סיכוייו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לנצח בבחירות הקרובות יושפעו קרוב לוודאי מהתשובות לשאלות הפתוחות על המערך הסופי של מפלגות המרכז והגנרלים, אבל כמו במערכות הבחירות האחרונות גם הפעם שיעור ההצבעה במגזר הערבי ישחקו תפקיד מכריע. ללא 65% הצבעה לפחות, בדומה לנתון של בחירות מרץ 2020 – לבלוק רק לא נתניהו אין סיכוי להשיג יותר מ-60 מנדטים. אבל מה יקרה אם שיעור ההצבעה לליכוד במגזר הערבי יעלה?
בסוף השבוע האחרון ביקר נתניהו במרכז החיסונים בטירה ובאום אל פאחם, והצהיר כי הוא מעוניין שהמגזר הערבי יצביעו לו , כי "למה שלא יהיה פה כמו בדובאי?". באום אל פאחם אף הצטלם נתניהו עם המתחסן המיליון, מוחמד עבד אלווהאב ג'בארין בן ה-66, (שהתגלה יותר מאוחר כרוצח משוחרר).
87% מהאזרחים הערבים הצביעו לרשימה המשותפת בבחירות האחרונות, אך הסקרים האחרונים מראים שהנתון יורד ל-70%-75% – כך אומר יוסף מקלדה, מנכ"ל מכון המחקר סטאטנט. במקביל מסתמנת צניחה של כעשרה אחוזים בהשתתפות בבחירות, מה שמסביר את ירידת המשותפת בסקרים ל-11 מנדטים, 12 בימים טובים.
האכזבה מכישלון ההימור על גנץ, אומר מקלדה, אינה היחידה. "ממה שלמדתי מהסקרים, רבים חושבים שהמשותפת לא מביאה פתרונות מעשיים לקהל שלה. קודם כל בתחום הדיור וביטול חוק קמיניץ, וכן בנושא האלימות והפשע. המשותפת לא שיכנעה שהיא עובדת מספיק ושיש פתרונות פרגמטיים מעבר לדיבורים".
אכזבות נוספות מזהה מקלדה מהצבעות של חברי המשותפת בכנסת. תמיכת חד"ש בחוק לאיסור טיפולי המרה לא מתקבלת טוב בכל מקום. בנוגע להצבעה אחרת, על הוזלת שכר לימוד לסטודנטים, התלונה היא על נוכחות חלקית של חברי המשותפת, שזנחו בכך לכאורה 60 אלף סטודנטים במגזר. "אנשים אומרים שזה כמו כדור שלג, עוד אכזבה ועוד אכזבה", אומר מקלדה.
ואם כל זה לא מספיק, בא יו"ר רע"ם מנסור עבאס, ושבר את הקו המתנגד לנתניהו. "ברשימה המשותפת לא סתם כועסים על עבאס, רותחים עליו ממש", אומר גורם המכיר מקרוב את האישים ברשימה. הזעם הזה נובע לא מעט מתוצאות סקר שערך לאחרונה מקלדה, שגילה כי כ-60% מהאזרחים הערבים תומכים בפרגמטיזם העבאסי, הגורס שהדאגה הטקטית לבוחריו עומדת מעל כל דבר אחר.
לדברי מקלדה, הדברים עשויים להגיע עד כדי הצבעה ישירה לליכוד של כ-60 אלף אזרחים ערבים, לעומת עשרת אלפים בבחירות הקודמות: "מבחינתם גנץ ונתניהו זה אותו דבר. הם אומרים: אמרתם לנו אנחנו שהולכים להמליץ על גנץ, אבל גנץ הלך והצביע לנתניהו. אם ככה, אז כבר נצביע נתניהו ישירות. כרגע מדובר במנדט וחצי".
הרבה דיבורים, מעט התקדמות
על רקע התנהלות עבאס בחודשים האחרונים צפה ועולה שאלת ההתפרקות של הרשימה המשותפת בבחירות הבאות. במקביל, עולה גם השאלה האם המשבר במשותפת הוא גם ההזדמנות להקמת רשימה יהודית-ערבית שוויונית. הרעיון הזה מתבשל כבר שנים, אך בחודשים האחרונים קיבל דחיפה בשיח הציבורי. התקדמות מעשית הרבה פחות נראית באופק.
