"הולכת בטיילת צ'ארלס קלור היום בצהריים, ומישהו על אופניים חשמליות (עם מעיל שמכסה את הראש שלו) פשוט נתן לי מכה בכתף וברח… קרה למישהי כאן?"
את הפוסט הזה העלתה אורלי (שם בדוי) ביום ראשון השבוע בקבוצת הפייסבוק "סיקרט תל אביב". "זה נהיה טרנד בעיר", כתבה לה מגיבה. ואכן, שיטוט בקבוצות הפייסבוק של נשות העיר מעלה כי מדובר בתופעה כואבת, שהתגברה בחודשים האחרונים שבמסגרתה נשים מותקפות בבעיטות, אגרופים, דחיפות ונגיעות באזורים האינטימיים שלהן בעת שהן צועדות ברחובות תל אביב.
"עשיתי הליכה ספורטיבית במסלול ההליכה הקבוע שלי, כשיש מלא אנשים מסביב", מספרת אורלי, בת 29, תושבת יפו. "אותו אדם בא מולי על האופניים עם הפנים לכיוון יפו, נתן לי מכה חזקה והמשיך. הייתי בשוק. התקשרתי למשטרה, הם הגיעו תוך דקות וחיפשו אותו, אבל זה כבר היה מאוחר מדי. אני עדיין בטראומה. פתאום כל אופניים חשמליים שעוברים לידי גורמים לי לקפוץ. אני לא הולכת אף פעם בסימטאות חשוכות, בטח לא בלילה, אבל פתאום זה קרה לי במקום הומה באמצע היום. זה הכי מפחיד".
לפני כחודש הוגש כתב אישום נגד צעיר שתקף ללא סיבה חמש נשים ברחובות של תל אביב. הוא היכה במכת אגרוף אישה בת 55 במרחוב מרמורק, תקף נערה במכת אגרוף לראשה בבן יהודה, היכה בת 21 בחנות באלנבי ובת 27 בפרישמן ובמקרה אחר, בחודש נובמבר, בעט בילדה בת 12 שהלכה בדיזנגוף.
"אני לא הולכת אף פעם בסימטאות חשוכות, בטח לא בלילה, אבל פתאום זה קרה לי במקום הומה באמצע היום. זה הכי מפחיד"
"יש תחושה של חוסר ביטחון ברחובות, אני רואה את זה לא מעט", מספרת שרון, אמה של הילדה שהותקפה. "למזלי, במקרה שלנו המשטרה הגיעה די מהר והילדה ראתה שעוצרים את התוקף והיא קיבלה מסר שכשקורה משהו אלים מתייחסים אליו וזה הרגיע אותה".
באחד הלילות של נובמבר יצאה יעל ירמוך, 24, מהעבודה והלכה לתחנת האוטובוס באלנבי פינת רוטשילד. בזמן שצעדה, גבר חלף על פניה, בעט בה בחוזקה והמשיך ללכת. "אולי עברתי קרוב מדי אליו, אולי הסתכלתי עליו", היא מנסה להסביר. "משום מקום הוא נתן לי בעיטה ברגל והמשיך ללכת. היו אנשים מסביב, אבל הם לא שמו לב. הלכתי אחריו, וצילמתי אותו מאחור. חשבתי לצלם מקדימה אבל אמרתי לעצמי שזה לא שווה את זה ואולי זה יגרור משהו אחר. חזרתי לתחנה והתחלתי לבכות מרוב בהלה.
"ראיתי את המקרים שהתפרסמו וחשבתי שיצאתי בזול, כי לא קיבלתי אגרוף לפנים. קשה לתפוס כמה התופעה נפוצה. וכמו הרבה דברים שקשורים בביטחון של נשים, המציאות היא כזו שצריך שיקרה משהו סופר קשה כדי למישהו יהיה אכפת".
העדויות של נשים בקבוצות הפייסבוק מראות שמקרי התקיפה מתרחשים בכל שעה משעות היום ובאזורים שונים בעיר, מאז נובמבר. למשל, אישה סיפרה על אדם רכוב על אופניים שחפן את החזה שלה ברחוב אחד העם ("ומאז לא הצלחתי לחזור למקום בלי קשיי נשימה"), אחרת מתארת גבר על אופניים שתפס בישבן שלה באלנבי בשעת ערב. אדם אחר, מתארת צעירה, "נתן לי בוקס בחזה ואחרי זה הסתכל וחייך". אחרת מתארת איך רוכב אופניים בשעת ערב ברחוב טשרניחובסקי "חפן לי את הישבן בחוזקה והמשיך לנסוע קדימה".
