בשבועות האחרונים מסתובב שר הרווחה החדש-ישן מאיר כהן בין מסגרות טיפוליות ומוסדות שתחת אחריותו. בלא מעט מהם הוא נחשף לליקויים חמורים (על רבים מהם כתבנו בעבר). אם בתנאים בהם מוחזקים חוסים-מטופלים, קטינים או בוגרים, ואם בטיב השירות שהם מקבלים מהחברות והעמותות המפעילות את המסגרות הללו.
בשתיים מהמסגרות, מה שנגלה לנציגי המשרד היה קשה כל-כך, שההחלטה שהתקבלה היתה להורות על סגירתן המיידית. מדובר ב"מבטח עוז", מרכז חירום יחיד מסוגו לילדים חרדים בירושלים והפנימייה הפוסט אשפוזית "עציון".
כ-50 ילדים ובני נוער ששוהים בשתי המסגרות הללו ימצאו את עצמם בתוך שבועות ספורים במסגרות אחרות שלא ברור אם הן מתאימות להם. 27 ילדים חרדים יופנו ככל הנראה למסגרות דתיות שלא תואמות את אורח חייהם ולאן ישלחו 26 הבנים והבנות מהפנימיה הפוסט אשפוזית עציון, עדיין לא ברור.
סגירת שתי המסגרות כעת מתרחשת תחת מעטה חשאיות. בכירי המשרד מאוד לא מעוניינים שהסיפורים הללו יתפרסמו – כי לא מדובר בתגליות חדשות, אלא בהזנחה שנמשכת על פני שנים, והן מעמידות את אנשי משרד הרווחה האחראים באור לא מחמיא, וחושפות את הכשלים החמורים בפיקוח של המשרד עצמו.
בנוסף, סגירה מיידית של מסגרות שמטפלות בעשרות ילדים, מעלה שאלה קשה במיוחד. לאן יעברו הילדים האלה, וכיצד יקבלו טיפול מיטבי, כשכל המסגרות ב"מנהל שירותים אישיים וחברתיים" נמצאות היום בקצה גבול היכולת הטיפולית שלהן אחרי שנים של הזנחה, פיקוח לקוי, בעיות ניהוליות ותקציביות ומכרזים בעייתיים.
"לאן הם יילכו?"
מזה כעשור יודעים כל הגורמים הרלוונטיים כי פנימיית מבטח עוז אינה שוכנת במבנה שראוי למגורים. המבנה, שנבנה באופן לא חוקי, הועבר לעיריית ירושלים שהעניקה אותו לעמותת "משפחתוני חיים ומשה מרגלית", המפעילה את המקום. במבנה ליקויי בנייה חמורים והוא אינו מותאם לטיפול בילדים השוכנים בו.
לאחר ביקורת הפתע של אנשי המשרד שנערכה לפני כשלושה שבועות, קיבלה העמותה רשימה של ליקויים שעליה לתקן בתוך שלושה חודשים. משטענה כי אינה יכולה לעמוד בכך – הוצאה הודעת סגירה.
מזה כעשור יודעים כל הגורמים הרלוונטיים כי פנימיית מבטח עוז אינה שוכנת במבנה שראוי למגורים
בימים אלו שוהים במרכז 27 ילדים וילדות בני 4 עד 15, כאשר זמן השהייה הממוצע של ילד במרכז נע סביב הארבעה חודשים, למרות שעל פי הגדרת משרד הרווחה, מסגרת חירום לצורך אבחון תעמוד על שהות של עד שלושה חודשים. ממסגרת הקלט, הילדים אמורים לעבור למסגרת הבאה על הרצף הטיפולי, כשלכל ילד או ילדה אמורה להיבחר המסגרת המתאימה להם ביותר.
במקרה הזה, כשמבטח עוז ייסגר, לא תהיה אף מסגרת שתספק פתרון חירום לילדים ולבני נוער חרדיים שהוצאו מהבית בצו בית משפט. "יהיה צורך למצוא לילדים הללו פתרון, אבל הוא לא יהיה פתרון חירום או מענה שראוי עבורם", אומר מטפל ותיק בתחום, "ומה יהיה על הילדים שיצטרכו להוציא מעכשיו בצו מהבתים שלהם? לאן הם יילכו?".
המשרד הבהיר כי יקדם את המכרז החדש, שיצא עוד בנובמבר 2020. המכרז נמצא כרגע בשלב שבו שתי עמותות עברו את הסינון הראשוני ועליהן להציג בשלב הבא את המבנה והצוות שלהם המיועד להפעלת המקום. על פי תנאי המכרז, הזוכה במכרז תקבל תקופת התארגנות של כחצי שנה. "מהיכרות שלי עם המשרד, זה ייקח לפחות שנה", אומר המטפל. "צריך לשכור מבנה מתאים, ובסכומים שנותן משרד הרווחה עבור שכירות אי אפשר לשכור מבנה מתאים בירושלים. אחר כך הם יצטרכו לגייס כח אדם, להפעיל. זה לא מהיום להיום. עמותה חדשה שתקים מרכז חירום תצטרך להתחיל מאפס, כשכל הידע המקצועי האדיר שנצבר שם יילך לאיבוד".
