לפני כמה חודשים, כשיצאנו בתנועת "עומדים ביחד" למאבק למען העלאת שכר המינימום ל-40 שקל לשעה (שהם 7,280 שקל לחודש, במשרה מלאה), ידענו שבצד השני יעמדו אינטרסים כלכליים רבי-עוצמה, שינסו להכשיל את הדרישה לשפר את תנאי החיים של רוב השכירים.
אחד מהם, המרוויח ישירות משכר המינימום הנמוך בישראל – הוא הראל ויזל, העומד בראש קבוצת פוקס-ויזל וטייקון האופנה הגדול בישראל. בשבוע שעבר התחלנו להחתים על עצומה בכניסה לסניפים של "פוקס" ברחבי בארץ – הדורשת מוויזל להתחיל לשלם לעובדים שלו שכר הוגן: לא את שכר המינימום הנמוך של 29.12 שקל לשעה, אלא מינימום 40.
בעינינו, הבחירה בקבוצת "פוקס" מתבקשת. ויזל הוא מלך הקניונים. האדם שבזמן משבר הקורונה, היה במרחק שיחת טלפון אחת מראש הממשלה לשעבר, בנימין נתניהו. ויזל הוא אחד המעסיקים המרכזיים בענף האופנה בארץ. אין כמעט קניון או מרכז קניות שאין בו חנות אחת, ולרוב אפילו מספר חנויות, הנמצאות בבעלותו של הראל ויזל, ושהוא מעסיק בהן עובדים בשכר מינימום. לכן, אם ויזל ייכנע ללחץ הציבורי ויתחיל לשלם מינימום 40 לאלפי העובדים המועסקים בחנויות שלו, זה יהפוך לסטנדרט החדש בענף, ויסייע בהעלאת השכר בכל תחום הקמעונאות, עוד לפני שהצעת החוק שיזמנו תזכה ברוב בקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת ותביא לעליית שכר המינימום במשק כולו.
קבוצת פוקס מפעילה באופן ישיר מאות חנויות תחת שמות מותג שונים: כ-190 סניפים של פוקס, 48 סניפים של מנגו, 56 סניפים של פוט לוקר, 42 סניפים של בילבונג, 47 סניפים של אמריקן איגל, ועוד. ולא רק אופנה: קבוצת פוקס מפעילה גם יותר מ-110 חנויות של המותג "ללין" לתכשירי גוף ואמבט, מחזיקה בזיכיון למוצרי דיסני בישראל, ומפעילה את אתר המכירות "טרמינל איקס" יותר מ-70 חנויות של מוצרים לתינוקות תחת המותג "שילב".
(איור: תנועת עומדים ביחד)
מדובר בתמנון עסקי עצום: לא רק שקבוצת "פוקס" שולחת זרועות רבות אל מאות של סניפים, הפועלים תחת מותגים שונים, אלא שהמניה שלה זינקה ביותר מ-70% מתחילת השנה, וביותר מ-1000% בחמש השנים האחרונות. שווי השוק הנוכחי של החברה עומד על יותר מ-7 מיליארד שקל והרווח התפעולי שלה ב-2020 היה 400 מיליון שקל. כלומר, לא מדובר על עסק המצוי בהפסדים שיתקשה לעמוד בתשלום שכר הוגן לעובדים שלו.
פוקס מסכמת את תשעת החודשים הראשונים של 2021 עם גידול של 46% בהכנסותיה, שהסתכמו ב-2.9 מיליארד שקל, ועם הכפלת הרווח הנקי שלה ביחס לשנה שעברה לסכום של 203 מיליון שקל. למעשה, השליטה של קבוצת פוקס בענף האופנה בישראל היא כה משמעותית, שהרווח הנקי שלה שווה כמעט לסכום הרווחים המשולב של הרשתות המתחרות – קסטרו, גולף ודלתא יחד.
