היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, אישר אתמול להגיש כתב אישום על עבירות מרמה והפרת אמונים נגד שר הרווחה, חיים כץ. השר כץ הצהיר שיפעל לבקש חסינות. לפי כתב האישום, כץ פעל לכאורה לקדם הצעת חוק שחברו, היועץ הפיננסי מוטי בן ארי ניסח עבורו.
במקביל לכתב האישום, הממצאים הקשים של מבקר המדינה בנוגע להליכי הקידום של אלין אלול במשרד הרווחה לא הבשילו לחקירה פלילית עדיין, אבל הם עדיין מהדהדים היטב במסדרונות המשרד, כשמצב המוסדות תחת ניהולה באגף תקון הולך ומסתבך, כפי שתיארנו גם בהמשך התחקיר מהחודש שעבר.
הליקויים התפעוליים הקשים והשאלות על אופן ניהול החברות שזכו במכרזים, מצטרפים כעת למה שנדמה כקריסה של מערך ההדרכה והניהול במעון "מסילה", המעון הממשלתי הבולט לטיפול בנערות במצוקה, המנוהל על ידי חברת דנאל ונמצא באזור ירושלים. לצד הטענות על תפעול לקוי, ומערכת יחסים פלילית לכאורה בין אחת מהמדריכות לחוסה, מצוקת כוח האדם שם הגיעה כעת לשלב קריטי.
"מה שקורה עכשיו עם מעון מסילה מעיד על מצוקתה המקצועית של המערכת", אומרת בכירה לשעבר במשרד הרווחה. "ומכיוון שאין שר מתפקד כרגע ואנחנו שוב בזמן של מערכת בחירות, מנהלי האגפים פועלים בלי לחץ של לתת דין וחשבון למישהו. מצב שבו מעון ממשלתי מתנהל ללא מנהל מקצועי קבוע ושכל שדרת העובדים שלו קרסה, זה פשוט לא נתפס".
העובדת הבכירה מתייחסת למכתב שהועבר על ידי ינון אהרוני, סמנכ"ל בכיר לניהול ההון האנושי במשרד הרווחה, לעובדי המשרד לפני שבוע. במכתב מבקש אהרוני "להתגייס למשימה" של הפעלת מעון מסילה, ש"נקלע למצוקת כוח אדם גדולה המשפיעה על הפעלתו השוטפת". הסיוע הנדרש הוא ב"עיבוי הצוות הקיים, השגחה, ליווי וסיוע בפעילויות הפוגה לנערות… הקריאה מופנית לכלל עובדות ועובדי המשרד – עובדים סוציאליים, מח"ר, אחיות, עובדי מנהל, סטודנטים".
"מה שקורה עכשיו עם מעון מסילה מעיד על מצוקתה המקצועית של כל המערכת"
"צריך להבין כמה קריאה כזו חמורה", אומרת העובדת הבכירה לשעבר. "לאחיות, עובדי מינהל ובוודאי לסטודנטים אין הכשרה או נסיון בהתמודדות עם נערות במצבי קצה. חשוב לזכור שמדובר במעון נעול שלעובדים בו יש את האפשרות להפעיל כוח פיזי, או להעביר את החוסות לבידוד.
"מלבד ההשלכות של הימצאות כוח אדם לא מקצועי, ברור גם שהצוות המקצועי הקיים במצוקה. אין מספיק עובדים בעלי ניסיון, ולא ברור איזה הכשרות וליווי מקבלים אנשי הצוות שכן נותרו, או כיצד יקלטו עובדים חדשים. ומה שהכי חשוב, הוא המשמעות של מה שאהרוני קורא לו פגיעה בפעילות השוטפת – זאת אומרת שהנערות לא מקבלות את הטיפול המקצועי שהן זכאיות לו".