בקצה גבול היכולת
הפנימייה הפוסט אשפוזית עציון נפתחה בפרדס חנה לפני כשבע שנים. היא שייכת ל"בית אקשטיין", שמעיד על עצמו כי הינו "ארגון הגדול והמוביל בארץ בתחום מתן שירותים לאנשים עם מוגבלות".
צריך לשכור מבנה מתאים, ובסכומים שנותן משרד הרווחה עבור שכירות אי אפשר לשכור מבנה מתאים בירושלים"
ב-2013 נרכש בית אקשטיין על ידי קבוצת דנאל. בשנים האחרונות כתבנו לא מעט על איכות הטיפול הניתן במסגרות של דנאל, המפעילה, בין היתר, גם שישה מוסדות נעולים במסגרת חסות הנוער וחשפנו שורה ארוכה של ליקויים. תחת המותג ״בית אקשטיין״ מפעילה החברה שירותי דיור לאנשים עם צרכים מיוחדים מטעם משרד הרווחה, ובהם מרכזי תעסוקה, הוסטלים ומעונות וגם 18 בתי ספר, ומעסיקה כ-1,500 עובדים.
בפנימיית עציון שוהים כ-26 בנים ובנות בקבוצות נפרדות, שהגיעו אליה לאחר אשפוז פסיכיאטרי או בהוראה של בית המשפט. כל הנערים והנערות החוסים בה, כמו בפנימיות דומות אחרות, הם בעלי אבחון פסיכיאטרי. לפני כחודש ביקרו שם מנהלות האגף החוץ ביתי ומחוז צפון והתמונה שהתגלתה בפניהן הייתה קשה במיוחד, ולכן הוחלט להורות על סגירת המסגרת לאלתר. ״היה מחסור חמור בכוח אדם. זאת אומרת, הפנימיה פשוט לא הצליחה לגייס מדריכים״, אומר מקור שעבד במקום. "החוסר מקצועיות של הצוות ביחד עם מחסור במדריכים גרמו למתח כל הזמן. זה הוביל לתקריות אלימות בין אנשי צוות לחניכים ובין הנערים עצמם. לא הייתה באמת סביבה טיפולית. היו נסיונות התאבדות, בעיות עם ארוחות, בעיות עם חלוקת התרופות שהנערים והנערות צריכים לקבל. בעצם, כולם, גם אנשי הצוות וגם החניכים והחניכות, היו בסכנה כל הזמן״.
"החוסר מקצועיות של הצוות ביחד עם מחסור במדריכים גרמו למתח כל הזמן. זה הוביל לתקריות אלימות בין אנשי צוות לחניכים ובין הנערים עצמם"
המשמעות של סגירה פתאומית של מסגרת פוסט אשפוזית ייחודית היא שיש למצוא תוך זמן קצר מסגרת מתאימה לחוסים. המסגרות הפוסט אשפוזיות נמצאות היום בתחילתו של הליך ארגון מחדש, בעקבות המלצות ועדה מקצועית לשינוי המסלולים והפרופילים האבחוניים. העמותות והחברות שזכו במכרז חדש להפעלת שבע מסגרות אפיון קצה, פועלות לאתר מבנים, עובדים ולהקים את השירות בימים אלה, והמסגרות הקיימות מתוחות עד קצה גבול היכולת בעקבות שנת הקורונה הקשה שעברה עליהם. במצב הנוכחי לא ברור כיצד במשרד הרווחה חושבים שיש אלטרנטיבות ראויות שיוכלו לקלוט מספר כזה של מטופלים.
אין אזכור לשיפור הפן המקצועי
הסיפורים הקשים שמתפרסמים בשנים האחרונות על המתרחש ברבות מהמסגרות מדגישים את הכישלון בפן הטיפול והמקצועי של משרד הרווחה, שאחראי על כ-9,000 חוסים וחוסות בשהות חוץ ביתית בישראל, שמפוזרים בין מאות מסגרות מופרטות המחולקות על פני תחומים שונים של הרצף הטיפולי. מפנימיות, משפחות קלט ואומנה, דרך הוסטלים פתוחים ועד למעונות סגורים.
בתחילת החודש התהדר משרד הרווחה בראשותו של השר כהן בתוספת של כמילארד שקלים לתקציבו השנתי. "תוספת התקציב תאפשר צמצום פערים של שנים רבות, פיתוח והרחבה של תוכניות חדשות והעמקה של המענים לאוכלוסיות הנזקקות ביותר במדינה", אמרה מנכ"לית המשרד סיגל מורן.
