"הוא מנסה להוציא רישיון לנשק", כתבה השבוע אישה, אמא לילדים, לפורום מיכל סלה, גוף שהוקם להצלת חיים ולמניעת אלימות כלפי נשים. "החלטתי לסיים את הנישואים שלי עקב אלימות מילולית קשה מאוד כלפיי ופחד של הילדים ממנו". בהודעה ארוכה גוללה מסכת אלימות כלכלית ומילולית כלפיה וכלפי ילדיה. לטענתה, הבעל עוקב אחריה, שובר ציוד ומאיים.
בעוד השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר מעודד אזרחים להשיג נשק אישי, ומספר על כך שיותר מ-185 אלף בקשות לרשיון נשק הוגשו מתחילת המלחמה – נשים נפגעות אלימות חוששות שהמהלך יפגע בהן.
בפורום מיכל סלה סיפרו על הודעה נוספת שהגיעה ממטפלת של אישה שהגרוש שלה, שהוצאו נגדו צווי הרחקה בשל הטרדות, הצטרף לכיתת הכוננות ביישוב שלו וקיבל נשק. האישה חוששת שהוא יפגע בה או בילדים או במישהו אחר, אמרו.
הודעה נוספת הגיעה מחברה של אישה שמתקשה להיפרד מבן זוגה. "היא ניסתה כבר כמה פעמים אך הוא באובססיה ולא מרפה", דיווחה. "עכשיו כשיש לו נשק בגלל שהוא מגויס היא עוד יותר חוששת. חוששת על עצמה וחוששת עליו".
לילי בן עמי, מייסדת ומנכ"לית פורום מיכל סלה סיפרה כי כשרק החלה המלחמה היה יחסית שקט מבחינת מספר הפניות. "אבל בימים האחרונים, כשהחלו לצוף ענייני הנשקים, הייתה עלייה בפניות".
"גם אם היתה אלימות והתנהלה חקירה פלילית וגם אם הוגש כתב אישום – לא יהיה רישום עבר פלילי עד שלא תהיה הרשעה".
"לאנשי מקצוע יש כלי מתוקף ומהימן להערכת מסוכנות. נשק בבית הוא קריטריון קריטי שמעלה בצורה דרסטית את סכנת החיים לאישה והילדים, ובהיבט הזה הנשים שפונות אלינו צודקות בחשש שלהן".
אחד הקריטריונים לקבלת רישיון הוא עבר פלילי, אולם הליכים משפטים הנוגעים לאלימות במשפחה פעמים רבות לא מבשילים לכתב אישום, גם כשהם כן – מדובר שתהליך שאורך שנים רבות. ברוב המקרים של אלימות במשפחה אין עבר פלילי", אמרה. "גם אם היתה אלימות והתנהלה חקירה פלילית וגם אם הוגש כתב אישום – לא יהיה רישום עבר פלילי עד שלא תהיה הרשעה".
"לאחרונה קיבלתי טלפון מאישה חרדית שסיפרה על ההתחמשות בסביבה שלה ועל האימה שזה מעורר בה ובנשים נוספות והחשש שהן לא תהיינה בטוחות עם כמויות הנשק בקרבתן", אומרת רלה מזרחי מפרויקט האקדח על שולחן המטבח. "אמנם ראינו בדרום איך נשק הגן על חיים של משפחות וראינו איך המדינה נטשה את כולנו והיא לא שומרת עלינו, האזרחים והאזרחיות – אבל עבור חלק מהנשים נשק בבית מסכן אותן. יש פעמים שנשק מאיים על בני ובנות הבית יותר מאשר הוא מגן עליהם מאוייב מבחוץ".
בישיבת הוועדה לביטחון לאומי בפברואר עסקה ח"כ פנינה תמנו-שטה בכשל המובנה במנגנוני הפיקוח של משרד הבריאות על בעלי רישיון לנשק, ועל האופן שבו המעקב החסר על אי כשירות נפשית עלול להיות מתורגם בתורו לפגיעה בנשים.
לפי הדוח של "האקדח על שולחן המטבח", בין 2019-2021 הוכפל מספר הנשים שנרצחו ביריות (מ-6 ל-12 בהתאמה). ח"כ פנינה תמנו-שטה הביאה לדיון נתון נוסף, שלפיו בין 2020-2022, שליש מהנשים שנרצחו, נרצחו על ידי בן זוג עם נשק ברישיון. "יש חורים בחוק, ואתם יודעים זאת טוב מאוד", אמרה חברת הכנסת. "אישה שמטופלת ברווחה על אלימות במשפחה אבל לא התלוננה במשטרה – הנתון הזה לא עובר למשטרה".
"אנחנו שנים מתחננות לרווחה כדי שתעשה הצלבה בין גברים אלימים לבין בקשות לרישיון נשק, זו הצלבה מינימלית"
"מרבית מבקשי רישיון לנשק ומחזיקי הנשק הם גברים, ולהימצאות הנשק בידם יש השפעה על הנשים שנמצאות בסביבתם הקרובה", אמרה תמר שוורץ, מנכ"לית עמותת רוח נשית בדיון על אלימות נגד נשים שהתקיים בינואר. "יש למסד מנגנונים של העברת מידע בין הרשויות, כך שהמשטרה תדע בזמן אמת על מסוכנות של גבר מסוים ולא תאפשר לו לקבל רישיון לנשק".
פורום מיכל סלה דורשים שקבלת רישיון לנשק אזרחי תותנה גם בבדיקת רקע של אלימות במשפחה ולא רק של עבר פלילי, כפי שנדרש כיום. "המשטרה יודעת על בתים שיש בהם אלימות או חשודים לאלימות גם כשאין עבר פלילי", אומרת בן עמי. לדבריה, לא מדובר רק באלימות במשפחה. "צריך לבדוק אם יש מישהו מאויים בסביבת מגיש הבקשה, זה יכול להיות בן משפחה ויכול להיות שכן".
"אנחנו שנים מתחננות לרווחה כדי שתעשה הצלבה בין גברים אלימים לבין בקשות לרישיון נשק, זו הצלבה מינימלית", מוסיפה רלה מזרחי. "נכון, לא כל מי שסובלת מאלימות מגיעה לרווחה. אבל אולי עכשיו הם יתעוררו ויוודאו שכל מי שמטופלת במרכזים למניעת אלימות במשפחה, לפחות לא יהיה לה נשק בבית".
לפני כשבועיים סיפרנו על כך שפורום שמאגד את העמותות שמפעילות מקלטים לנשים נפגעות אלימות פנה לפני כשבועיים למשרד הרווחה בבקשה להיערך לעלייה במספר מקרי האלימות. "יש לקחת בחשבון שהמקלטים יהיו מלאים", אמרו. "אנחנו מבקשות מהמשרד לא להמתין, יש להיערך כבר עכשיו". ההיערכות, לדבריהן, צריכה להיות בתגבור של כוח אדם ותשתיות. "בקרוב יהיה גל נרחב וחריג ונצטרך לתת מענה לצורך משמעותי במספרים שמאפיינים מגה משבר", אמרה להמקום הכי חם רבקה נוימן, מנהלת האגף לקידום מעמד האישה בויצו.
ליצירת קשר עם פורום מיכל סלה בוואטסאפ: 054-3122031