בדיון של ועדת העבודה בכנסת בתחילת פברואר, שהתקיימה לאחר חשיפת מקרי ההתעללות בחוסים במעון בני ציון בראש העין, תהתה ח"כ אפרת רייטן-מרום "האם ההפרטה שבה המדינה נהגה היא הדרך הראויה? איך מעשים שכאלו התרחשו מתחת לרדאר? איך הסרנו אחריות?".
כתבי האישום שהוגשו החודש נגד חמישה מטפלים מהמעון מעלים מסכת של מאות מקרי התעללות בחוסים רובם עם מוגבלויות וצרכים מיוחדים, בני 20-50. כתב האישום כולל מקרים של תקיפה, מעשים מגונים ואלימות נפשית. "התעללו בחוסים כדבר שבשגרה, באופן בלתי אנושי ובלתי נתפס", אמרה הפרקליטות עם הגשת כתב האישום.
בחסות ההפרטה של מוסדות הרווחה מאז שנות ה-90, הפך התחום לרווחי עבור חברות שלא תמיד טובת החוסים נמצאות מול העיניים שלהם. כך, למשל, בכתבה שפרסמנו לאחרונה נחשף איך חברת א.ש.ק השקעות, שמפעילה מוסד לנכים בקרית שלום בתל אביב, לא מספקת להם מספיק אוכל ומגבילה פעילות פנאי, למרות תקציב של 77 מיליון שקל לחמש שנים ממשרד הרווחה,שמספק כ-15-20 אלף שקל לחוסה לחודש.
"זה מערך יחסים של הפרטה, מערך יחסים של מכרזים…מפקח מגיע לפנימיה אחת לשלושה שבועות, יש חיים שלמים שמתנהלים בתוך פנימיה….להגיד לך שהכל מאה אחוז? לא", אמרה רקפת בן גיא, מנהלת האגף החוץ ביתי במשרד הרווחה בדיון שהתקיים באוקטובר בוועדת העבודה והרווחה באוקטובר, לאחר הרצח של ליטל יעל מלניק, בידי אח ממוסד לבריאות הנפש שבו היתה מאושפזת.
כפי שכתב אז ניב חכלילי, עיתונאי המקום המסקר במשך 15 שנה את נושאי הרווחה, שוב ושוב מתגלים מעשים חמורים במסגרות הרווחה, וכשזה קורה, הן נסגרות – עד למקרה הבא. כך קרה גם כעת: משרד הרווחה הפסיק את ההתקשרות עם ארגון אלאור, ששמו הוזכר כמפעיל מעון בני ציון מיד עם חשיפת המקרה – אבל מה קורה בשאר ההוסטלים, בתי ספר ופנימיות שפועלים תחת הארגון?
ממשרד הרווחה נמסר, בין היתר, כי "מאז חשיפת המקרה החל המשרד בבדיקה מעמיקה של התנהלות המסגרת ושל אופן ההפעלה של כלל מערך המעונות" (התגובה המלאה בסוף הכתבה).
היועץ הארגוני מהצווארון הלבן
באתר האינטרנט של אלאור (שבימים האחרונים נראה כי ירד מהאוויר), נכתבו הדברים הבאים: "30 שנה של מצוינות בשירות לאנשים עם צרכים מיוחדים…. שקיפות, שותפות ודיאלוג פתוח עם בני המשפחה, הקהילה והפיקוח, הם סוד ההצלחה שלנו. אנו מחויבים להעניק סביבה פיזית בטוחה ואסתטית באווירה נוחה ונינוחה".
מהאתר אפשר ללמוד כי תחת אלאור פועלים מלבד כפר בני ציון בראש העין גם בית הספר לחינוך מיוחד "אבן חן" בראש העין המיועד לתלמידים עם אוטיזם, מערך הדיור אור בנתניה, מעולה – מרכז עיסוקים ולמידה בפתח תקווה ובתים בקהילה (בדליה, יינוב, אור עקיבא, גני תקווה, ראש העין ופתח תקווה).
את אלאור ייצג בדיון בוועדת העבודה והרווחה החודש, עו"ד בני כץ. שמו של כץ נקשר כמייצג של חשודים בפרשות הכי גדולות במדינה בתחום הצווארון הלבן ועבירות כלכליות. בין היתר הוא ייצג את ענבל אור ואלון חסן ונחשב מקורב לראש עיריית נתניה מרים פיירברג. בתחקיר שנעשה על כץ בגלובס ב-2015 ציינו כי הוא "תובע משטרתי לשעבר המתפאר בניצול קשריו הטובים עם גורמי אכיפת החוק".
