שוטר היס"מ עבד נערני הוא אחד השוטרים המוכרים ביותר בישראל, בטח למי שמשתתף בהפגנות או באירועים המוניים בשנים האחרונות. נערני, המשתייך ליחידת מתפ"א (מרכז תאום פעולות אכיפה), נודע בשל הזקן אדמוני שלו ובשל התנהלותו הכוחנית כלפי מפגינים ואוהדים בזמן הפגנות ובמגרשי כדורגל.
בשנתיים האחרונות הגיש נערני, באמצעות עורך דינו יוני ג'ורנו (שעל מפעל התביעות הדיבה שלו פרסמנו תחקיר במקום; ג"ה), שורה של תביעות נגד אזרחים שהתבטאו נגדו ברשתות החברתיות. ביולי 2020 הוא הגיש תביעת לשון הרע נגד ארבעה אנשים, שהגיבו לפוסט של חושף השחיתויות רפי רותם. הפוסט, מיוני 2020, כלל סרטון שבו תועד נערני מעכב את רותם ללא סיבה ומבקש לערוך עליו חיפוש, כששוטרים נוספים מאיימים על צלם הסרטון.
במהלך ההליך המשפטי נחשפו תיקי מח"ש סגורים שנפתחו נגד נערני לאורך השנים. עיון בהם שופך אור על דמותו של נערני ועל התנהלותו לאורך השנים, כמו גם התנהלות מח"ש. בא כוחו של השוטר הודיע כי הוא מתנגד להעברת החומר לתיק. "יש גבול לכמה האנשים הללו יכולים לרדוף את התובע", כתב ג'ורנו לבית המשפט.
השופטת כרמית בן אליעזר, שבפניה נידון התיק על תביעת לשון הרע, החליטה לא להעניק לתלונות שהוגשו במח"ש משקל בהחלטתה בעניינו של ד', שכתב בתגובה לפוסט של רותם: "זה אותו שוטר שגם התעלל בי! זה אותו שוטר שעומד לפעמים בנמל תך אביב ג'ינג'י בן זונה עצבני מאוד ואלים…!". למרות עדותו ולמרות המידע העולה מתיקי מח"ש שהונחו בפניה והיעדר דוחות הפעולה המשטרתיים מהאירוע, חייבה השופטת את ד' לפצות את נערני ולשלם את הוצאות המשפט.
עם זאת, כשבוחנים את התלונות שנמצאות בתיק החשוף באתר בתי המשפט, קשה להבין כיצד השופטת בחרה לקבוע כי צבר התלונות נגד נערני אינם מהווים "עדות שיטה" או ראיה למעשים דומים.
שבוע אחרי המקרה של ד' אירע מקרה נוסף שבגינו הוגשה תלונה למח"ש נגד נערני, על תקיפה נוספת בנמל תל אביב. המתלונן א', עורך דין במקצועו, סיפר כי יצא ממועדון בנמל ופגש בחברו הפרמדיק שסיים להעניק במקום סיוע רפואי באירוע שבדיעבד התברר כאירוע דקירה.
א' העיד כי צילם את חברו תוך שהוא משבח אותו על עבודתו, כשלפתע ניגש אליו "אדם מזוקן עם דגמ"ח שנחזה להיות כמשטרתי, בצבע אפור, לבוש פליז שחור ללא כל תג זיהוי או סימן משטרתי. אמר לי למה אני מצלם ושאכבה מיד. שאלתי אותו מי הוא וכיביתי את המצלמה. הוא אמר שהוא שוטר. אמרתי שאנחנו נמצאים במקום ציבורי ולכן אין שום איסור לצלם במקום שכזה. השוטר החל לחבוט בי בפניי, בראשי… הוא החל לחבוט בי בצדי הראש. עמדתי מזועזע ולא זזתי. ביקשתי ממנו שיזדהה בפני בתעודה, כאמור לא היה עליו שום סימן מזהה. בתגובה החל להכות אותי שוב באותה שיטה של מכות בצדי הראש בשתי ידיו בזו אחר זו".
"עמדתי מזועזע ולא זזתי. ביקשתי ממנו שיזדהה בפני בתעודה, כאמור לא היה עליו שום סימן מזהה. בתגובה החל להכות אותי שוב"
נערני אמר לחוקר שא' התקרב לפצוע וצילם אותו, "מיד הדפתי אותו בחוזקה באזור הצוואר. הוא שאל מה אתה עושה, אמרתי לו יש אירוע דקירה שאני צריך לטפל. לשאלתך האמירה שלי לוותה בדחיפה חזרה לאזור הצוואר או הפנים". כשהחוקר שואל אותו מדוע לא ציין זאת בדוח הפעולה שלו, עונה נערני: "לא ייחסתי לזה חשיבות". עוד אמר כי "אני מודע לזה שאני בחור חזק, לא היתה לי ברירה אחרת בנסיבות העניין".
