השבוע האחרון היה מבלבל במיוחד עבור חברי הקהילה הגאה של מצפה רמון: מאז החליטו לארגן לראשונה מצעד גאווה ביישוב המבודד, פירסם ראש המועצה רוני מרום "עמדה ממלכתית בנושא להט"ב", המתפרשת על שלושה עמודים, שבה הצהיר כי אינו מכיר בדגל הלהט׳׳ב ואינו מוכן לכנותם "קהילה". "אני מתנגד לצבא הצללים הצועד במצעדי ניצחון ממנהטן ועד לברלין", כתב מרום.
בהמשך השבוע, ניסו חברי הקהילה לתאם בכל זאת את המצעד המתוכנן מול המשטרה, אולם הבינו כי לא ישיגו את כל האישורים להם נדרשו בזמן והחליטו להפוך את הצעדה המתוכננת להפגנה בשישי. מנגד, הגרעין התורני בעיר, "ועליתם בנגב", הפיץ הזמנה לפיקניק היום אחר הצהריים בשם "שומרים על המשפחה", במטרה לצאת נגד "הרוצים להרוס את מעמד המשפחה".
הבוקר, באופן מפתיע, החליטה המשטרה לאשר בכל זאת את המצעד, שלאור הסערה התקשורתית בעקבות דברי ראש המועצה, תפח למימדים גדולים מהמתוכנן. לפי הערכות, צפויים להגיע למצעד מחר מאות אנשים מרחבי הארץ.
עם זאת, האישור המשטרתי ניתן בכפוף לשינוי משמעותי בתוואי המסלול: בעוד שהתוכנית המקורית היתה לצעוד ממרכז העיר אל רובע הבשמים, דרך שכונות בעלות צביון דתי וחרדי, כעת יעבור המצעד על כביש 40, מחוץ לעיר אל רובע הבשמים.
“שינוי התוואי של המצעד מבאס מצד אחד", אומר רז גלוזמן, ממארגני המצעד, "אבל מצד שני עצם העובדה שנצעד היא על גבול הלא הגיונית אחרי התרחשויות השבועיים האחרונים".
"עם כמה שהבחירה שלנו להנכיח את עצמנו במרחב הציבורי מבורכת", אומרת דורין גל, בת 26, סטודנטית למוזיקה שמתגוררת ביישוב בשנתיים האחרונות, "יש במועצה קהילה גדולה שהמילה 'גאווה' מעוררת בקרבה רגשות אחרים מאצלי. לכן, אני מקבלת את הרעיון של לא להיכנס בצעדה לתוך אזורים מועדים לחיכוך ולא לתקוע אצבע בעין. בתום המצעד נישאר לחיות פה ביחד".
"אנשים רבים במצפה רמון נפגעו, והם יצאו הערב לומר שהדבר הקדוש ביותר לעם ישראל הוא המשפחה. בשונה מהמצעד מחר, לנו אין כוונה להביא אנשים מבחוץ", אומרת אפרת זיו, אשת חינוך המתגוררת ב12 השנים האחרונות במצפה רמון כחלק מהגרעין התורני בעיר, על הפיקניק שיקיימו הערב. "לא נעצור את המצעד מחר ולא נפגע בו, אבל נצא לרחוב ונגיד את האמת שלנו. "לא אנחנו ולא הצד השני מעוניינים בחיכוך, אין בינינו תחושות של שנאה. מי שמלבה את האש הם גורמים מבחוץ – עמותות הלהט"ב, התקשורת שקופצת על כל טיפת דם כאן כמוצאת שלל רב וחברי כנסת.
"תוואי המצעד פחות מעניין אותי, מצער אותי שהוא בכלל יוצא, זה תוואי שהוא הרע במיעוטו. חיינו ביחד לפני המצעד ונשאר לחיות ביחד גם אחריו. ברמה האישית אנחנו אוהבים את כולם ומחבקים כל אחד שבוחר לחיות את חייו כראות עיניו, אבל ברמה הציבורית, הדרך בה הם פועלים ויוצאים לרחוב פוגעת בנו ועם ישראל כולו. נמחה על כך, מתוך כבוד אליהם, מתוך אהבה ומתוך רצון לא לפגוע בעם ישראל".