אבל מסתבר שהגידול העצום ברווחים ובהכנסות של קבוצת פוקס לא מתורגם כלל לעלייה בשכר העובדים המועסקים ברשת. לפי הדו"ח השנתי האחרון שפירסמה חברת פוקס בשנת 2020, בדומה למצב בשנים שלפני כן, מרבית העובדים בחברה השתכרו שכר מינימום (עמ' 18 בדו"ח):
"מרבית עובדי הקבוצה משתכרים שכר מינימום או שכר הגבוה במעט משכר המינימום, כך שלהעלאה משמעותית בשכר המינימום עלולה להיות השפעה על הוצאות החברה ורווחיה. בדצמבר 2017 עלה שכר המינימום מ-5,000 שקל ל-5,300 שקל לחודש. עד לסוף מרץ 2018 שכר מינימום חושב על בסיס 186 שעות עבודה בחודש, או 43 שעות שבועיות, והשכר השעתי עמד על 28.49 שקל. החל מחודש אפריל 2018 קוצר שבוע העבודה בישראל ועודכן שכר המינימום ל-29.12 שקל לשעה, והוא מחושב לפי 182 שעות עבודה חודשיות. בשנת 2020 לא חל שינוי"
זו הסיבה שבהמשך הדו"ח מתוארת העלאת שכר המינימום בתור "סיכון לרווחי החברה". העובדה שהמשכורות של עובדי הרשת הן ברצפה, פירושה שכל תזוזה מעלה של שכר המינימום – מכרסמת ישירות ברווחים של הראל ויזל ושאר בעלי המניות.
(צילום: מתוך דו"ח תקופתי לשנת 2020 של קבוצת פוקס-ויזל בע"מ)
כשהתחלנו במחאה מול הראל ויזל וקבוצת פוקס, הם הזדרזו להגיב, והתגובה שלהם הייתה להגיד ש-"העובדים נשארים בפוקס תקופה ארוכה, חלקם עשרות שנים, מכיוון שהם יודעים שרואים אותם ומכבדים אותם". אבל מה בדיוק מכבד בלשלם לעובדת מחסן או למוכרת, שכר מינימום של 5,300 ש"ח בלבד בחודש, שזו משכורת שקשה לגמור איתה עם החודש, בזמן שויזל משך בשנה שעברה שכר של 7.8 מיליון שקל?
עוד נכתב בתגובה של פוקס, שהיא גאה לשלם "שכר הגון מעל הקבוע בחוק". איך זה מתיישב עם הדו"ח שהנהלת החברה עצמה הכינה בשנה שעברה, בו היא מודה שמרבית העובדים בפוקס משתכרים שכר מינימום, ולא "שכר הגון מעל הקבוע בחוק"? הקביעה שפוקס מכבדת את עובדיה היא קביעה מפוקפקת, גם נוכח העובדה שתחקיר של רביב דרוקר חשף עדויות של עובדות בחברה שטענו כי הוטרדו מינית על-ידי ויזל, כמו גם טענות על אווירה סקסיסטית בסביבתו של ויזל, בה מקובלות הערות מעליבות כלפי נשים. דירקטוריון החברה מינה ועדת בדיקה שקבעה כי ויזל לא הטריד מינית, אולם עשתה זאת מבלי להיפגש עם המתלוננות בפרשה.
אם נצליח במאבק למען שכר מינימום ראוי באחת החברות הגדולות בארץ – אז נצליח להשפיע לטובה על חייהם של אנשים, וניתן דחיפה גדולה להצעת החוק שמובילים ח"כים מכל קצוות הקשת הפוליטית, שנועדה להעלות את שכר המינימום ל-40 שקל לשעה במשק כולו, לא רק בקבוצת פוקס, ולא רק בענף האופנה. המאבק הזה הוא גם צודק, וגם אפשרי, ולכולנו יש את ההזדמנות והאפשרות לקדם אותו.
הכותב הוא פעיל בקמפיין "מינימום 40" וחבר בהנהגת תנועת "עומדים ביחד"