“מריצים שורות", "עושים צרכים", "אלימים", אלו רק חלק מההאשמות שטפלה אשת ראש הממשלה, שרה נתניהו, אתמול בראיון חריג לערוץ 12. במשך יותר מ-20 דקות, זמן חריג לראיון טלפוני, שטחה בפני המראיין עופר חדד את כל טענותיה כלפי התקשורת, המפגינים וההתעללות שהיא ומשפחתה לכאורה, עוברים בתקופה האחרונה. החלטנו לבדוק חלק מהאמירות.
הראיון עם גברת נתניהו החל מיד לאחר ראיון עם אחת האמהות מהפעוטון ברמלה, שבו נחשפה התעללות קשה בילדים. נתניהו הביעה הזדהות עם הכאב של האמהות ואמרה ש"אני גם נכנסת לקטגוריה", כלומר שגם היא סובלת מהתעללות. נזכיר שבמקרה של הפעוטון נחשפה התעללות פיזית מזעזעת לעיני המצלמות בילדים חסרי ישע, כך שלא ברור איך הקטגוריה דומה לקריאות, מכוערות ככל שיהיו, נגד נתניהו וילדיה ברשת, אבל החיבור הרעיוני כבר נוצר ונזרק לאווויר.
חדד שאל את נתניהו האם "הכל בסדר", לאור השמועות שצצו לאחרונה לגבי היעלמותה מהזירה הציבורית. נתניהו חזרה שמדובר בפייק ניוז ועברה לדבר על העבודה שלה. "אני פסיכולוגית ילדים בעיריית ירושלים, עובדת המון. זומים, טלפונים, אתה לא יודע כמה עובדת. הקדשתי את כל הזמן האחרון לעבודה. הייתי עסוקה פנימה בעבודה המקצועית והחשובה שלי". לאורך הראיון חזרה נתניהו מספר פעמים על העבודה החשובה שהיא עושה. ייתכן שהגברת נתניהו אכן עובדת קשה לתחושתה, אולם כפי שנחשף ב-2017 בעקבות עתירה של העיתונאי בן כספית, נתניהו עובדת בשליש משרה בעיריית ירושלים, כ-60 שעות בממוצע בחודש, כאשר יש חודשים בהם מדובר בהיקף קטן בהרבה. באוגוסט 2016, לצורך העניין, עבדה רק 21 שעות בחודש.
נתניהו החזירה את נושא השיחה למקרה המזעזע בפעוטונים, חלקה מניסיונה לגבי מה צריך להיעשות, והסבירה שקודם כל חשוב לגנות ולגלות אפס סובלנות. חדד הקשה כששאל אותה איפה טעתה המדינה – אם כי השאלה אולי צריכה להיות איפה טעתה הממשלה כמתוות המדיניות והמפקחת. במקרה הזה למשל, ראוי לציין כי למרות הצהרות ראש הממשלה בעבר – האחריות על מעונות היום לא עבר למשרד החינוך כמתבקש, ונותר במשרד הרווחה, מה שפוגם ביכולות הפיקוח וההסדרה של התחום. "אני בפירוש בעד שיהיו מצלמות", הוסיפה נתניהו. עם זאת, כפי שחשפה כתבת הארץ שירה קדרי עובדיה, שנה אחרי שנכנס לתוקף, החוק לפיקוח על מעונות עדיין לא מיושם והתקנת המצלמות עלולה להידחות בשנתיים לאור דרישת האוצר. נתניהו חזרה על כך שיש לגנות את המקרים ולגלות אפס סובלנות.
חדד החזיר את נושא השיחה לתלונה שהגישה נתניהו בעקבות ציוץ מטריד שמתאר אקט מיני שיבוצע בה בכפיה, ובשל בלונים בצורת איברי מין שהתנופפו בהפגנה, כששמה רשום עליהם. "אני מרגישה שעברתי הטרדה מינית. זה חצה את כל הגבולות. היה פוסט שקורא לאנוס אותי". חדד ציין שהפוסט המדובר נכתב לפני שנה וחצי, ותהה מדוע רק עכשיו בחרה לצאת נגדו. "אני לא בטוחה שזה נכון, אף אחד לא אמר את זה לפני שנה וחצי. לא ייתכן שזה היה". עם זאת אכן מדובר בציוץ של אזרח בשם דרורי בועז ממארס 2019, לפני שנה וחצי, שאותר על ידי משפחת נתניהו באחרונה כהוכחה לשיח האלים נגדה. הציוץ נמחק לאחר הסערה שהתחוללה סביבו ובועז נחקר.
