"היום נטהר את מערכת היחסים שלנו עם כסף בעזרת אפירמציה (אישור חיובי). אפירמציה הינה דרך יעילה לכייל את מארג האמונות שלנו מחדש. בעזרת רפיטציה (חזרתיות) של משפט מסוים, אנו מטמיעים אותו במערכת הפסיכוסומטית שלנו. ממש כמו מנטרה".
במילים אלה נפתחת המשימה של יום 6 באתגר המדיטציה "21 יום של שפע", סדרת תרגילים ומשימות יומיות ששואפת לקרב אל חייהם של משתתפיה את השפע על כל מובניו, ושמתפשטת באחרונה כאש בשדה הוואטסאפ המקומי – כמעט 30 אלף ישראלים, על פי נתוני ספוטיפיי, נסחפו אחריה בחודש האחרון בלבד.
אלא שהסדרה, שכוללת משימות יומיות ומדיטציות בנות 20 דקות מעוררת מחלוקת בקרב קהילת המודטים המקומית, על רקע טבעה הוויראלי, הדרישות להפצתה וההפרה לכאורה על זכויות היוצרים.
כשדיפאק צ'ופרה השיק את אתגר ה-"21 יום של שפע" ב-2017 באתר שלו ובספוטיפיי בתשלום, הוא צוטט כמי שאומר שהיה רוצה שהאתגר יצבור מסה קריטית ויהפוך לנחלת הכלל. אנשים כנראה התייחסו לציטוט הזה באופן מילולי, והחלו להפיץ את האתגר באופן חינמי, או במילים אחרות פיראטי, תוך שחלקם נוטלים לעצמם את החירות לבצע בו "עדכונים".
כך, ככל הנראה נולדה המשימה של יום 3 שהתנתה את המשך ההשתתפות באתגר בפתיחת קבוצת וואטסאפ נוספת, עם משתתפים חדשים; וכך, באמצעות המודל העתיק של "מכתב שרשרת", הפך האתגר לתופעה חוצת גילים, עיסוקים, ומידת העניין או ההתמסרות לרוחניות.
שינוי תודעתי במילים
זה התחיל בחודש מאי ומאז זה בכל מקום. "אני מתחיל אתגר חדש", הכריז העיתונאי קיץ ברבנר קבל עם ופייסבוק ב-19 ביוני. "ב-48 שעות הקרובות אפתח קבוצה שמעבירה תהליך מדהים את כל מי שנמצא בה ואלווה אותה באופן אישי במשך 21 יום", הבטיח יזם הנדל"ן אלעד דרור כמה ימים לאחר מכן. גם מורן ערד, פיזיותרפיסטית רצפת אגן ומאמנת כושר לנשים בהריון, הזמינה בפייסבוק את חבריה "להצטרף, להתמסר, ואולי משהו חדש יקרה בחייכם", וכך עוד אלפי ישראלים, ביניהם גם כאלה שלא התנסו במדיטציה מעודם לפני כן.
זו לא רק מדיטציה, כאמור, אלא גם משימות יומיות שנועדו להדק עוד יותר את המחויבות לתהליך שמתרחש במדיום לא צפוי, כזה ששמו השני הוא הסחת דעת: וואטסאפ, וליתר דיוק: קבוצות וואטסאפ בנות עשרות ולעיתים אף מאות משתתפים – חלקן של נשים בלבד, חלקן הטרוגניות להפליא, חלקן עם סלקציה שלא תבייש מועדון תל אביבי מבוקש. ובחלקן – וזה אחד הדברים המרתקים באמת בתופעה – הפכו ראשי הקבוצות למעין מדריכים רוחניים בפני עצמם, כולל מתן ייעוץ בעניינים אישיים מחוץ לקבוצה, ובחלק מהמקרים גם המשך הקשר לאחר סיום האתגר.
יוצרו של האתגר, דיפאק צ'ופרה, גורו רב השפעה, הגיע להרצות בארץ בתחילת 2017 בהיכל מנורה ומוכר כאן היטב. "צ'ופרה זה שם שהולך איתי שנים רבות, הרבה לפני האתגר הזה", אומרת השחקנית ויוצרת התיאטרון והקולנוע ("הרמון", "מקווה", "הסודות") הדר גלרון. "רכשתי בעבר שני קורסים אינטרנטיים שלו. בעיניי האיש הזה הוא מתנה ענקית. הוא מצליח לעשות שינוי תודעתי במילים שלו, לגרום לאנשים להסתכל אחרת על הגוף, על הנפש, ועל ההוויה שלנו כאן. מדובר באיש עמוק, אמיתי, ומבין, וזו לא רק אופנה רוחנית – הוא מלמד על הקשר הרוחני בין גוף ונפש. הוא מותיר לכל אדם את האחריות והבחירה לעבור את המסע האישי שלו".
