האם האקדמיה בישראל הולכת ונסגרת בפני שיח פתוח על מיניות? על רקע התגברות הלחצים על אוניברסיטת בר אילן לביטול כנס לאנשי מקצוע בנושא פוליאמוריה, שמתקיים היום כסדרו למרות גל של הפגנות, עצומות ואירועי מחאה – החליטו במכללת סמינר הקיבוצים שלא לאפשר קיומו של כנס אקדמי נוסף של "אישתר", מרכז למיניות אלטרנטיבית, וזאת למרות ארבעה אירועים קודמים ומוצלחים שהתקיימו בנושא זה ללא תלונות או תקריות מיוחדות.
"כשהתקשרתי לקבוע את הכנס הבא, ממש לא ציפיתי שתהיה בעיה", מספר מעוז יעקב, סקסולוג בהכשרתו, בעל תואר שני בעבודה סוציאלית ופעיל ב"אישתר", "זה מרחב אידיאלי בשבילנו וכבר עשינו כמה הרצאות וזה היה מוצלח. אבל אז חזרה אלי מנהלת השכרת האולמות ואמרה שהם לא יכולים לעשות את הכנס אצלם, ושהיא לא יכולה להסביר למה.
"סמנכ"לית השיווק אמרה לי 'הסתכלנו באתר ולא נכון לנו להיות מקושרים לזה'. היא לא אמרה למה הכוונה, אבל אני משער שהיא התכוונה לטנטרה למשל, לסדנאות לא קונבנציונליות. אני מניח שהופעל שם לחץ. למה הם היו צריכים לבדוק אותנו ולהכנס לאתר? מה היה לפני זה? הרי זה לא כנס ראשון שלנו".
יעקב אומר שהסמנכ"לית אמנם לא נתנה סיבה רשמית, אבל הוא משוכנע שסדנאות המרכז, ובהן בין השאר סדנאות מין טנטרי, "קורס האישה המולטי אורגזמית" וקשירות "שיבארי" (קשירות בדס"מ – נ"פ), הן הגורם המרכזי לכך שלא הסכימו לקיום הכנס, למרות שהנושא שלו היה בתחום שאין עליו מחלוקת: אורגזמות.
ברקע מתקיים גל המחאה נגד כנס מקצועי על פוליאמוריה (ריבוי אהבות) באוניברסיטת בר אילן, עליו דיווחנו בעבר, שהגיע לשיאו לפני זמן קצר כשמתנגדים לקיומו התפרצו בצעקות ״זבל!״ בעוד מאבטחים הודפים אותם. הם המשיכו להרעיש ולנסות להפריע לקיומו של הכנס גם לאחר שהורחקו על ידי שומרים.
"בסמינר הקיבוצים כנראה נבהלו", הוא אומר, "למה להם להשכיר את המקום כגוף ציבורי לגוף שיכול לסבך אותה? היא יכולה להשכיר את זה לכנס אחר שלא קשור למיניות והוא לא מורכב לה מול שום גורם. כששאלתי, היא אמרה שהיא לא מכירה את הסיפור של הכנס בבר אילן, אבל קשה לי להאמין".
מרכז "אישתר" פועל בשלוש השנים האחרונות בעין ורד ומקדם שיח על התפתחות אישית מינית, בשילוב טנטרה ושמאניזם, מגדר, פסיכולוגיה וסקסולוגיה, במטרה "לאפשר לאנשים חיים של שגשוג ושמחה במיניות שלהם וליצור שינוי תרבותי וחברתי", כפי שמסבירה מיכל מעיין דון, בוגרת תואר שני במגדר בבר אילן.
לדבריה, "אישתר" משלב בין עולם הניו אייג' לאקדמיה: "יושבים בקהל אנשים משני העולמות, אנשי מקצוע וקהל רחב. חילונים, דתיים, ערביות, זה מהמם. אני לא חושבת שרודפים אותנו או שמישהו פועל נגדי, אלא שלא מצליחים להכיל. אני לא יודעת ממה היא (סמנכ"לית השיווק של סמינר הקיבוצים – נ"פ) שומרת על המערכת שם, אבל בראש ובראשונה היא לא מצליחה להכיל את הבושה הילדית שלה מסקס. אנחנו מביאים התעסקות מקצועית שמותאמת לכל אדם, לא רק למטפלים. אני חלק מקהילה רחבה שבוחרת ללמוד ולהתפתח וחשוב שיהיה מקום לשיח בוגר ומרובה גישות על מיניות האדם".
"אני חושב שבארץ מפחדים", אומר יעקב. "אמרתי לסמנכ"לית השיווק שעצוב לי שגוף חינוכי שנקי מפרובוקציות מיניות לא מקבל מקום. כמה עצוב שהכנס מעורר כזו התנגדות, במקום לקבל נראות במרכז תל אביב, תחת האכסניה של אוניברסיטה. בימי העיון שלנו מדברים מרצים מהאקדמיה והכל נעשה על במה בצורה מכבדת ומכובדת, סביב מצגות ונאומים.
"אנחנו חוזרים לימים חשוכים: אם אתה רוצה לדבר על מיניות אז תעשה את זה בדלת אמותייך, לא בציבור. אבל אנחנו לא רוצים להיות כמו ההורים שלנו, אנחנו לא רוצים להסתובב סביב בושה, אשמה ופחד על מיניות. אנחנו רוצים להיפתח למיניות מעצימה, אינטימית וקרובה".
דוברת סמינר הקיבוצים: "ממכללת סמינר הקיבוצים נמסר כי פניות לשימוש בכיתות הלימוד ובאולמות של המכללה, על בסיס מקום פנוי, נבחנות בקריטריונים של הלימה לפעילות המכללה. במקרה זה, לאחר בדיקה מחודשת, נמצא כי המכללה איננה רואה לנכון שימוש במתקניה לסוג פעילות זה".