לא ברור עדיין מהן ה״תכניות החדשות״ וה״מענים״ עליהם מדובר, אבל בהודעה לעיתונות, בחרה המנכ״לית לציין כי תוספת התקציב תאפשר ״לתת לעובדי המשרד משאבים כגון כוננויות והחזרי הוצאות רכב שהם זקוקים להם״, בלא שום אזכור לשיפור הפן המקצועי. מה שכן ברור, הוא שמצבן של התכניות הקיימות, והמסגרות המעניקות שירותים, לא בדיוק מזהיר.
חוסר ההבנה המקצועית של בכירים במשרד, מזהיר גורם טיפולי בכיר, הופכת לסכנה של ממש כשמדובר בטיפול חוץ ביתי. "בישיבה שנערכה במשרד אמרה אחת המנהלות 'אני רוצה שכל הפנימיות יהיו כמו קרואסון ברולדין', זאת אומרת שכל פנימיה שאתה נכנס אליה תראה אותו דבר… אי אפשר ואסור לייצר אחידות בדברים האלה, כי כל ילד הוא שונה. מה שהם עושים זה לשבור, לרסק ולהתחיל מחדש עם אותן מחלות. זה חוסר מקצועיות שפשוט הורס את המערכת".
"בישיבה שנערכה במשרד אמרה אחת המנהלות 'אני רוצה שכל הפנימיות יהיו כמו קרואסון ברולדין', שכל פנימיה שאתה נכנס אליה תראה אותו דבר"
מטפלת נוספת בעלת ניסיון של שנים בתחום, מסבירה כי הבעיה המרכזית של המשרד היא בחוסר היכולת שלו להבין את המורכבויות השונות של האבחון, שיתנו את המענה הטוב ביותר עבור המטופל.
מקור בכיר לשעבר במשרד הרווחה מבהיר כי ״במשרד סינדלו את עצמם. הרבה ממה שמתרחש בהקשר הטיפולי, לצד חוסר מקצועיות של עובדי האגפים, קשור גם לנסיון של הצוותים במסגרות עצמן, ולסביבת העבודה שלהם. סביבת העבודה הקשה, השכר הנמוך, התחלופה הגדולה של העובדים, אי קיום הכשרות לצוותים, חוסר באופק תעסוקתי ומבנים לא ראויים למחיה, מובילים לפגיעה קשה בשירות, אבל במשרד הרווחה לא יכולים להתערב בנושאים האלה מבחינה משפטית.
"השר אמור להכתיב מדיניות. אבל בפועל ההתקשרות עם המפעילים היא מכרז עם התקשרות משפטית שמונע מהם, בגלל הרצון שלא ליצור זיקה תעסוקתית למשרד, לעסוק בנושאים קריטיים למערכת. אם הם יתערבו הם גם עלולים לחטוף תביעות מהחברות הגדולות שזכו במכרזים. לכן, ברמת השטח, איך בדיוק המדיניות הזו תיושם?״.
"במשרד סינדלו את עצמם. הרבה ממה שמתרחש בהקשר הטיפולי, לצד חוסר מקצועיות של עובדי האגפים, קשור גם לנסיון של הצוותים במסגרות עצמן, ולסביבת העבודה שלהם"
מה שקורה כעת בפועל הוא דוגמא לכך שהכלי היחידי שנותר בידי המשרד במקרי קיצון של סיכון החוסים, היא הוראה על סגירה של המקום. אבל כשהיא נעשית בחוסר שקיפות היא בעייתית עוד יותר, מכיוון שהציבור לא יכול לדעת אם אכן מדובר במצב קיצון, כמו הטענה במקרים הנוכחיים, או בהחלטה לא מקצועית במסגרת משחקים כוח פנימיים של המשרד, כפי שנעשה בעבר.
"אירועי אובדנות קיצוניים והתפרעות חריגה"
ממשרד הרווחה נמסר בתגובה כי ״משרד הרווחה והביטחון החברתי החליט למנות ועדת בדיקה לפנימיית עציון ב-26.07 לאחר ביקור פתע של מנהלת האגף החוץ ביתי במינהל שירותים חברתיים, ומנהלת המחוז הצפוני, ועל רקע אירועים חריגים שהתרחשו בפנימייה. מדובר באירועי אובדנות קיצוניים, התפרעות חריגה של חניכות ועוד. בוועדה היו חברים אנשי מקצוע מומחים בתחומם: מנהלת שירות, סגן מנהל מחוז, עו"ס מחוזית לחוק הנוער, אחות מחוזית ויועצת משפטית. חברי הוועדה ערכו בדיקות מקיפות, שיחות וראיונות מקיפים כמו כן התבססו על דיווחי הפיקוח המחוזי.
