ב-2016, אחרי שלוש שנים שבהן ערך את האתר הגדול במדינה, עזב ערן טיפנברון את Ynet מובס. זמן קצר לפני כן הונחת מעליו העורך הראשי של ידיעות אחרונות, רון ירון, כעורך על במסגרת איחוד מערכות בקבוצת ידיעות, וטיפנברון חיפש את הג'וב הבא. היעד היה ברור מבחינתו – לערוך את וואלה, האתר המתחרה.
במשך תקופה ארוכה היה בעיצומו של חיזור הדדי עם מנכ"ל וואלה דאז, אילן ישועה, שהסתיים בכישלון. טיפנברון כבר המשיך הלאה לתפקיד אחר, כסמנכ"ל בקבוצת RGE. פתאום, באחד מימי שישי של חורף 2016, קיבל טיפנברון הזמנה מפתיעה לביתו של ישועה ברמת אביב ג'. הוא עדיין לא ויתר על התפקיד שבו חשק.
"באתי, אשתו יוצאת מהבית, אנחנו אצלו במטבח ושותים קפה והוא העלה מיוזמתו שוב את הרעיון שאני אבוא אליו", שחזר בעדותו במשטרה. "אני הופתעתי לטובה, ולא פסלתי את הרעיון אבל תמהתי מה קרה והוא דיבר. הוא שאל אותי שאלות… הוא שאל אותי האם לדעתך נתניהו ישמח אם תהיה העורך הראשי של וואלה".
חוקרת: "זו שאלה קצת מוזרה".
טיפנברון: "לא".
חוקרת: "למה לא?"
טיפנברון: "היא לא שאלה מוזרה, מכיוון שכולנו חיים במדינה הזאת… מספיק לקרוא עיתונים כדי לדעת שיש לראש הממשלה מצוקה עם כלי תקשורת, ושוואלה במשך שנים היה סימפטי לראש הממשלה ולבני ביתו. זאת נקודה שמנכ"ל וואלה או לפחות הבעלים של וואלה… אולי יכולה לעניין אותם".
חוקרת: "אוקיי אבל.."
טיפנברון: "הוא שואל אותי האם לדעתי נתניהו ישמח שאני אהיה עורך וואלה. אני מחייך, ואני אומר לו: 'יכול מאד להיות שכן'".
הניסיון ההוא של טיפנברון לערוך את וואלה לא יצא אל הפועל, מסיבות שעוד יפורטו כאן בהמשך.
*****
עד ינואר 2017 היה ערן טיפנברון, 57, דמות בלתי מוכרת לציבור הרחב. הוא טיפס בהצלחה בסולם של קבוצת "ידיעות אחרונות" וכיהן כעורך הראשי של אתר החדשות המשפיע בישראל. כל זה השתנה בן לילה עם חשיפות תיק 2000. ההקלטות נחקקו בזיכרון בגלל המשא ומתן בין מו"ל ידיעות אחרונות נוני מוזס לראש הממשלה דאז בנימין נתניהו. במסגרת הדיל שנרקם לקידום סיקור חיובי, מוזס שיבח את האתר שבראשותו עמד טיפנברון. "ב-ynet יהיה יותר קל", הסביר מוזס לנתניהו וכך חשף את חלקו של טיפנברון כקבלן הביצוע שלו.
תשומת הלב הציבורית התמקדה בחקירת שניים מהאנשים החזקים בישראל – נתניהו ומוזס – ודמותו של טיפנברון נדחקה לשוליים. אלא שבין אלפי עדויות ורבבות עמודי תמלילים שעומדים כעת בלב משפט נתניהו, מסתתרים גם הודעות ומסרונים נשכחים, ששופכים אור על אחד העיתונאים המשפיעים ביותר בישראל. תחקיר "המקום הכי חם" משרטט קווים לדמותו של טיפנברון בתקופה קריטית זו: החיזור הנואש אחר תפקיד עורך וואלה; הערכים העיתונאיים שמנחים אותו; ומה הוא חושב על שוק התקשורת, על עיתונאים, על פוליטיקאים ועל מערכת היחסים ביניהם.
פעילותו של טיפנברון למען מוזס, וחשיפתה ברבים עם תיק 2000, מעלה סימני שאלה גם לגבי מניעי הבעלים החדשים של וואלה, איש העסקים אלי עזור, ששכר לבסוף את טיפנברון לתפקיד עורך וואלה לפני כחצי שנה.
"כמובן שזה בינינו"
באמצע 2015, אחרי 21 שנים בקבוצת ידיעות אחרונות, טיפנברון מבין שהוא צריך לחפש עבודה חדשה. במסגרת הליך לאיחוד מערכות האתר והעיתון מוזס בחר בעורך ידיעות אחרונות ירון לעמוד בראש הפירמידה. "אני חושב שאם הייתי מקבל על עצמי את הסיטואציה החדשה הייתי יכול להישאר", אמר טיפנברון בחקירתו על הקיצוץ בסמכויותיו. "סוכם בינינו שהוא נותן לי את הזמן למצוא עבודה אחרת וכך היה".
בעודו מתלבט על התחנה הבאה בקריירה שלו, היחסים של טיפנברון עם נתניהו התחילו להתחמם. עד כדי כך שהוזמן לפגישה תקדימית, אחד על אחד, במעון הרשמי בבלפור. באותם ימים שימש נתניהו הלכה למעשה כמוציא לאור הגדול בישראל עם תאגיד שידור חדש שהיה אז בהקמה, מינוי למפקד גלי צה"ל על המגש, ושליטה מוחלטת בוואלה. לדברי טיפנברון, מטרת הפגישה שהתקיימה ביולי 2015 היתה "סקירה פוליטית".
חוקר: "היתה סיבה לפגישה הזאת?"
טיפנברון: "לא, אני ביקשתי".
ביומני האאוטלוק של שרה נתניהו שנמצאים בחומרי החקירה, שמו של טיפנברון מופיע ארבע פעמים בקיץ 2015 כמי שהוזמן למעון – שלוש מהן במוצ"ש. יועץ התקשורת של הזוג נתניהו היה אז ניר חפץ, שהגדיר את טיפנברון כחבר קרוב, ואף סיפר בחקירתו כי הלווה לו כסף (עם ריבית) כשהיה במצוקה. בחקירתו במשטרה סיפר חפץ שטיפנברון ניסה להתקרב לראש הממשלה בניסיון לקבל באמצעותו תפקיד בכיר בתקשורת – בתאגיד השידור, בגל"צ או בוואלה. "המטרה של טיפנברון היתה להתקרב לנתניהו, להתחיל לייצר איתו יחסי אמון וקרבה ובין היתר גם לבקש את הסיוע בלהיות עורך וואלה. מבין כל התפקידים האלה הוא הכי רצה את וואלה", הסביר חפץ בחקירה.