"לאחיות, עובדי מינהל ובוודאי לסטודנטים אין הכשרה או נסיון בהתמודדות עם נערות במצבי קצה"
ואכן, מאחורי התיאורים של "פעילות", נמצאים מאות נערים ונערות במצבי מצוקה, שלא זוכים לקבל את התמיכה שהמדינה מחויבת לספק להם. בעקבות עתירה שהגיש ב-2018 מערך ייצוג הקטינים של הסיוע המשפטי לבג"צ, בשם קטינים שהמתינו בתור לקליטה במעון ולא נמצא להם מקום, הוקמה ועדה המורכבת מנציגי משרד הרווחה והמשפטים. הוועדה הייתה אמורה להגיש את ממצאיה לבית המשפט עד ל-31 ביולי, אבל עדיין לא עשתה זאת.
"אנחנו עם האצבע על הדופק"
יו"ר ועדת העבודה והרווחה לשעבר, אלי אללוף חזר והזהיר בדיון בכנסת ב-2018 שעסק במכרזים להפעלת המעונות וכוח האדם שם – כי חברת דנאל, שמפעילה כיום שישה מהמעונות הממשלתיים, ובהם מסילה, "היא חברה בורסאית. לא פחות ולא יותר. היא מצוּוה להרוויח ואם היא מצווה להרוויח היא מרוויחה על חשבון השירות שהיא לא נותנת. זה לא שהיא מביאה כסף. .. אין שום סיבה לתת ילד לאחריות של גוף שמרוויח על הגב של הילד. אין שום סיבה".
במשרד הרווחה חשבו אחרת, והם ממשיכים לתת גיבוי מלא לחברה למרות הממצאים הקשים שמתגלים בשנתיים האחרונות ושרבים מהם הבאנו בתחקירים האחרונים בנושא. כך, בדיון בנושא קריסת חסות הנוער שנערך בוועדה לזכויות הילד בדצמבר שנה שעברה, טענה אלול, מנהלת אגף תקון, כי "המהות של ההתקשרות זה לספק כוח אדם וחשוב שזה ייאמר… מי שמגיש מועמדות למכרז להפעלה של מסגרת בחסות הנוער יודע מה מצופה ממנו, מה כוח האדם שהוא צריך להביא כדי להפעיל את המסגרת… ואנחנו נמשיך להיות עם אצבע על הדופק. ומפעיל שלא יעמוד בתנאים ומפעיל שלא יעמוד מאחורי ההתחייבויות שלו, אנחנו נצטרך לשנות את המפעיל".
אלי אללוף: "דנאל היא חברה בורסאית, היא מצווה להרוויח. אין שום סיבה לתת ילד לאחריות של גוף שמרוויח על הגב של הילד. שום סיבה"
משה רון שוקרון, מי שמכהן כראש מנהל הרכש במשרד הרווחה, טען בדיון שהתקיים בכנסת בנושא מכרזי ההפעלה של המעונות בינואר 2018 כי "בדקנו והבנו שיש קושי אדיר לגייס כוח אדם בעיקר בהדרכה. רוב המדריכים שלנו במערכת חסות הנוער הם מדריכים נורא נורא צעירים, הם גם מתחלפים נורא מהר. חשבנו שאם אנחנו נשפר את השכר דרמטית אצל אותם מדריכים צעירים, יהיה לנו קל יותר לגייס אותם".
אלא שמעדויות עובדים במעון שהגיעו לידי "המקום הכי חם", ישנה תחלופה גדולה של כוח אדם. בדיוק כפי שהיה בעבר, כמעט רק מועמדים צעירים שאינם מתאימים לתפקיד ממשיכים להגיע. ולכן, מספרים העובדים, ישנו לאורך כל השנה מחסור במדריכים. בנוגע להכרזות של שוקרון לשיפור שכר דרמטי, חברת דנאל משלמת כ- 8,000 שקל ברוטו למשרה מלאה של רכז (שמשמש כמנהל הבכיר של דנאל במעון).
מחפשים מחליף לדנאל?