"על פי ממצאי דוח הביניים שהגישה ועדת הבדיקה לשר, נמצאו ליקויים חמורים המהווים סכנה לשלומם של הילדים: הוועדה מצאה כי מוגנות החניכים נפגעה, הם חשופים תדיר לאירועים קיצוניים ולא מתקיימים תהליכי עיבוד לסיוע לחניכים בהתמודדות עם האירועים להם נחשפו. הוועדה מצאה בין היתר תחלופה גבוהה וחריגה של כוח אדם שבחלקו הגדול אינו מיומן ונעדר כלים להתמודדות, וכן כי אין תהליכי הדרכה וליווי של הצוות. נמצאו תנאים פיזיים בלתי נאותים ומפגעים בטיחותיים במרחבים הציבוריים והפרטיים, נמצאו ליקויים חמורים באופן אספקת המזון לחניכים, ארוחות שאינן מזינות ואינן מגוונות ואינן מספקות את צרכי החניכים.
"כמו כן נמצאו ליקויים חמורים בתחום הבריאות והבקרה במתן ורישום תרופות המהווים סכנה מוחשית לבריאות החניכים. התרשמות הגורמים המקצועיים כי המענים הבסיסיים, הטיפוליים והחינוכיים להם זכאים חניכי הפנימיות, נמצאו לקויים וחסרים באופן מהותי.
"26 חניכי הפנימייה יועברו לאחר סיום החופשה למסגרות המתאימות לצרכיהם לאחר השמה על ידי ועדה בין מחוזית בהשתתפות הנערים, ההורים והמחלקה לשירותים חברתיים במקום המגורים של כל נער. תחת אגף ילד ונוער ישנם 200 מסגרות ואין בעיה של השמה במסגרות אשר הולמות את צרכי הנערים״.
לגבי סגירת מרכז החירום במבטח עוז, מסר משרד הרווחה כי ״החלטה על סגירת מרכז החירום במבטח עוז, נמצאת על שולחן מקבלי ההחלטות במשרד הרווחה כבר קרוב לשנה. מאז חודש פברואר 2020, התקיימו שני שימועים לעמותה המפעילה על רקע אי שביעות רצון מתחזוקת המבנה וחשש שהמקום אינו מתאים לצרכי הילדים וחוסר עמידה בהתחייבויות לעובדים על פי חוקי העבודה ובניגוד להסכם עם המשרד.
"לאורך השנה וחצי האחרונות נעשו מספר רב של ביקורי פתע במקום וכן נדרשה העמותה לבצע תיקון ליקויים ברמת דחיפות גבוהה אך לצערנו אלו בוצעו בצורה שאיננה משביעת רצון.
"בשל חוסר העמידה שלהם והקפדה על תיקון הליקויים לא ניתן להם רישיון עסק מה שחייב לסגור אותם ברמת דחיפות גבוהה. בנוסף, בתקופה זו, המשרד נמצא בהליכי מכרז, העמותה הגישה הצעה ונדחתה על הסף. לאור זאת לא ניתן יהיה לאשר הארכת התקשרות איתה. יש לציין, כי במכרז הנוכחי יש להגיש הצעות לשני מרכזי חירום אחד במקום הקיים בירושלים והצעה נוספת למרכז חדש באזור המרכז.
"שר הרווחה והביטחון החברתי מאיר כהן נוהג כמהלך שבשגרה לבצע ביקורי פתע במסגרות שמפעיל המשרד על מנת לאמוד את איכות הטיפול, התנאים הפיסיים והחינוכיים במקומות אלו, זאת בנוסף לביקורי פתע ולביקורי פיקוח קבועים שעורכים גורמי המקצוע במשרד״.
התפרקות מערך חסות הנוער
משהו לא תקין באגף תקון – והנערות משלמות את המחיר
התוכנית לסגור חמש מסגרות לחסות הנוער פתחה תיבת פנדורה בכל הקשור להתנהלותה של אלין אלול, ראש אגף תקון במשרד הרווחה. דיווחי שכר כוזבים, מכרזים תמוהים, אי דיוק בנתונים והתקפלות מרשימה. משהו רקוב במשרד הרווחה – פרק ראשון בתחקיר
חוסר שקיפות, מידור עובדים, שינויים פתאומיים: אלין אלול ניצבת במרכז דו"ח המבקר על משרד הרווחה
על הכוונה לסגור את המוסדות לחסות הנוער שמעו לראשונה העובדים והחוסים בראיון של אלול. "היא מבטלת אנשים ועבודה קשה. כל בן אדם שנלחם על החיים זה ההצלחה. זה משהו שהיא בחיים לא תבין עם הסטטיסיקות והניסוחים שלה". משרד הרווחה: "המשרד פועל לקידום ושיפור משמעותי באיכות הטיפול". פרק שלישי ואחרון בתחקיר על סגירת ההוסטלים לנוער בסיכון