בחקירתו במשטרה סיפר חפץ שטיפנברון ניסה להתקרב לראש הממשלה בניסיון לקבל באמצעותו תפקיד בכיר בתקשורת – בתאגיד השידור, בגל"צ או בוואלה
כמה חודשים חלפו, וטיפנברון פנה מיוזמתו למנכ"ל וואלה ישועה והציע לו להיפגש. היה זה שבועיים בלבד אחרי שגידי וייץ חשף ב"הארץ" את מה שלימים יכונה תיק 4000 – קשרי הגומלין בין בעלי אתר וואלה ובזק, שאול אלוביץ', לראש הממשלה ומשפחתו. התחקיר הביא שלל דוגמאות לצנזור ידיעות ביקורתיות נגד בני הזוג נתניהו וקידום תמונות וכתבות אוהדות באתר וואלה – והכל בהוראה ישירה מלמעלה.
"יש בערך שני אתרים גדולים בישראל", הסביר טיפנברון כשנדרש להעיד במשטרה, "סיימתי לעבוד באחד ורציתי לבדוק מה קורה עם השני… בתקופתי ynet פתח פער מאוד גדול עם וואלה. אני חשבתי שיעניין את אילן שאני אצטרף אליו כדי להצליח לסגור את הפער… דיברנו על הדרכים שיוכלו להביא את וואלה להיות שוב האתר הגדול בישראל. וסיכמנו את הפגישה בכך שאנחנו רוצים להתקדם".
כעבור ימים ספורים הגיחה חשיפה אחרת שהעסיקה את ישועה עוד יותר – עדויות על הטרדות מיניות מצד ינון מגל, בעת כהונתו כעורך הראשי של וואלה (תיק שנסגר בסופו של דבר; ר"ח). ידיעות אחרונות פרסם את החשדות נגד מגל, שהיה אז חבר כנסת מטעם הבית היהודי, בהבלטה בכותרת הראשית של העיתון. באותו יום כתב טיפנברון לישועה: "היום, כשראית את העיתון, היה צריך ליפול לך האסימון וגם לבעל הבית שלך. אתם לא צריכים לפחד ממלחמה, אתם צריכים לתת פייט… אתה יודע שיש לך דרך אחת לנצח וזה איתי". למחרת, טיפנברון המשיך לחזר אחר ישועה והפעם גם חלק עמו מידע פנימי מקבוצת ידיעות אחרונות שבה עדיין עבד כעורך האתר. "הוראה של העורך ללכת לכם על הראש, כולל בכל כתבה, במשנה. לתת קרדיט שלילי לוואלה. כמובן שזה בינינו", כתב לישועה.
לכאורה טיפנברון – המכונה לעתים "טיפי" בהתכתבויות בין ישועה לבני הזוג אלוביץ' – התאים לשלישייה המובילה של וואלה כמו כפפה ליד. ניתן לראות זאת בהתכתבות בין אלוביץ' לישועה באותה העת. אלוביץ נהג להקניט את מנכ"ל וואלה על כך שהעיתונאים שעובדים תחתיו לא ממלאים את הוראותיו בצורה טובה כמו בקבוצת ידיעות אחרונות. "אם היה לך עורך כפי שיש ל'גדול' (מוזס, ר"ח), לא הייתה לך בעיה. מראש זה לא היה עולה", כתב אלוביץ לישועה באחד המקרים.
"אין לי אף בן אדם במערכת שאני יכול לעבוד איתו", נשמע ישועה אומר לאיריס אלוביץ' באחת השיחות שהקליט. "נדרש לזה סוג שונה של אנשים.. יש לנו פה קן צרעות", אמר המנכ"ל בניסיון להסביר מדוע מוזס מצליח להטות סיקור בצורה טובה יותר. בשלב זה, לפי טיפנברון בחקירתו, הוא וישועה כבר התקדמו במגעים על מינויו לעורך וואלה. הם דיברו על תנאי העסקתו והוא אף נפגש עם שניים מחברי ההנהלה.
"אין לי אף בן אדם במערכת שאני יכול לעבוד איתו…יש לנו פה קן צרעות", אמר המנכ"ל ישועה בניסיון להסביר מדוע מוזס מצליח להטות סיקור בצורה טובה יותר
החיזור של טיפנברון הסתיים בכישלון. "הוא נתן לי להבין שאלוביץ' לא רצה לקחת לתפקיד אדם כל כך בכיר מהקבוצה של מוזס… הוא חשש שצעד כזה יתקבל לא טוב על ידי נוני", סיפר טיפנברון בחקירתו. אלא שבדיקת המסמכים וההקלטות מבהירה כי טיפנברון לא הכיר את התמונה המלאה. "ערן הזה הוא מסוכן", הזהיר ישועה את הזוג אלוביץ', שמצדם חששו לחולל שינויים במערכת שימשכו אש. טיפנברון לא בזבז זמן, וזמן קצר אחרי שקיבל תשובה שלילית, התמנה לתפקיד סמנכ"ל דיגיטל של קבוצת RGE, המחזיקה בבעלותם של ערוץ 10, ערוץ הילדים וערוץ הספורט. הוא נאלץ לחכות חמש שנים ולבוס חדש בדמות אלי עזור, עד שקיבל את התפקיד שחיפש מלכתחילה – עורך אתר וואלה.
"עברתי ליד האימפריה שלך"
טיפנברון מסר עדות פעמיים בתיק 2000 ופעם בתיק 4000. בסך הכל הוא פגש את חוקרי המשטרה שלוש פעמים, על פני יותר מ-12 שעות, והוא למעשה העיתונאי היחיד שמסר עדות בשני התיקים. בתיק אחד התעניינו החוקרים בהנחיות שקיבל ממוזס לגבי סיקור נתניהו ב-ynet. בתיק השני עניין את החוקרים רק דבר אחד: עד כמה היה מעורב נתניהו במאמציו להתמנות לתפקיד העורך הראשי בוואלה – ראיה נוספת להוכחת יחסי תן וקח בין נתניהו לאלוביץ'.
טיפנברון ביקש בעדות להכחיש את טענת חפץ כי ביקש את עזרתו ואת עזרת נתניהו בקבלת התפקיד הנכסף בוואלה. ליתר דיוק, הוא אמר שאינו זוכר. אך עדותו בכל זאת מספקת הצצה ייחודית למשהו אחר – הדינמיקה ומערכת יחסים בין עורך ראשי של כלי תקשורת לראש הממשלה. גרסתו של טיפנברון אולי הרחיקה אותו מתיק 4000, אך מלמדת רבות על בחירותיו כעורך ועיתונאי.