לא דיווחת – יצאת
המשתתפים שצלחו את 21 הימים עד תום מדווחים על התנסות חיוביות מאוד. "האתגר האיר לי דברים שלא חשבתי עליהם", מספר דני, מורה לאמנות בשנות הארבעים לחייו מרמת גן. "מסגרת הזמן הספציפית הזו, והעובדה שחייבים לסמן וי בקבוצה לאחר ביצוע המשימה, מחייבת אותך להתמיד ולא לעזוב באמצע. קיבלתי מזה שחרור מדאגות, כי הבנתי שכשאתה מרגיש משהו אז אתה מזמן עוד ממנו, והכל גם ככה שופע, אז תסמוך על התוכנית הגדולה… אותי זה פגש בתקופה שהייתי צריך את זה, תקופה של חרדות כלכליות, וזה הוריד לי את החרדה מ-90 ל-65", הוא צוחק.
"מסגרת הזמן הספציפית הזו, והעובדה שחייבים לסמן וי בקבוצה לאחר ביצוע המשימה, מחייבת אותך להתמיד ולא לעזוב באמצע. קיבלתי מזה שחרור מדאגות"
מה היו המשימות? "היו שם כל מיני דברים לגבי מערכת היחסים עם האם, או לרשום את כל ההוצאות שלך, לצייר כסף, לדמיין כסף. אחת המשימות המקסימות היתה לרשום במחברת 50 אנשים שגרמו לך לצמוח ולהוקיר להם תודה במחשבה".
אבל היו גם כאלה שנרתעו מטבעו הוויראלי והנוקשה של האתגר – ושמצאו את עצמם בחוץ כבר לאחר יומו השלישי, כשלא דיווחו על הפצת האתגר בקבוצת וואטסאפ חדשה. "כבר בהתחלה נראה לי משונה שההודעה הראשונה בקבוצה וכמעט בכל הודעה היו 'איומים' שמי שלא יאשר כל יום עד 10:00 בבוקר את ביצוע המשימה היומית שניתנה אתמול באותה שעה – חייב לצאת מהקבוצה, אחרת הוא יוצא על ידי מנהלת הקבוצה", כתב בפייסבוק לפני כחודש פז מרקשטיין, מנחה קבוצות וסדנאות בשנות החמישים לחייו מהגליל. "להרגשתי, אופן התנהלות שכזה מעיד על תודעת חסר, וצרם לי שבקבוצה שחורטת על דגלה שפע אלו הם פני הדברים.
"המדיטציות של דיפאק היו מופלאות, המשימות היומית היו גם מעניינות. כאשר הגיע היום השלישי של התהליך נתבקשנו במשימה יומית לפתוח קבוצה משלנו של התהליך ומי שלא יעשה זאת יוצא מהקבוצה. בשלב הזה החלטתי שהאיומים היום-יומיים הללו לא מתאימים לאופן שבו אני תופס שפע, והפסקתי לבצע את המשימות בכך שלא פתחתי קבוצה. למחרת הוצאתי מהקבוצה ללא שום הודעה… ואני שואל האם דרך התנהלות שכזו שאינה מכבדת קצב שונה, אינה מכבדת מגוון של התנהגויות, שהכתיבה רק דרך אחת נכונה ושמלווה באיומים יום יומיים, האם זוהי תודעת שפע?".
"הדיון העכיר את האווירה"
המדיטציה (בעברית: "בוננות") היא כלי להתבוננות עצמית שנחשב לגביע הקדוש של הרוחניות / המודעות. אם בעבר מצקצקים נטו לייחסו ל"היפים" או "רוחניקים" מחבקי עצים ושאר קלישאות, הרי שבשנים האחרונות, הודות לפריצת המיינדפולנס (שאף הוא סוג של מדיטציה) ומגמת חקר המדיטציה באקדמיות בכל רחבי העולם, אלה הולכים ומתמעטים.
"לא פתחתי קבוצה כפי שנדרשתי, ולמחרת הוצאתי מהקבוצה ללא שום הודעה. האם זוהי תודעת שפע?"
אולם נראה כי למרות הפיכתה לכלי רווח גם בעולם הקפיטליסטי, רבים, ככל הנראה על רקע תיוגה הרוחני, מצויים בקונפליקט עם סוגיית התשלום עליה; מתברר שאתגר "21 יום של שפע" עולה כ-140 שקל באתר האינטרנט "מדיטציות מרכז צ'ופרה", וכעת ניטש ויכוח מר בין אלה שסבורים כי יש לשלם עליו עד שצ'ופרה לא יכריז אחרת, לבין אלה שטוענים כי אין צורך לשלם עליו מטעמים רבים ומגוונים.
וגם בהם יש היגיון מסוים, יש לציין: צ'ופרה עצמו העמיד את האתגר בחינם לרשות הגולשים באתר האינטרנט של "מרכז צ'ופרה" למשך תקופה מסוימת, כפי שהוא נוהג לעשות מעת לעת עם מדיטציות רבות שלו. הקלטות המדיטציה ניתנות להשמעה בחינם דרך הערוץ של מרכז צ'ופרה בספוטיפיי; וגם בטענה שהאתגר הישראלי, על שלל השינויים שנעשו בו לעומת "המקור" ממילא מתקיים בזכות עצמו אינה לחלוטין ניתנת לביטול.
