בעוד שישה שבועות יצאו שופטי ישראל לפגרת קיץ שתמשך עד חודש ספטמבר. הם ישאירו מאחוריהם אלפי תיקים, שמחכים זמן רב להחלטותיהם. למרות זאת, השבוע טסו 44 שופטים ועוד 44 אנשי צוות מבתי המשפט למסע בן שישה ימים בפולין, שיסתיים מחר.
לפי דוברות בתי המשפט, הנסיעה מתוכננת מזה כשנה עם יד ושם "וגורמים הנוגעים בדבר בפולין". הם לא פירטו מיהם אותם גורמים ומי מממן את המשלחת.
בראש המשלחת עומדת נשיאת בית הדין הארצי לעבודה ורדה וירט ליבנה, ואחד השופטים שחברים בה הוא עודד שחם, חבר בהרכב שדן במשפטו של בנימין נתניהו. בשל הנסיעה לא התקיימו השבוע דיונים במשפט.
כיום עשרות תקנים לשיפוט מחכים לאיוש, אבל הוועדה לבחירת שופטים לא התכנסה כבר למעלה משנה והשופטים בעצמם זועקים על המחסור בכוח אדם, ובינתיים, הציבור סובל מסחבת קשה בדיונים ומפסקי דין שמתקבלים באיחור רב.
זאת לא הפעם הראשונה שבה שופטים משתתפים במסע לפולין, על אף שאין לכך קשר לתפקידם. הפעם הקודמת הייתה ב-2019 ונקראה "שופטים כעדים", רק שהשנה המשלחת גדולה במיוחד. פרט לגודלה, צורמת במיוחד העובדה כי היא נעשית רגע לפני פגרת הקיץ, שבה ממילא אין דיונים וגם בשל הפוקוס שמערכת המשפט תופסת בימים אלה על רקע הביקורת על תפקודה, הטענות לאטימות והיעדר שירותיות לציבור.
בניכוי פגרות החגים והקיץ, ימי השתלמות וכנסים וחודש שבתון בשנה שלו זכאים השופטים, מספר ימי העבודה של השופטים נמוך ביחס לעובדי השירות הציבורי.
מדוע הוחלט לצאת למשלחת דווקא עתה, כשהרשות השופטת קורסת תחת העומס, שהסחבת בדיונים בשיאה, ורגע לפני פגרת הקיץ? בדוברות בתי המשפט העדיפו לרכוב על הלגיטימציה של "המסע לפולין", ולהדגיש את חשיבות זכר השואה. "להנחיל בקרב המשתתפים את המשמעויות ההיסטוריות והמוסריות של העבר היהודי תוך המשך עיצוב פני החברה במדינת ישראל כיום", ציינו בהודעת דוברות מפורטת שיצאה לקראת המסע.
מדוברות בתי המשפט נמסר: "הרשות השופטת רואה חשיבות רבה בלימוד ושימור זכרון השואה בקרב שופטיה ועובדיה. התוכנית להוצאת משלחת משותפת של שופטים ועובדים מתוכננת מזה כשנה בשיתוף עם יד ושם וגורמים הנוגעים בדבר בפולין. השופטים מכלל ערכאות השיפוט והעובדים משמשים במגוון תפקידים במערכת. המשלחת יצאה למסע של חמישה ימים לפולין ותבקר באתרים בעלי חשיבות היסטורית. הרשות השופטת גאה על ההזדמנות לאפשר לשופטים ועובדים לקחת חלק במסע חשוב ומשמעותי זה".