שאלת המעורבות של נתניהו בחיפוש העבודה של טיפנברון לא היתה מופרכת, לא רק בגלל דחיפתו של חפץ למינויו, אלא כי הוא כבר הציע לו משרה בעבר. לפי טיפנברון, השניים נפגשו לראשונה ב-2003, כשנתניהו היה שר האוצר וטיפנברון היה רכז כתבים בעיתון ידיעות אחרונות. נתניהו רצה למנותו לדובר, אבל טיפנברון דחה את ההצעה, לדבריו, מחשש שלא יוכל לחזור לעיתונות. אלא ששם רק החלה מערכת היחסים. השניים שמרו על קשר ונפגשו "פעם בחצי שנה".
"הוא נתן לי להבין שאלוביץ' לא רצה לקחת לתפקיד אדם כל כך בכיר מהקבוצה של מוזס… הוא חשש שצעד כזה יתקבל לא טוב על ידי נוני"
ב-2006, כשטיפנברון היה ראש מערכת החדשות בידיעות אחרונות, הוא אירח במערכת את נתניהו, אז יו"ר מפלגת אופוזיציה עם 12 מנדטים. טיפנברון טען כי מאז נפגשו רק פעמים בודדות, אבל "לא מסוג הפגישות שיוצא מהן פרסומים, פגישות רקע… אני מניח שבמפגשים האלה נוצר קשר טוב שנבע בין השאר מהעובדה שאני מעריך את נתניהו כראש ממשלה מצוין. אמרתי לו את זה גם… הייתי אחד הבכירים היחידים בקבוצת ידיעות אחרונות שקיים איתו קשרי עבודה טובים", סיפר בעדותו.
פגישה אחרת בחלוף עשור עניינה את החוקרים יותר. במאי 2016, חודשיים אחרי שלא קיבל את תפקיד עורך וואלה, לכאורה בשל החשש של אלוביץ' מפני מוזס, הוזמן שוב טיפנברון לפגישה דיסקרטית בבלפור. "דיברנו על מפת כלי התקשורת בישראל, התייחסות כלי התקשורת לראש הממשלה וניסינו לחשוב איזה כלי תקשורת יותר אוהדים ואיזה פחות…", סיפר במשטרה. הוא הכחיש את טענת חפץ כי ביקש סיוע וטען כי הזכיר את השם "וואלה" רק כשהביע את דעתו על המו"ל. "דיברתי עם ראש הממשלה פעם אחת על אלוביץ'. אמרתי שוואלה לא מהווה תחרות של ממש ל-ynet של נוני, מכיוון שאלוביץ' הוא פחדן. הוא (נתניהו) צחק ואישר".
למעשה, בני הזוג אלוביץ' וישועה שקלו עוד כמה פעמים למנות את טיפנברון, ככל שעיתונאים בוואלה סיכלו את רצונותיהם לצנזר אייטמים. "הייתי מת להביא את טיפנברון", כתב ישועה לאיריס אלוביץ' ב-19 במאי 2016. "הידיעה ירדה מעמוד הבית… עשיתי תחקיר מקיף למה הידיעה עלתה. המסקנה: חייבים את טיפנברון", כתב לה ישועה כעבור חודשיים ולקראת פגישה נוספת איתו. "שליטה מלאה תושג רק עם מישהו שיושב במערכת כמו טיפנברון, אבל יש לזה גם סכנות", הוסיף ישועה בהזדמנות אחרת.
גם טיפנברון מצדו לא הפסיק לחזר: "עברתי עכשיו ליד האימפריה שלך ועשה לי חשק להיכנס. נסה לקדם את העניין. יכול להיות מדהים", כתב לישועה. אלא שאז, סיפר ישועה, הגיעה תשובה שלילית מראש הממשלה. "אנחנו בדקנו את זה", נשמעת איריס אלוביץ' באחת השיחות המוקלטות, "וביבי אמר לא, הוא אמר לא עכשיו".
"הידיעה ירדה מעמוד הבית… עשיתי תחקיר מקיף למה הידיעה עלתה. המסקנה: חייבים את טיפנברון"
חפץ העיד שלא העביר לנתניהו את רצונו של טיפנברון להתמנות לעורך וואלה, אבל המליץ שייפגש עמו, כי "הוא ימני והוא חבר שלי ממש". נתניהו, לדבריו, הביע שתי הסתייגויות: חשש שמוזס עומד מאחוריו ומעוניין להכניס לו סוס טרויאני. השנייה היתה הקו התוקפני של ynet נגדו תחת שלטונו של טיפנברון. "ובכל זאת", תיאר חפץ, "הוא הסכים להיפגש איתו ונפגש איתו מספר פעמים. בין היתר הסברתי לו שטיפנברון סיים בפיצוץ עם נוני מוזס".
חוקר: "אז מדוע הוא הסכים לפגוש אותו?"
חפץ: "כי אני המלצתי…. אני מניח שהוא גם רצה לשמוע קצת מידע מה קורה בקבוצת ידיעות אחרונות… הוא אוהב מידע".
חוקר: "מה היה בפגישה של ערן עם ביבי?"
חפץ: "לא קיבלתי מערן שום פידבק לגבי הירתמות כלשהי לשבץ אותו לתפקיד. הוא אמר לי שהיתה שיחה טובה, אבל שלא הייתה לה שום שורה תחתונה".
בסופו של דבר, החליט ישועה למנות לעורך הראשי את אבירם אלעד (כיום מנכ"ל חדשות 13; ר"ח). אלא שעם ההכרזה הפומבית על המינוי באוקטובר 2016, בבלפור החרימו את בני הזוג אלוביץ' וניתקו מגע, מה שהביא את חפץ ללחוץ שוב על מינויו של טיפנברון. הפעם בני הזוג דחו אותו על הסף. את הסיבות לכך אפשר למצוא בשיחה שניהלו ישועה ואיריס אלוביץ' בשעות הערב ב-14 בנובמבר, 2016:
ישועה: "אם הם רוצים את טיפי, אתם רוצים להביא אותו?"
איריס אלוביץ': "אילן, לא. גם שאול אמר לו (לרן ברץ) שהוא הבין מביבי לא להביא אותו… הוא אמר לו אנחנו בדקנו את זה וביבי אמר לא, הוא אמר לא עכשיו".
ישועה: "נכון, אז בדקנו את זה באמת. מזל שלא הבאנו אותו".
אלוביץ': "הפופיק שלי רועד מאז שאמרת לי שהוא (טיפנברון) מקליט את כל העולם ואשתו".
ישועה: "אם הוא היה בא הייתי בורח. למה? אז אני יודע שבאיזשהו יום הוא גומר אותי. בתוך הקטע שאני נכנס ליאח"ה. כשהוא סיפר לי איך הוא מקרקס את נוני ושנוני פוחד ממנו, אמרתי אלוהים ישמור, ממש רעדתי. זה משהו מפחיד האיש הזה. את לא ראית אותו אף פעם?"
אלוביץ': "לא. עזוב אני גם אמרתי…"
ישועה: "הוא אמר לי לנוני יש כספת ולי יש כספת".