עדויות נוספות שהגיעו ל"מקום הכי חם" מתארות אירוע של מדריכה שהגיעה שיכורה למשמרת, התפרצויות אלימות של נערות כלפי אנשי צוות בעקבות המתחים במעון, וסיפורים על מדריכים שמעשנים סמים בזמן המשמרות, בתוך המעון. בנוגע לתגובת משרד הרווחה על "עובדים בכירים" שנרתמו לחלוק משמרות במקום, מעידים עובדים כי מי שהגיעו בפועל לעזור במשמרות עד כה היו פקידות ועובדי מנהל זוטרים.
כמו כן, גם משרד הרווחה וגם חברת 'דנאל' ממשיכים לסרב להגיב לסיפור החמור שפרסמנו במסגרת התחקיר הקודם, שחשף שאחת המדריכות במעון ניהלה מערכת יחסים מינית לכאורה עם אחת הקטינות החוסות, ולמכתבו של רכז המעון המתפטר שטען בין היתר כי "קיימת מחלוקת מקצועית עם החברה המפעילה הנובעת מאי ההבנה בצרכי השטח והשדה הטיפולי המאתגר במסילה…. תפעול לקוי…חוסרי כוח אדם".
התפרקות מערך חסות הנוער
משהו לא תקין באגף תקון – והנערות משלמות את המחיר
התוכנית לסגור חמש מסגרות לחסות הנוער פתחה תיבת פנדורה בכל הקשור להתנהלותה של אלין אלול, ראש אגף תקון במשרד הרווחה. דיווחי שכר כוזבים, מכרזים תמוהים, אי דיוק בנתונים והתקפלות מרשימה. משהו רקוב במשרד הרווחה – פרק ראשון בתחקיר
חוסר שקיפות, מידור עובדים, שינויים פתאומיים: אלין אלול ניצבת במרכז דו"ח המבקר על משרד הרווחה
על הכוונה לסגור את המוסדות לחסות הנוער שמעו לראשונה העובדים והחוסים בראיון של אלול. "היא מבטלת אנשים ועבודה קשה. כל בן אדם שנלחם על החיים זה ההצלחה. זה משהו שהיא בחיים לא תבין עם הסטטיסיקות והניסוחים שלה". משרד הרווחה: "המשרד פועל לקידום ושיפור משמעותי באיכות הטיפול". פרק שלישי ואחרון בתחקיר על סגירת ההוסטלים לנוער בסיכון
אותו רכז שהתפטר גם הגיש את מועמדותו למכרז שהתפרסם לניהול מעון 'מסילה', אבל לא זכה. מינויו של מנהל 'בית הנער' לתפקיד, נעשה ללא מכרז והוא עצמו הודיע לצוות כי הוא הגיע לחצי שנה בלבד. זאת לאחר שהמנהלת הקודמת כיהנה כממלאת מקום והחזיקה בתפקיד כשנה וחצי בלבד. עובדי עמותה אחרת שמנהלת מסגרות עבור משרד הרווחה סיפרו השבוע ל"מקום הכי חם" כי אלול פנתה אליהם כדי לבדוק אפשרות שהם יקחו על עצמם את הפעלת כוח האדם במעון 'מסילה' במקום 'דנאל', ובעמותה השיבו שהם לא מעוניינים.
עובדי עמותה שמנהלת מסגרות עבור משרד הרווחה סיפרו כי פנו אליהם לבדוק אפשרות שהם יקחו את הפעלת כוח האדם במעון 'מסילה' לאור המשבר
ממשרד הרווחה נמסר כי "מצוקת כוח האדם במעון מסילה היא נקודתית ומלבד מעון זה מפעילה רשות חסות הנוער עוד שמונה מעונות ממשלתיים ברחבי הארץ. תפקודם של מעונות אלו השתפר משמעותית בשנתיים האחרונות. עד להחלפת המפעילים, שלושה במספר, המפעיל הקודם לא הצליח לעמוד בהתחייבותו להעמיד את כוח האדם הנדרש לכל שמונת המעונות שהפעיל במשך למעלה מ-20 שנה ברצף. מאז החלפת המפעילים המעונות נמצאים בתפוסה כמעט מלאה, כולל במעון מסילה.