אפרת זיו, אשת חינוך מהגרעין התורני בעיר: "תוואי המצעד פחות מעניין אותי, מצער אותי שהוא בכלל יוצא, זה תוואי שהוא הרע במיעוטו"
"המשטרה אישרה את המצעד אחרי שהבינה שהולכים להגיע למצפה גם הרבה צועדים מחוץ לעיר", אומר גלוזמן, "התבטאויות ראש המועצה שלנו הכעיסו קהל גדול. היתה נקודה בה נתבקשנו לייצר טופס אלקטרוני שנעביר למשטרה, בו כל מי שמתכוון להשתתף צריך למלא את שמו ואת מספר הטלפון שלו. הבהרנו כמובן שלא נשתף פעולה עם דבר כזה".
לא משכו את התקציב
בין הנואמים בעצרת לפני תחילת המצעד צפוי להיות רופא המשפחה של היישוב שמתגורר עם בן זוגו במצפה רמון, ונערה שסבלה מהתנכלות כשהיתה תלמידת תיכון בעיר. "מדי שנה מגיעים למצפה רמון בין 150 ל-200 צעירים ללמוד במסגרות האמנותיות בעיר. יש בין התלמידים שלי מגוון מגדרי גדול", אומר יאיר ליסאי, בן 42 מתגורר במצפה רמון מאז 2012 ומלמד מחול.
"חלקם מגיעים למקום מבודד כמו מצפה רמון דווקא כדי לעבור תהליך קבלה עצמית. אני רואה מדי יום עד כמה נושא הגאווה חי ובועט ביישוב. למרות ההצהרה של ראש המועצה, התמיכה בנו היא אדירה. אנשים שלא ידעתי שהם הומואים או לסביות מתעוררים, ואני מקווה שגם אנשים אחרים מרחבי המדינה יתעוררו ויגיעו לצעוד איתנו מתוך הבנה שאווירה של השתקה והחבאה של נושאים להט"ביים ביישובים קטנים יכולה להיגמר בהתאבדות. כל מי שגדל ביישוב קטן ומרוחק מבין זאת".
יאיר ליסאי: "התחושה היא שהלכתי לישון במצפה רמון בלילה שלפני הצהרת ראש המועצה, והתעוררתי במועצת יש"ע"
ההחלטה לקיים לראשונה מצעד גאווה במצפה רמון נפלה לפני כשבועיים, בעקבות תחושה בקרב חברי הקהילה כי המועצה המקומית מתנגדת ליוזמות חינוכיות וחברתיות מצידה. בינואר השנה פעל מרכז הצעירים במצפה רמון למיפוי הקהילה הגאה במקום וצרכיה, בכוונה למשוך תקציב בסך 25 אלף שקל מהמשרד לשוויון חברתי המיועד לפעילויות למען הקהילה הגאה ברשויות מקומיות.
אלא שבמהרה הסתבר כי אין בכוונת ראש המועצה למשוך תקציב זה. גם לא כשפעילים גאים ביישוב יצרו תכנית עבודה מהשטח שכללה הרצאות של ארגון חוש"ן לצוותי חינוך וטיפול בעיר, אירוע גאווה על הבר או ערבי עיון בספריה לילדים בנוער בספרות להט"בית.
חברי הקהילה בעיר סיפרו למקום הכי חם כי גם כשניתן להם אישור לקיים אירועים בספריה העירונית, התבקשו שההזמנה לאירוע תהיה ללא לוגו הרשות המקומית והובהר להם שהאירועים לא יתוקצבו. "התוכנית הראשונית שהמועצה דחתה היתה קיום הרצאות על מגוון מגדרי לצוותי החינוך ביישוב", מוסיף יאיר, "השניה היתה הכנסת ספרים בנושאים להט"ביים לספריה העירונית".
נוכח בקשות הזרועות הביצועיות של הרשות להחביא יוזמות גאות, הוחלט לקיים את המצעד. "הרגשנו שאין ברירה אלא לצעוד", אומר גלוזמן, "והגשנו בקשה למשטרה. כשנפגשנו עם מנהל תחנת המשטרה בסוף השבוע הקודם, הוא אמר לנו שכבר יומיים הוא מקבל פניות ממפלגת נעם ביחס למצעד" ונפתח עמוד גיוס כספים לפעילויות שבכוונת חברי הקהילה לערוך בעיר. יעד הגיוס הוגדר כסכום שאמור היה להגיע לידי חברי הקהילה דרך המשרד לשוויון חברתי, ובינתיים גויסו כבר 26 אלף שקל בתוך יומיים.
לחץ פוליטי של הגרעין התורני?