אלוביץ': "אני אמרתי לרן (ברץ; ר"ח), נגיד שהבחור הזה (אבירם אלעד; ר"ח) כתב משהו לפני שמונה שנים, אבל אנשים משתנים. קח למשל את טיפנברון, היה ב-ynet והתהפך. אז אמרתי לו… אני לא כל כך מחזיקה מאלה שמתהפכים…".
ייעוץ בהקמת פוקס הישראלית
בעדותו במשטרה טיפנברון לא ניסה להיות נחמד. הוא שיחרר תשובות קצרות, מדודות וזחוחות. כך למשל גילתה חוקרת הרשות לניירות ערך, שחקרה ביחד עם המשטרה את תיק 4000, כששאלה אותו היכן הוא גר. טיפנברון השיב כי הוא גר בסמיכות לרשות, וציין כי הכלב שלו נוהג להשתין שם מדי בוקר. מעת לעת הוא גם החמיא לחוקריו כשהפנו אליו שאלה קשה ואף אמר לאחד מהם שהיה ממליץ להעסיקו כתחקירן.
למסירת העדות הראשונה, כמו גם לבאות אחריה העדיף להגיע בלי פלאפון וגישש באפלה בניסיון להבין מה יש לחוקרים עליו וחשד שישועה הקליט את השיחות ביניהם. השאלות הרגישות ביותר נגעו לממשקיו עם ראש הממשלה, אז החל להתפתל. הוא חשש לשתף פעולה מחשד שדבריו יודלפו לתקשורת. "דברים יוצאים מכאן ואני לא רוצה לסכן את ענייני המקצועיים, אתה יודע", אמר. אז החל לספר על מעורבותו ביוזמת נתניהו להקים כלי תקשורת ימני חדש ברוח רשת פוקס ניוז האמריקאית.
ישועה על טיפנברון: "כשהוא סיפר לי איך הוא מקרקס את נוני ושנוני פוחד ממנו, אמרתי אלוהים ישמור, ממש רעדתי. זה משהו מפחיד האיש הזה. את לא ראית אותו אף פעם?"
"הוא שאל איך אפשר לבנות מערכת של גוף תקשורת שמרני, דוגמת פוקס בארצות הברית", שחזר בחקירתו את אחת מפגישותיו עם נתניהו. "בישראל אין כלי תקשורת ימני שמרני אמיתי כמו שיש במדינות אחרות. זה לא קיים… הוא שאל לגבי ההיתכנות הכוח אדמית של הקמת מערכת תקשורת. אמרתי לו כל דבר אפשר… הוא הפתיע אותי כמה שהוא יודע לשאול שאלות בתחום הזה".
חוקר: "יצא לך לדבר עם נתניהו על ישראל היום?"
טיפנברון: "אני אמרתי לו שלדעתי זה בזבוז של כסף".
חוקר: "למה?"
טיפנברון: "כי זה עיתון לא אפקטיבי".
חוקר: "מה הוא אמר לך?"
טיפנברון: "שאני צודק… הוא שאל אותי אם אפשר להפוך אותו לגוף יותר אפקטיבי, אמרתי לו שכן".
חוקר: "איך?"
טיפנברון: "עריכה יותר טובה".
חוקר: "רצית להיות עורך שם?"
טיפנברון: "בשום אופן לא".
…
חוקר: "העללת על עמוס רגב?"
טיפנברון: "העללתי על איכות העריכה של ישראל היום".
חוקר: "מה הוא אמר?"
טיפנברון: "שזה נכון".
הפגישה עם מרדוק בלונדון
באותם ימים נתניהו זרק חכות לכל כיוון אפשרי בניסיונו לעצב מחדש את מפת התקשורת ולהקים כלי תקשורת אפקטיבי עבורו. הוא ניסה לעניין אילי הון ברחבי העולם להשתלט על כלי תקשורת ישראליים, במדיומים שונים, או לברוא חדשים – ימנים, שמרנים ואוהדים. במסגרת המאמצים האלה ניסה לשכנע את איל העיתונות רופרט מרדוק, מייסד פוקס ניוז, להקים בישראל סניף מקומי.
אחרי אותה פגישה דיסקרטית בין נתניהו לטיפנברון במאי 2016, טסו טיפנברון וחפץ ללונדון עוד באותו חודש לפגוש את מרדוק ובנו לקלן. שם הציגו בפניהם את הרעיון, לא לפני שנפגשו עם נתניהו לפגישת הכנה. טיפנברון מצדו התעקש שמדובר בפגישה תמימה וסטנדרטית; שלא נשלח ללונדון על ידי נתניהו; וכי סבר שמדובר ביוזמה של חפץ, שהיה אז איש עסקים.
ראש צוות החקירה, סגן ניצב מומי משולם: "אני חייב לשאול אותך שאלה קשה, או לא קשה בעצם. אולי יהיה לך קשה לענות, רק תעשה לי טובה ואני מבקש ממך מראש אל תנסה להתחמק מהתשובה, טוב? אתה אדם שמבין מעולה בתקשורת. אתה מבין משמעויות של תחום התקשורת. נראה לך הגיוני, תקין שראש ממשלה שמשמש גם כשר תקשורת יתערב בגוף עסקי, בהקמה של גוף עסקי תקשורתי, בטח שאמור לשרת את מטרותיו כגוף ימני? איך השאלה?"
טיפנברון: "שאלה מצוינת, היא לא לחדר הזה".
משולם: "למה היא לא לחדר הזה?"
טיפנברון: "מכיוון שלא… אין כאן שאלה פלילית, יש כאן שאלה ציבורית… אני שאלתי את עצמי האם יש כאן משהו שלא בסדר. והתשובה שלי לעצמי הייתה ברורה. שאלתי את עצמי אם יש פה משהו שהוא ציבורית לא בסדר והתשובה שלי היתה כן, יש גם משהו לא הגיוני בעובדה שבמדינת ישראל יש מבנה לא נכון של התקשורת. במובן הזה – רק במובן הזה – נתניהו צודק".
משולם: "לא, הוא לא צודק, מה הבעיה עם העניין הציבורי לטעמו?"
טיפנברון: "לא יודע, העניין הציבורי".
משולם: "אתה אמרת שיש בעיה ציבורית".
טיפנברון: "לא, סתם, כי ראש הממשלה התעסק עם זה".
משולם: "כשר תקשורת".
טיפנברון: "כן".
משולם: "רק בעיה ש… בדרך כלל זה בעיית אסתטיקה בלבד".
טיפנברון: "אני לא.. לא מבין בדברים האלה".
