עסקת החבילה במשק, או כמו שנכון יותר לקרוא לה "העסקה להורדת שכר המינימום ומחיקת השעות הנוספות", מסוכנת לכולנו, ובייחוד לצעירים ולצעירות.
העסקה כוללת מספר סעיפים, חלקם משפיעים כמו כוסות רוח למת וחלקם מהווים רפורמה של ממש, לחיזוק כוחם של המעסיקים על חשבון התנאים של העובדים והעובדות.
הסעיף הראשון והדרמטי ביותר הוא "העלאת שכר המינימום" מ-5,300 שקל ל-6,000 שקל בפעימות הדרגתיות לאורך ארבע שנים. אין צורך לחשב, כפי שכבר פורסם, העלייה היא בשיעור של 0.54 אגורות לשעה.
הסעיף השני והמשמעותי יותר זכה לשם המכובס "הגדלת הגמישות בשוק העבודה". המשמעות שלו בפועל היא מחיקת גמול השעות הנוספות והפרה בוטה של מאזן בית-עבודה. בנוסף לסעיפים האלה, פרגנו לעובדים עם ותק של פחות משש שנים יום חופש נוסף בחודש וקבעו הסדר עבודה מרחוק של יום בשבוע והקפאת השכר במגזר הציבורי.
חשבנו שעסקת החבילה תביא איתה בשורה לעובדים החלשים ביותר, משתכרי שכר המינימום, אך במקום זאת גילינו שההסתדרות העמידה את כולנו למכירה. בתור נציגת העובדים, התפקיד של ההסתדרות בשולחן העגול הסתדרות-מעסיקים-אוצר, הוא להגן על זכויות העובדים והעובדות ולהילחם למען הרחבתן. אבל בפועל, היא עשתה ויתורים מאוד משמעותיים, שאת המחיר שלהם כולנו נשלם.
העסקה כוללת העלאה מתונה ואיטית של שכר המינימום אפילו ביחס להעלאות שנעשו בעבר, גם בממשלות ימין על מלא: עלייה של 13 אחוז לאורך כארבע שנים, לעומת עלייה של 16 אחוז תוך שנתיים וחצי ב-2014 ועלייה נוספת ב-2017, שהקפיצה את שכר המינימום לשיא של 56 אחוז מהשכר הממוצע. ההעלאה הנוכחית מבטאת למעשה שחיקה של שכר המינימום, הן ביחס לשכר הממוצע במשק והן ביחס לעלייה ביוקר המחייה ובאינפלציה.
"ההעלאה מבטאת למעשה שחיקה של שכר המינימום, הן ביחס לשכר הממוצע במשק והן ביחס לעלייה ביוקר המחייה ובאינפלציה"
המהלך עתיד להשפיע בצורה משמעותית על כלל המשק, שכן משכורות רבות מוצמדות לשכר המינימום, אך בייחוד על משתכרי שכר המינימום וביניהם צעירים וצעירות. מי לא עבדה בעבודה מזדמנת בצעירותה? מי לא תמרן בין כמה עבודות סטודנטיאליות במקביל כשהיה סטודנט לתואר ראשון? כולם היו שם, ואנחנו עוד שם.
הצעירים והצעירות נקרעים ונקרעות. זה השלב שבו אנחנו יוצאות לחיים עצמאיים ונאלצות להתמודד עם מחירי הדיור המטורללים; עם רכישת תואר או מקצוע; ועם עליה מתמדת במחיר סל הקניות. כשנסיים את התואר, נתמודד עם הוצאות אסטרונומיות על חתונה, מעונות יום וחיתולים, וכנראה שעדיין לא יהיה לנו מספיק וותק וניסיון כדי לדרוש העלאה. השילוב הזה יוצר מצב בלתי אפשרי שבו אנחנו חוות במלוא העוצמה את יוקר המחיה, ובמקביל סובלות מיכולת השתכרות נמוכה ושחיקת שכר.
מה עם איזון בית-עבודה
עסקת החבילה כוללת גם את הסעיף לניוד שעות, שלפיו יחושבו שעות העבודה על בסיס חודשי שמשמעותו קיזוז תוספת בגין שעות נוספות. כפועל יוצא מכך ימי העבודה יהיו ארוכים יותר, עם שכר חודשי נמוך יותר וגמישות חד צדדית, שניתנת רק למעסיק. גם בהצעה הזו יש פוטנציאל לסיכול ממוקד בצעירים ובצעירות, ללא ניסיון וותק, שמתמודדים עם משרות ראשונות בשוק העבודה. כעת יהיה קשה להם אפילו יותר לעמוד מול המעסיק ולסרב לניוד השעות, בשל סכנת הפיטורים.
בנוסף לזה, ניוד השעות יפגע בצורה דרסטית באיזון בית-עבודה של העובדים והעובדות. זה מאזן קריטי לניהול אורח חיים אנושי בכל גיל, אבל בגיל הצעיר אפילו יותר, מכיוון שזה השלב שבו אנחנו משקיעות זמן רב בהקמת בית ומשפחה.
"אנחנו חוות במלוא העוצמה את יוקר המחיה, ובמקביל סובלות מיכולת השתכרות נמוכה ושחיקת שכר"
תארו לעצמכן סיטואציה שבה המעסיק דורש או "מבקש" שתישארי לעבוד שעתיים נוספות, כשאת כמובן יודעת שאם תסרבי פעם אחת יותר מדי תאלצי להיפרד ממקום העבודה שלך. ברור שתסכימי. הוא יבקש שוב ביום אחר ואז שוב ושוב. ואז לא רק שלא תראי מזה שקל נוסף, את גם "תזכי" ביום חופש אחד בסוף החודש שיקזז את כל השעות הנוספות שעשית. מדהים. איך מנהלים ככה משק בית, איך אפשר לגדל ככה ילדים, לעשות כלים, ללכת לסופר ולפגוש חברים. סתם לחיות.
אז כן, נחמד שהוסיפו לנו יום חופש נוסף וזה בסדר שהקפיאו את השכר במגזר הציבורי. זה גם משמח שהתקדמנו לשלב שבו יהיה מותר על פי חוק לעבוד יום אחד בשבוע מהבית, כדור הארץ יודה לנו מאוד. אבל, העסקה הזו מסוכנת ועתידה להשפיע על הכיס של כולנו, להעמיק את הפערים החברתיים, להכניס יותר ויותר משפחות עובדות אל מתחת לקו העוני ולגנוז עוד קצת את התקווה שלנו, הצעירות והצעירים, להצליח להתקיים במדינה שלנו בכבוד. אז תודה על העסקה, אבל לא תודה. אם היא לא תעבור שינויים משמעותיים בכנסת, עדיף לנו בלעדיה.
הכותבת היא יו"ר העבודה הצעירה