נתניהו הציעה למראיין לחבוש כובע ולהגיע בצורה דיסקרטית להפגנות, כדי להיווכח בעצמו: "אנשים עושים צרכים ברחובות, מריצים שורות"
נתניהו המשיכה וטענה שהיא ובני משפחתה חשים מאוימים. "הם אמרו שהם יזרקו לפידים לתוך הבית, באחת ההפגנות המאוד אלימות הם איימו שיזרקו לפידים לתוך הבית, אבל בסוף הם נעצרו. הם שברו גם רגליים לבלש". לגבי זריקת הלפידים – לא נמצא שום תיעוד או הוכחה לאמירה כזו או איום כזה. מה גם שההפגנות אינן מתקרבות לבית ראש הממשלה בבלפור ומרוחקות כ-200 מטרים מהבית באמצעות מחסום ואבטחה כבדה של שוטרים. בתחילת המחאה כתב הזמר אסף אמדורסקי פוסט שבו קרא לכל מי "שיש לו אפשרות להשיג לפידים (תנועות הנוער למשל, שנסגרו אף הן על ידי הנוכל בעל הבלורית עם התו הסגול) או סתם סיר או צופר מוזמן לסור לבלפור להשמיע את מחאתו בצורה ברורה, לגיטימית וישירה!".
"הם שברו רגליים לבלש" – מדובר בתקרית שאירעה בהפגנה בה שוטר סמוי שסירב להזדהות נכנס לקטטה עם מפגינים שלא הבינו שמדובר בשוטר. בעקבות אותה קטטה נפצע אחד המפגינים ואחת מרגליו של השוטר נשברה, כשהסתבכה עם רגלי המפגינים. במקביל, דווח על אלימות קשה של שוטרים נגד מפגינים, כשבאחד המקרים שוטר דרך על צווארו של מפגין עם הברך וכמעט הביא אותו לאובדן נשימה. כמו כן, מפגינים רבים נפצעו מהפעלה ישירה לעבר פלג גוף עליון, בניגוד לנהלים, של זרנוקי המכתזיות. כמו כן, בהפגנות האחרונות, שהגיעו למספר שיא של עשרות אלפי מפגינים, שיבחה המשטרה את התנהלות המפגינים ולא נרשמו היתקלויות מיוחדות, וגם מספר העצורים ירד לבודדים.
"מה שעשו לי, אני באמת הייתי מצפה שחברות הכנסת, כמו תמר זנדברג או מרב מיכאלי, גם בקטע הזה יגנו. אני לא מאחלת לעבור ולראות את מה שכותבים עלינו. איך יחתכו איברים, ירצח אותו, ישתין לתוך הפה של הבן שלי בקשת. למה אני לא שומעת גינויים על זה?" – נתניהו חזרה פעמיים על התיאור של הטלת מים לתוך פיו של בנה, אולם יאיר נתניהו, הפעיל מאוד ברשתות, מעולם לא סיפר על איום כזה, כך שאין דרך לאמת זאת גם אם קיבל הודעה פרטית כזאת. מנגד, את עמוד הטוויטר והפייסבוק של נתניהו עיטרה במשך זמן רב כרזה, המציגה איש המשתין בקשת על בג"ץ.
בהמשך הראיון הציעה נתניהו למראיין חדד לחבוש כובע וללכת בצורה דיסקרטית להפגנות כדי להיווכח בעצמו בנעשה. "אנשים עושים צרכים ברחובות, מריצים שורות, אנשים עושים סמים – לא אומרת על כולם, אבל חלק". הטענות הללו רצות באופן עקבי בקבוצות הוואטסאפ של הליכוד ותומכי נתניהו בחודש האחרון כולל תמונות שלא ברור מהיכן נלקחו. עניין הצרכים עלה לראשונה על ידי בנה, יאיר נתניהו, כאשר פירסם תמונה מארה"ב של אישה עושה צרכיה ברחוב, מה שהתברר מהר מאוד כפייק מוחלט. עם זאת, ראש הממשלה נתניהו הדהד טענה זו לאחר מכן כאמת גמורה באחד מנאומיו, כולל הביטוי מפיצי מחלות.
"אנשים עושים צרכים ברחובות, מריצים שורות, אנשים עושים סמים – לא אומרת על כולם, אבל חלק"
נתניהו המשיכה להתעקש לגבי עשיית הצרכים ואמרה כי הדבר הוכח, למרות הטענות שמדובר בשקר. היא ככל הנראה מתייחסת לקטע בראיון עם יעל דן, שראיינה לפני כמה ימים זוג מפגינים בני 60 ושאלה אותם לגבי הנושא. בראיון הם סיפרו כי שכרו חדר באכסנייה ברחוב אגרון כדי להתמודד עם הבעיה, ובמשך היום המפגינים שישנים במקום מבקשים לעשות צרכים בבתי הקפה באזור, כך שהבעיה מתעוררת רק בשעות הלילה המאוחרות. "בלילה, לא נעים, עושים את הצרכים בחצרות או במקומות כאלה, כי השירותים הציבוריים במורד רחוב אגרון נסגרים ב-12 ופותחים אותם ב-8 בבוקר". אז ראש הממשלה צדק בהערותיו, שאלה דן. "לא בדיוק בתיאורים שלו", אמרה המפגינה, כלומר לא ברחובות בצורה המונית וככל הנראה, בלית ברירה. לגבי צריכת סמים ו"הרצת שורות", אין שום הוכחה מעשית או מעצר בעניין.