קבוצת "ברית", הכוללת בכירים לשעבר בשמאל, כמו אברהם בורג, חיים אורון, נעמי חזן, דדי צוקר, אופיר פינס-פז וקולט אביטל, היא אחת הדוחפות המרכזיות של הרעיון. חברי הקבוצה פירסמו בסוף אוקטובר מאמר מפוקח וחף מפאתוס הקורא להקים רשימה יהודית-ערבית שוויונית, וזכו למאמר תגובה מאישי ציבור פלסטינים ישראלים, תחת הכותרת: "הושטתם לנו יד, תשובתנו היא כן".
"הבעיה במאמר התגובה, אם להתבטא בעדינות, היא שאין בו דמויות בעלות משקל כבד", אומר אדם המכיר את היוזמות השונות להקמת רשימה יהודית-ערבית. "עודה ואחמד טיבי אינם שם, וגם לא דמויות משמעותיות אחרות. גם מהצד היהודי, בכל הכבוד, מדובר ברשימת לשעברים. כל עוד לא תהיה יוזמה עם שמות חזקים כמו עפר שלח, מרב מיכאלי ואולי גם ציפי לבני, זה יתקשה מאוד להתרומם".
"כל עוד לא תהיה יוזמה עם שמות חזקים כמו עפר שלח, מרב מיכאלי ואולי גם ציפי לבני, זה יתקשה מאוד להתרומם"
יוזמה מעשית יותר יכולה היתה לצמוח במרצ, שם יש תומכים נלהבים לרעיון, דוגמת מוסי רז ויו"ר ההנהלה הקודם יניב שגיא. אלא שיו"ר המפלגה ניצן הורוביץ פוסל מכל וכל חבירה לרשימה שוויונית יהודית-ערבית, בטענה שאין לכך היתכנות אלקטורלית.
הוא נתלה בסקר כללי ושטחי מאוד, שנערך לפני כחודשיים בהזמנת "ברית", בו השיבו רק 0.7% מתומכי השמאל-מרכז כי יצביעו בוודאות לרשימה יהודית-ערבית. הורוביץ מתעלם מכ-22% ממצביעי המרכז-שמאל שהשיבו כי ישקלו בחיוב להצביע לרשימה כזאת, ומ-23% שהשיבו שאינם יודעים. 55% אכן השיבו "בטוח לא" ו"ככל הנראה לא".
במקביל ל"ברית" פועלת התארגנות בשם "שחר", שמובילים ראש עיריית חיפה יונה יהב וראש עיריית נצרת עלי סלאם. בשמאל היהודי יש מעט מאוד התלהבות מיהב, וגם סלאם זוכה ליחס מסויג ונחשב לאיש ציבור בעייתי, אך לשניהם יש בסיס מוניציפלי חזק וההתארגנות שלהם נחשבת לבשלה ביותר.
"עודה הרדים אותנו"
ההכרח בדמויות מוכרות ובולטות להצלחת המיזם היהודי-ערבי מפנה באופן טבעי את המבט לעבר עודה וטיבי. "בתחילת הדרך עודה הרדים אותנו", אומר אחד המעורבים ביוזמת "ברית". "הוא נתן לנו להבין שהוא יהיה הגורם הערבי המוביל ברשימה יהודית-ערבית, ואפילו יעזוב לשם כך את המשותפת. אחר כך התברר שזה שטויות במיץ עגבניות, הוא לא רוצה או לא יכול, וזה לא הולך לקרות".
"אם היה בכוחו של עודה לגרום לחד"ש לרוץ עם מרצ בבחירות הקרובות, הוא היה עושה את זה מחר בבוקר", אומר גורם אחר, המכיר את עודה והמשותפת מקרוב. "אבל למרות שמפלגה יהודית-ערבית שוויונית היא מימוש מלא של החזון הפוליטי שלו, שעליו הוא כתב לא מעט מאמרים ועליו הוא מדבר גם בשיחות פרטיות, הוא לא ימהר לעשות את הצעד הזה. זה מה שהוא אמר במילים מאוד זהירות בשיחת זום עם 150 משתתפים לפני חודש".
יש לכך שתי סיבות, מסביר אותו גורם. הראשונה היא שעודה "לכוד בהצלחה של הרשימה המשותפת, אותה הוביל לייצוג הכי גדול של האזרחים הערבים מאז קום המדינה". סיבה שנייה היא קיומה של אופוזיציה גדולה וחזקה בחד"ש, שגם לאחר שינוי האווירה אינה מוכנה לשיתוף פעולה מלא עם מפלגות ציוניות.