הרעיון היה להקים כלי תקשורת ימני, שיכלול אתר ואפליקציה שישדרו חדשות 24/7 שבעתיד יהפכו לערוץ טלוויזיה. את תפקידו בפגישה עם מרדוק ובנו הגדיר טיפנברון כ"יועץ טכני". גם את הפגישה הוא תיאר בלקוניות: "מרדוק שאל שאלות, וגם הבן שלו, לגבי מבנה שוק התקשורת בישראל…. אני אומר שם שניים או שלושה משפטים שקשורים ביכולת לבנות גוף תקשורת שמרני… היכולות הטכנולוגיות או הצרכים הטכנולוגיים שנדרשים לכך.. אני מסביר להם שמתוקף תפקידי כמי שערך את ynet וכמי שבנה את האפליקציה של ynet שהיא למעשה הדוגמה המוצלחת ביותר בדיגיטל הישראלי לכלי תקשורת חדשותי, יש לנו את היכולת לבצע משהו שהוא דומה לזה… הם שואלים כמה שאלות ובזה נגמרת הפגישה בכל מה שקשור אליי".
חוקר: "מה התרשמתם, יש היענות מצדו?"
טיפנברון: "כן".
חוקר: "להשקיע? דובר על סכומים?"
טיפנברון: "לא".
חוקר: "מה הוא אומר?"
טיפנברון: "הוא אמר שזה מאוד מעניין, אני חושב שזה דבר שהוא בר ביצוע".
כמה ימים לאחר מכן, הגיעו טיפנברון וחפץ שוב לבלפור לפגישת פולו אפ, שבה עדכנו את נתניהו בתוצאות הפגישה. לדבריו, היוזמה התפוגגה כלעומת שבאה. "פעמיים או שלוש שאלתי את ניר אם יש התקדמות ומהתשובות המתחמקות שלו הבנתי שהוא אינו מעוניין לחשוף בפניי את המידע…". חפץ העיד כי את הפגישה עם מרדוק תיאם מקורבו ארנון מילצ'ן. לפי האחרון, מרדוק התלבט ולבסוף "נתן לביבי כתף קרה".
"יש גם משהו לא הגיוני בעובדה שבמדינת ישראל יש מבנה לא נכון של התקשורת. במובן הזה – רק במובן הזה – נתניהו צודק"
טיפנברון מצדו ביקש בעדויותיו שוב ושוב לסייג את מעורבותו במיזם. פעם אחר פעם התעקש שלא קיבל כסף עבור הייעוץ שסיפק ושאת כרטיס הטיסה והשהות במלון בלונדון מימן חפץ.
משולם: "למה שתעשה את זה? אתה לא חבר של ניר חפץ".
טיפנברון: "אל"ף אני ידיד שלו ובי"ת, כשראש ממשלה מבקש משהו אז אתה יודע… לפני שאתה אומר לא, צריך לחשוב פעמיים".
משולם: "למה?"
טיפנברון: "סליחה?"
משולם: "למה?"
טיפנברון: "הוא ראש ממשלה".
משולם: "אז מה? זה יכול לעזור מבחינת האינטרסים שלך, זה העניין, כראש ממשלה".
טיפנברון: "לרוב זה עניין אותי…"
משולם: "למה?"
טיפנברון: "כי זה מעניין".
משולם: "וראית בזה גם פוטנציאל מבחינתך?"
טיפנברון: "לא, טוב לי בעבודה שלי".
כעבור כמה חודשים טיפנברון הוזמן שוב לבלפור, הפעם לצורך גיבוש של תוכנית עסקית למיזם התקשורתי החדש, עם משקיע חדש, המיליארדר לארי אליסון, מייסד חברת אורקל האמריקאית. טיפנברון היה אמור לנסוע עם חפץ לקליפורניה כדי להיפגש עם אליסון ולהציג לו את היוזמה, אלא שמסיבות מסתוריות השתתפותו של טיפנברון בוטלה, וחפץ נסע לפגוש את אליסון עם עורך דינו של נתניהו, עמית חדד. באופן תמוה הוא גם לא טרח לברר. "ברגע האחרון קרה משהו. אני לא יודע מה", השיב בקצרה. זאת לא תהיה הפעם הראשונה או האחרונה שטיפנברון יתאר כיצד יוזמות שונות שבהן היה מעורב התפוגגו להן.
הטיפול האישי בבנט
את חשיפת השיחות המוקלטות בין נתניהו למוזס תיאר טיפנברון כשוק טוטאלי. הוא לא הופתע מסחר הסוסים, בעיתונאים או בחוק, וגם לא למחמאות ולחנופה בנוסח "אתה רב אומן". לא. טיפנברון התכוון לעצם קיומם של מגעים בין שני האנשים החשדנים והחזקים שהיו גם לאויבים הכי גדולים. "ביום שזה יצא בדיוק הייתי בכנסת", שחזר בעדותו, "עליתי במדרגות שם, מדרגות פנימיות, ומולי ירד איווט (אביגדור ליברמן, ר"ח). והוא מסתכל עליי והוא אומר לי, 'אנחנו חולמים או שזה אמיתי'… אתה יודע, זה כאילו שכל העולם התהפך, כאילו שאתה מגלה פתאום שאשתך היא לא אשתך, אלא השכנה היא אשתך. אתה יודע, זה… הכל הפוך".
בשיחות המוקלטות נשמע מוזס מציע לנתניהו כי ימנה אדם מטעמו שיעמוד בקשר "עם רון ועם ערן", לצורך תיאום והעברת מסרים לסיקורו לקראת בחירות 2015. "רון" כאמור הוא רון ירון, אז עורך ידיעות אחרונות והיום עורך אולפן שישי. "ערן" הוא טיפנברון, אז עורך ynet. כשההקלטות פורסמו ברעש גדול, תשומת הלב התמקדה בשני הגיבורים הראשיים, נתניהו ומוזס, אלא שנבלע שם משפט חשוב של מו"ל ידיעות אחרונות בדיון על סיקור חיובי. "ב-ynet זה יהיה יותר קל… יותר קל כי ערן הוא ימני. אחד מהיחידים בכלי התקשורת שהוא ימני", אמר מוזס, "ימני by definition". לצד זאת, הוא הוקלט שואל את נתניהו: "מה עם הראיון ב-ynet? דיברנו על זה. אז שם אפשר".
"ב-ynet זה יהיה יותר קל… יותר קל כי ערן הוא ימני. אחד מהיחידים בכלי התקשורת שהוא ימני", אמר מוזס, "ימני by definition"
שיחות אלה מבהירות כי למוזס היה אמון גדול יותר ביכולתו ליישם צעדים רגישים באתר שתחת אחריותו של טיפנברון. דוגמה נוספת לכך התקבלה בעקבות אחת מפגישות נתניהו ומוזס, שבהן ראש הממשלה הלין על הסיקור המגונן של נפתלי בנט, אויבו המושבע שכיהן אז כשר הכלכלה. כעבור שלושה ימים עלתה ב-ynet כתבה נגד בנט. "שר הכלכלה התחייב ל 700 מעונות – נבנו רק 39", בישרה הכותרת שהתנוססה בראש האתר. בפגישה הבאה ביניהם השתמש מוזס בכתבה זו כדוגמה לרצינות כוונותיו. כשנתניהו זלזל במחווה, מוזס הפנה אותו לפוסט הנזעם של בנט בפייסבוק, שהאשים את האתר ביריית כדור שקר בראשו. "נושא בנט טופל כבר, אוקיי?", התהדר מוזס.