דני, שפתח קבוצה עצמאית משל עצמו ("יש משהו במסה הקריטית של אנשים שעושים את זה יחד"), הוא אחד מאלה שסבורים כי האתגר צריך להמשיך במתכונתו החינמית, עם רשותו של צ'ופרה או בלעדיה. "הדיון אם זה חוקי או לא קצת העכיר את האווירה", הוא אומר, "בעידן שלנו זה כמו שלמישהו יש יצירת אמנות ואז מצלמים אותה והופ, היא במחשב או בטלפון. מעבר לזה, גם צ'ופרה בטוח הרוויח מהדבר הזה, והוא גם ירוויח ממנו בעתיד – זו חשיפה אדירה שספק אם היתה מתאפשרת באופן אחר".
למי ניתנה התורה?
גלרון אינה מסכימה עם הדברים. "אני אמנית אז אני מכירה היטב את המקום הזה שאומר 'טוב, בסדר, אז זו חשיפה ועוד אנשים יכירו'", היא אומרת. "סליחה, אבל אם בן אדם החליט שזה בתשלום אז אני חושבת שצריך לשלם על זה. זה גם לא איזה מחיר בשמיים, אם תשווי את זה למחירים שאנשים לוקחים על כל מני קורסים למודעות, פרונטליים או וירטואליים. אנשים שמבינים הרבה פחות ממנו מרשים לעצמם לגבות סכומים מופרזים. אני כבר הרבה שנים במסע נפשי רוחני ואני יודעת להבחין מיד בין שרלטנות ורוחניות בגרוש לבין משהו שהוא אמיתי ועובד, לפחות עבורי.
"צ'ופרה בטוח הרוויח מהדבר הזה, והוא גם ירוויח ממנו בעתיד – זו חשיפה אדירה שספק אם היתה מתאפשרת באופן אחר"
"אם תשאלי אותי האם שווה לקחת את הקורס אז התשובה היא כן, בין אם זה בתשלום ובין אם בחינם", היא ממשיכה. "לגבי השאלה למי ניתנה התורה, אם זה פרוץ כאן אז אני מניחה שזה פרוץ גם במקומות אחרים".
והאתגר אכן פרוץ גם במקומות אחרים בעולם – אתרי אינטרנט שמוקדשים לו ברחבי העולם נראים אותנטיים, כולל במקרים רבים לוגו של מרכז צ'ופרה, ודבר בהם אינו מסגיר את "המקור". אז מהי כוונת המשורר? גלרון, שביקשה לברר את הדברים, פנתה אל צ'ופרה דרך עמוד הפייסבוק שלו, חלקה עמו את התהודה המרשימה של האתגר בישראל, וגם את העובדה שהופתעה לגלות כי הוא למעשה איננו חינמי.
"אם בן אדם החליט שזה בתשלום אז אני חושבת שצריך לשלם על זה. זה גם לא איזה מחיר בשמיים, אם תשווי את זה למחירים שאנשים לוקחים על כל מני קורסים למודעות"
האם השוק הישראלי קטן מכדי להטריד את המרכז או שמא מדובר במגמת עמימות מכוונת? ממרכז צ'ופרה נמסר: "שמענו על האתגר הישראלי בעקבות פניות של משתתפים לשירות הלקוחות שלנו, אך המצב מעט מבלבל. אכן, הקלטות מדיטציות השפע זמינות לסטרימינג חופשי דרך ספוטיפיי, אך עדיין לא ברור כיצד התנהל הקמפיין הישראלי… הפעילות הישראלית לא אושרה על ידי מרכז צ'ופרה… האופן שבו עובד אתגר השפע שלנו הוא שאנשים יכולים להירשם לתוכנית בחינם. מדי יום, במשך שלושה שבועות, 'משתחררת' מדיטציה חדשה להאזנה באתר. ניתן להאזין לה במשך חמישה ימים. במידה והמשתמשים רוצים לקבל גישה מתמשכת לתוכן, עליהם לרכוש אותו באתר או באפליקציה שלנו (המחיר המלא הוא 49.99$, כעת במבצע – 39.99$, ר.ד.). אין לנו קבוצות וואטסאפ ובהחלט אנחנו לא זורקים אנשים מהקבוצה אם הם לא עומדים בתנאים. יש לנו עמוד פייסבוק פעיל עבור אתגר השפע שכולם מוזמנים להצטרף אליו ולהישאר בו גם לאחר סיום האתגר".
התשובה, אם כן, מצויה, אולי, במילותיה של גלרון: "כמו צ'ופרה בעצמו, האתגר משאיר לכל אדם את הבחירה שקשורה לניקיון האנרגטי שלו או שלה".