"אני מודע לזה שאני בחור חזק, לא היתה לי ברירה אחרת בנסיבות העניין"
המקרה הזה הגיע לאחרונה לבית המשפט, לדיון בתביעת לשון הרע, שם נחשף כי נערני ביצע שיחת טלפון לאחר העדים באותו אירוע. "אתה התקשרת לפרדמיק שטיפל באירוע והדחת אותו", אמר לנערני עורך הדין אסף דרעי, שמייצג את אחד הנתבעים. "הדחת עד". לאחר אותה שיחה, מצויין בתיק של מח"ש כי החוקרים ניסו שוב ושוב להביא את העד להעיד בתחנה, אך הוא לא הגיע.
"שתי כאפות חזקות לפנים"
בתוך התיק הנוגע לא' מנמל תל אביב, נמצא עמוד מתוך פרוטוקול של משפטו של ר' מ-2013. לפי הפרוטוקול בא כוח החשוד אמר לשופטת בית משפט השלום בתל אביב כי הם "טוענים לחשד לכאורה של אלימות שוטרים כלפי החשוד. החשד העיקרי הוא כלפי שוטר יס"מ עבד נערני. האירוע היה מחוץ למגרש כדורגל כשהחשוד היה בדרך לרכבו". נציגת המדינה מסרה כי תעביר את התלונה לטיפול מח"ש, ובתגובה אמר עורך דינו של ר' כי הוא מבקש לשחררו בערבות וציין כי על גופו של ר' נראים סימנים – שריטות בזרוע ימין ושפשוף מתחת לעין.
ב-2008 הוגשה תלונה במח"ש נגד נערני ושוטרים נוספים, על שימוש בכוח שלא כדין נגד שלושה חיילים: ע', ט' ו-ד'. גם הפעם המקרה התרחש ליד מגרש כדורגל, כשהשלושה היו בדרכם למשחק באצטדיון בלומפילד. "כמה אוהדים באו לדבר איתי וט' בא ורצה להזיז אותם ופתאום הגיעו יסמניקים והורידו אותי לרצפה, קשרו אותי עם אזיקים", סיפר ד', שהיה אז חייל. "אחר כך העלו אותי לרכב של המשטרה, ישבנו במושב האחורי של סאוונה… בשלב זה ט' פחד והתחיל לצעוק 'אל תגעו בי'. ואז שוטר ג'ינג'י, היה לו זקן, אמר לט' לשתוק ונתן לו שתי כאפות חזקות לפנים".
"אמרתי שאין צורך לעצור אותנו, שאנחנו חיילים", אמר ע', מתלונן נוסף. "ואז קיבלתי מכה בראש ואני לא זוכר איך הגעתי לתחנה. אני זוכר שהייתי במיניבוס של השוטרים וניסיתי להגיד להם משהו ואז קיבלתי עוד פעם מכות בחזה ובראש ואיבדתי את ההכרה שוב". השלושה נעצרו על תקיפת והכשלת שוטר וסירוב למעצר. ט' הגיע למיון עם שטפי דם וחבלות בפנים. בחקירתו סיפר ע' כי "השוטרים צילמו אותנו בווידיאו. צילמו אותנו וצחקו עלינו, צחקו עלינו בצורה מבישה".
בחקירתו טען נערני כי הותקף על ידי החייל. "הוא היה בן אדם שיכור ולא הבין מה הוא עושה", אמר וטען גם כי לא היה שימוש בכוח בניידת.
רפי רותם גם הגיש תלונה למח"ש על נערני בעקבות אירוע שהתרחש בבלומפילד, ביוני 2020. לדברי רותם, נערני הכניס אותו לניידת לבצע חיפוש, שם נגע באיבר מינו והיכה אותו בחזהו. רותם נבדק בפוליגרף ויצא דובר אמת, אך נערני סירב להיבדק. התיק נסגר מחוסר ראיות, רותם הגיש ערעור והעניין מתברר בימים אלו במח"ש.
בכתבה שפירסמנו בספטמבר 2020 על שוטרים שנוקטים באלימות מינית כלפי מפגינים ומפגינות, הבאנו את סיפורו של דניאל, שלדבריו הוטרד באוטובוס העצורים בהפגנה שהתקיימה ב-21 ביולי. לדבריו השוטר שהטריד אותו הוא עבד נערני. "הוא העביר את היד שלו על איבר המין שלי ועל האשכים", אמר. צעקתי 'מה אתה עושה? נגעת לי הרגע בזין ובביצים!'".
