במשך שבועות ארוכים של מחאה, נוגה טל, מוזיקאית ופעילה חברתית, בחרה להישאר בבית. כמתמודדת עם פוסט טראומה היא יודעת שיציאה למתחם ההפגנות ההמוני בקפלן תגרום לה לחרדות.
ביום שלישי שעבר, כשיצאה מביתה ברמת גן ועברה סמוך לבניין העירייה, נתקלה בהפגנה קטנה. כמה מפגינים שהגיעו למחות על הפגישה של ח"כ צבי סוכות מהציונות הדתית עם סגן ראש העיר מסיעת ש"ס. היא נעמדה בצד, "לא ידעתי שיש הפגנה, אבל הרגשתי שיש לי הזדמנות להביע סולידריות עם הרעיון", היא אומרת. כעבור זמן קצר עברה במקום רוכבת אופנוע. היא נעצרה בסמוך לטל ולדבריה התחילה לצעוק "רק ביבי".
"הבחורה ירדה מהאופנוע בצורה אגרסיבית התקרבה אלי וצרחה 'תלכי מהמדינה', 'תמותי', היא דחפה אותי. נבהלתי", אומרת טל. "החלטתי להיכנס בין המפגינים כדי שיגנו עלי. היה מישהו שאמר לי לא להתייחס אליה אבל אז היא ועוד אישה מבוגרת צעקו עלינו שנעזוב את המדינה. נשברתי, זו המדינה שלי, מה עשיתי שאנשים רעים אומרים לי דבר כזה?"
טל מתארת כי נכנסה להתקף דיסוציאטיבי שבו היא התנתקה מהסובב אותה. היא נשכבה על הרצפה, צעקה שוב ושוב "למה". המפגינים ניסו להרגיע אותה, לקחו אותה הצדה. "פתאום מזווית העין אני רואה את הבחורה שתקפה אותי עושה לי אצבע משולשת וצוחקת עלי באכזריות", אומרת טל.
"ואז ראיתי אותה ניגשת לשוטרים, מצביעה עלי ואומרת להם 'זו הבחורה שתקפה אותי'. שלושה שוטרים, עם קסדות על הראש ופנים מכוסות, ניגשו אלי. הלב שלי התחיל לדפוק. אחד מהם בצורה אגרסיבית ביקש שאזדהה. בכיתי, אמרתי לו 'זה מקרה הפוך, הותקפתי, אני רק עכשיו יוצאת מהתקף חרדה. הוא אמר לי 'זה לא מעניין אותי, תשאירי את ההתקפים שלך לאחר כך'. אמרתי לו שאני מתמודדת נפש, שיש לי פוסט טראומה ואני לא יכולה להשאיר את ההתקפים שלי לאחר-כך. השוטרים לא הקשיבו לי".
את מה שקרה לאחר מכן אפשר לראות בסרטונים שעלו ברשתות החברתיות ואצל העיתונאי אמיר שטיין, שחשף את המקרה לראשונה באתר "שווים". שלושת השוטרים, משה מלול, נתן ערוסי ושוטר נוסף שאת שמו לא הצליחה לזהות בסרטונים, גררו את טל בזמן שהיא בהתקף נוסף ובעוד המפגינים צועקים להם שהיא פוסט טראומתית והם עושים לה נזק.
"הם גררו אותי כעשרה מטרים על האספלט החם. יש לי פציעות וסימנים כחולים בגוף", היא אומרת. "בסוף זרקו אותי בצד ליד בניין העירייה ונעמדו כך שהמפגינים לא יכלו להתקרב אלי, לא הבנתי מה קורה ולא הצלחתי לצאת מההתקף. כשפתחתי את העיניים ראיתי לצדי בחור עם אזיקים, זה היה אחד המפגינים שניסו לעזור לי. התחלתי לבכות, שאלתי אותו מה קרה לו. דאגתי לו. הוא אמר שביקש שיקחו אותו במקום בחורה אחרת שהיתה אמורה להיעצר. בכיתי לשוטרים שהוא לא אשם, שהוא רק ניסה לעזור. התחננתי שייקחו אותי הביתה.
"לא יודעת כמה זמן הייתי שם, פצועה ובוכה. בסוף ניגש אלי בחור עם עיניים טובות, אמר לי שהוא עורך דין, לא הבנתי מאיפה. הוא אמר לי 'את משוחררת, את מוגנת, אני רק מבקש שתישארי עד שמד"א יבדקו אותך'. הוא הרגיע אותי".
לדבריה, בזמן שהיא חיכתה לפרמדיקים, אחד השוטרים לקח את התיק שלה, הוציא מתוכו את תעודת הזהות וצילם אותה. "כשאנשי מד"א הגיעו", היא מספרת. "התחלתי להבין מה קרה לי. הם חבשו לי את הרגל וניסו לדבר איתי על המצב הנפשי שלי כי הייתי הלומה".
עבר שבוע מאז המקרה, "מאותו יום אני לא מצליחה לישון, יש לי פלאשבקים. מדי פעם אני מוצאת את עצמי בוכה ולא מבינה מה קורה לי. קשה לי לצאת מהבית". אתמול טל הגישה תלונה במח"ש נגד שלושת השוטרים.
