ברגעים האחרונים בחייו של אמיר גדידיאן, מתמודד הנפש שמת בזמן שנאזק לאחר ששוטר ישב עליו – היו נוכחים לא רק השוטרים האלימים. היה שם גם צוות מד"א, פרמדיקית ושני חובשים, שצפו בהידרדרות במצבו באדישות מצמררת.
ההשתלשלות שהובילה למותו של גדידיאן תוארה על ידם בהיתממות. "התקף פסיכוטי החל לפני כשעה קלה בביתו, התפרצות ועצבים, שבר דברים בדירה סמוכה", נכתב בדוח הפטירה. "הוזמן משטרה ותוך כדי התנהלות לאחר שאוזק ברגליו ובידו לפתע צנח ונפל". שלוש המלים האחרונות הן בלתי מדויקות בעליל. זה לא קרה לפתע. גדידיאן לא צנח ובטח לא נפל.
שלוש דקות אחרי שאמיר גדידיאן נאזק ורותק לקרקע על ידי השוטרים, לאחר שאיבדו סבלנות אליו, נהג האמבולנס של מד"א, שהוא גם חובש בהכשרתו, דיווח ש"הוא לא איתנו". במקום שהצוות יגלה תושיה ויחוש לבדוק אותו, שררה במקום שאננות מוחלטת.
אף אחד מאנשי הצוות של מד"א גם לא שאל את השוטר מדוע הוא ממשיך לשבת על גדידיאן גם אחרי שנאמר שהוא "לא איתנו", כאילו מדובר בסיטואציה טבעית והגיונית.
בדוח הפטירה של גדידיאן צוין שמד"א היה במקום ומיד חיבר את גדידיאן למוניטור שהראה קו שטוח. אך סרטונים ממצלמת הגוף שנשא אחד השוטרים מתארים מציאות אחרת.
רק דקה וחצי אחרי שנקבע שגדידיאן "לא איתנו" השוטרים הורידו לו את האזיקים. המפתח לא היה עליהם. רק אחרי כשתי דקות מאז שקבע נהג האמבולנס שגדידיאן "לא איתנו", הגיעה למקום הפרמדיקית הבכירה. רק אחרי שלוש דקות הפכו השוטרים וצוות מד"א את גדידיאן ששכב על הרצפה על בטנו. רק אחרי ארבע וחצי דקות צוות מד"א חיבר את גדידיאן למוניטור. רק אחרי חמש דקות החלו לבצע החייאה.
הוא יהיה בסדר
הסרטון מראה כיצד הפרמדיקית, ימית אהרון פינק, שמאז האירוע קודמה להיות ראש תחנת מד"א בתל אביב, נמצאת בכלל בשיחת טלפון בזמן שנקבע שגדידיאן "לא איתנו". כשהיא מגיעה למקום אחרי כמעט שתי דקות, היא נראית כל כך מנותקת מהסיטואציה, שהיא מתעלמת מההתקהלות סביב גדידיאן ואומרת שהשיגה אישור לטשטש את גדידיאן. זאת למרות שבאותו זמן בכלל לא היה בכך צורך.
כשאשתו של גדידיאן, סיון, שואלת אותה מה קורה, הפרמדיקית עונה לה בביטחון "הוא בסדר, הוא התעלף, הוא בסטרס". ומוסיפה "הוא יהיה בסדר".
אהרון פינק זומנה למסור עדות במשטרה שבוע לאחר האירוע ובחלוף שנתיים נחקרה גם על ידי מח"ש. בשתי העדויות סיפקה הסבר מקומם באשר להחלטתה להתעלם מהדיווח של עמיתה כי גדידיאן "לא איתנו" ולסיבה שלא ניגשה בעצמה לבדוק והמשיכה לדבר בטלפון. "לא איתנו יכול להיות שהוא התעלף ויכול להיות שהוא עושה את עצמו כי (מדובר ב)מטופל על רקע פסיכיאטרי", הסבירה, "ראינו מקרים דומים בעבר".
הפרמדיקית במח"ש: "לא איתנו יכול להיות שהוא התעלף ויכול להיות שהוא עושה את עצמו כי (מדובר ב) מטופל על רקע פסיכיאטרי. ראינו מקרים דומים בעבר"
לדבריה, הצוות ניסה לבדוק לגדידיאן דופק ולא הצליח. כשהמוניטור הראה שאין דופק, החלו מיד בהחייאה. אלא שהמצלמות מראות שחלפו חמש דקות שלמות עד שצוות מד"א הצליח לחבר את גדידיאן למוניטור ורק אז החלה הפרמדיקית בנסיונות ההחייאה.
חוקרת: "מי ניגש אליך ואמר שהוא לא בהכרה, לא איתכם, פרט לנהג-חובש?"
פרמדיקית: "לא ניגשו אליי, זה היה מול העיניים".
חוקרת: "אבל את היית בטלפון".
פרמדיקית: "העיניים שלי שם. אני לא יכולה לנתק את עצמי מהסיטואציה, אני הסמכות הרפואית שם, אני כל הזמן עם הפנים לשם. אני שומעת שפיראס (נהג האמבולנס-חובש; ר"ח) אומר את זה וראיתי שהוא מבצע בדיקת הכרה, זה קשה. אני הייתי חייבת לקבל את האישור אם נשחרר לו את האזיקים והוא ישתולל, אני צריכה לטשטש אותו".