תלונה אחרת במח"ש שנידונה בהליך, עוסקת באירוע שהתרחש דקות לאחר המפגש של נערני עם רותם. לפי התלונה, השוטר ניגש לאוהד כדורגל, דרש ממנו להוריד את הדגל שאחז בידו, באומרו "אתה רוצה שאדחוף לך את הדגל לתחת?". לדברי האוהד, נערני לעג למשקל גופו ושיגר אליו איום על הרקע הזה כשאמר "שמן, אם אתה לא רוצה שאעשה אותך רזה, כדאי לך ללכת".
אותו אוהד סיפר בתלונתו כי נערני הגיש נגדו תלונה על תגובה שכתב ימים ספורים לאחר אותה תקרית על סרטון שעלה לפייסבוק ובו נראים שוטרים מכים אזרחים. "מישהו שאל מי זה השוטר הג'ינג'י עם הזקן ואני כתבתי שזה עבד הבן זונה".
לדברי האוהד, נערני לעג למשקל גופו ושיגר אליו איום על הרקע הזה כשאמר "שמן, אם אתה לא רוצה שאעשה אותך רזה, כדאי לך ללכת"
מח"ש החליטה לא לפתוח בחקירה בעניין. "מדובר באירוע אשר ההליך הפלילי אינו מהווה מסגרת מתאימה לבירורו", כתבו. "יחד עם זאת, מאחר שעולים עניינים שיכול ומצויים בסמכותה של היחידה לתלונות ציבור במשטרת ישראל, התלונה תעבור לבחינתם".
המתלונן הגיע לדיון בבית המשפט בתיק לשון הרע, הודיע כי משך את תלונתו לאחר שסגר את הנושא עם נערני, והוסיף: "אני רוצה להודות לעבד, בזכותו עשיתי ניתוח לקיצור קיבה".
מכות חשמל ליד הרכב
תלונה נוספת על שימוש בכוח שלא כדין הוגשה ב-2012, ולפיה נערני הכה וחשמל את ח' שלא כדין. מהתלונה עולה כי ח' נהג ברכבו באזור ירושלים כשהתנהל עימות בינו לבין נהגים אחרים בכביש. הוא עשה לאחד מהם סימן של אצבע משולשת "ולא שמתי לב שאני עובר גם רכב סאוונה של המשטרה". השוטרים כרזו לו לעצור.
"אחד השוטרים ניגש לכיוון החלון שלי ברכב עם אקדח חשמלי ביד", סיפר בתלונתו. "בניסיוני לפתוח את החלון ולדבר עם השוטר, הוא פתח את הדלת מבחוץ והוציא אותי בכוח. הוא ביקש ממני לשים ידיים על המכסה מנוע של הרכב שלי ואני כמובן שמתי את הידיים. אחרי ששמתי את הידיים הרגשתי מכות חשמל בזמן שהוא תופס אותי בשרוול החולצה מצד שמאל… כשהרגשתי את המכות חשמל קפצתי מהכאב ואמרתי לו די די בוא נדבר בזמן שהוא נותן לי מכות חשמל ותוך כדי ניסיון שלי להתחמק השוטר נתן לי אגרופים לעבר הפנים והגוף בכיוון החזה. אחרי שניסיתי להתחמק, תפס אותי שוטר שני, דחף אותי חזרה לשוטר הראשון שחישמל אותי מקודם והוא קיבל אותי חזרה, תפס אותי בחולצה מקדימה ונתן לי דחיפה לכיוון המדרכה".
המתלונן סיפר כי התבקש לחתום על טופס שלא נגרמו לו ולרכבו נזקים. "סימנתי לו על הדם בפנים שלי והסימנים של מכות החשמל על הגוף שלי ואמרתי לו איך אתה רוצה שאני אחתום, גרמת לי נזק לגוף, והוא כתב על הטופס 'סירב לחתום'". לאחר מכן הוא נאזק, הועלה לסוואנה ושם קיבל דוח הזמנה לבית משפט.
המתלונן הציג בבית המשפט בין היתר את גיליון השחרור מהמיון, שבו כתב הרופא כי נצפו חבלות בבית החזה השמאלי, שפשופים בזרוע שמאל ו"סימנים דומים לעקיצה בזרוע שמאל ובבית החזה".