"החלטנו לפעול לגיוס התקציב שהגיע לקהילה בדין ונגזל על ידי ראש המועצה", אומר עזרי קידר, מנכ"ל עמותת קשת הפועלת לקידום יוזמות ופרוייקטים לפיתוח איזור הר הנגב. "הקואליציה שלו במועצה עומדת על חודו של קול, ויש בה נציג מטעם הגרעין התורני בעיר. ככה יוצא שמי שאמור להיות ראש המועצה של כולם, ללא קשר לדיעותיו האישיות ונטיות ליבו הפוליטיות, מפרסם כזה מניפסט.
"הסיטואציה הפוליטית של המועצה מובנת, אבל כמובן שהדברים פוגעים במצפה רמון כמקום תיירותי שמתיימר להיות פתוח לכולם ומכנה עצמו 'מרחב השראה' – הומו או לסבית ששוקלים לעבור לכאן יחשבו פעמיים, תיירים להט"בים יפסחו על המקום כי לא ירצו לנפוש במקום כזה".
"החלטנו לפעול לגיוס התקציב שהגיע לקהילה בדין ונגזל על ידי ראש המועצה"
מראש מועצת מצפה רמון, רוני מרום, נמסר: "אם הייתי נדרש הייתי חוזר על הכל מהתחלה בלי לשנות פסיק. אני נאמן לאמת שלי נטול שיקולים פוליטיים. כל ניסיון לקשור את החלטותיי להישרדות פוליטית הוא שקרי ונבזי".
חברי קהילה נוספים מחזקים את קידר ואומרים כי ההתלהטות המהירה סביב המצעד אינה מפתיעה, נוכח הכוח הפוליטי הרב של הגרעין התורני בעיר. "זה התחיל במערכת הבחירות לכנסת ה-23", מספרת מיכל רומי שנולדה במצפה רמון ומתגוררת בה בשנים האחרונות עם בת זוגתה. "מפלגת נעם רצה לכנסת והתחלנו לראות שלטים רבים בנוסח 'אמא ואבא – משפחה', בתגובה קניתי כמה עשרות דגלי גאווה ופיזרנו אותם ברחבי העיר".
ראש המועצה על המניפסט שפרסם: "אם הייתי נדרש הייתי חוזר על הכל מהתחלה בלי לשנות פסיק. אני נאמן לאמת שלי"
דורין גל מספרת כי כבר "בשנה שעברה היה ניסיון לארגן אירוע גאווה. התכנסנו לשיחה ראשונית שבה דיברנו מאוד פתוח על מקומנו כחברי קהילה גאה במצפה ועל התחושות כאן. הפרוטוקול מהפגישה נשלח בקבוצת וואטסאפ סגורה שלנו, אבל חבר של הגרעין התורני שהיה בה פירסם אותו בתפוצה למייל של אנשי הגרעין התורני. נפגעתי מאוד. צוטטתי שם בשמי האישי, החוויה האישית שלי נשלחה לכולם מבלי שבחרתי בכך. זה כך כך אישי ביישוב קטן כמו במצפה רמון, במיוחד לאור העובדה שאני עובדת בבייביסיטר אצל משפחות דתיות. אירוע הגאווה לא המשיך להתארגן אחרי התקרית הזאת".
לפי נתוני ועדת הבחירות המרכזית, זכתה מפלגת הציונות הדתית, שברשימתה שובצו נציגי נעם, ביותר מ-23 אחוזים מקולות הבוחרים במצפה רמון. "עד כה לא היתה איזושהי בעיה לגבי עמדת ההשפעה של הגרעין התורני ומעגלי הזיקה שלו בעיר", אומר ליסאי, "תושבי המקום התחשבו בהם בגלל מספרם הרב ולא היה יותר מדי רעש. אבל עכשיו, כשנושא הגאווה על הפרק המצב נהיה נוראי. התחושה היא שהלכתי לישון במצפה רמון בלילה שלפני הצהרת ראש המועצה, והתעוררתי במועצת יש"ע".
למרות ההתגייסות לטובת המצעד מארגונים שונים, וגיוס הכספים המהיר והמוצלח, עולה החשש כי המתח במצפה רמון ילך ויחריף. "אחת הבעיות הגדולות של המקום נוגעת לקושי לבנות פה חוסן קהילתי", אומר קידר. "אנשים מגיעים למצפה לזמן קצר ומתחלפים, מעטים הופכים את המקום למרכז חייהם ולמקום מושבם לאורך זמן".