בוועדה כץ האשים את משרד הרווחה בחוסר תקציב הגורם לעומס עבודה. "משרד הרווחה לא מנסה לקחת אחריות אלא לגלגל את האשמה עלינו", אמר. לפי כתבה בהארץ שפורסמה לאחר הדיון, נראה כי בדיון בכנסת הוצג כץ כ"יועץ ארגוני". כשפנינו אליו לבדוק ממתי הוא משמש כיועץ ארגוני, ענה שמדובר בטעות והוא משמש כיועץ משפטי לאלאור "כבר הרבה מאוד זמן".
לאחר חשיפת מקרי ההתעללות בבני ציון, הצטרף אל הצוות שמייעץ לבעלי המעון יועץ התקשורת רונן צור, המתמחה בפתרון משברים.
10 מיליון שקל לשלוש שנים
כדי להבין כמה כסף גלגל המעון ואם יש ממש בטענה של עו"ד כץ על חוסר תקציב, בדקנו את הפרוטוקול של האוצר מ-2017 שבו אושרה התקשרות של משרד הבריאות עם מעון בני ציון בסך 9.7 מיליון שקל לשלוש שנים, עבור "רכישת שירותי מגורים טיפוליים אינטנסיביים" ל-14 חוסים שהועברו אליהם ממעון נווה יעקב, שנסגר בגלל התעללות. סך ההתקשרות ליום אשפוז עומד לפי מסמך זה על 635 שקלים לחוסה. "זה מקום הנותן מענה איכותי הולם", נכתב במסמכי הוועדה לגבי מעון בני ציון. "נכון להיום, אין מסגרת חלופים שמאפשרת לקלוט אותם באופן שימנע את הידרדרותם".
באותו מסמך צוין כי משרד הבריאות שילם סכום של 3.2 מיליון שקל ל-2015 להפעלת המעון במסגרת של פטור ממכרז לתקופה של שנה. משרד הרווחה ומשרד הבריאות מעבירים כל אחד תקציבים למעון, כל אחד עבור החוסים שמגיעים ממנו.
מאז ועד היום הוארכה שוב ושוב ההתקשרות עם המעון בלי שיצא מכרז חדש ובלי שנמצאה כל עדות לפרוטוקול על הארכת ההתקשרות.
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "מעון בני ציון חוסה תחת מנהל מוגבלויות במשרד הרווחה דרך התקשרות עם יזם. כמו כן שוהים במסגרת מאז 2013 13 מטופלים שלהם יש שילוב של הנמכה קוגניטיבית והפרעות נפשיות ולכן למשרד הבריאות יש התקשרות לגביהם עם היזם המפעיל את המסגרת.
"יצויין כי משרד הבריאות אינו מבצע בקרות במסגרות של הרווחה כפי שגם משרד הרווחה אינו מבצע בקרות במסגרות של משרד הבריאות, הגם שלעיתים נמצאים מטופלים עם מאפייני מנהל מוגבלויות (מש"ה, אוטיזם) במסגרות של משרד הבריאות ע"פ מצבם הקליני ולהיפך, וכל משרד סומך את ידיו על הבקרות של המשרד האחראי על המסגרת. עם זאת משרד הבריאות, דרך נציגיו המחוז, עורך ביקורים עיתיים במוסד בני ציון, כולל לאחרונה (גם לאחר שנחשפה הפרשה) והתרשם מכך ש-13 המטופלים האמורים לא היו מבין אלה שסבלו מהתעללות לכאורה ומצבם הקליני ע"פ חוות דעת המחוז יציבה".
ההתקשרות מול משרד הרווחה ומשרד הבריאות להפעלת בני ציון לא נעשית דרך ארגון אלאור. הארגון לא רשום בשום מקום כחברה או עמותה. את המעון, כמו את שאר ההוסטלים ומערכי הדיור של אלאור – מנהלת חברת "ק.ב.ע. – חברה להקמה, הפעלה וניהול שירותי רווחה בע״מ".
(מרונן צור נמסר כי חברת קבע מפעילה את המעון. אלאור הוא השם המותגי.