בסרטון מהמקרה, שצורף לתלונה, אפשר לראות את אחד השוטרים כשהוא מדליק את מצלמת הגוף שלו רק אחרי שהאירוע הסתיים. לפי סעיף ג בנוהל מצלמות גוף של המשטרה, "שוטר יתעד באמצעות מצלמת הגוף מפגש עם אדם, בו פועל השוטר מכוח סמכויותיו. השוטר יפעיל את מצלמת הגוף מיד עם תחילת המפגש". ספציפית לגבי אירועי סדר ציבורי נכתב בנוהל זה: "שוטר יפעיל את מצלמת הגוף במהלך אירוע סד"ץ, כאשר מפעיל השוטר סמכות אכיפה כלפי אדם מסוים כגון מעצר, עיכוב או שימוש בכח לצורך הרחקת האדם מהמקום".
זו לא הפעם הראשונה שטל נתקלת בשוטרים שמפגינים חוסר רגישות ובעיקר בורות במפגש עם מתמודדי נפש. "לפני כמה שנים הייתי במצב אובדני והזמינו לי משטרה הביתה. אני לא יכולה לתאר לך איזה יחס נוראי קיבלתי מהם, יצאתי עם כחולים בגוף מהמקרה הזה", היא אומרת. "שלחו רק גברים לאישה אובדנית. אני לא יודעת למה הם לא חשבו לשלוח אישה. הם תפסו אותי בכוח, צילמו אותי עם המצלמה הפרטית שלי, אחד השוטרים צחק עלי כי התחבאתי בארון. פחדתי. יש לי ניסיון מר איתם, אני רואה שוטרים על מדים נהיה לי שיתוק. אני משותקת".
כבר לפני שנתיים פרסמה ועדה שמינה הנשיא דוח המלצות להתנהלות המשטרה עם מתמודדי נפש ואנשים עם מוגבלויות. לפי בדיקה שערכנו ב"המקום הכי חם", עד חודש אפריל אחרון רק 116 שוטרים עברו הכשרות וצוותי משבר עדיין לא הוקמו.
טל מספרת כי חוסר המודעות של שוטרים לטיפול במתמודדי נפש הוא אחד גורמים שהביאו אותה להתראיין לאתר שווים ול"המקום" על התקיפה שעברה. "חמ"ל ההפגנות דאגו לי למטפלת רגשית שתדבר איתי וזה באמת עוזר", היא אומרת, "גם אנשים טובים ששלחו לי חיזוקים, שאמרו לי שהם איתי בכאב, שיודעים שקשה לי, ששלחו לי דברים טובים לחג. זה המתיק לי את הלב ונתן לי תחושה טובה, שמכירים בטראומה".
בשבועות האחרונים התחילה טל להגיע להפגנות נגד ההפיכה המשטרית שמתקיימות מדי מוצאי שבת במסגרת "מחאה שקטה רועמת" ברחבת מוזיאון תל אביב. אלו הפגנות שמיועדות למתמודדי נפש, אנשים עם אוטיזם, עם קושי בוויסות חושי וכל מי שמרגיש שההמולה בהפגנות הגדולות קשה לו.
"אחד הדברים שקשים למתמודדי נפש ולאנשים עם מוגבלות זה הצפיפות, ההמולה, הרעש, הבלגן, המגפונים. זה מכניס למצב מאוד דרוך וחרדתי. אנשים כמונו מחפשים מרחב יותר רגוע להביע בו את הכאב של התקופה". טל מסבירה שגם הקריאות של האנשים במגפונים, בזמן ההתקף שלה, היו עבורה קשות, "הם ניסו לעזור אבל הייתי מעדיפה שהיו הולכים בשקט לשוטרים ואומרים שאני פוסט טראומטית במקום לצעוק את זה בקולי קולות במגפון – זה רק היה קשה יותר".
בשבוע שעבר טל נאמה באירוע המחאה ברחבת המוזיאון. "דיברתי את הקושי שלי להיות במרחב גם כאישה, גם כמתמודדת נפש, גם כלהטב"קית, ולא תיארתי לעצמי שבשבוע הזה אעבור את התקיפה הכל כך נוראית".
ממשטרת ישראל נמסר: "במהלך הפגנה שהתקיימה ברמת גן, התקבל דיווח בגין תקיפת רוכבת אופנוע על ידי מפגינה. שוטרים שביקשו מהמפגינה להזדהות, נתקלו בסירוב מצידה, תוך שהיא מתעלמת מבקשתם. בניסיון לברור פרטיה נאלצו השוטרים לעצור את המפגינה תוך שימוש בכח סביר וזאת בשל התגודדות של מספר מפגינים שהפריעו להשלמת מעצרה. לאחר שהתבררו פרטיה שוחררה במקום ומפגין נוסף נעצר והועבר לחקירה בגין תקיפת שוטרים. בניגוד לטענות, השוטרים הפעילו מצלמות גוף והאירוע מתועד".