הרוחות באקדמיה הישראלית סוערות בשבועיים האחרונים בעקבות תחקיר המקום שחשף עדויות רבות על ד"ר חיים דעואל לוסקי, לפיהן הוא תקף והטריד סטודנטיות במוסדות אקדמיים שונים בהם היה מרצה, ומנגד שתיקת הגורמים שהיו אמורים לטפל בכך.
לוסקי היה אמור להעביר בסמסטר הקרוב את הקורס "פסיכואנליזה ופילוסופיה צרפתית" בתוכנית הרב תחומית של הפקולטה למדעי הרוח באוניברסיטת תל אביב. סטודנטיות מתא "עומדים ביחד" באוניברסיטה הפיצו עצומה שדרשה מהנהלת האוניברסיטה לסיים את העסקתו במוסד הלימודים ולהרחיקו ממנו לאלתר.
"זוהי חובתה של האוניברסיטה לעמוד על המשמר ולהרחיק ממוסדות הלימוד, שתפקידם לעצב ולחנך ולהשפיע מטובם, מרצים כמו ד"ר לוסקי", נכתב בעצומה שתוך יממה חתמו עליה כ-500 סטודנטים וסטודנטיות.
בעקבות הפרסום, החליפה וועדת ההוראה של התוכנית את לוסקי במרצה אחר, פרופ' שי ישראל. מאוניברסיטת תל אביב נמסר: "המרצה המדובר הודיע על פרישה מהקורס שאותו הוא אמור היה ללמד".
בצלאל: מכתב מהנשיא וחידוד נהלים
אמנם לוסקי סיים את עבודתו בבצלאל ב-2011 לאחר 14 שנה, אולם הוא עדיין מופיע באתר המוסד כאיש סגל ומדי פעם מוזמן להשתתף בימי עיון, כמו זה שהיה לפני כחודשייים. בשבוע שעבר הוציאה הנהלת בצלאל מכתב לסטודנטים, "בתגובה לדברים המתפרסמים בימים האחרונים". במכתב ציינו כי "תחושת הבטחון והמוגנות של הסטודנטיות והסטודנטים באקדמיה הם נר לרגלינו… אין בבצלאל היום מקום להתנהגות פוגענית בכלל, ולהטרדה מינית בפרט".
במכתב לא מוזכר כלל שמו של לוסקי, ונכתב בכלליות: "כפי שעולה גם מעדויות אמיצות בעת האחרונה, התנהגות פוגענית היתה חלק מעברה של האקדמיה. החשיפה קשה מנשוא. זהו פרק מטריד וכואב התובע מאיתנו הכרה ולקיחת אחריות. לקיחת אחריות כעת אינה יכולה להשיב את שנעשה, או להקל על הפגיעה, אבל היא מחייבת אותנו לפעול באופן אקטיבי ומתמיד למניעת התנהגות כזו בהווה ובעתיד".
בהמשך המכתב שעליו חתומים נשיא בצלאל פרופ' עדי שטרן וליאת בריקס-אתגר סגנית הנשיא, מצויין מהן הפעולות הננקטות כדי למנוע הטרדות מיניות בקמפוס. "בשום מקרה ובשום אופן אסור שפריצת הגבולות במרחב היצירתי, או השיח סביב פריצת גבולות אלו, יצדיקו הטרדה מינית… תרבות ההוראה והלמידה בבצלאל השתנתה וקוד ההתנהגות של הקהילה אחר".
המדרשה: "התיקון הוא חשוב והכרחי"
גם המדרשה לאומנות במכללת בית ברל התייחסה לאחרונה לממצאי התחקיר, שעסק בין היתר בהטרדות של לוסקי כלפי סטודנטיות במוסד האקדמי, שממנו פוטר ב-2018 לאחר תלונה של סטודנטית.
במכתב שהוציא דיקאן המדרשה, האמן גיא בן נר, לסטודנטים ולסטודנטיות נכתב בין היתר כי "אין היום, ולא יהיה מקום להתנהגות פוגענית כלפי סטודנטיות וסטודנטים. המקרים המעציבים הנחשפים בפרסומים בעת האחרונה, אינם פני המדרשה כיום, התיקון הוא חשוב והכרחי וכך גם לקיחת אחריות מלאה של המדרשה על אירועי העבר".
בהמשך המכתב מציין בן נר את שורת הפעולות הננקטות כדי למנוע הישנות של מקרי הטרדות מיניות בפקולטה, וסיים במסר: "חשוב לנו לחזור ולהדגיש, כי המדרשה מגלה ותגלה אפס סובלנות לפגיעה באחר, לחציית גבולות ולכל התנהגות שעלולה לפגוע במוגנות של כל אחת ואחד מכם".
בנוסף, בשבוע שעבר הודיעה אקדמיה לשוויון על הפסקת חברותו של לוסקי בארגון בעקבות התחקיר ו"עדויות אמינות נוספות שהגיעו לידי הצוות למניעת הטרדות מיניות ומגדריות של א"ש במהלך השנים האחרונות".
אקדמיה לשוויון היא "ארגון חברות וחברים החותר לקידום שוויון וייצוג באקדמיה של כל הציבורים החיים בישראל". לפי האתר שלה, הצוות שכולל סטודנטים וסטודנטיות, תלמידי ותלמידות מחקר ומרצים ומרצות: "נאבקים במעורבות של האקדמיה הישראלית בדיכוי בשטחים הכבושים ונלחמים בניצול יחסי מרות, בהטרדה מינית ובהשתקה של קולות ביקורתיים בארץ ובעולם".