טיפנברון: "כשראש ממשלה מבקש משהו אז אתה יודע… לפני שאתה אומר לא, צריך לחשוב פעמיים"
טיפנברון הכחיש לא רק את החשדות בתיק 4000 בוואלה, אלא גם בתיק 2000. במשטרה פסל באופן גורף כל טענה כי מוזס הנחה אותו לפרסם כתבות שליליות על בנט. אלא שמוזס לא שלל וחוקרי המשטרה החלו לברר כיצד נוצרה הידיעה המדוברת. הכתב הכלכלי שחתום על הידיעה, אביטל להב, העיד אף הוא במשטרה וסיפר כי כתב את הידיעה בעקבות פנייה מעורכת מדור הכלכלה.
"רוצים לדעת אם יש לך משהו מעניין לכתוב על משרד הכלכלה או על שר הכלכלה", שחזר להב את נוסח הפניה. עורכת המדור לא זכרה את המקרה, אבל אמרה שיש רק אדם אחד שיכול היה לומר לה להכין את הכתבה. "זה יכול להיות רק טיפנברון… אם הכתבה לא התבקשה מיוזמתי, אז זה רק מערן", העידה במשטרה. להב מצדו הדגיש כי שמו של בנט כלל לא הוזכר בכתבה כפי שכתב ושלח למערכת.
הכתב להב, עורכת מדור הכלכלה ועורך עמוד הבית באתר – כולם העידו כי הכתבה התעכבה ימים ארוכים לפני פרסומה. כשלהב התעניין על פשר העיכוב, העורך התורן השיב לו: "ישנם גורמים נוספים באתר שרוצים לבדוק את הכתבה לפני שהיא תתפרסם". עורכת המדור התעניינה אף היא ולא קיבלה תשובה. "ערן השיב לי שאחכה עוד קצת ולא נתן הסבר", שחזרה וחשפה בתוך כך את הרגלי העבודה העיתונאים תחת טיפנברון. "במהלך עבודתי הבנתי שלא אקבל הסבר או נימוק לדברים מסוג זה וגם אם אקבל, לא בהכרח התשובה תהיה אמיתית".
עורך עמוד הבית של ynet העיד במשטרה כי טיפנברון הוא שהורה לו להעלות את הכתבה נגד בנט לכותרת הראשית של האתר – ואף הכתיב לו את תוכן הכותרות. לדבריו, הליך זה שמור לידיעות מיוחדות ביותר. "שאלתי אותו למה והוא ענה לי 'תעלה את זה'… לא קיבלתי הסבר", שחזר בתסכול את הסיטואציה.
הוא הוסיף בעדותו כי ספק רב אם הידיעה על בנט היתה נבחרת לכותרת ראשית בשעות שיא הצפייה של האתר, ללא התערבותו של טיפנברון. "אני לא זוכר מה עוד היה באותו זמן… אני בהחלט יכול לומר שזה היה נראה לי מוזר… כנראה שלא סתם אני זוכר את זה, זה לא איזה תחקיר מטורף, וזה לא אירוע חדשותי. בנקודת הזמן שבה זה פורסם, זה לא עשה לי שכל".
"ערן השיב לי שאחכה עוד קצת ולא נתן הסבר", שחזרה וחשפה בתוך כך את הרגלי העבודה העיתונאים תחת טיפנברון. "במהלך עבודתי הבנתי שלא אקבל הסבר או נימוק לדברים מסוג זה וגם אם אקבל, לא בהכרח התשובה תהיה אמיתית"
בעקבות העדויות, קראו חוקרי המשטרה שוב לטיפנברון והטיחו בו שהוא שקרן. טיפנברון התקומם, היתמם וביקש להבהיר את מעמדו ולתהות אם הוא חשוד בעבירה כלשהי. כשחשפו בפניו חוקרי המשטרה את עדויותיהם של כפופיו על כך שידיו טבולות עמוק במעל, החל לחלק להם ציונים. ללהב ייחס מניעים זרים בגלל ש"היה חבר ועד עובדים שאני גרמתי לביטולו". על עורכת מדור הכלכלה אמר: "היא לא מאור הגולה אבל עבדה בצורה בסדר גמור כמה שנים והכל היה בסדר, אז אני לא יודע".
לבסוף הודה טיפנברון שאכן התערב בכותרת וחידד את אחריותו של בנט למחדל, אך סיפק גרסה אחרת לגמרי. בלי נתניהו ובלי מוזס, רק בעזרת החוש העיתונאי שלו. בעדותו במשטרה הוא העריך שאותו יום היה דל ומשעמם, ובישיבת עורכים עלה הרעיון לרענן את האתר עם שיבוץ הכתבה בשעות צפיית השיא. התערבותו בניסוח הכותרת עצמה – צעד חריג ביותר לעורך ראשי ב-ynet – רק נועדה להפוך את הידיעה ל"יותר מעניינת ויותר רלוונטית לציבור".
ראש צוות החקירה משולם לא קנה את ההסברים. "תאמין לי, לפחות לגביך, אני יכול להגיד שאתה יודע הרבה יותר ממה שאתה מספר", אמר לו. "אין מצב מבחינתי שלא קיבלת הנחיה מנוני. לא יעזור איך שתהפוך את זה… עזוב אותך סיפורים. אולי לא היה באותו זמן מה לפרסם בתקשורת, יום לפני פיזור הממשלה, ובמדינה שלנו באמת חסר על מה לכתוב כתבות. לא קונה את זה ידידי היקר. לא קונה את זה".
החוקר הבכיר משולם רמז לטיפנברון כי ביכולתו להפעיל עליו לחץ גדול יותר. עימות בינו לבין הבוס לשעבר מוזס זו אפשרות אחת. הפיכתו לחשוד בשיבוש הליכי חקירה היא גם אפשרות. טיפנברון ניסה להרגיע את הרוחות. "בוא נעמיד דברים על דיוקם. אני כאן בשביל להגיד את האמת. אוקיי? לי יש מה להפסיד, אוקיי? אין לי שום עניין להסתבך…"
משולם: "מה יש לך להפסיד?"
טיפנברון: "יש לי, עזוב, יש לי. אין לי שום עניין עכשיו להסתבך באי אמירת אמת… ואני לא חייב לנוני כלום. נפרדנו וזהו. נגמר. הפעם היחידה שדיברתי איתו מאז שנפרדנו היה בלוויה של משה ורדי. באתי, לחצתי לו את היד, אמרתי 'מה נשמע?' הוא אמר תודה רבה, שאל אותי ובזה זה נגמר. זהו. אין לי שום דבר איתו. אוקיי. אתה מבחינתי יותר מפחיד אותי ממנו. אוקיי? אני לא מסתיר אותו ואני לא מגן על מישהו ולא שום דבר… אף אחד לא פנה אלי בקשר לכתבה הזו מלמעלה. אוקיי? לא אומר שלא היה דיבורים מול הכפופים לי. אף אחד לא פנה אלי, לא הוא ולא שליח ולא אף אחד לא פנה אליי".