עוד טענה נתניהו, כי רופא בכיר בהדסה סימס לה שהמפגינים חוסמים את הגישה לאמבולנסים, ושהוא הסכים שתפרסם את הסמס ששלח לה בעניין. "שום כלי תקשורת לא לקח, למרות שהעברתי לדוברים שלנו". כתב חדשות 12 ירון אברהם בדק את העניין אמש, לאחר הראיון וציין בחשבון הטוויטר שלו: "בהדסה לא מכירים פנייה כזאת של רופא. במד"א אומרים שהיו מקרים כאלה בשבועיים האחרונים אבל יש לבדוק את העניין פרטנית על פי מקרה".
כיתת יורים של אישה אחת
חלק גדול מהראיון נסב על ההערות המיניות שקיבלה הגברת נתניהו, אל מול ההערות המיניות ששיגר בנה יאיר לעבר פרשנית חדשות 12 דנה וייס. נתניהו צייץ לפני כמה חודשים ציוץ התוהה כיצד התקדמה וייס בחברת החדשות, ורמז שהדבר קרה לא בזכות כישוריה המקצועיים. וייס וחברת החדשות איימו בתביעה נגד נתניהו הבן, והוא בסופו של דבר פירסם התנצלות שראש הממשלה נאלץ לשתף גם כן. שרה נתניהו המעיטה בחומרת המקרה, טענה שהוא רק רמז לכאורה, ושטחה את טענותיה כלפי וייס, שקראה לבנה "ילד קקות" בסרטון מקרי שפורסם מנתב"ג ונמחק לאחר מכן, ושוייס התנצלה עליו מאז. "היא אישה מאוד חד צדדית, מהווה כיתת יורים בכל ערב שישי בפאנל", התעקשה נתניהו.
"מה בנוגע לנתן אשל?" שאל חדד את נתניהו, יועצם וחברם הקרוב של משפחת נתניהו, שהואשם בהטרדות של עובדות בלשכת ראש הממשלה לפני כשמונה שנים, הודה בקרבה יתרה כלפי עובדת והורחק משירות המדינה בעקבות כך. "עופר, אתה לא דיברת איתי שתדבר איתי על נתן אשל, אז אל תדבר איתי על נתן אשל", זעמה נתניהו על חדד כמפר סיכום מוקדם ביניהם. "יש המון סיפורים על שומרי סף ואנשי שמאל שלא יוצאים החוצה", קבלה נתניהו, והמשיכה לזעוק: "אני אישה מוכה והילדים שלי מוכים".
אף אחד לא מזלזל באמירות קשות ומכוערות ומיותרות שנאמרות נגד משפחת נתניהו, אבל האם אכן ראוי להגדירה כאישה מוכה, במדינה שבה נרצחו 12 נשים מתחילת השנה? ארגוני הנשים חשבו אחרת והגיבו אמש. יור נעמת, חגית פאר, אמרה אתמול: ״השימוש של הגברת נתניהו במינוח 'אישה מוכה' הוא בבחינת זילות של המושג. אני יודעת שהנושא קרוב לליבה של אשת ראש הממשלה, בעבר אף ביקרה במקלטים לנשים נפגעות אלימות ולכן גם היא יודעת שהשימוש במינוח פשוט לא נכון".
22 דקות זהו זמן ארוך מאוד לראיון, במהלכו הגברת נתניהו דיברה כמעט ללא הפרעות, ואף התעקשה לשאול את המראיין שאלה. ואולם כמי שמתלוננת על התעללות שהיא סובלת ממנה – היא לא נשאלה על התיקים והחקירות שמתנהלות נגדה לגבי שתי עובדות המעון, סילבי ושירה רבן, שהגישו תביעה נגדה על התעללות ויחס משפיל. לגברת נתניהו יש שורה ארוכה של תלונות נגדה על היחס לעובדות המעון, ושובל של עשרות עדויות לאורך עשרות שנים על יחס משפיל, כפי שתועד אצלנו בכתבה המתארת את הדפוס החוזר.
כמו כן, לא צוינה בראיון העובדה שהגברת נתניהו היא עבריינית מורשעת, כשלפני שנתיים במסגרת הסדר טיעון מקל, היא הורשעה בקבלת דבר בניצול מכוון של הזולת שאין בו מרמה, ועליה להחזיר לקופת המדינה 45 אלף שקלים ולשלם קנס של 10,000 שקלים. נשיא בית משפט השלום בירושלים, אביטל חן, אישר את ההסדר ואמר כי "הנאשמת אכן עשתה מעשים לא ראויים בכספי ציבור".