חוקרת: "החובש-נהג בדק אותו וחלפו מספר דקות עד להגעתך למקום וסיום שיחת הטלפון, אף על פי שהוא אמר לך במקום 'הוא לא איתנו'".
פרמדיקית: "הוא עשה בדיקת הכרה. הסברה שאדם יגיע לחוסר הכרה במצבים כאלה הם נדירים, לכן אני סברתי שאו שהוא מעולף או שמעמיד פנים. אלו מקרים שחוויתי על בשרי בעבר".
עניין של כמה רגעים
בחוות דעת רפואית שצירף עורך הדין יראון פסטינגר, המייצג את האלמנה סיון גדידיאן בתביעה נגד רשלנות המשטרה ואחריותה למותו של גדידיאן, מוטחת ביקורת חריפה על רשלנותה של מד"א באירוע.
מנהל המערך לרפואה דחופה בבית החולים הדסה, פרופ' יעקב אסף, קובע שם שצוות מד"א והמשטרה לא פעלו כנדרש ועל פי המצופה מהם בעת האירוע. "לו היה פועלים אחרת", קבע, "יכולה הייתה להימנע התוצאה המצערת בסבירות גבוהה".
בין היתר הוא מציין בחוות דעתו את ההשתהות של צוות מד"א בנקיטת פעולות החייאה בסיסיות. החייאה מיידית יכולה להכפיל ואף לשלש את היכולת של המטופל לשרוד לאחר דום לב. שלוש הדקות מהרגע שבו אירועה ההתמוטטות הן קריטיות ויכולות להציל חיים. לפי דוח הפטירה של בית החולים איכילוב, גדידיאן הגיע לבית החולים כשהוא מת.
"למרות שפנה (הנהג-חובש; ר"ח) אל הפרמדיקית ולמרות שלא חש דופק, לא החלו פעולות החייאה בסיסיות על המנוח", נכתב בחוות הדעת. פרופ' אסף הוסיף כי שחרורו של גדידיאן מאזיקים רק כעבור דקה וחצי עיכב באופן משמעותי את מתן הטיפול הרפואי הדחוף ומציל החיים שהיה צריך לקבל באותם רגעים. אך עיקר הביקורת שלו מופנית לא כלפי השוטרים אלא כלפי מד"א.
"הפרמדיקית ניגשה אל המטופל קרוב לשתיים וחצי דקות מאז שהוצהר כי המטופל 'לא איתנו'. למרות זאת, האחרונה משתהה בהיפוך המטופל על גבו ולא מבצעת זאת באופן מיידי", מתאר הפרופסור את האירוע.
"גם לאחר שכבר מתבצע היפוך המטופל על גבו והפרמדיקית אינה חשה בדופק, צוות מד"א אינו מתחיל בהחייאה אלא ממתין לחיבור המוניטור שנמשך קרוב לדקה נוספת. מאמצי החייאה נמשכים כ-50 שניות ומופסקים לצורך העלאת המנוח למיטת האמבולנס ולאחר כ-50 שניות נוספות בהן לא מתבצעת החייאה מסתיים הסרטון".
המומחה ממשיך: "מצופה מצוות אמבולנס, ובייחוד מצוות אמבולנס של טיפול נמרץ לדעת כי אין לדחות את התחלת ביצוע ההחייאה כאשר לא נצפות נשימות, ועל אחת כמה וכמה כאשר דופק אינו נמוש (לא תקין, ר"ח). מעבר לכך אין להפסיק מאמצי החייאה לאחר שהתחילו".
מתוך חוות הדעת: "מצופה מצוות אמבולנס של טיפול נמרץ לדעת כי אין לדחות את התחלת ביצוע ההחייאה כאשר לא נצפות נשימות"
השאלה הקריטית מתי בוצעה החייאה הטרידה גם את הרופאים במיון, כפי שהעידה פינק- אהרון בעצמה. "הם שאלו אותי כמה זמן מזמן ההתמוטטות התחלתם החייאה", סיפרה בעדותה. "הסברתי לו עניין של כמה רגעים. הרופא שקיבל אותנו בחדר הלם אמר שזה נראה מוזר כי יש קרישי דם בלב. (הוא) שאל אם היה שימוש בטייזר או בכוח פיזי, (אם) נחבל במהלך האירוע. אני לא ראיתי כזה דבר. אני לא שוטרת אבל ממה שאני ראיתי לא היה כח פיזי שלא הגיוני למקרה".
בעוד שהשוטר הבכיר במשמרת, לירן ישכרוב, הפנה אצבע מאשימה למד"א על כך "שלקח להם זמן להגיב", הפרמדיקית התגייסה לטובתם. לדבריה, היא "לא זוכרת" שהשוטר השני, יעקב ברלין, ישב על גדידיאן במשך דקות ארוכות. כשחוקרת מח"ש הציגה לפינק-אהרון את הסרטון, היתממה והסבירה שקשה לראות, באופן שתואם את גרסתו של השוטר. "לא היה משהו חריג בהתנהלות של השוטרים שאני יכולה להצביע עליו", הוסיפה.
בשבוע שעבר הגיש עו"ד פסטינגר ערר על סגירת התיק נגד השוטרים, במקביל לתביעה נגד המשטרה שהוגשה ומתנהלת בבית המשפט המחוזי בירושלים. מח"ש עדיין לא מסרה למשפחה את כל חומרי החקירה. בעקבות העדויות שנמסרו והמתפרסמות כאן לראשונה, בכוונת עורך הדין להגיש תביעה גם נגד מד"א.