במשך שנים, כמעט בכל צומת שבו נפגשה משפחת עופר עם המדינה – עו"ד רם כספי היה שם כדי לייצג אותה. אם זה בהפרטת צים או ברכישת החברה לישראל, כספי ייצג את המשפחה הודות לכישרונו בבישול שקשוקות וכמקף מחבר בין ההון לשלטון. אלא שמעטים שמו לב שב-2012, הרומן המפואר בין הצדדים נגמר, ועוד מעט יותר הבינו מדוע. כעת, עם חשיפת תמלילים מעדות פרשת הצוללות, ניתן לחשוף את הנסיבות שהובילו לפרידה השקטה.
ב-2012 נקלעה חברת צים לחובות כבדים והחלה לגבש הסדר חוב עם נושיה. צים והחברה לישראל טענו שכדי להציל את החברה, המדינה צריכה לבטל את מניית הזהב שנותרה בידה כחלק מהסכם ההפרטה של החברה. מניית הזהב איפשרה למדינה למנוע את העברת השליטה בחברה לידיים זרות ולדלל את מספר האוניות שהיא מחזיקה.
כספי ניהל משא ומתן עם מנהל רשות החברות דאז, דורון כהן, וגיבש הצעת פשרה. בחברה לישראל דחו אותה וביקשו להיפרד. "לא פוטרתי. ביקשו ממני להגיש חשבון סופי וכך עשיתי. לאחר מכן לא שמעתי יותר מהם", סיפר בעדותו במשטרה ביולי 2017 במסגרת פרשת הצוללות. חוקרי המשטרה הם שגילו לו את זהות מחליפו: עו"ד דוד שמרון, פרקליטו ובן דודו של ראש הממשלה לשעבר, בנימין נתניהו.
פרט לחשדות שעלו בעסקת הצוללות, חקירת המשטרה עסקה גם, בין היתר, בשאלת ניגודי העניינים של שמרון ושותפו יצחק מולכו, שייצגו חברות ותאגידים גדולים מול הממשלה. למעשה, פרשת הצוללות החלה כשהתברר ששמרון ייצג את נציג התאגיד הגרמני תיסנקרופ בישראל, מיקי גנור, ופתח עבורו דלתות מול גורמי ממשל ועובדי ציבור שמולם פעל, מבלי שדיווח על כך.
במסגרת החקירה, בדקו חוקרי המשטרה חברות נוספות ששמרון ייצג ולא דיווח עליהן, כמו חברת צים. בשל כך, זומנו למשטרה חברי הנהלת צים ועו"ד כספי שייצג אותם. כספי טען שלא ידע ששמרון החליף אותו. "אולי הם חשבו שעורך דין שמרון יצליח לשכנע אותם במקום שאני לא הצלחתי – וזו זכותם", הסביר.
חוקר: "מדוע חברת צים שכרה דווקא את שירותיו של עו"ד דוד שמרון לטיפול בנושא מניית הזהב?"
כספי: "תשאל אותם".
חוקר: "אני אומר לך שחברת צים שכרה את שירותיו של עו"ד שמרון בגלל הקרבה שלו למסדרונות ממשלתיים שיכולים להבטיח להם את ביטול החזקת מניית הזהב על ידי הממשלה. תגובתך?"
כספי: "אני מאד מקווה שמדינת ישראל היא לא רפובליקה של בננות ואני לא מאמין שיש עורך דין כלשהו שיכול לגרום לכך שהאינטרס הציבורי יושפל".
רק אז סיפר לו חוקר המשטרה שהתשובה כבר בידם. מנכ"ל החברה לישראל באותם ימים, ניר גלעד, סיפר למשטרה תשובה מדהימה בכנותה. לדברי גלעד, "הבחירה בשמרון התבססה על ההבנה שלנו, שלי ושל רפי דניאלי (מנכ"ל צים דאז, ר"ח), שקשריו במשרדי הממשלה בכלל ובמשרד רה"מ שידועים לנו, יכולים לסייע למהלך".
לדברי גלעד, המטרה היתה "לשנות את האווירה, לשנות את העוינות שהיתה להם כלפי צים". גלעד ודניאלי אישרו בפני חוקרי המשטרה ש"הסיבה לכך שצים שכרה את שירותיו של שמרון היתה קרבתו לראש הממשלה ושמכוח קרבה זו, יש לו יכולת לקצר הליכים ולסדר ישיבות מול גורמי ממשל שונים". כשכספי התבקש להגיב לדברים, הוא השיב: "אני קצת נפגע שלשמרון יש יותר קשרים וכישורים ממני".
לדברי גלעד, המטרה היתה "לשנות את האווירה, לשנות את העוינות שהיתה להם כלפי צים". גלעד ודניאלי אישרו בפני חוקרי המשטרה ש"הסיבה לכך שצים שכרה את שירותיו של שמרון היתה קרבתו לראש הממשלה"
בשלהי 2016, לקוח אחר של עו"ד שמרון התייצב במשרדו של עו"ד כספי לייעוץ. הפעם היה זה מיקי גנור, נציג המספנה הגרמנית תיסנקרופ, שהיה מודאג מהתחקירים שפרסם רביב דרוקר ב"מקור", שלימים הולידו את תיק 3000. כשגנור הפך לעד מדינה, הוא הסיר את החיסיון על שיחותיו עמו וכספי הוזמן להעיד.
כספי סיפר כי שאל את גנור מי ייצג אותו מול תיסנקרופ והוא השיב לו שהוא יוצג על ידי עו"ד אלי זהר ועל ידי עו"ד דניאל רייזנר ממשרד הרצוג פוקס נאמן. "למה הטיפול בעניינו הועבר לעו"ד שמרון?", שאל כספי וגנור השיב ששמרון טיפל עבורו בעסקאות נדל"ן ושהם מכירים מקיסריה. "אמרתי לו שעם כל הכבוד שאני רוחש לכל עורך דין בתחום של עסקאות ביטחוניות, הניסיון של אלי זהר הוא עשיר יותר ואין לי ספק שינסו במסגרת החקירה לטעון שהעסקה של דוד שמרון הייתה על רקע קרבתו לראש הממשלה. מיקי הכחיש זאת ולמרות שאני חזרתי על העניין, הוא אמר לי שלא היו דברים מעולם", שחזר כספי בפני חוקרי המשטרה. הוא לא הסתיר את ספקותיו, אבל חזר על גרסתו גנור.
חקירת המשטרה העלתה גם ששימרון לא דיווח על הלקוחות החדשים שנוספו לו, צים ותיסנקרופ. היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, שלומית ברנע-פרגו, העידה במשטרה כי שמרון לא דיווח לה כי הוא מייצג את צים מול רשות החברות בעניין מניית הזהב או את גנור מול משרד הביטחון בענייני רכש ספינות, על אף שהוא נדרש לעשות זאת לפי הסכם ניגוד העניינים שעליו חתום שותפו, עו"ד מולכו, לאחר שמונה ליועץ רה"מ ושליחו המיוחד בעניינים מדיניים.
ברנע-פרגו ציינה כי כשפנה אליה ב- 2014 בבקשה לקבל אישור להשתתף בישיבה בעניין מניית הזהב אצל שר התחבורה ישראל כץ, התייעצה על כך עם המשנה ליועמ"ש דינה זילבר והן סברו כי אין לאשר את השתתפות משרדו. בסופו של דבר, תיק החקירה נגד שמרון נסגר.
מטעמו של דוד שמרון נמסר כי הפרקליטות נחשפה לכל החומר והחליטה על סגירת התיק כולו.
עו"ד כספי והחברה לישראל בחרו שלא להגיב.