כשנשאל האם יהיה מוכן להיבדק בפוליגרף, השיב שכן. "אתם באמת חושבים שאני כזה אידיוט שאני אקח על עצמי סיכון כזה? שאני אצא דובר שקר ונוני ישב בחדר המקביל ויגיד 'אבל אני אמרתי לערן להעלות את זה. אני ביקשתי ממנו להיכנס בבנט'. תקשיב לי, זה לא היה ולא נברא", הוסיף טיפנברון והציע לחוקריו הסבר חלופי – ייתכן שמוזס ראה את הכתבה, ומינף אותה בשיחות עם נתניהו. "אני אומר לך משהו שאני לא אגיד לך בכתב כי זה מגעיל אבל אני אומר לך – אני מכיר את הבן אדם. אני מכיר אותו היטב. אני מהמעטים שמכירים אותו, שיכולים להגיד אני מכיר אותו. זה בדיוק מתאים לו".
אלא שהמציאות האלטרנטיבית שתיאר טיפנברון עדיין לא מסבירה את רצף האירועים המיוחד והסמיכות ביניהם, מעדויות העיתונאים על אופן יצירת ופרסום הכתבה; דרך מועדי השיחות בין נתניהו למוזס; ועד שינוי הטון הכללי כלפי בנט גם בכתבות נוספות. העיתונאי אביב הורביץ במאקו הצביע בזמן אמת על שינוי הכיוון בסיקור בנט. הורביץ העלה את האפשרות שכך העניש מוזס את בנט וחברי מפלגתו על הימנעותם בהצבעה על חוק ישראל היום. מוזס כפר באפשרות הזאת.
יכול להיות שטיפנברון צודק והוא אכן פעל בלי יד מכוונת, ובתזמון מושלם שמתאים לבוס שלו דאז. מוזס החשדן והדיסקרטי לא נוהג להשתמש בהרבה מילים כדי להבהיר לעורכיו מהי רוח המפקד. השיטה של מוזס היא מתוחכמת יותר, העיד חפץ. "נוני יודע ללכת לעורך, והוא לא מחייב אותו, הוא מציע איזה רעיון ובדרך כלל העורך יאמץ אותו, אם זה במתחם הסבירות".
בניגוד לחפץ, טיפנברון נזהר בלשונו. "תראה, הוא לא התערב בתכנים, אבל הוא כן פיקח". לדבריו, מעורבותו של המו"ל, המשמש גם כעורך האחראי, באה לידי ביטוי בשאלות והנחיות כלליות. "היו פעמים שהוא התקשר ואמר תגיד 'הציטוט הזה הוא מדויק, אתה בטוח לגבי זה וזה? ברמה הזו". טיפנברון הוסיף כי היו מקרים "נדירים ורגישים" שהתייעץ איתו לפני פרסום, אך לא סיפק דוגמאות. כשנשאל ישירות האם קיבל הנחיות ממוזס בנוגע לסיקורו של נתניהו, השיב נחרצות בשלילה.
"אולי שסימה תראיין"
דוגמה נוספת להגדלת הראש לכאורה של טיפנברון, ולכישרון שלו לחזות את רוח המפקד אפשר למצוא בינואר 2015. רגע אחרי כישלון המו"מ בין מוזס לנתניהו על קידומו של חוק שיגביל את ישראל היום, ושבועות ספורים אחרי שמוזס מעלה את שמו של טיפנברון כאיש קשר שיקדם את שינוי הסיקור של נתניהו ואת ynet כפלטפורמה נוחה לראיון עמו – טיפנברון יזם פגישת פיוס בין השניים.
"אני חשבתי לאורך כל הדרך, שהמתיחות היא לא הגיונית. קבוצת ידיעות כמו שאני הכרתי אותה מאז 94, כמעט תמיד היתה במערכת יחסים טובה עם מי שעמד בראש המדינה", הסביר לחוקרי המשטרה. "פניתי לנוני ואמרתי לו שאני מעוניין לפנות לביבי, דווקא על רקע המתיחות שכבר הייתה אז, ולהציע לו לקיים ראיון ב-ynet. הוא ביקש זמן לחשוב על זה ואחרי מספר שעות נתן לי אור ירוק להתקדם".
בעדותו אמר כי ארגן את הפגישה מתוך מחשבה שהוא היחיד בקבוצת ידיעות אחרונות שיכול להשיג ראיון, וכי אם יצליח, זה יקדם את מעמדו בארגון. "מבחינתי זה שיחוק ענק, בכל הרמות", אמר. הפגישה עם נתניהו נקבעה כעבור ימים ספורים בתיווכו של חפץ.
"ישבנו שם למעלה משעה. עלו נושאים כלליים רבים בעניינים אקטואליים, וכן מצב היחסים בין נתניהו ובין קבוצת ידיעות. אני העליתי את הרעיון שנתניהו יתראיין ל-ynet והסברתי שראיון כזה יוכל להקרין לטובה על מערכת היחסים הזו. נתניהו הלין על הסיקור המוטעה כנגדו לדבריו… ואני הסברתי שראיון כזה יכול לשנות שינוי דרמטי את מערכת היחסים. היתה הסכמה עקרונית לקיום הראיון. נדונו בין השאר שאלות כמו איפה הוא יתקיים, כמה מצלמות צריך ומי יראיין".
טיפנברון הציע שאת הראיון יערכו הפרשנים הפוליטיים של ynet, אטילה שומפלבי ומורן אזולאי. "נתניהו הסתייג מאטילה ונאמר מצדי שאפשר לוותר על אטילה, והוא הציע שאני אהיה במקומו. לא פסלתי… אם ראש הממשלה מוכן לתת ראיון והתנאי שלו זה ששדרן ספציפית ב-ynet לא יראיין אותו, אתה יודע? זה לא נעים, אבל זה ממש לא נורא".
טיפנברון הציע שאת הראיון יערכו הפרשנים הפוליטיים של ynet, אטילה שומפלבי ומורן אזולאי. "נתניהו הסתייג מאטילה ונאמר מצדי שאפשר לוותר על אטילה, והוא הציע שאני אהיה במקומו
האם היו עוד מקרים בקריירה שלו שבהם מרואיין הטיל וטו על מראיין? "הרבה", השיב. זו היתה דוגמה נוספת לאתיקה הרופפת של טיפנברון, שנותן לאיש ציבור לבחור מי יראיין אותו. בהזדמנות אחרת אמר שלא היה ממנה לתפקיד הכתב המדיני או הכתב הפוליטי אדם שאין סיכוי שראש הממשלה יסכים לדבר איתו ובכך בעצם מאפשר לראש הממשלה לשלוט בכתבים שיסקרו אותו.
