירידה משמעותית באמון הציבור במוסדות החוק".
לשכת עורכי הדין תרמה לירידה הזו באמון הציבור לא מעט.
"בזמני?"
לא.
"אז מה את רוצה ממני. בזמני אני אומר חברים תרדו מהגג אנחנו הורסים את המדינה פגיעה בפרקליטות במוסדות המדינה בבית המשפט היא הרסנית יחד עם זה לא כל ביקורת היא הרסנית".
צריך לחקור את שי ניצן על האופן שבו ניהל חקירות של נתניהו?
"לא צריך להגיע לשיח הזה. אין לזה שחר".
זאת אומרת שלא צריך "לחקור את החוקרים".
"יש בית משפט ששם יחקרו. כשלי למשל יש טענות בתיקים שלי בנוגע להתנהלות חקירות אני עושה את זה בבית משפט. מה פתאום לחקור".
"אם ראש ממשלה מזמין, אתה לא יכול לא ללכת"
לפני הבחירות האחרונות לכנסת בספטמבר נפגשת עם נתניהו?
"כן".
על מה דיברתם?
"על דחיית תקנות סדר דין אזרחי".
מה לנתניהו ולתקנות סדר דין אזרחי?
"ביקשתי ממנו להיפגש כי זה נושא חשוב".
אתה ביקשת פגישה?
"כן, זה מאוד חשוב ומהותי".
למה אתה צריך להיפגש עם נתניהו ולא עם שר המשפטים בנושא?
"ביקשתי פגישה גם עם השר וגם איתו".
נפגשת עם אנשי לשכתו של נתניהו?
"לא".
שוחחת בטלפון עם אנשי הלשכה?
"לא".
אז נפגשת איתו רק פעם אחת.
"כן. ומה הבעיה עם זה? כשראש ממשלה מזמין לא אומרים לו לא".
רגע. אתה סותר את עצמך עכשיו. אמרת שאתה ביקשת את הפגישה, ועכשיו אתה אומר שהוא ביקש אותה ולא אומרים לא לראש ממשלה.
"ממש לא סתרתי את עצמי. פגישה עם ראש הממשלה לא נקבעת מהיום להיום. אני רציתי להפגש והוא רצה להיפגש. אני לא מבין, זו פגישה עם ראש ממשלה לא עם הקוזה נוסטרה".
וכל זה ימים ספורים לפני הבחירות האחרונות לכנסת?
"אני לא זוכר אם שלושה ימים שבוע עשרה ימים".
פגישה אחת בלבד?
"כן. מה את חושבת שיש לו זמן להתעסק איתי כל הזמן? מה הוא צריך אותי".
לא יודעת אולי אתה יכול להועיל לו.
"במה אני יכול להועיל לו?"
לא יודעת, אולי בכל מיני דברים שקשורים לזכויות נחקרים שאתה מקדם? חזקת החפות? עניינים אחרים?
"אל תשכחי שאני עורך דין פלילי כבר 30 שנים וכל אחד בא עם הדנא שלו".
מה נתניהו עשה בעקבות הפגישה?
"הוא שמע אותי".
ואז נדחו התקנות?
"כן".
חברת המועצה הארצית של לשעת עורכי הדין, עורכת הדין גליה שמילוביץ', סיפרה השבוע למקום הכי חם שבפגישה שלה עם חימי לפני הבחירות הכלליות ב-17 בספטמבר, הוא סיפר לה על פגישתו עם נתניהו באותו שבוע ושהיו לו שיחות נוספות עוד קודם לכן עם לשכת נתניהו בנושא הזה. לדבריה, חימי אמר לה בשיחה שאינו מבין מה הבעיה עם פגישה כזו וש"אם ראש ממשלה מזמין, אתה לא יכול לא ללכת".
עוד סיפרה שמילוביץ', שהציעה לחימי לפרסם את דבר הפגישה ולהתנהל בעניין בשקיפות מלאה, אך הוא לא השיב באופן ברור בעניין. לטענתה, היא הביעה בפניו את החשש שלשכת עורכי הדין תצטרך לשלם מחיר בנוגע לכתב האישום נגד נתניהו אם התערב למען דחית תקנות סדר דין אזרחי, והוסיפה כי "אם הלשכה תהפוך לצוות ההגנה של נתניהו היא לא תוכל לעמוד מנגד ולשתוק על זה".
חימי מצדו מגנה בתוקף את האמירות: "אמרתי כבר שנפגשתי עם ראש הממשלה לפני הבחירות פעם אחת. פגישתי עמו לא היתה סוד. כל חברי הוועדה שעוסקת בתקנות סדר הדין האזרחי עודכנו בפגישה. אין שום סיבה שאסתיר דבר כזה. כל טענותיה של עורכת דין שמילוביץ' על שיח עימה חסרות בסיס".
יכול להיות שבגלל הפגישה שלכם, אתה לא באמת מגנה את המתקפה על שלטון החוק?
"יש לי חדשות בשבילך, את הדברים שאמרתי אמרתי באלף מקומות ולא רק במקום אחד. אני חושב שהיום המשימה של לשכת עוה"ד היא לסייע לאיחוי הקרעים במדינה, לשנות את השיח".
למה אתה לא אומר שזה לא בסדר שנתניהו ואוחנה ואפי נוה תוקפים את שלטון החוק? למה אתה לא אומר – הפרקליטות עושה עבודה טובה, היועמ"ש עשה עבודה טובה, ואני סומך עליהם?
"אני קיבלתי החלטה שאני לא נגרר אחרי שום התבטאות. יש לי דרך, יש לי מצפן, ואני הולך לפיה וימין שמאל לא מעניין אותי. לשכת עוה"ד היא לא גוף פוליטי ואנחנו צריכים לאחות שסעים כמו שאמרתי. גם הדרה של ערבים וחרדים זה חמור, שילמדו מהלשכה איך אנחנו משלבים כל הכוחות. אני מהרגע שקם בבוקר מחפש משותף ולא מפריד".
אבל מה עמדתך לגבי המתקפה הזו?
"העמדה שלי ברורה: אלמלא מוראה של מלכות איש את רעהו בלעו"
כלומר?
"כלומר אם נפגע בבית המשפט ובפרקליטות לא נוכל להסתובב שלווים במדינה הזו".
אז המתקפה של נתניהו ואוחנה לא לגיטימית.
"אני לא מתייחס לפרסונות. העקרון שלי פשוט: חייבים לשמור על מוסדות המדינה. אבל לא כל ביקורת הורסת את המערכות. מותר לבקר".
אז זו ביקורת לגיטימית או לא?
"אני לא מחלק ציונים לאף אחד. אני בתור ראש לשכה מנסה למצוא מאחד ולא מפריד. כולם מחפשים דם ולהט, כולם רוצים הצהרות נבובות".
ואתה בעד שלום עולמי.
"כן. כן. זה מה שאני רוצה".
אבל אתה לא מלכת יופי. מה יותר בסיסי מזה שיו"ר לשכת עורכי הדין יתייחס באופן ברור לסוגיה כזו של מתקפה על שלטון החוק וינקוט עמדה?
"אני מתייחס באופן ברור. זה אולי לא כמו שאת רוצה אבל אני מתייחס. תבואי ביום ראשון לכנס שאנחנו עוסקים בבית ציוני אמריקה ותשמעי אותי".
נו מה אתה מתכוון לומר בכנס? תן לי כותרת.
"הכותרת היא שצריך למצוא את המאחה ולא את המפריד".
זו כותרת מדהימה אני בטוחה שיפתחו איתה את כל מהדורות החדשות.
חימי צוחק.
*הראיון המלא יתפרסם מחר*