בחג סוכות ביקר גיל מלצר עם משפחתו במערת הנטיפים. הירידה למערה והטיפוס ממנה בחזרה לחניון היו מאתגרים עבורו, זאת משום שמלצר, עיתונאי לשעבר, עבר אירוע לבבי לפני כמה שנים והוא חולה לב מאז.
כשהגיע ליציאה אחרי שהסדיר את נשימתו, החליט, בגלל שהנושא קרוב ללבו, לבדוק האם במערת הנטיפים – מקום שבו מבקרים עשרות אלפי ישראלים מדי שנה – קיים מכשיר החייאה. הוא גילה שלא קיים מכשיר כזה.
מלצר פנה לרשות הטבע והגנים, ואתמול קיבל תשובה. ממחלקת פניות הציבור של הרשות כתבו לו כי החוק מחייב להציב מכשירי החייאה רק במקומות ציבוריים כפי שהם מוגדרים בחוק, וכי הרשות אינה מציבה מכשיר כזה במערת הנטיפים.
ואכן, חוק הדפיברילטורים (הצבת מכשירי החייאה במקומות ציבוריים) שנחקק ב-2008 ועודכן ב-2014, מונה רשימה ארוכה של מקומות שמוגדרים כציבוריים – אבל אתרי רשות הטבע והגנים אינם נכללים ברשימה זו.
מלבד קניונים, שדות תעופה, תחנות מרכזיות ושאר מקומות הומי אדם, מציין החוק שורה של מקומות שבהם מבקרים לפחות 500 איש ביום. מקומות אלו מחוייבים להחזיק מכשיר החייאה. בין היתר: "אצטדיוני ספורט שיש בהם 500 מושבים לפחות"; "מכון כושר… שאליו התקבלו 500 מתאמנים קבועים לפחות"; "מוסדות להשכלה על־תיכונית שלומדים בהם 500 איש לפחות"; ו"אולמות שמחה, גני אירועים ומרכזי כנסים, המיועדים לאירוח של 500 איש לפחות".
וכמה אנשים מבקרים באתרים של רשות הטבע והגנים? הרשות מחזיקה בכ-500 אתרים בישראל, מתוכם כ-67 אתרים שהכניסה אליהם היא בתשלום. לפי הפרסומים שלה, ב-2017 ביקרו בכל האתרים שלה כ-9.5 מיליון אנשים.
באחד מימי חג סוכות, למשל, הוציאה הרשות הודעה על כך ש-160 אלף מטיילים פקדו באותו יום את שמורות הטבע והגנים הלאומיים ברחבי הארץ. מדי פעם מוציאה הרשות הודעות שמתפרסמות במהדורות החדשות על כך ששמורת טבע או גן לאומי כזה או אחר נסגרו עקב עומס מבקרים. כך שבהחלט אפשר להניח שבאתריה מבקרים למעלה מ-500 אנשים ביום אחד.
"נעדכן בסיום הבחינה"
אם כך, מדוע אין דין אולם אירועים כדין של גן לאומי? מרשות הטבע והגנים נמסר לנו שהחוק אינו מחייב אותם, שכן האתרים אינם מוגדרים כאתרים ציבוריים על פי חוק זה. "רשות הטבע והגנים הינה גוף ממלכתי הפועל על פי חוק. בהתאם ועל פי הוראות החוק מוצבים דפיברילטורים בשמורות וגנים לאומיים בהם אזורי רחצה וחופים מוכרזים כגון הגנים הלאומיים אכזיב, פלמחים, אשקלון בית ינאי, עיינות צוקים, שמורת האלמוגים ועוד.
"בתוך כך הרשות בחרה להציב דפיברילטורים גם באתרים נוספים בהם החוק אינו דורש ומחייב זאת, מתוך מגוון שיקולים ומעצם חשיבות הנושא. נציין כי נושא הרחבת פרישת מכשירים לשמורות טבע וגנים לאומיים נוספים המוגדרים כקולטי קהל נבחן מעת לעת וגם בימים אלו".
ביקשנו מרשות הטבע והגנים לקבל את הרשימה המלאה של המקומות שבהם הוצבו מכשירי החייאה, אך לא הועברו אלינו שמות נוספים, אלא רק הבטחה: "נעדכן בסיום הבחינה".
ביקשנו מרשות הטבע והגנים לקבל את הרשימה המלאה של המקומות שבהם הוצבו מכשירי החייאה, אך לא קיבלנו תשובה
פנינו לבקש תגובה גם מהשר להגנת הסביבה זאב אלקין, הממונה על רשות הטבע והגנים אך זו טרם התקבלה.
ומה עם מלצר? מי שכתב את הפוסט על מכשירי ההחייאה – או נכון יותר על העדרם – הקים בשנה האחרונה את אגודת "הלב הישראלי", עמותה רשומה שמטרתה להקטין את שיעורי התחלואה והתמותה בישראל כתוצאה ממחלות לב, להעלות את המודעות הציבורית למחלות לב, לגורמי הסיכון ולבריאות הלב ולשמש כמקור תמיכה, סיוע ומידע לכל קהילת מטופלי הלב בישראל.