מהפגישה עם נתניהו יצא טיפנברון "אופטימי", כך תיאר, והתקשר לעדכן את מוזס. "הוא (נוני) שאל מי יראיין, ואני אמרתי לו שאני מניח שזה יהיה אני ביחד עם מורן. הוא אמר 'מה עם אטילה ורון בן ישי?' אמרתי לו שאני חושב שיש רצון שאני אהיה שם… נתתי לו את הרמז שביבי היה בדעה שאני צריך לראיין, ונוני שמע. הוא לא הגיב לזה, אני חושב, לא לחיוב ולא לשלילה. אני חושב שהוא אמר בסדר או משהו כזה…
"יום למחרת דיברתי איתו פנים מול פנים ואז הוא העלה מולי שאולי מישהו בידיעות גם יהיה, כי אתה יודע, פנימית יש או היתה איזשהי יריבות מסוימת בין העיתון לבין האתר. ואם כבר מקבלים ראיון עם ראש הממשלה, אז מבחינה פנימית היה קצת חוסר איזון בזה ש-ynet יקבל את הראיון וידיעות לא… ואז הוא אמר אולי שסימה תראיין". בכך התכוון לסימה קדמון, הפרשנית הפוליטית של ידיעות אחרונות, שרק חודש קודם לכן, נתניהו הביע את מורת רוחו מכתיבתה עליו.
לטענת טיפנברון, הראיון שניסה לקדם פשוט התמסמס. הוא ניסה לקבל תשובות מחפץ ולא קיבל. "שאלתי את ניר יום אחר כך מה קורה עם זה, אז הוא אמר, 'אני לא יודע'. שאלתי אותו, לדעתי, עוד יומיים או שלושה אחר כך מה קורה עם זה, הוא אמר 'עזוב… אין לי עם מי לדבר על זה'. ככה או משהו כזה, זהו, זה פשוט נעלם. אמרתי לו (לנוני) שאני מבין שהראיון מתמסמס והוא הגיב במשהו די חלבי, כמו 'אה, אני רואה' ובזה זה נגמר".
חוקר: "מוזר קצת, לפחות מנקודת מבטי".
טיפנברון: "לא, גם מנקודת מבטי".
חוקר: "זאת אומרת לא היה שום למה, מה קרה, מה".
טיפנברון: "לא, לא".
מוזס, לעומת זאת, טען בחקירתו כי הווטו שהטיל נתניהו על זהות המראיין לא היה מקובל עליו. בחקירתו השנייה כבר הציע טיפנברון גרסה אחרת לראיון שלא היה. הסיבה, הוא נזכר באיחור, היא אופן הסיקור של פרשת שרה נתניהו והבקבוקים, שלטעמו היה "די מרושע".
טיפנברון התעקש שוב ושוב שלא קיבל הנחיות כלשהן ממוזס והכחיש נסיונות התערבות מצד המו"ל, אפילו כשהאחרון עצמו אישר זאת. טיפנברון גם סירב להודות שידע על דיל כלשהו בין מוזס לנתניהו וכפר בניסיונות להציג אותו כקבלן הביצוע שלו, אף שראיות שונות מאתגרות את הגרסה הזאת – וכך גם עדותו שלו.
"נוני יודע על כל פגישה שהייתה לי איתו בתקופה הזאת… מעולם לא עשיתי משהו מאחורי הגב שלו", אמר טיפנברון על מגעיו עם נתניהו, והוסיף פרט מידע מפתיע: "היום אני מבין כמה אידיוט הייתי. אני חשבתי שאני מביא לו הבטחה לשינוי התנהגות מצד הקבוצה והוא בתמורה ישנה את ההתנהגות מהצד שלו. אני חשבתי כמו אידיוט אני אומר, בשיא הכנות, אני חשבתי שאני אוכל לייצר לא מאה אחוז שינוי, שאני אוכל לייצר שלושים אחוז שינוי. חשבתי ככה".
"היום אני מבין כמה אידיוט הייתי. אני חשבתי שאני מביא לו הבטחה לשינוי התנהגות מצד הקבוצה והוא בתמורה ישנה את ההתנהגות מהצד שלו"
הקלטות נתניהו ומוזס חשפו את הדרישה של ראש הממשלה להטות את הסיקור ו"להוריד את רף העוינות מ-9.5 ל-7.5", כמו גם את הבטחת מו"ל ידיעות כי "זה ברור לי, עזוב – צריך לדאוג שתהיה ראש ממשלה". הטרמינולוגיה של טיפנברון הייתה זהה לשל מוזס. שניהם הדגישו בחדרי החקירות את הרצון ב"נרמול היחסים" ותיארו את החרם של לשכת נתניהו עליהם כפגיעה אמיתית בקוראים.
הדיונים המשפטיים בתיקי האלפים אמנם מצומצמים לגבולות המשפט הפלילי ולשאלה האם הטיית הסיקור היא שוחד. הקודים האתיים של עיתונאים כמו טיפנברון והגבולות האדומים שלהם נותרו בחוץ. עדות טיפנברון לכל הפחות מספקת הצצה לתפקידו במגעים ולתפיסתו את תפקיד העיתונות. אלה כמובן מצטרפים לשלל עדויות שנחשפו בעבר בדה מרקר ובעין השביעית על מעורבותו בהשתקת המחאה החברתית בתפקידו כמשנה לעורך ynet, על החדרה מסיבית של תוכן שיווקי כעורך הראשי, ולהחלטתו לפטר עובדים לאחר שהודלף הסרטון המצונזר של עפר שלח, רק לפני שנתיים, בתפקידו כעורך ערוץ הכנסת.
בין אם קיבל הוראות ממוזס או לא, טיפנברון מבטא נכונות מוחלטת לעוות סיקור עיתונאי לטובת בעלי כוח, ומעלה תהייה לגבי האפשרות שדפוס שנחשף בתיקי האלפים של נתניהו יחזור גם בעתיד. זו שיטה שטיפנברון למד וספג במשך 22 שנות לימוד באימפריה של מוזס. אלוביץ' ניסה לייבא את שיטת מוזס לוואלה, וכשל. מאז הוא איבד את השליטה בוואלה, שאליה נכנס טיפנברון בפברואר כעורך הראשי. בעל הבית החדש הוא אלי עזור, שעם שליטה ב- 103 ו- 99 FM, מעריב, ג'רוזלם פוסט ועתה גם וואלה – הופך בהדרגה לטייקון רב השפעה. "זה סוג של סגירת מעגל מקצועית עבורי", כתב טיפנברון בפוסט חגיגי בפייסבוק. "וואלה היה היריב, המתחרה הגדול, כשהייתי עורך ynet. עכשיו אני כאן". טיפנברון סירב להתייחס לכתבה.