מנכ"ל חברת ק.ב.ע הוא אלון אלרואי ובעלי המניות שלה הם ארבע חברות: א.ש.א. הפקות והשקעות בע"מ (שבעליה הוא אלרואי עצמו ושהעיסוק שלה, כפי שמופיע ברשם החברות הוא מפעל מבנים טרמיים ובטון מוכן), ר.נ.א שולמן אחזקות בע"מ (שבעליו הוא רון שולמן) וישראל נ.נ.נ. אחזקות 2017 בע"מ (שבעליו הוא ישראל ירון סולמון) וחמדת זוהר הימים בע"מ (שהבעלים שלה היא אהובה תורג'מן).
אהובה תורג'מן, רון שולמן וירון סולומון ישראל, המוגדרים דירקטורים בחברה, הם מבעלי רשת ההמבורגרים BBB. "אנחנו יותר חברת ניהול מרשת המבורגרים", אמרה תורג'מן במרץ 2019, כשהתראיינה לקראת מה שהוגדר בהודעות לעיתונות הנפקה או כניסת משקיעים לרשת. "החזון שלנו הוא להיות חברת הניהול המובילה בארץ, שמתמחה ברשתות זכיינים מכל סוג – לא רק מזון. אנחנו חושבים אפילו על אופנה".
באותו חודש תורג'מן, שולמן וסולמון נכנסו כדירקטורים לחברת ד.י.ש בע"מ עם אלרואי. בעלת המניות הראשית בחברה, שמספקת שירותי רווחה לילדים ונוער, היא חברת קב.ע.
היסטוריה של הזנחה ורשלנות
תחת אחריותה של ד.י.ש בע"מ נמצאים בית הספר ופנימיית רננים בזכרון יעקב והפנימיות בית הבוגר בקיבוץ בית יצחק, פנימיית ארזים במושב שדה יצחק, פנימיית הפרדס ופנימיית בית הטף בפרדס חנה ופנימיית נווה הדר בחבצלת השרון.
בחלק מהמסגרות הללו עלו בעבר עדויות על הזנחה והתעללוות בחוסים. ב-2008 פורסם כי בפנימיית בית הטף התעללו מדריכים בילדים באמצעות אחיזות שנקראות הולדינג.
ב-2015 פורסמה בוואלה כתבה על פנימיית ארזים שבה שוהים למעלה ממאה ילדים עד גיל 16. בכתבה נחשפו התנאים הפיזיים במקום, "שמהווים סכנה בריאותית של ממש".
באותה שנה פרסמה נעמה לנסקי בישראל היום תחקיר על הנעשה בפנימיית רננים. מדריכים שעבדו במקום תיארו אווירה של אלימות יומיומית כלפי הילדים, מילולית ופיזית. לפי הכתבה, מדריכים והורים הגישו תלונות במשטרה על האלימות.
גם בבני ציון התרחש מקרה של אלימות נגד חסרי ישע שהובא לידיעתו של בית המשפט. לפי כתב האישום, שהובא ב-2013 בפני השופטת דבורה עטר בבית משפט השלום בפתחי תקווה, אחד המטפלים במעון היכה חוסה הסובלת מפיגור שכלי בכמה הזדמנויות וחדל ממעשיו רק לאחר שמטפלת ששהתה במקום העירה לו על כך. השופטת עטר הרשיעה את הנאשם בביצוע עבירה של תקיפת חסר ישע.
בתביעה שהגישה ק.ב.ע נגד אדם שהשכיר לה שלושה מבנים בפרדס חנה, אפשר ללמוד על התנהלות החברה. בכתב התביעה מ-2019, נכתב כי 50 חניכים שהיו בפנימיית אלישיב שנסגרה היו אמורים לעבור ולצורך כך שכרה ק.ב.ע את המבנים. "השוכרים פעלו בצורה רשלנית וכושלת ואכלסו חניכים כמעט שבעה חודשים ללא אישור מכיבוי אש", נכתב בכתב ההגנה. עוד עלה כי חברת ק.ב.ע התחייבה לשפץ את המבנים ובפועל: "הותקנו דלתות ומחיצות שאינן מתאימות למגורים של הנוער".
הרווחה כתחום מניב
מי הוא אלון אלרואי שעומד בראש כל המבנה המסועף הזה של החברות שמספקות שירותים למשרד הרווחה במילונים?
אלרואי, 60, יליד נתניה היה בעברו עיתונאי, מו"ל של מקומון בנתניה ואיש מליאת רשות השידור. דודו, יואל אלרואי, היה בעבר ראש עיריית נתניה מטעם הליכוד. אחיו רוני אלרואי הוא איש עסקים וחתנו לשעבר של יצחק תשובה.