"כמו הרבה דברים שקשורים בביטחון של נשים, המציאות היא כזו שצריך שיקרה משהו סופר קשה כדי למישהו יהיה אכפת"
לפעמים האלימות עוברת גם לבעלי החיים. מספרת שקמה בן נתן על שאירע לה בנובמבר: "עמדתי עם הכלבים שלי בגן החשמל בשעת ערב. היו הרבה אנשים ברחוב ובבתי הקפה. בן זוגי היה רחוק ממני. פתאום בא מולי אדם בהליכה מהירה הוא תקע בי מבט ואז הכניס בעיטה לכלב, פשוט הרים אותו באוויר. הכלב צרח. אותו אדם המשיך ללכת ואז הסתכל אחורה, לראות את האפקט של הבעיטה. החבר שלי רצה לרוץ אחריו אבל אמרתי לו שזה לא שווה את זה. עד היום אני בטראומה מזה. אני גרה בדרום תל אביב עשר שנים, שלוש שנים התנדבתי עם מכורים, אבל כיום אני נזהרת כשאני עוברת ברחוב ליד גברים".
מי שהחליטה לעשות מעשה היא הילה רייחני, תושבת העיר, שתגיע לישיבה הבאה של ועדת הביטחון העירונית כדי לדבר על אובדן תחושת הביטחון במרחב הציבורי. "לפני כחודש עשיתי סיבוב בשעת ערב עם הכלב באזור נחלת בנימין, סמוך לבית שלי, ומישהו הלך אחרי", היא מספרת. "בשלב מסויים הוא התקרב והתחיל לצעוק עלי. הכלב התחיל לנבוח והוא ברח. אני קוראת את כל הפוסטים בקבוצות ולא מבינה מה קורה פה. אנשים הולכים ברחוב ומרביצים לנשים, צועקים עליהן? באחרונה התחלתי להסתובב עם תרסיס פלפל שלוף ביד. בהתחלה התביישתי, אבל שייתבישו מי שגורמים לי להרגיש חוסר ביטחון, שיתביישו שבחורה צריכה ללכת ברחוב בפחד".
רייחני אומרת שהיא תבקש מהעירייה להגביר את הסיורים של הפקחים העירוניים, "שיהיה בטוח יותר להסתובב", היא אומרת. "משהו חייב להשתנות".
בחודש שעבר שלחה סגנית ראש העיר ציפי ברנד מכתב לניצב עמיחי אשד, מפקד מחוז תל אביב, שבו כתבה כי הגיעו אליה עשרות תלונות מנשים שהותקפו על ידי גברים ברחובות העיר. "קיים צורך להגביר את האבטחה וסיורי הניידות באזורים האלו עד שכלל הפוגעים יתפסו והאלימות תפסק", כתבה. "כמו כן, יש לעודד פנייה של נשים שהותקפו בימים האחרונים להגיש תלונה ויתרה מכך, יש לפעול ברגישות המתבקשת כלפי נשים הבאות להתלונן על תקיפה (קיבלתי על כך מספר קובלנות)".
תגובת עיריית תל אביב-יפו: "אנחנו רואים את המקרים בחומרה רבה ועושים הכל כדי לשמור על תחושת הבטחון של תושבות ותושבי העיר. עם היוודע על התופעה הגבירה העירייה את פעילות סיירי הבטחון של אגף סל"ע ושל מחלקת ביטחון באזורים המדוברים, עם דגש לאירועים האחרונים. בנוסף, פנתה העירייה באופן מיידי וישיר לפיקוד משטרת ישראל מחוז תל אביב ונעשתה פנייה לנפגעים בבקשה שיפנו למשטרה להגיש תלונות על המקרים כדי לסייע בחקירה".
תגובת המשטרה: "כל אירוע ותלונה המתקבלים במשטרה מטופלים מיד ברגישות ובמקצועיות על מנת להגיע לחקר האמת. כמו כן המשטרה פועלת בכל העת הן במישור הגלוי והן הסמוי לתפיסת עבריינים ורק לאחרונה הוגשו כתבי אישום בגין מספר אירועים".
שיחה על זה post