בחקירה במח"ש טען נערני שהמתלונן נהג בפראות בכביש וסיכן את התנועה. לגבי השימוש בטייזר אמר: "אני בכלל הייתי בצום הרמדאן ולא במצב של לתת אגרופים ולריב עם אנשים". במח"ש מסרבים לומר מדוע התיק נסגר.
"חיבקתי אותו חזק"
חקירת מח"ש נוספת עוסקת בפינוי השוק באום אל פאחם ביולי 2009 בזמן שקובי שבתאי היה מפקד יחידת מפת"א. סביב האירוע הזה הוגשה נגד נערני ונגד שוטרים נוספים מיס"מ תלונה על שימוש בכוח. השוטרים הגיעו לממש צו הריסה שהוצא למבנה השוק, שם נתקלו בכמה אנשים ששהו במקום. לטענתם, השוטרים הכו אותם באלות ובאגרופים ובבעיטות. אחד טען כי שברו לו את מכשיר הטלפון הסלולרי שלו, אחר התלונן כי נגנב מכיסו סכום כסף מזומן.
רופא שהיה במקום טען כי בעטו בו, גררו אותו על הכביש והצמידו אותו לסורגים. החוקר שגבה ממנו עדות ציין כי נראו בו סימני פגיעה בקרקפת ובלחי ושריטות על הידיים. המתלוננים לא הצליחו לזהות את השוטרים משום שהיו בפנים מכוסות, לדבריהם.
החוקר עימת את נערני עם העובדה שהאדם שלגביו מילא השוטר דוח פעולה הציג סימני שריטות בגפיים ואודם בצוואר. "אני הרמתי, חיבקתי אותו חזק והוצאתי אותו החוצה", ענה נערני. בתיק מציין החוקר כי ניסה למצוא תיעוד בווידאו של פינוי השוק. באחד המזכרים מציין החוקר כי סמב"צ מפת"א, היחידה שבה משרת נערני, טען בפניו כי היתה תקלה בציוד ולכן אין הקלטות.
תלונה גם משוטר תנועה
כדי להבין איך התפתח דפוס כזה של חריגה מסמכות ושימוש מופרז בכוח לכאורה מצד שוטר ששמו נודע למרחקים – כדאי לחזור אולי לתלונה הראשונה שהתקבלה ונסגרה במשרדי מח"ש נגד נערני ב-2004. תלונה זו הגיע דווקא מצד שוטר תנועה ממחוז חיפה, שהבחין בקטנוע שחונה על המדרכה עם לוחית רישוי מכוסה במדבקה. השוטר הסיר את המדבקה והבחין כי מתחתיה הודבק נייר דבק שחור על הספרה "0", כך שהיא נראתה כמו "8". כשבעל הקטנוע עבד נערני הגיע למקום, ביקש ממנו שוטר התנועה להזדהות. נערני ענה לו "עוף לי מהעיניים", סירב להזדהות, עלה על הקטנוע ונסע במהירות על המדרכה. השוטר התלונן נגדו במח"ש.
כמה חודשים אחר כך, נחקר נערני בנוגע לתלונה זו במשרדי מח"ש. כשהבין החוקר שהאופנוע המדובר חונה סמוך, הוא ניגש יחד עם נערני לראות אותו, שם הבחין כי ללוחית הוצמדו שני ברגים שחורים, כך שמרחוק נחזתה הספרה "0" כמו הספרה "8" והספרה "5" כמו הספרה "6". התיק עבר לפרקליטות, שהחליטה לסגור אותו מחוסר ראיות והעבירה את התיק למחלקת המשמעת במשטרת ישראל.
ב-2008 הורשע נערני על ידי בית הדין למשמעת בשני אישומים שונים בתלונה זו. לגבי המקרה הראשון הורשע בעבירה של התנהגות בלתי הולמת בשל התבטאויותו והתנהגותו כלפי שוטר התנועה. לגבי המקרה השני הוא הורשע בהתנהגות שאינה הולמת שוטר, בשל נהיגה ברכב שלוחית הרישוי שלו אינה תקינה. עונשו של נערני היה נזיפה וקנס של 800 שקל. "בעקבות הרשעתו תשקל נגדו בהמשך נקיטת אמצעים מנהליים", נמסר אז ממג"ב, שם משרת נערני.
פנינו למח"ש ושאלנו: מה הסיבות שבגינן נסגרו התלונות המופיעות בתיק הנידון? כמה תלונות פתוחות עומדות נגד נערני ומה הסטטוס שלהן? האם נעשתה שיחה עם השוטר לאור מספר התלונות נגדו? האם ישנם שוטרים נוספים שנגדם הוגש מספר תלונות דומה? אך ממח"ש לא נמסרה תגובה.
שיחה על זה post