"לגבי מעון מסילה: משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים הנחה את חברת דנאל לקדם במהירות את הליכי גיוס העובדים, ובימים אלו כבר נקלטו עובדים חדשים למעון, בפיקוח ישיר של מנהל חסות הנוער, עו"ס שרון קינן. אנו מעריכים כי תהליך הגיוס יושלם במלואו עד לסוף החודש. גיוס עובדי משרד למעון הוא בבחינת גיבוי של כ"א מקצועי (במקום מדריכים, שדרישות תפקידם נמוך או משתווה לנתוני עובדי המשרד) והוא בבחינת מענה זמני בלבד עד להשלמת הליך הגיוס של העובדים הקבועים. רוב העובדים שנרתמו הם עובדים בכירים ובעלי ניסיון רב בתחום ועל אף זאת נכון להיום כמעט ולא נדרשו לביצוע בפועל".
יח"צ מול עובדות
לא ברור כיצד תגובת משרד הרווחה על כוח אדם מקצועי מתיישרת עם העובדות שכוללות את ביטול תפקידם של המפקחים על המעונות הממשלתיים, את התפטרות רכז המעון (שהוא בעל התפקיד הבכיר ביותר שהועסק על ידי חברת דנאל – מכיוון שמנהלי המעונות הם עובדי משרד הרווחה) ואת עזיבתה של מנהלת המעון (מטעם משרד הרווחה) ושיבוצו של מנהל מעון 'בית הנער' לניהול מקביל של 'מעון מסילה'.
גם בנוגע לתפקידי ההדרכה והליווי המקצועי לנערות, קשה להבין איך אפשר לטעון שתפקודם של המעונות השתפר, כשמסתבר שמאז שחברת דנאל קיבלה את תפעול המעון, לא ניתנות הדרכות לצוותים, שני רכזי קבוצות עזבו בגלל חילוקי דעות עם החברה, משרת העובדת סוציאלית במעון לא אוישה במשך שנה שלמה, ורכזת הטיפול במעון יצאה לחופשה ללא שמונה לה מחליף.
לא ברור כיצד תגובת משרד הרווחה על כוח אדם מקצועי מתיישרת עם ביטול תפקידם של המפקחים על המעונות הממשלתיים
בנוגע לתגובת משרד הרווחה כי "מאז החלפת המפעילים המעונות נמצאים בתפוסה כמעט מלאה, כולל במעון מסילה", בדיקת "המקום הכי חם" העלתה כי נכון להיום, במעון מסילה מטופלות 26 נערות (המספרים משתנים במהלך של ימים, מכיוון שישנן עזיבות, קליטות חדשות, או העברות של נערות למסגרות אחרות), זאת בזמן שמעון מסילה מותאם לקלוט 48 נערות. בדיקה בנוגע למתרחש במעון "מצפה ים", מעון ממשלתי נוסף, לנערים, המתופעל על ידי חברת 'דנאל', עולה כי למרות שהוא מותאם לקליטתם של 36 נערים, ישנם רק 12 נערים במעון, נכון לימים אלה.
נזכיר שוב כי, למרות שאין נתונים מדוייקים מאומתים בנוגע למספרי הילדים והילדות בסיכון הממתינים לקליטתם במסגרת של מעונות חסות הנוער, כנראה שמדובר במאות. ועל פי חלק מהנתונים, נער או נערה יאלצו להמתין כ-55 ימים בממוצע עד שימצא להם מקום במעון, כשבמקרים 'לא דחופים' זמן ההמתנה יכול להאריך ל-200 ימים בממוצע. העיכובים הללו מעמידים את הממתינים בסכנה מיידית, מקשים על קליטה ראויה, ופעמים רבות, מתוך חוסר ברירה, הקטינים עלולים למצוא את עצמם במסגרת שמתפנה בה מקום, ולאו דווקא בזו שמתאימה להם ביותר.
מחברת 'דנאל' נמסר כי הם בוחרים שלא להגיב.