ב-2001 היה אמור היה להתמנות ליו"ר רשות השידור. מי שדחף למינוי שלו היתה לשכת ראש הממשלה דאז, אריאל שרון. ועדת רביבי פסלה את מועמדותו, לפי כתבה בגלובס, משום שהוא: "חסר תואר אקדמי, חבר מרכז הליכוד, ובבעלותו רשת מקומונים באזור השרון, שמהווה ניגוד עניינים למינוי ברשות השידור".
ב-2007 פרסם העיתונאי אמיר זוהר בעיתון הארץ כי לפי החשד של המשטרה, אלרואי פעיל בליכוד ואז מקורב לסילבן שלום מכר את בית הדפוס שלו לאיש קש מארגון הפשע של אסי אבוטבול כדי שישמש אותם להלבנת כספים. לשאלת הכתב ענה אז אלרואי: "העובדה שהוגש כתב אישום נגד המעורבים בפרשה ואילו נגדי לא הוגש כזה, ואף איני מוזכר בכתב האישום, מדברת בעד עצמה".
"אלרואי שולט בכמה חברות מסחריות", כתב אז זוהר. "רואה החשבון המרכזי שלו הוא משה ליאון – מנכ"ל משרד ראש הממשלה (בתקופת בנימין נתניהו. כיום ליאון הוא ראש עיריית ירושלים; ג.ה). אחת החברות מפעילה רשת מוסדות לחינוך מיוחד של ילדים מוגבלים, ומערך דיור למבוגרים הלוקים בפיגור שכלי. זהו אחד העסקים הראשונים, והמניבים, שאלרואי נכנס אליו בגיל צעיר מאוד ובתמיכת הוריו.
ב-2008 כתב זוהר בהארץ שחמש שנים קודם לכן נפתח תיק חקירה נגד אלרואי בחשד שהעסיק עבריין מקומי בכיר כגובה חובות. "באופן תמוה, התיק נגד מנהל המקומון…. נסגר כעבור פחות מעשרה ימים. העבריין נשפט לעבודות שירות".
באותה שנה נעצר אלרואי יחד עם חיים גולן ורפאל דיין בחשד למתן שוחד לעו"ד יעקב ברדוגו שכיהן בעבר כמנכ"ל מפעל הפיס, בתמורה לזכיונות שיווק אזוריים של מפעל הפיס.
ב-14 ביולי 2011 פורסם כי לפנות בוקר אירע פיצוץ במכוניתו של אלרואי בעת ששהה בביתו ברמת פולג בנתניה.
ב-2018 נבחר אלרואי לעמוד בראש רשימת הליכוד לבחירות המוניציפליות בנתניה. לאחר הבחירות שימש בתפקיד יו"ר ועדת המשנה לתכנון ובנייה. המינוי הגיע למשרד המשפטים, משום שלפי החוק רק סגן ראש עיר יכול לשמש בתפקיד. אלרואי הגיש את התפטרותו ב-2020 וציין כי סיבת ההתפטרות הינה הקורונה, והעומס הרב שנגרם לו כתוצאה מההתמודדות במשבר בהוסטלים הטיפוליים שבבעלותו.
משרד הרווחה והביטחון החברתי מוסר: "בעקבות החשד לפגיעה בדייר במעון הגיש המשרד תלונה במשטרה ולאור חשיפת הפגיעה הנרחבת בדיירים במעון הפסיק לאלתר את ההתקשרות עם המפעילה, חברת אלאור. בימים אלו המעון מנוהל על ידי עובדי המשרד אשר עושים ימים כלילות על מנת להעניק לדיירים את הטיפול הטוב ביותר ולתת את התמיכה הנחוצה לנפגעים ולבני משפחותיהם.
"מאז חשיפת המקרה החל המשרד בבדיקה מעמיקה של התנהלות המסגרת ושל אופן ההפעלה של כלל מערך המעונות. כמו כן החל המשרד בביצוע שורה של פעולות שנועדו למנוע ממקרים כאלו להישנות. בימים אלו אנו עובדים מול הגורמים המשפטיים על מנת לשנות את הנהלים כך שמפקחי המשרד יוכלו לצפות במצלמות באופן מדגמי, אנו מקימים מערך לקבלת תלונות ופניות מבני המשפחה ישירות למשרד באמצעות מוקד 118 ושורה של פעולות נוספות. משרד הרווחה והביטחון החברתי עובד בשיתוף פעולה מלא עם המשפחות על מנת לוודא שדיירי המעונות זוכים לשירות שלו הם זכאים ובראש וראשונה להבטחת מוגנותם הפיזית והנפשית".
שיחה על זה post